svaasta povijest

utorak, 25.09.2007.

Carske spletke

Svibanj, 1097; Konstantinopolis

Napokon, prinčevi su stigli u carski grad. Raymond, papinski izaslanik Adhemar, Bohemud i nečak mu Tancred, braća Godfrey, Eustace i Baldwin, Robert Flanderski, Stephen i Hugh, mlađi brat Francuskog kralja. Pridružio im se i Petar pustinjak. Svi su oni primljeni u carske odaje, na sastanak s Aleksijem Komnenom.

Car je nervozno ušetao i, pročistivši grlo, progovorio, glasno i odlučno: "Dobrodošli branitelji pravde i dobra, ovaj je dan poseban za sve nas. Vrijeme je da se cijelo Kršćanstvo udruži u borbi protiv nevjernika s istoka. U znak zahvalnosti opskrbit ću vam hranu i vodu, za kojom toliko, vi umorni vitezovi, žudite." car je zastao i pogledao posebno u Bohemuda, svoga začetoga neprijatelja prije nastavka "Naravno, ne smijete zaboraviti svoju pravu misiju i zastraniti. Posebne odredbe Njegove Svetosti su da moja zemlja ostane moja, a osvojeni mi gradovi moraju biti vraćeni. Zato, sveti ratnici, položite zakletvu života, da ćete mi vratiti sve osvojeno i ne dirati u postojeće i car će vas carski nahraniti."

U dvorani je nastalo komešanje. Svi su dobro znali da će, ako ne prihvate ponudu i polože zakletvu, morati odustati od svoga pohoda, zalihe hrane su premale. Uz veliko nezadovoljstvo, svi su položili obečanje i otišli iz dvorane. Ostao je samo Raymond.

Polako je prišao caru i poklonio se: "Dobri care, imam prijedlog za vas.". Aleksije ga pogleda sa znatiželjom i potezom ruke mu gestikulira da nastavi. Tako on i učini: "Nema smisla da polažem ovu zakletvu kad imam još bolju ponudu. Bohemudu ne valja vjerovati, on je neprijatelj, pa čak ste i vi sami ratovali s njim. Moj je prijedlog, ujedinimo se protiv njega, kada sve ovo završi bit će ranjiv izvan svoje države, tada ćemo ga uništiti.". Osmijeh je pobjegao Aleksiju na lice. "Mudar si koliko i moćan." odgovorio mu je car "Prihvaćam".

Sve je bilo spremno za nastavak, vojske opremljene, duhovi visoki. Braća Boullion su se sumnjivo pogledavala oko samostalnog sastanka cara i Raymonda. Bohemud nije ništa slutio. Kilij Arslan je na istoku, sve je u prilog Krščanstvu. Prvi cilj je postavljen, Nicaea.


25.09.2007. u 18:36 • 12 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  rujan, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (5)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Povijesna domena svaasta.blog.hr -a. Posjetite, pročitajte, zabavite se, naučite.

Linkovi

VAŽNO:

svaasta