Ljetna tvornica znanosti / Summer Science Factory

02.08.2008., subota

Konstruiranje hidro elektrane

Sada pisemo mi tj. grupa magnetizma...

Nazalost prije tri dana nismo stigli napisati sto smo radili pa moramo to danas obaviti...Jucer smo izasli u prirodu i ponavljali napravljeno.Ponavljali smo o zavojnicama,struji, naponima i ostalo...bilo je jako zanimljivo jer smo radili u prirodi i imali smo "friski" zrak.Nakon toga smo smisljali kako napraviti hidroelektranu,bilo je jako tesko i nismo stigli to uraditi do stanke ali je bilo zanimljivo i puno pogadanja.Nakon stanke smo dosli do kemicara tj. kiseline u zivom svijetu.Kod njih smo radili pokuse oko kristala,vatre,amonijaka... Sa amonijakom smo proizvodili neki "smrdeci miris".

Prekjucer smo pokusavali konstruirati hidro elektranu koju nismo stigli jucer napraviti, zapravo nismo ni stigli smisliti kako bi to izgledalo.Nakon nekog vremena smislili smo kako cemo to napraviti uz materijal koji smo dobili. Od kanistera smo napravili kuciste i u njemu ce se nalaziti hidroelektrana.Poslije smo morali drugim grupama objasnjavati sto smo mi dosad radili. Bilo je zanimljivo ali kratko, samo 30 minuta smo bili s drugim grupama ali ipak je na kraju to bilo jedno poucno iskustvo.


Jucer smo morali motati bakar oko zeljezne jezgre.Tu je bilo jako puno posla, morali smo motati 160 metara tj. 1000 zavoja.To smo radili 3-4 sata i bilo je zanimljivo jer smo pricali o tome kako cemo dobiti puno struje i sl. tako da je sve to brzo proslo.Nakon toga smo otisli u institut i izmjerili napon sa voltmetrom, i dobili smo napon od 3 volta sto je bilo vise nego zadoljavajuce.

Danas je zadnji dan radionice jer je sutra prezentacija roditeljima sto smo dosad napravili, ali najprije moramo dovrsiti hidro elektranu.Napravili smo vecinu posla tako da ce nam danas ostati vremena za uciti govor za sutra.Otprilike cemo biti gotovi za 2-3 sata i onda cemo isprobati radi li to...kad zavrsimo dobit cete slike hidro elektrane.


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.