Studentska poezija

Pjesma pobjednica

Majka

Denes,
na Svetomu Križu,
sprevot je biu.
A un je
z dečkima prešau,
h birtiji je piu.
I kak da ju nisu zakopali.
H jengovim očmi
suz bilo ni.
Morti se bu jemput zmisliu,
samo jedna je majka,
al' kasno bu bilo,
kaj una več spi.
Skup z angeli
zi svetokriškok briga
pram Sukli leži,
h Suklinim vali
svojega jedinoga
sina gledi,
kak dauko,
tak dauko
ot je beži-
i vre ga ni.
I pita se majka-
tam h tujini
h samini
kaj bu ž jim?
Pita se majka...

Katarina Komar

07.03.2010. u 21:56 | 7 Komentara | Print | # | ^

Osvrt na provedeni projekt!

U projektu „ Zbirka studentske poezije“ koji uključuje pregled, ocjenivanje i komentiranje materijala zaprimljenih na Natječaju za zbirku „Studentska poezija“ sudjelovalo je 130 autora. Na natječaj je pristiglo više od 800 pjesničkih uradaka.

Žiri je za tiskanje odabrao 89 najuspjelijih radova. Svaka pjesma pristigla na natječaj bila je ocijenjena od strane svakog člana žirija, a nakon toga, žiri je usporedbom ocjena došao do prosječne ocjene pjesme.

Malo statistike
- Ukupno u natječaju je sudjelovalo 130 autora sa 808 uradaka, a u Zbirki će biti 56 autora koji će se predstaviti sa 89 pjesama.
- Očekivano najviše mladih ''studenata-pjesnika'' dolazi sa Filozofskog fakulteta, ipak njihov broj nas je malo iznenadio. Naime od 56 autora u Zbirki će biti čak 31 student Filozofskog Fakulteta.
Pomalo neočekivano slijedi Pravni fakultet sa 9 autora, a u Zbirki će se naći i autori sa FER-a, Hrvatskih studija, PMF-a, Ekonomskog fakulteta itd.

Najbolji:
Najbolje ocjenjena pjesma je ''Majka'' autorice Katarine Komar.
Ana Lena Stipančić je najzastupljenija sa ukupno 4 pjesme
Vanja Jambrović ima pjesmu s najorginalnijim nazivom po mišljenju stručnoga žirija. Prema nazivu njene pjesme ''Moj tata plače u kinodvoranama'' cijela Zbirka će dobiti ime.
Te tri mlade pjesnikinje su pozvane na temelju svojih pjesama i uspjeha na ovom natječaju da sudjeluju u 3. sesvetskom pjesničkom maratonu. No o tome više u sljedećim našim postovima.

O načinu ocjenjivanja:
Svaki član žirija je dobio isprintane materijale sa svih 808 pjesama bez naziva njihovih autora. Iznad svake pjesme nalazila se ''bodovna skala'' sa brojevima od 1-10, te je svaki član žirija po svojem doživljaju same pjesme odlučivao koji će broj zaokružiti i time toj pjesmi dati ocjenu.
Žiri je bio podijeljen na 2 dijela: Stručni dio (3 osobe) i ''studentski dio'' (2). Pritom smo nastojali da stručni dio nema nikakvog utjecaja na ''studentski'' dio žirija, jer smo pored ''stroge'' stručne ocjene, željeli dobiti i ''nestručnu'', pomalo laičku ocjenu prosječnog studenta kojeg zanima poezija.
Nakon što je žiri završio svoj dio posla, te vratio materijale sa ocjenama, sve su se ocjene za pojedinu pjesmu zbrojile i tako smo dobili rang-listu pjesama. Najboljih 89 pjesama je izabrano za objavljivanje.
Stručni dio je dao jako malo visokih ocjena i svega je nekoliko pjesama dobilo najvišu ocjenu 10, a samo jedna pjesma (uključujući svih 5 članova žirija) je dobila više od jedne 10-ke. To je pjesma ''Majka'' Katarine Komar koja je dobila čak 3 desetke i time je apsolutni pobjednik ovog natječaja. Tu pjesmu ćemo kao pobjednicu natječaja uskoro objaviti i na ovom blogu.



Kratki osvrt o samom materijalu, odnosno o pjesmama koje su bile ocjenjivane napisala je predsjednica žirija Darija Žilić.

Žiri je zaključio kako je uglavnom riječ o prosječnoj i slabijoj poeziji, no pronašlo se i iznimno kvalitetnih pjesama. Posebno treba istaknuti kako su među kvalitetnijim pjesmama bile one pisane na dijalektu, zatim dobro su ocijenjene pjesme u kojima su pjesnici pokazali neko znanje iz versifikacije ili pak znanje iz poznavanja literature, te pjesme u kojima su autori pristupili s ironijskim odmakom. Slabije su ocijenjene pjesme koje su gotovo spomenarske, riječ je o klišeiziranim pjesmama o ljubavi.
Također pristigao je velik broj pjesama s gotičkim motivima, tzv. darkerskih pjesama, koje također ne pokazuju svježinu metaforičkog iskaza.
Zanimljivo je kako se u materijalu našlo solidnih dječjih pjesama, koje bi ipak bile prikladnije za objavljivanje u časopisima za tinejdžere i mlađe uzraste (upravo iz toga razloga te pjesme nisu uvrštene u Zbirku, no autori tih pjesama svakako trebaju i dalje nastaviti pisati i slati svoje pjesme na natječaje).
Treba istaknuti i relativno nisku razinu pismenosti.
No, prije svega, važno je da su se oko ponajboljih pjesama složili svi u žiriju, odnosno da su odlične pjesme odmah prepoznate. Na kraju, žiri može izraziti i zadovoljstvo u radu u žiriju, jer u vrlo pregledno uređenom materijalu (pohvale voditeljima projekta), pronašlo se vrlo zanimljivih radova, a neki od njih su čak ocijenjeni najvišom ocjenom.

06.03.2010. u 22:35 | 2 Komentara | Print | # | ^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

HAZ Zagreb

Projekt ''Zbirka studentske poezije'' je projekt koji će dati šansu mladim, još neafirmiranim autorima da objave svoju poeziju.

Naručite 1. i 2. Zbirku studentske poezije

Natječaj 2010/11

Promocija 1. Zbirke studentske poezije

Najbolja pjesma 1. natječaja: ''Majka''

Rezultati natječaja

O projektu

Biografije članova žirija

Natječaj 2009/10

Facebook:
Studentska poezija

Blogovi s poezijom:

Unknow pleasure
Anđeli slomljenih krila

Kontaktirajte nas na:

studentska.poezija@gmail.com

Pokrovitelji:

Photobucket
Grad Zagreb

HAZ Zagreb
Hrvatska Akademska Zajednica

Photobucket