a-strip

ponedjeljak, 01.05.2006.

... a znate i Grgu.

Jedan prijatelj sakupljao je Grgine karikature i u nasljedstvo mi ostavio njih više od 5 stotina.

Grga je nastao u "Kerempuhu" 16. ožujka 1950, i tamo je izlazio do 10. srpnja 1955. Proao je i druge novine, ali se do prije nekoliko godina smjestio u Večernjak. A prvi Grga ide ovako: Grga na ulici susreće prijatelja, koji ga pita: Zdravo, Grga, kako si? Grga šuti, vadi notes i piše: U vezi Vašeg pitanja o mom zdravlju, ja sam vrlo dobro. Ako imate nešto protiv toga, možete se žaliti u zakonskom roku tu i tu. Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Image Hosted by ImageShack.us

- 11:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

subota, 29.04.2006.

Dva Garfielda

Garfielda znate. Strip i tri glavna lika je osmislio Jim Davis, to su mačak Garfield, pas Odie i njihov vlasnik Jon Arbuckle. Do 2006. u više od 2570 časopisa objavljivane su njegove karikature, pa se i ja pridružujem s dvije.

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 11:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

Putovanje - ultimativni post

Putovanje je strip koji sam u potpunosti napravio ja. No dobro, za strip sam se inspirirao istoimenom pričom jedne portugalske spisateljice (treba pogledati u Antologiju portugalske pripovjetke njezino ime; možda mi možete pomoći oko toga). Već sam pisao o ovom svom malom velikom projektu na ovom blogu, no vrijeme je da ponovim priču. Zahvaljujući blogspremniku (bez kojeg ovaj post ne bi bio ovdje), sada možete skinuti strip i to u verziji u kojoj god hoćete. Napravio sam hrvatsku i englesku verziju, a do kraja semestra, planiram završiti i njemačku i talijansku. Hrvatska verzija je crno bijela osjenčana običnom olovkom, a engleska obojana i malo prerađena u paint shopu.

Evo linkova, a onda ću još malo pričati o stripu da imate što čitati dok se skida.

Putovanje_hr
(crno-bijela verzija)

Journey_eng_1 (1. dio verzije u boji)

Journey_eng_2 (2. dio verzije u boji)

Image Hosted by ImageShack.us

Zašto? Zato jer mogu. Ni na kraj pameti mi nije na ovom stripu zaraditi nego jednostavno pokazati i dokazati da ja to mogu. Do sad se nisam usudio nešto ovakvo niti započeti jer sam se bojao da to nikad neću dovršiti. Srećom, uspio sam doći do ovdje gdje sam sada. Veliki poticaj bila je i odlična inspiracija u priči koja mi se urezala u pamćenje i koju sam pretvorio u svoju osobnu filozofiju o životu i prolaznosti istog. Nakon što pročitate strip, nadam se da ćete i vi ponešto naučiti. Najveći razlog je ipak vjerojatno jer volim crtati i već sam se zabrinuo što dugo vremena nisam bio crtao.

Kako? Kada? Jednostavno, u mjesec dana intenzivnog rada, ali s velikim razmacima. Započeo sam u listopadu 2005. Nedostajalo mi je motivacije. Uzeo sam bilježnicu u ruku i napravio skicu cijelog stripa: organizirao sam gdje će što biti rečeno i gdje će se što raditi do detalja. Odmah zatim sam uzeo bijele A4 papire i počeo crtati olovkom s puno brisanja. To je bio najteži dio. Nisam radio nikakav tuš, nije mi se dalo. Skenirao sam strip, upisao hrvatska slova, isprintao i posjenčao olovkom. Hrvatska verzija je bila završena. Nakon velike pauze, tjedan nakon Uskrsa, uzeo sam bojice u ruke i pobojao skicu. Skenirao sam ju, umetnuo engleski tekst, stavio efekt intensive color plus još neke u paint shopu (ovisno od stranice i slike) i tako završio i englesku verziju.

O čemu se tu uopće radi? Putovanje započinje s vožnjom autom jednog muškarca i žene, vjerojatno muža i žene, no oni su zapravo predstavnici svih muškaraca i žena i predstavljaju ljude na njihovom putovanju života. Putuju prema mjestu o kojem su puno slušali i o kojem sanjaju, ali na put im dolaze razne prepreke, izgubili su se na cesti, a nakon svakog novog pokreta, sve se više gube. Hoće li ikad stići na svoje zamišljeno odredište trebate provjeriti sami.

Image Hosted by ImageShack.us

S ovim sam projektom puno naučio. Naučio sam da ne smijem crtati premalene likove kao što sam ovdje radio, kako moram slova dodavati tek na kraju, kako moram paziti i uskladiti boju i tekst, kako imam potencijal za još jedan ovakav projekt. Naučio sam i mnogo stvari u Paint shopu koje nisam znao. Ako imate kritika i savjeta, za budućnost bi mi te stvari najbolje odgovarale.

- 22:11 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 18.04.2006.

Ultimate Wolverine vs. Hulk

Originalno sam zamišljao otvoriti blog posvećen samo Hulku kao mojem najdražem strip junaku, no onda sam se ipak odlučio raširiti i ostaviti prostor za sve moguće iz svijeta stripa. Dva posta niže, već se nalazi jedna sličica iz okršaja Hulk-Wolverine, najpoznatijeg i vječnog okršaja dvaju ponajboljih superjunaka. Treba priznati, Spider-man ne bi izdržao pola sata s ovom dvojicom. The Thing je možda jak, ali ne vjerujem da će ikad pobijediti Hulka kad je dobroj formi. Svejedno, kad se sretno Hulk i Wolverine, moramo biti spremni na svašta. Pogledajte samo ovu veliku sliku ispod.

The Ultimate Wolverine vs. Hulk miniserija od 6 epizoda je započela i ja sam se dočepao prve dvije epizode. U prvoj pratimo gdje je bio Wolverine, a u drugoj gdje je bio Hulk. Na kraju druge epizode piše: Enough Chit-Chat--Let's get to the damn fight!!! Ovo je još jedan dobar strip koji me je uspio održati napetim i nestrpljvim za nastavkom i jedva čekam da vidim kako će se stvari nastaviti jer ne vjerujem da će se sve svesti samo na jednostavnu borbu.

Image Hosted by ImageShack.us

Serijal je aktualan i ako imate priliku uključite se u još jednu priču u kojoj na pola rastrgani Hulk traži osvetu, a Bruce (Hulk) se pokušava ubiti zbog zla koje izaziva dok je bijesan; u NY je ubio 815 ljudi. Nakon neuspjeha ide kod psihijatra, pa kod Dalaj Lame u potrazi za rješenjem. Ako vas zanimaju pisci, crtači, sadržaj i slično posjetiti stranicu o stripu na Wikipediji, a svakako pokušajte nabaviti strip. Ovo ne izgleda kao još jedna glupa epizoda, nego uzbudljiva, ambiciozna priča o novom obračunu dvojice karizmatičnih superjunaka.

- 11:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.03.2006.

Runes of Ragnan

Kad sam prvi put čuo za ovaj strip pročitao sam da je to serijal od četiri epizode pa sam ga odlučio pratiti. Ovog mjeseca je izašao četvrti dio, ali priča nije završila, barem se tako čini i izgleda da će Runes od Ragnan postati novi strip serijal. No to ćemo tek vidjeti. O čemu se radi? Runes of Ragnan je jedan od rijetkih stripova mača i magije iako ima i takvih. To je fantazija koja ulazi u Vikinšku mitologiju i u svojoj priči priča o dvojici braće besmrtnika - blizanci: Eldjarn i Gunnarr, obojica veliki ratnici. samo što se oduvijek nalaze na suprotnim stranama. u prve četiri epizode upoznajemo likove, svjedočimo velikoj borbi protiv čudovišta Surta i okršaju braće. Saznajemo ponešto i iz priče o runama koje je dao napraviti kralj ratnik Ragnan i o rođenju dvojice braće. Tu su i drugi likovi, jedna ljubav, banditi, seljak koji je prodao svju kćer zlom bratu i mnoge druge komplikacije koje od ovog stripa stvaraju novi ep. Tko voli nek izvoli.

Image Hosted by ImageShack.us

Na stranici www.runescomic.com možete saznati više o stripu, a i pročitati cijelu prvu epizodu.
Image Hosted by ImageShack.us

- 21:50 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 28.02.2006.

Hulk

evo ništa. samo jedna sličica iz Hulk stripa na koji sam jučer naišao. Wolwerine je rezrezao Hulka no ovaj će tek krenuti u akciju.

Image Hosted by ImageShack.us

- 14:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 25.02.2006.

Bone

Naljepša stvar koja mi se dogodila ove godine u svezi stripa je kompletan strip ep u jednoj knjizi vrijednoj 300 kuna i stvarno se ne mogu sjetiti kad sam posljednji put na nešto ovako dobro potrošio 300 kuna. Strip je to u biblijskom formatu od 1332 stranice, a bome je i biblijski (ako se smijem tako izraziti) težak. Vidi sliku.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od rijetkih stripova koje sam zaista pratio i za njih se zanimao upravo je Bone. Tu su još i Hulk, Spawn, nekad je bio Zagor i Spiderman, zatim Alita i još poneki. Problem u Boneu je bio samo to što nikad nisam imao strpljenja čekati sljedeću knjigu i nebrojeno sam puta u gradskoj knjižnici posuđivao i iščitavao prve tri epizode iščekujući nastavak. Ove zime ušao sam u More comics ne namjeravavši ništa kupiti. A onda sam vidio ovo izdanje. U džepu sam imao 400 kuna. Nisam se trudio razmišljati. Bio je to kairos. Uzeo sam strip, usput i posljednja dva broja oživljenog Endema i započeo čitati kompletnu priču. Trebalo mi je tjedan dana.

Evo kratke radnje stripa ako slučajno ne znate priču. Nakon što su istjerani iz Bonevillea, tri bratića, Fone Bone, Phoney Bone i Smiley Bone nalaze se izgubljeni u pustinji koje nema na karti. Stigavši do ruba ponora preko njih je preletjela skupina komaraca i bratiću su se izgubili. Jedan po jedan tražili su put iz šume pune strašnih stvorenja u koju su pali. Blizu je bila zima i kad je iznenada stigla, sva su trojica ostala zarobljena u šumi jer se po snjegu ne može izaži van. U tom novom svijetu provest će čitavu godinu i proživjeti veliku i mnoge manje smiješne pustolovine.

Image Hosted by ImageShack.us

Strip Bone osvojio je 9 Harvey nagrada, 9 Eisner nagrada, a imenovan je i najboljim stripom od nacionalnog udruženja crtača stripova, a koje je sve nagrade osvojio nemoguće je na jednom mjestu prikupiti. probajte u Wikipediji.

Strip možda, u manijeri Disneyjevih crtića izgleda kao stvoren za djecu, ali ako ih netko natjera da pročitaju svih 1000 stranica bit će to čudo. Ovo je zabavan strip za sve uzraste i meni je nepojmljivo da se nekome strip ne bi svidio. Raspitajte se. Bone je stvarno super.

- 10:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 25.12.2005.

Putovanje

Putovanje je moj prvi dugometražni strip.
O čemu se radi?
Image hosted by Photobucket.com
U zbirci antologije Portugalske priče naišao sam na priču pod istim nazivom i u jednom slobodnom tjedno palo mi je na pamet prebaciti tu priču u strip. U dva dana sam napravio skice, a za sveukupno tjedan dana nacrtao strip. To je prvi ovako veliki projekt; strip naime ima 32 stranice, pa sam se bojao da ću odustati na pola puta. Stoga se nisam trudio previše brisati i prepravljati kako bih, barem, završio posao.
Image hosted by Photobucket.com
Nakon što sam ga završio iznenađujuće brzo, odlučio sam ga napraviti u četiri verzije, prevesti ga na engleski, talijanski i njemački i svaku verziju napraviti na drugi način. Taj sam posao mislio obaviti ručno, a onda sam vidio kakav potencijal ima Photoshop. Ovdje možete vidjeti prvu stranicu u više (10-tak) verzija. Tekst priče sam prilagodio stripu te ga preveo na spomenute jezike, ali te strane verzije još nisam dovršio. Nadam se uskoro.
Image hosted by Photobucket.com
Hrvatska verzija stripa je gotova i crno je bijela. Engleska verzija će biti komplet u boji, obojana drvenim bojicama, a za talijansku i njemačku verziju još se nisam dogovorio. Ako vam se koji o donjih primjeraka sviđa, recite, pa ću ga iskoristiti.
Image hosted by Photobucket.com
Strip možete vidjeti na mom drugom blogu a-crtezi gdje će biti objavljene sve stranice kroz sljedećih tjedan dana. Pokušao sam uploadati i zip cijelog stripa (teško 10MB), ali nisam uspio. Ako tko zna način nek se javi. Tako bih vam volio dati sve četiri verzije kad budu (valjda za mjesec dana) gotove. E, i znam da ovo nije ono što bi se zvalo mjetničkim djelom, ali barem je priča super te vam preporučam strip radi toga. Radi se o metafori života.

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

Image hosted by Photobucket.com

- 12:00 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>