H.A.D.L. by Stanka Gjurić

srijeda, 16.06.2021.

Dvije mene ne mogu zaspati

Vratiti se na bazne tračnice nije nimalo lako. Zavaravajuća privlačnost trenutnosti čini da je ne želim promijeniti.


Srijeda popodne. Moji trostruko ostakljeni prozori, čvrsto su zatvoreni i u stan ne prodiru zvukovi s ulice. Osluškujem tišinu koja je vibracija, stridulacija, difuzni šum. Možda dopire iz mog slušnog kanala, a možda je, unatoč svim poduzetim mjerama, u mome domu stanično naseljen neponištivi proizvod godinama nakupljane zvučne zagađenosti koja u gradu stoluje bez prestanka.
Kao u kakvoj ljubavnoj čekaonici, u mojem krilu leži ispružena ljubav, dok se svojim laktovima nježno oslanjam o nju, pazeći da je ne ozlijedim. Nisam sigurna je li mi mala zvijer Rex isisala sav moj ljubavni žar, ili mogu posegnuti za tim nuđenim mi novim iskustvom koje tek što lagano dotičem, jer ljubavni zdenac nije bez dna. Osnažuje li se, dakle, moja moć, kopni li, ili je možda već umrla?
U svoj crni napitak svakoga dana postupno dolijevam otrov; podupirem svoje međusobno sukobljujuće ovisnosti, iako ih nastojim i pomiriti: palim kompjutor, pretražujem vijesti, pokušavam se zabaviti na pogrešan način. Boja mog glasa umiruje mog psa. Možda bih trebala govoriti neprestano; tada ne bih imala vremena za suvišnosti. Izgovoreno bi se pohranjivalo na nevidljive diskove u zapis koji liječi svoga tvorca.
Vratiti se na bazne tračnice nije nimalo lako. Zavaravajuća privlačnost trenutnosti čini da je ne želim promijeniti.
Trebalo bi zapravo uzeti predah od obaveza, odmor od moranja, od sebe. Trenutno imam potrebu za prazninom koja nadilazi postojeću. Čak i poglavlje nazvano radost, u mojoj tek objavljenoj knjizi zahtijeva bjelinu koja je naglašena s mnogo praznih stranica, koje iziskuje čistoću i mir. Ponekad je važna praznoća kao što su važne i stanke…svakome, no meni naročito, jer ja vodim dvostruki život, jedan na javi, drugi u snu, dok pak navečer ubijam svoj alter ego, da bih ga ujutro uskrisila, jer dvije mene ne mogu zaspati.


16.06.2021. u 12:50 • 6 KomentaraDnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.