H.A.D.L. by Stanka Gjurić

nedjelja, 18.04.2021.

Jutro

Moj pas me rijetko prati u mojim snima.


Nedjeljno jutro. Moj pas i ja odrađujemo jutarnju smjenu mirisni kao marelice. Šećući, premećem svoju mekanu igračku pod prstima, i kao da time, svakim pokretom zazivljem djetinjstvo kada je jedna takva krpica, kao ova danas u mojoj ruci, imala značenje od presudne važnosti za moj tadašnji razvoj.
Izdaleka, žene u maskama i crnini izgledaju kao opatice. Negdje na pola puta do kuće zaskoči me radost, nekoliko koraka udaljenu od cilja, pri povratku.
Moj pas me rijetko prati u mojim snima.
Postoji, naime, mjera koju od sebe možemo drugome dati, i ako se iscrpimo na jednome mjestu, na drugome bit ćemo ispražnjeni, budući crpimo iz istog bunara, istog izvora, identične osjećaje.
Scenarij iz sna postaje scenarij iz stvarnosti. On je zapravo trostruka slika u zrcalu: dok ga sanjam, dok ga sanjam da ga sanjam, i dok ga proživljavam. Kako u snu, tako i u stvarnosti. Drugim riječima, kao da sanjam svoj život, a što od toga pripada javi prepoznaje samo moj osjet, s obzirom da je osjet stvarnostan, a osjećaj je stvarnost; strah, ljubav, ljutnja, tjeskoba, pa makar potekao iz sna. Svi smo, štoviše, sazdani od snova i zbilje; živimo takoreći dvostruke živote koji se ponekad isprepleću bez bjelodanih naznaka što je iz čega nastalo. Sjeme u nas posađeno u snu niknut će na javi kao cvijet, ali dogodit će se isti efekt i u suprotnome smjeru.


18.04.2021. u 11:00 • 5 KomentaraDnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kratica HADL

Hladnokrvne analize dokonog laika.