Važno!

14 studeni 2018

Isplaćen je minimalac za 9. mjesec radnicima 3. maja. Postoje neslužbene informacije iz krugova sindikata da će razlika do pune plaće biti isplaćena do kraja ovoga tijedna, iako neznam može li se sindikatima išta više vjerovati. Plaću za 10. mjesec ni ne spominju. Iz Pule dolaze informacije o mogućem prekidu štrajka nakon isplate cijele plaće za 9. mjesec. Naši sindikati ponovno spominju famozno mirenje od 5 radnih dana. Bez obzira na to što sindikati odlučili, ovdje vam je tekst jednoga pravnika, tako da bez obzira na eventualnu odluku sindikata o prekidu štrajka možete odbiti raditi do isplate pune plaće za 10. mjesec.

"Tumačenje zakona je da radnik kojemu poslodavac nije isplatio plaću ima pravo odbiti raditi do isplate plaće, pri čemu takvo odbijanje rada ne predstavlja zakonit razloga za otkaz ugovora o radu. Naime, u ovome slučaju dolazi do primjene propisa obveznog prava prema kojem jedna ugovorna strana, u ovom slučaju radnik, nije dužna ispuniti svoje ugovorne obveze, tj. raditi, dok druga ugovorna strana, tj. poslodavac ne ispuni svoju ugovornu obvezu, tj. ne isplati plaću."

Plaće?

08 studeni 2018

I tako... prolazi lagano ponedjeljak a plaće nema na vidiku. Ponovno smo izigrani od strane naših "vrlih" sindikalista, ispada da su oni ništa drugo nego produžena ruka bivše i sadašnje uprave. Interesantno ih je bilo vidjeti kako su se smijali dok su davali intervjue u vezi dolaska talijana i Debeljaka u 3. maj, iako Debeljakov ulazak nemože donijeti ništa dobroga. Čut ćemo sutra na skupu njihova objašnjenja gdje je zapelo s isplatom, ako od straha ne otkažu skup, kao što su ga danas otkazali pod objašnjenjem "da će doći do zasićenja kod radnika ako ga svaki dan budu organizirali". Izgleda da nam ne preostaje ništa drugo nego radnička samoorganizacija, i borba do zadnjeg radnika za spas NAŠEG 3. maja. Ne samo zbog nas, već i zbog svih prijašnjih i budućih generacija, koje su radile i koje će raditi u 3. maju!

Plaća?

07 studeni 2018

Zasada se zna da će minimalac za 9. mjesec biti isplaćen najvjerojatnije do srijede, a za punu plaću nema nikakvih službenih potvrda, samo riječi tzv. "uprave (M)uljanika" da se "radi na tome"...
Ujedno saznajemo da je manjem dijelu radnika "Uljanika" već isplaćena puna plaća naplatom preko FINE, novcima koji su na račun "Uljanika" isplaćeni od njihovih vjerovnika.

Komentar na facebook komentare

Zadnjih dana na facebooku se pojavljuje sve više komentara kako su u "3. maju" nema nikakvih brodova i da se ništa ne radi već mjesecima.
To jednostavno nije istina.
Mnogi neznaju da su trenutno u opremnoj luci 2 broda koja čekaju na završetak opremanja.
Radi se o gradnjama 514 i 733. Gradnja 514 je brod za prijevoz automobila, a gradnja 733 je visokosofisticirani samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutog tereta. Gradnja 733 je i posljednji brod u knjizi narudžbi koji je ugovoren direktno za "3. maj". Ujedno se na 1. navozu nalazi gradnja 527 koja je u završnoj fazi montiranja sekcija, te je na 2. navozu položena kobilica gradnje 528.
Prema procjenama za završetak ove 4 gradnje, ukoliko se uračuna rad i materijal, potrebno je oko 35 milijuna eura, što je daleko manje nego jamstva koja će platiti država ukoliko se aktiviraju sva jamstva.
Samim time se postavlja pitanje kome je u interesu platiti višestruko veća jamstva iz državnoga proračuna umjesto tih 35 milijuna i završetka te isporuke ovih gradnji?

Spasimo 3. maj od propasti!

Poštovani, vjerujem da ste svi došli ovdje iz razloga jer želite da se spasi od propasti "3. maj", ponos Riječke i Hrvatske brodogradnje koji je preživio 2 svjetska rata i jedan domovinski, koji je othranio tisuće obitelji ne samo iz Rijeke već iz cijele Hrvatske i prostora bivše Jugoslavije.

Naš cilj je spas "3. maja" od likvidacije i spas radnih mjesta te stabilizacija poslovanja i likvidnost poslovanja.

Ovdje ćemo vas izvještavati o svim novostima vezanim za "3. maj" i eventualnim akcijama koje ćemo poduzimati ukoliko za to bude potrebe.

Oznake: 3. Maj, stožer za spas 3. maja

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.