Sloboda govora, sloboda umjetnosti

utorak, 11.06.2019.

O runama i astrologiji


How to Cast Runes


Ovaj drevni sustav divinacije zna biti jako zbunjujuć za početnike osobito ako se služe raznim priručnicima od kojih mnogi imaju oprečna tumačenja što rune znače.Neke knjige uzimaju u obzir ako je runa pala naopako, neke to ignoriraju, neke uvode i tzv. praznu runu dok neke ne priznaju da takva runa postoji i tu priča nije ni blizu kraja. Najbolje knjige - ako takve postoje - su autora pod pseudonimom Eldred Thorsson. Koliko sam informiran bio je upućen u materiju i držao se tradicije.
Interes za rune u ovo novo doba postoji, potreba za dobrim majstorima je jednako velika kao u stara vremena, danas je život možda kompliciraniji od onog u vrijeme drevnih. Koje god bilo naše porijeklo ili status svi kad-tad zaglavimo u nekoj situaciji koja traži pravilno rješenje. i tada netko posegne za tarotom, astrologijom, runama dok oni manje skloni divinaciji posegnu za sredstvima vlastitog uništenja.
Bez obzira na kršćanske osude divinacija postoji i postojat će dok je ljudskog roda. Bila je u upotrebi i tijekom najmračnijeg perioda srednjeg vijeka kad je katolička crkva bila skoro svemoćna i nedodirljiva. Zapravo, stav Crkve prema astrologiji nije bio uvijek jednako negativan, nekada je bio i vrlo pozitivan i afirmativan. Astrologiju se smatralo neodvojivim dijelom astronomije i "prirodne filozofije" dok su trajala vremena kad znanosti nisu još bile tako strogo odvojene. Astrologija je upropaštena nakon perioda renesanse, tzv. prosvjetitelji su joj nanijeli više štete od nego svi crkveni koncili gdje su sporadično donijete osude astrologije i astrologa. Nijedan otac rane Crkve, nijedan značajniji autoritet koji se otvoreno protivio astrologiji nije joj nanio toliko štete kao astrolozi modernog doba koji su od ove plemenite umjetnosti stvorili zabavu za mase.
Vrhunac tog zastranjenja došao je od astrologa po imenu Alan Leo. Veći se zločinac protiv astrologije nije pojavio. Toliko je iskvario astrologiju da je ovog trenutka njome teško dati bilo kakva predviđanja. Zapravo Alan Leo nije volio prediktivnu astrologiju, trudio se svim silama da je uništi i da bilo kakvo jasno predviđanje budućnosti postane nemoguće. osim što se moderni astrolozi boje spomena smrti i svih loših stvari oduzeli su izvorne vladare astrološkim kućama i povezali ih s vladarima znakova zodijaka kao da je to ista stvar. Uvođenjem tzv. alfabetskog zodijaka uništila se izvorna astrologija, oduzele su se nijanse značenja, sve se svelo na Sunčev znak, ubilo se svaku mogućnost da ima nešto više od 12 riječi kojima su prekrstili 12 kuća zodijaka koje su poistovjećene s 12 znakova izgubile svaki smisao.

Zaista kraj ovakvih astrologa koji samo gledaju na zaradu i kako da klijente lažno utješe izmišljanjem pozitivnih aspekata koliko god bili mali i beznačajni - astrologiji gori neprijatelj nije potreban. Što nije upropastila Inkvizicija i rimska kurija to su vrlo dobro napravili sami astrolozi. Zbog sve zla koje je učinio astrologiji Alan Leo jedva da zaslužuje taj častan naziv.


11.06.2019. u 11:57 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Lipanj 2022 (1)
Veljača 2021 (1)
Lipanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (10)
Veljača 2017 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Rujan 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Svibanj 2013 (1)
Svibanj 2012 (3)

< lipanj, 2019 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Opis bloga

Ovo je blog za slobodne mislioce kojima je dosta laži i politički korektnog govora. Ustav štiti slobodu govora, a licemjeri je žele oduzeti. Zato tu slobodu trebamo koristiti da bismo je znali cijeniti i zaštiti. Međutim, kako o u našoj državi postoji fašistička odredba zakona kojom se uveo tzv. "govor mržnje" kojim se svatko s malo oštrijim jezikom može naći izvan zakona, odmah da kažem da me boli kurac za zakon i takvu državu. Svatko ima pravo reći što želi, kako želi i o kome želi.Jadna je država i društvo koje ne podnosi kritike i komentare. Bez slobode govora i stvaranja nema napretka društva.

Linkovi