Sloboda govora, sloboda umjetnosti

utorak, 02.12.2014.

Lux mea perpetua semper in tenebris lucet

Odlaskom s ovog svijeta ljudi koje smo voljeli i koji su nas voljeli kao da je otišao i dio nas koji ostajemo. Što nakon toga? Praznina koja nastane njihovim prijelazom na drugu stranu jednostavno je nepodnošljiva. U glavi nam ostaje glasan i neprestano ponavljajući eho sjećanja, na kišne dane i noću sigurno nam je teže nego na svijetle i sučane dane. U mraku često mislimo na voljene kojih više nema, na svoj gubitak i na prošlost koja nam stoji iza leđa posvuda nas prateći kao ružna i nevidljiva sjena.
Mislimo i kako smo pogriješili učinivši ili ne učinivši za njih ovo i ono, kako smo rekli poneku krivu riječ,kako su oni nama rekli nešto krivo. Onda se pojavi ružna misao da sad prekasno za išta, nema vremena za ispravak greški i da moramo živjeti s time.
Nadajmo se da s naše strane nije učinjena prevelika nepravda i da su nam prije odlaska u svjetlost sve oprostili. To je nekakva slaba utjeha. Isto je i još gore kad su oni nama učinili nešto krivo - nepravdu se ne može ispraviti, njih više nema. I što da čovjek učini kad ružno sjećanje pruži svoje pipke i i podsjetimo se krivih djela,krivih riječi i propusta naših dragih i voljenih? Možemo ili prijeći preko svega ili nositi svoje rane. Nijedno nije lagano jer nema svatko toliku snagu da iz sebe izvuče išta bar slično opraštanju. Nepravda može biti prevelika, može nas pratiti svaki dan i smrt onih koji su je učinili možda izgleda kao kazna,naplata duga,kraj svega.Tada bismo trebali sebi reći da je gotovo i da je mučenje prestalo.
Vrijeme je veliki sudac i naplaćuje svačije dugove.
Najgore je kad se pretvorimo u svoje roditelje koji nisu valjali, u svog oca koji je nedostojan da se tako zove i u svoju majku koja je bila nestabilna i žrtva svojih krivih izbora. Mrtvi ne mogu nanijeti više štete i nepravde, ali živi mogu. oni su izvor svake tuge. Još je gore kad su loši i nedostojni ostali iza onih koji su nam bili podrška, svjetlost i držali nam stranu u svemu. Ali oni su mrtvi,njih nema, stalno se lomimo i tugujemo jer su otišli kad su nam trebali najviše i razmjer našeg osjećaja nemoći, tuge i bijesa je nemjerljiv. Uvijek odu najbolji među nama, veliki i posebni ljudi. Posebno nadareni,posebno moralni,humani,ispravni i nama naklonjeni bez kojih naši životi nisu onako ispunjeni i čini se da manje vrijede sad kad su njihove zvijezde na nebu jarko zasjale, bljesnule i kao ogromna supernova eksplodirale.
I tu je kraj, svatko ima svoju zvijezdu-zaštitnicu na nebu, svatko ima sretne i manje sretne periode zemaljskog života i svoj veliki vrhunac kad zemaljsko postojanje prestaje i pojedinac nadajmo se s uspjehom dolazi do kraja svog puta. Odlaze li sve te duše negdje - ne znam. Kad dođe moj red da saznam neću biti ovdje da to ispričam, moja će zvijezda zasjati prije nego se ugasi. Kolika će praznina ostati iza mene, koliko ću ostati besmrtan u sjećanju živih - nije važno. Lux mea perpetua semper in tenebris lucet. Svjetlost mog život blista u mraku, moja zvijezda gori jarkim sjajem i živom vatrom.

02.12.2014. u 14:10 • 0 KomentaraPrint#

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Lipanj 2022 (1)
Veljača 2021 (1)
Lipanj 2019 (1)
Prosinac 2018 (10)
Veljača 2017 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (1)
Siječanj 2016 (1)
Rujan 2015 (1)
Travanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Svibanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (1)
Svibanj 2013 (1)
Svibanj 2012 (3)

< prosinac, 2014 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga

Ovo je blog za slobodne mislioce kojima je dosta laži i politički korektnog govora. Ustav štiti slobodu govora, a licemjeri je žele oduzeti. Zato tu slobodu trebamo koristiti da bismo je znali cijeniti i zaštiti. Međutim, kako o u našoj državi postoji fašistička odredba zakona kojom se uveo tzv. "govor mržnje" kojim se svatko s malo oštrijim jezikom može naći izvan zakona, odmah da kažem da me boli kurac za zakon i takvu državu. Svatko ima pravo reći što želi, kako želi i o kome želi.Jadna je država i društvo koje ne podnosi kritike i komentare. Bez slobode govora i stvaranja nema napretka društva.

Linkovi