Image Hosted by ImageShack.us

< lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Opis bloga
Kako je uništeno poduzeće ITAS i kako je pohlepa jedne obitelji ugrozila opstanak 300 obitelji.


http://www.itas.hr/




Linkovi
Blog.hr
Monitor.hr
Ivanec Online
Regional
Novac
Uspjeh
CNN blog
Radnički blog

www.itas.hr

www.iportal.hr

Volim Dansku

T-zombix

šljaker
08.06.2008., nedjelja
Počelo je suđenje bivšem vodstvu Itasa

Večernji list 04. 09. 2008. | 17:40 Autor DANICA PLANTAK


Bivše poslovodstvo oštetilo ITAS za 30 milijuna kuna!?

Image Hosted by ImageShack.us photo by Vecernji list

Stečaj Itasa bio je planiran još 2003. godine. U rujnu te godine osnovana je Itas Nova, a u studenome Mariva, što je bio temelj da se imovina Itasa prebaci u ove nove tvrtke, a vlasnici su bili isti.

Uzimali su kredite i zaduživali Itas, no ne za ulaganje u proizvodnju ponovio je svoj iskaz koji je dao u istrazi Dragutin Varga, sindikalni povjerenik u Itasu i jedan od šest svjedoka koji su danas saslušani na Županijskom sudu u Varaždinu u kaznenom postupku protiv bivšeg vodstva Itasa zbog zloporabe položaja i ovlasti u gospodarskom poslovanju.

Okrivljeni nisu krivi
Županijsko državno odvjetništvo u optužnici tvrdi da je Ivanečka tvornica alatnih strojeva Itas oštećena za otprilike trideset milijuna kuna zbog prodaje nekretnina od 2003. do 2005. godine po cijenama koje se bile znatno ispod njihove tržišne vrijednosti.

Prvookrivljeni Ivan Canjuga, bivši direktor Itasa, Marija Brezovec predsjednica nadzornog odbora Itasa i članica nadzornog odbora Coninga te njezin sin Bojan Brezovec, član Itasova nadzornog odbora i direktor poduzeća Mariva, koji su kupili većinski paket Itasa 2001. godine, ne smatraju se krivima za optužbe za koje se terete. Krivom se ne osjeća ni Edita Zebec, direktorica poduzeća B=Breza i bivša djevojka Bojana Brezovca.

Županijsko državno odvjetništvo tvrdi da su okrivljenici zajednički, radi pribavljanja znatne imovinske koristi, na štetu Itasa.

Tako je 26. lipnja sklopljen ugovor kojim je B=Breza dala Itasu kratkoročni kredit od šesto tisuća kuna, uz fiducijalni prijenos vlasništva nad tvorničkim zgradama i industrijskim dvorištem od gotovo šest tisuća četvornih metara.

Vlasnik tih nekretnina vrijednih 9,9 milijuna kuna postalo je poduzeće B=Breza jer Itas nije vratio kredit u dogovorenu roku.

Na ročištu bili i radnici
Tim su za B-Brezu čiji je stopostotni poslovni udjel Editi Zebec prenio Bojan Brezovec, okrivljenici ostvarili 9,3 milijuna kuna.

Prema optužnici, Itas je ipak najviše oštećen izravnom prodajom nekretnina.
Tvrtka Mariva ostvarila je 12,9 milijuna kuna vrijedne imovine na štetu Itasa kada je u lipnju 2004. godine kupila za 3,9 milijuna kuna Itasovo dvorište, skladište i tvorničke zgrade od 17.000 četvornih metara, a bila su vrijedna 16,9 milijuna kuna.

Nekoliko mjeseci poslije Canjuga je opet na temelju odobrenja nadzornog odbora Marivi prodao još tri tisuće četvornih metara dvorišta i zgrada Itasa za 1,1 milijun kuna, iako je tržišna cijena bila 3,6 milijuna kuna.

Nakon prodaje gotovo svih Itasovih nekretnina, Itas ih je počeo unajmljivati za potrebe proizvodnje. Danas se u sudnici okupilo više od dvadeset radnika Itas prvomajske, no zbog nedostatka prostora, na suđenju bila su samo dva njihova predstavnika.

Radnici Itas prvomajske predali su varaždinskom Županijskom sudu podnesak, kojim traže da ih svih 180 sud prizna kao oštećenike.

Također, zatražili su da Županijski sud donese privremenu mjeru zabrane raspolaganja imovinom do završetka sudskog postupka, a što bi im donekle omogućilo sigurnost i dalju proizvodnju.

- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.