I EVO, VEĆ JE ŠEZDESET............

12.03.2018.

Po svršetku rata Društvo se obnovilo i neko vrijeme djelovalo. Međutim, nemajući vlastitih sredstava za egzistenciju, a bez bilo kakve dotacije, životarilo je nastupajući na prigodnim svečanostima u Šestinama. Društvo nije bilo naročito aktivno sve do 1952. godine, kada je osnovana općina Šestine od sela bivšeg područja općine Šestine. Rad je živnuo nakon što je dobivena dotacija općine. Općina je kupila 22 instrumenta u namjeri da se zbor proširi i osnuje tamburaška sekcija.

Godinu kasnije, u ožujku, HSPD "Sljeme" pripremilo je lijep doček Gradišćanskim Hrvatima u Šestinama, a tom zgodom održan je i program s koncertom. U dvorani August Cesarec zajedno s "Tamburicom" Sljeme je održalo vrlo uspjeli koncert.
Nižu se nastupi, uvježbavaju pjesme, opet je na repertoaru i solo dionica pjesme "Noć na moru", koju pjeva vrlo skladno bariton Stjepan Mihelj. Društvo je održalo zabavu s priredbom i na Bijeniku.
Godine 1954. Sljeme je nastupilo na radio stanici u Zagrebu s pjesmama: "Nove brazde", "Naše gorice", “Matija Gubec", "Naše snehe i naše dekline" i "Noć na moru".



Od 1955. do 1956. godine Društvo se pripremalo za proslavu 60. godišnjice svog opstanka. Pripreme za proslavu ovog jubileja zahtijevale su zauzimanje Društva, odnosno svih njegovih članova. Prilikom proslave 60.godišnjega rada, Društvo je održalo koncert u Glazbenom zavodu u Zagrebu. Na programu je bilo 12 pjesama naših poznatih skladatelja.
Za skladbu, Šezdesetogodišnjici Sljemena, koja je komponirana uoči 60-godišnjeg jubileja, tekst je napisao pjevač "Sljemena" Stjepan Krajač.



U nedjelju 16. kolovoza rano ujutro na dan proslave svirala je limena glazba “budnicu” po svim selima Šestina. Nakon toga u 9 sati ujutro otkrivena je “spomen ploča” osnivaču Aleksandru Bahoriću na njegovoj kući u Lukšiću. Tom prilikom su Sljemenaši otpjevali nekoliko pjesama, te je osim govora predsjednika društva Janka Maleca, održao vrlo dirljiv govor tada najstariji živući Sljemenaš, seljak Josip Krajačić. Poslije podne uz prisustvo društva - uzvanika, koja su također nastupala na proslavi, priređeno je na Bijeniku, na bivšem Kulmerovom posjedu zvanom “Šestinjak”, veliko slavlje. Proslava je bila dobro pripremljena i posjećena.
Godinu dana poslije proslave 60.godišnjice Društvo je sudjelovalo na proslavi 50-godišnjice HSPD “Podgorac” u Gračanima, gdje je nastupalo s nekoliko pjesama.

<< Arhiva >>