Linkovi
Šahovski savezi
Crochess
Slovenski šahovski savez
Šahovski portal Bosna
Crnogorski šahovski savez
Šahovski savez Srbije
Šahovski savez Njemačke
Europska šahovska federacija
FIDE

MEĐUNARODNA RTG LISTA
DOMAĆA LISTA PO ABECEDI

Alexei Shirov
Bistra voda - blog
Igra milijuna
Rokada
En passant1
Chess cafe
La Mecca
New in chess
Online baze
Chessbase
Šahovske olimpijade

Turniri u najavi
Slovenija
Engleska
Mitropa cup
Šibenik
Zagreb open







Alexei SHIROV



rođen 4.srpnja,1972 u Rigi(Latvija)
ELO-2740(1.april 2008)
Svjetski prvak u16 1988.,
2. do 20 godina 1990. u kojoj
postaje velemajstor!
Najbolji elo 2755 (siječanj 2008).Pobjednik na brojnim turnirima:
Biel 1991, Madrid 1997 (podijelio Veselin Topalov), Ter Apel 1997, Monte Carlo 1998, Mérida 2000, dva puta pobjednik Paul Keres Memorial International Chess Tournament in Tallinn, Estonia, with victories in 2004 and 2005 just to name a few. He won the 2005 Canadian Open Chess Championship.
Kandidat za sv. prvaka nakon što pobjeđuje Kraminka 5.5:3.5,no Kasparov odbija igrat.
2000. gubi na WCC od Ananda.

1994.odlazi u Argentinu,ženi se s Veronicom Alvarez te uzima Španjolsko državljanstvo.
Danas živi u Latviji oženjen s Litvankim Viktorijom Čmilte.
Stil igre podsjeća na starog majstora Talja,nazivaju ga njegovim nasljednikom.


KLADIONICA KUTAK(Derby)

preporučujemo za 4.7. 2008.:

IVANCHUK:NAIDITSCH ;1 2,40
LEKO:NEPOMNIATCHCHI ; X 1.70
MAMEDYAROV-KRAMNIK ; X 1,45
VAN WELY:GUSTAFSSON ;X 1.50

Činjenica je da je Ivanchuk jači igrač od čvrstog Naiditscha i u formi je. Leko vodi sna turniru tako da će vjerojatno iskusno remizirat s odličnim Nepomniatchchiom. Mamedyarov teško da će dobit Kramnika, dok opet Kramnik je crni pa je logično da će bit remi. Van wely i Gustafsson igraju najneizvjesniji meč. Van wely je uvijek troznak, a i zadnji je pa će vjerojatno igrat na pobjedu. Mislim da neće probit čvrstog i u punoj formi Gustafssona.

Brojač posjete, Vi ste posjetioc broj:
free hit counter


šahovski blog!

25.08.2008., ponedjeljak

Nevjerojatni Miša Talj I.

Pošto upravo traje Taljev memorial bio bi i red da napišemo nešto o tom velikanu svjetskog šaha koji je "vladao" šahovskim tronom najkraće razdoblje od svih svjetskih prvaka.

Mihaila Nehemijeviča Talja (9.11.1936 - 28.7.1992) možemo prema šahovskom stilu usporediti sa besmrtnim Morphyjem. Taljeva vjecita spremnost na rizik, blještavilo u ocima kada je zrtvovo (prema svjedocima tog vremena), njegovi direktni napadi puni nevjerojatnih žrtava i burnih zapleta su izrazito utjecali na razvoj šahovske misli 20. stoljeca.

Image Hosted by ImageShack.us
Njegovi suvremenici su se plašili njegovog hipnotizerskog pogleda

Njegov stil igre je unio u šah 50-ih i 60-ih godina (pun strateških i pozicionih "istina") svježinu te zarazio veliki broj ljubitelja te drevne igre ka drukčijem pogledu te igre. Pogotovo klupske igrače koji su ponovo poceli igrati zabavna i riskantna otvaranja. Ne smijemo zaboraviti da trenutni svjetski prvaci diktiraju aktualnu "šahovsku modu".

Kasparov za njega kaže da Talj nije računao duge varijante već je jednostavno vidio kroz njih. Mozak mu je neprestano računao na stotine fantastičnih kombinacija. Fantazija nije znala za granice.


Image Hosted by ImageShack.us
gusar iz Rige novim stilom nokautira sve pred sobom

Jednom je na novinarski upit kako pobjediti partiju izjavio slijedeće: "Što učiniti kad trebate pobjedu? Igrati na mat? Hm,....pa protivnik će to osjetiti i preventivnim potezima sve uraditi da se taj matni napad izjalovi. Što dalje? Igrati na pozicijske slabosti? hm....pa protivnik nije lud da si jih stvori. Što onda. Jedini pravi put je onaj kojemu današnji šahisti ne žele ni "prismrditi". Taj put je težak". Umjesto preigravanja dobro uhodanih puteva i napamet naučenih varijanata Talj je za pobjedu postavio jednostavnu formulu - potrebno je dokazati da su 2+2=5!

Naravno za takvu igru troši se puno živaca, zahtjeva se ogromna fizička i psihička sprema a postotak mogucih grešaka se naglo diže.

Takvom igrom Talj je uspio u necemu sto nijedan igrac danasnjice nece uspjeti. Naravno rijec je o navijacima te ljubiteljima njegove igre koji su se mnozili ko gljive poslije kise. Bio je pravi boem koji na početku karijere nije priznavao temelje pozicijske škole koju su zagovarali Botvniki i Smislov.

Protivnici postaljinističkog režima su vidjeli u njemu novu nadu koja obećava slobodu. Zato nije ni čudno da je Talj sudjelovao u Kasparovljevom timu kad je Kasparov preuzeo Karpovu lovoriku najboljeg igrača svijeta.

Image Hosted by ImageShack.us
zajednicke analize


Talj ko klinac


O velikom talentu Miše Talja svjedoce činjenice da je naucio citati sa 3 godine, sa 5 je množio medjusobno brojeve do 1000 a sa 15 upisao fakultet u Rigi. Sa 17 godina je postao majstor te 1955 neočekivanom pobjedom na polufinalu 23. prvenstva SSSR-a ušao u finale tog tada najjačeg šahovskog natjecanja na svijetu.

...nastavak slijedi (uspon, mec sa Botvinikom, "lijecenje" od režimskog bolničkog liječenja,...)....

- 18:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

21.08.2008., četvrtak

Slika govori vise od rijeci!!

Rusija bijela, Gruzija crna; rezultat: 0-1;
svjetsko prvenstvo za mlade 2008 Turska


Image Hosted by ImageShack.us


- 23:48 - Komentari (7) - Isprintaj - #

14.08.2008., četvrtak

Prvenstvo Hrvatske do 17 i 19 godina, Svjetsko prvenstvo do 20 u Turskoj

Nakon poduže stanke vratio se i ovaj blog u funkciju. Donosimo vijesti iz Bjelolasice gdje je završeno prvenstvo za juniore.

19.-26. srpnja 2008., Juniorska prvenstva Hrvatske

Hrvatski šahovski savez organizira Pojedinačna juniorska prvenstva Hrvatske u konkurencijama do 17 i 19 godina. Mjesto igre: HOC Bjelolasica. Prvaci Hrvatske: Ivan Šarić prvi do 19 godina (sa 100% učinkom 9/9!), Saša Martinović prvi do 17 godina; juniorke - Ivana Iveković prva do 19 godina i Zrinka Deur prva do 17 godina.

Ponovno je lakoću i znanje šahovske igre pokazao Šarić koji je pomalo lakoćom napravio 100-postotni rezultat. Slično su napravile i juniorke Ivana Ivekovic i Zrinka Deur.

Kod juniora do 17 bila je po tradiciji najveća konkurencija a 1. mjesto je osvojio Saša Martinović, doduše ne tako uvjerljivo kao Šarić. Martinović je skupio 7.5 bodova kao i odlični Iveković koji je čak dobio Martinovića. 3. je Greb sa 6 bodova koji je igrao odlično i potpuno zasluženo osvojio pehar.

BjElOlAsIcAovdje možete pogledat poredak, rezultate i galeriju pobjednika.


U tijeku je prvenstvo svijeta za juniore do 20 koje se igra u Turskoj na kojem nastupaju i našI predstavnici: A. Brkić, J. Plenča i Ana Berke. Ante, nakon 11 odigranih kola skupio je odličnih 7 bodova od 11 protiv sjajnih protivnika.
Između ostalih dobio je Andreikina (2604) , Nguyena(2579) , Le Quanga (2577), Sjugirova (2545)...Ono što veoma raduje je Antina igra s bijelim figurama gdje ima većinu pobjeda. Nažalost Plenča i Berke nisu u tavkoj formi ko Brkić. Ana je imala problema s temperaturom te skupila samo 3.5 boda od 11, dok Julijan ima 4.5 bodova i u minusu je 37 ratinga.

Link prvenstva jeWchU20

Donosimo i jedan od izvještaja Nenada Dorića, pratitelja naših igrača, koji svakodevno daje vijesti koje možemo čitat na http://sah.posluh.hr/doric.asp:

13/08/2008
Danas sam ispunio jednu želju (moja misija je da su naši predstavnici zadovoljni!) i dozvolio Julijanu da vam se javi, dok sam pio tursku kahvu s Muhamedom Borićem. Sada kad su naši predstavnici krenuli s igrom mogu i ja napisati nekoliko riječi.
Ni internet neće više biti problem jer smo uspjeli dobiti šifru za korištenje Wirelessa hotelskog Managementa. Tako sada u Lobiju 2 (na katu iznad recepcije) ja malo prelistavam novosti iz Hrvatske, a Muhamed čeka da počne s serijom turnira na Playchesscomu. Za sutra ujutro smo dogovorili odlazak u "shoping" gdje nas vodi Eyup Balata koji je ovdje često sudio Juliju (zadužen za zadnjih 14 stolova). Čovjek je rođen u Crnoj Gori, živio u Makedoniji, a zadnjih 25 godina u Turskoj. Umirovljeni policijski časnik (nakon samo nešto više od 20 godina) sada podučava djecu šahu. Time se bavi i njegova kćerka koja je također i šahovski sudija. Ovdje je to veoma unosno (odlična satnica Ejupe!). Što se tiče liječničkog biltena on je znatno bolji, a moja terapija završava sutra ujutro posljednjim tabletama.
Kod Ante se igra očekivano Alapinova varijanta sicilijanke. Ante je na doručku bio nezadovoljan jer je to pomalo "remizna" varijanta, ali do kraja su tri kola i svaki rezultat osim poraza ostavlja ga u igri za najviša mjesta.
Za sada od mene toliko, samo još zamolba od Julijana i mene da nam se rezerviraju mjesta u kombiju Croatia Airlinesa u nedjelju u 15,30 sa Plesa za Rijeku, jer naš let iz Istanbula u Zagreb slijeće u 15,10. Prošli put taj kombi koji je obično poluprazan otišao je "ispred nosa". Ovaj put bi željeli biti što prije u "najdražoj" Rijeci!
Ervin ukoliko to obaviš molim te da mi javiš!

te Julijanov izvještaj:

Izvještaj iz "predivne" Turske!
Kao što se već zna, svjetsko prvenstvo je tipičan primjer kako ne organizirati turnir. Organizacija je katastrofalna uključujući užasnu hranu u naizgled dobrom hotelu. Zbog hrane svi imamo problema, posebice naš odlični coach, koji dobro da je uopće živ. Velike zahvale coachu na super pristupu. Našu žensku predstavnicu je bolest prva poduhvatila te nakon 2 tjedna, tek sada pokazuje znakove života. Naš "čvrsti" Slavonac se dobro drži. Što se tiče igra Ana i ja smo pokazali raskoš talenta tako šta skupa gubimo 60-ELO BODOVA. Svaka čast Anti koji se nije dao pokolebati uvjetima i dostojanstveno predstavlja Hrvatsku odličnom igrom.
Sve u svemu svi jedva čekamo povratak kući ne nadajući se sličnom iskustvu u daljnjem toku života.
Pozdrav iz Turske od Julijana Plenče!



- 14:01 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2009 (1)
Siječanj 2009 (3)
Listopad 2008 (2)
Rujan 2008 (1)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (3)
Lipanj 2008 (5)
Svibanj 2008 (10)
Travanj 2008 (14)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Sve o šahu
Napomena:Komentari su dobrodošli!
mail: shirov1.bloghr@gmail.com









Get your own Chat Box! Go Large!







Najbolji šahist na svijetu je..?
Shirov
Carlsen
Anand
Topalov
Morozevich
Svidler
Kasparov
Get CodeView Result




Zanimljivosti:



pozicija nakon koje Shirov igra 47.Lh3!!
ovaj potez uvršten je kao broj 1 u knjigi Johna Emmsa
The Most Amazing Chess Moves of All Time

Ivan Vujec


Varaždin-2.4.1993.
najbolji elo-19xy
nacionalni-200x
prvak čarobnog prstena,Prvak RH U11

Meč Kasparov - Short

Viktor Korčnoj u napetoj partiji:




Veliki cajtnot:

Ivančuk je poznat po tome da dolazi u skoro svakoj važnoj partiji u veliki cajtnot te rješava problem kontrole prvih 40 poteza u posljednjim sekundama. Ponekad čak i po 5-6 poteza. U ovoj partiju mu to na žalost nije uspjelo.