Photobucket - Video and Image Hosting

Gospodin i gospođa s crticom

Davno su prošli moji gimnazijski dani. Polovicom ove godine čak smo i obilježili obljetnicu, te se prisjećali svih koji su nas maltretirali i nekolicine onih koje smo voljeli (ili je to preteška riječ). U nekolicini tih recimo voljenih profesora ubrajali smo i profesora fizike, pa iako su nam se u prvom razredu tresle gaće od njegovih opisnih ocjena (manje ili više od jedan), vrlo brzo smo shvatili da je čovjek vrlo jednostavan i da ne treba puno da bi bio sretan. On sretan, ocjena više od jedan, mi sretni. Ispiti su se pisali na jednom listu trgovačkog papira, a započinjali su njegovom rečenicom ..“u desnom gornjem uglu molim vas čitko napišite prezime pa ime…“. Moju pozitivnu opisnu ocjenu (više od jedan) ugrozila sam nepromišljeno nekoliko puta – papir blijedo roza boje (mama se zaigrala s kupovinom bilježnica), ime u lijevom kutu (rekla sam vam da su mi te dvije strane katkad problem) i onda najveća greška od svih prezime, (zarez) ime..svaki put sam do svoje pozitivno opisne ocjene prošla kroz iglene uši. Kad sam mu na primjedbu da nije spominjao zarez u "prezime pa ime" odgovorila da je to u duhu hrvatskog jezika odgovorio mi je da sa tako dugačkim jezikom neću daleko stići..neću o tome koliko je ili nije imao pravo.
Na istoj toj proslavi okupio nas se veći broj, neki s uspjesima, neki s neuspjesima, neki u brakovima, sa slikama djece u novčanicima…šarenilo prezimena, (zarez) i imena. Moje su udane razredne kolegice mahom zadržale svoja prezimena i samo im dodala nova, a sve pod isprikom kako su tolike godine poznavale osobu tog i toga prezimena i imena i da im se teško bilo odvojiti od toga pa su tome dodale još jedno. Opravdanje – da ne gube identitet koji su imale do tada.

Nedavno je jedna moja jako draga prija zaključila da su žene s dva prezimena uglavnom oštrokonđe. Imam par iznimaka, ali čak i prema poslovici, iznimke samo potvrđuje pravilo. U rascjepu sam! Bila sam sigurna da želim zadržati svoje prezime i dodati Perino, s crticom ili bez, štogod bilo u duhu hrvatskog jezika (premda nisam našla jednoznačno mišljenje o ovom problemu). No, nisam zadnja u lozi pa mojoj lozi neće ništa posebno značiti što imam svoje prezime cijeli život, osim što bi dida vjerojatno bio jako ponosan do kraja života, neću uštediti ništa na promjeni dokumenata jer imam novo prezime pa opet sve moram mijenjati, čitav život ću se morati svađati s ljudima da imam (ili nemam) crticu, imati ću ime i prezime sa 23 slova ili 24 znaka ako se dodaje prezime, službenu e-mail adresu od 39 znakova, o signaturi u e-mailu neću ni započinjati, imati ću probleme s prelascima granice jednom kad budem imala djecu i kad budem morala dokazivati da sam ja zaista majka te djece, nisam previše ostvarila u životu sa svojim prezimenom – na njega imam kredit, a vjerujem da me promjenom prezimena neće mimoići taj križ, moj me krug prijatelja zove nadimkom koji je jedinstven (osim što moj nadimak nosi i cijeli box klub i veeliki ga momci nose na majicama), prezime je i sad predugačko, a kamoli kad bi bila dva, sigurno bih zauzela bih cijeli portafon, iz tatinog rodnog sela prezime kao znak otkud si i ovako nije dovoljno kao objašnjenje nego moram koristiti složenice tipa "ja sam unuka JoseMateIvinog".

Peri se ideja zadržavanja prezimena nije svidjela, ali shvativši da je meni to (bilo?) važno dogovorili smo se oko toga..ljubav moja. Da nije, možda bih se inatila! Joj, mogla bih još dugo ovako. Možda to uopće nije važno, daj B(l)ože da su ovo jedini problemi koji nas čekaju do D dana:) Prezime je samo riječ, sastavni dio svakog osobnog imena, nadopunjuje ime čovjeka i na taj način ga jednoznačno razlikuje od drugih ljudi. U početku su nastajala od zanimanja, geografskog položaja, osobina, nadimaka. A da si dodam na kraju Vražja? Tko zna, možda će jednom blog biti kao JMBG, vezan uz ime i prezime, pa mogu reći da sam ja bila prva:) Pera Perić Vražja...s crticom ili bez!


P.S. Lipa moja, sretan ti rođendan!! Sve najbolje želi ti tvoja Vražja!

28.08.2006. u 13:52 | On/Off

Komentari (71) | + | -

Supplies!!??

Vic je stari, ali kako bih vam pojasnila naslov evo ga..

Regrutira UN nove vojnike i prijavili se Amerikanac, Nijemac i Kinez...I tako počne testiranje, stali oni ispred neke sume i gospodin iz UN-a Nijemcu:"German boy, go and bring us some woods". Otrči on u šumu i eto ga za 10 minuta s granama i kladama. Nakon toga obrati se Amerikancu: "Yankee, go and bring us some water" i poslije pola sata vraća se Amerikanac, nosi pune čuture vode. Na kraju:"Chinese boy, go and bring us some supplies!" Ode Kinez, al' ga nema sat, dva, pet...Ostali pođoše u šumu potražiti ga i taman malo zagazili kad iz žbunja izleti Kinez i zaurla: SUPLAAAAAAAAJZZZZZZZZZZZ!!!!


Dakle suplajz je zato što:

1. Vražja danas slavi 1. rođendan
2. Pero me "oborio s nogu" :)

18.08.2006. u 14:24 | On/Off

Komentari (31) | + | -

Tri muhe i udarac

Gledam jučer vijesti – Dell povlači neku ogromnu količinu laptopa* sa tržišta jer imaju nekih problema sa baterijama. Nemam Dell-ov laptop, ali proizvođača mog laptopa treba nagraditi. I tu nastaje priča o tri muhe i jednom udarcu. Udarac je to što mi je firma kupila novi laptop pa sam stari kojem je baterija radila dvije minute predala mami. Na novom baterija traje i traje…A muhe su slijedeće:

muha prva – Pero i ja vratismo se sa godišnjeg tjedan dana ranije jer smo se poželili svog stana, a i bilo nas je strah platiti negdje još tjedan dana ne bismo li ih slučajno zbog lošeg vremena proveli u apartmanu. Zadnjih tjedan dana godišnjeg, zahvaljujući vremenskim prilikama provela sam u stanu sa šalicom kave i laptopom u krilu nadoknađujući vrijeme koje prije godišnjeg nisam provodila na dragim blogovima. Sve sam pročitala! Ali obzirom da sam na godišnjem i da mi se mozak odmarao nisam imala baš i puno pametnih za reći…Opet se vratila ona stara blogovisnost.

muha druga – i dalje zahvaljujući laptopu ubila sam još jednu muhu – strast za shopingom. Nedavno smo Pero i ja odlučili provesti ono što Oprah zove Financial diet – smanjiti i pratiti troškove, te neko vrijeme kupovati samo nužne stvari. A obzirom da je većina dućana puna ljetnih stvari, a ljeto je prošlo i mi sad čekamo Božić (reče Trill) a meni trebaju „samo“ cipele za kišu, novi kaput, nekoliko hlača i majica i jedan sako ne hoda mi se po dućanima, svoju sam strast za shopingom smirivala shopingom po Amazonu, Victorasecret, Shoeshopu, Profilu, Konzumu, Expedia, Avonu i sl. i kada bih puno toga „nakupovala“, kad sam puno svijeta "proputovala" prije nego dođem do blagajne zatvorim lijepo svoj firefox i potreba je zadovoljena. Ili ovisno koliko sam se raspojasala, baterija rikne i opet gotovo. Meni stvarno ne treba puno:)

muha treća – jedini feler na mom laptopu pomaže mi da dok ubijam prethodne dvije muhe ubijem i treću. Dakle, laptop – kompjuter za držanje u krilu. I tako samo vaša Vražja sjedi na trosjedu, drži svoj laptop i krilu i samo povremeno osjeti peckanje po nogama. Baterija tako grije da sam po bedrima dobila fleke od svog dragog lapotpa…Opekotine? Ma ne, to ja topim celulit:) I puf, ubili smo treću muhu!


*laptop - u hrvatskom prijenosnik

16.08.2006. u 13:40 | On/Off

Komentari (21) | + | -

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Dr. Phil proclaimed, "The way to achieve inner peace is to finish all the things you have started and have never finished." So, I looked around my house to see all the things I started and hadn't finished, and before leaving the house this morning, I finished off a bottle of Merlot, a bottle of White Zinfandel, a bottle of Bailey's Irish Cream, a bottle of Kahlua, a package of Oreos, the remainder of my old Prozac , the rest of the cheesecake, some Doritos and a box of chocolates. You have no idea how freaking good I feel.

Arhiva

Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Srpanj 2007 (1)
Lipanj 2007 (1)
Ožujak 2007 (1)
Siječanj 2007 (4)
Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (4)
Listopad 2006 (2)
Rujan 2006 (3)
Kolovoz 2006 (3)
Srpanj 2006 (2)
Lipanj 2006 (1)
Svibanj 2006 (4)
Travanj 2006 (2)
Ožujak 2006 (6)
Veljača 2006 (4)
Siječanj 2006 (9)
Prosinac 2005 (9)
Studeni 2005 (11)
Listopad 2005 (7)
Rujan 2005 (7)
Kolovoz 2005 (5)

Linkovi

Bloghaer








E-Mail!




Top linkovi

Žemskinje

Armanina
Dva
Dinamitna
Demjan
Dupinka
Dora
Dragica
Izgubljena
Jazzie
Jezdi
Jana
Koki
Moix
Penellopa
RiLady
Rubia despues
Slatka žvakica
Trill
Zvončica

Muškići

Đuro
M5
JJ
Neutrino
SSpot
Zlo-i-naopako