Sakica

četvrtak, 20.12.2007.

Fotke iz Doma za djecu i mladež s invaliditetom

Diretoressa & me smo bile pozvane na svečani domjenak u Dom za djecu i mladež s invaliditetom u Kraljevici-Oštro povodom doniranja nekih stvarčica spomenutom Domu.
Dječica su izvela prigodnu predstavu koju smo popratili velikim pljeskom i velikim osmjehom. Nešto sam i pofotkala, pa slobodno pogledajte i razmislite o tome da i sami sudjelujete u nekakvoj humanitarnoj akciji naspram onih kojima je to najpotrebnije. Njima će pomoći, vas će oplemeniti.












O, da!

Sretan Božić i Nova godina svima!!!













.

- 15:40 - Komentari (19) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.12.2007.

E-ovi naši svagdašnji



Zemem si ja danas, tako, instant caffe drink , nevažno kojeg proizvođača. Smućkam. Ispijam polako. Simpatična mi ambalaža, pa je uvrćem i motam po prstima. S obzirom da sam sklona čituckanju svega i svačega na svemu i svačemu, pane mi oko za ona sitna slovca na ambalaži. Dakle, ustanovim si da da upravo u svoje divotno supertijelo, fizički oblik mojeg bivstva, jedinog nosioca mojih predragocjenih unutarnjih organa i jednog (ali među važnijima) od nosioca genetskog koda mojih potencijalnih potomaka - unosim sljedeće E-ove: E340ii (česta upotreba nije preporučljiva), E452i (česta upotreba nije preporučljiva), E331 (SMATRA se bezopasnim), E451i (česta upotreba nije preporučljiva), E471 (SMATRA se bezopasnim), E472e (SMATRA se bezopasnim), E554 (IZBJEGAVATI). Ovo u zagradicama sam, naravno, sama dopisala nakon traganja po netu za spomenutim E-ovima.
Ne budi lijena, iskopala sam par opasnih E-ova, pa si sve ovo lijepo pročitajte i zapamtite, po mogućnosti, a o svim E-ovima možete saznati na www.e-brojevi.udd.hr
Usput, ne bi bilo loše da razmislite o smanjenju ovisnosti kupovanja i konzumiranja gotove, smrznute, konzervirane, industrijski obrađene hrane bogate razno raznim aditivima koje slobodno možemo nazvati-oružjem u rukama marketinški dobro potkovanog i nasmiješenog ubojice koji uporno i bezobrazno dahće s reklama: Kupite,…kupite,…
E-ove neće zabraniti nikakvim novim zakonima u skorije vrijeme, a mi živimo upravo sada, naša djeca žive sada, posljedice osjećamo sada, a osjećat ćemo ih i nadalje kao i pogoršanje uslijed istih, ako nastavimo nametnutu igru proizvođača i trgovaca pod jurisdikcijom države (valjda me neće uhapsit zbog ovoga). Netko pametan i organiziran (prepuštam to udrugama koje se bave ljudskim zdravljem i sličnim) će ishodovat da se, za početak, zabrani korištenje bojila, umjetnih aroma i pojačivača okusa, tj. tvari koje u industrijsko obrađenoj hrani određuju spomenuta svojstva, a sami po sebi nemaju nikakvih nutritivnih vrijednosti, no zato izazivaju strašne posljedice po ljudsko zdravlje, pa onda i skupo liječenje sa sumnjivim efektom izlječenja, pa je to onda sve jedan veliki začarani krug iz kojeg se možemo izvući jedino ako imamo zdravu svijest o sebi kao zdravoj osobi i o svojim bližnjima (a može i daljnjima kao u ovom slučaju, npr.).
Evo onih opasnih:
E104: Quinoline Yellow (kinolinsko žuto) – sintetsko žuto bojilo, koristi se u ribljim proizvodima, sladoledima, pudinzima, slatkišima, gaziranim pićima, keksima i sl., ali i u nekim preparatima za kosu. Može izazvati alergiju i dermatitis. Zabranjen je u SAD-u, Australiji, Japanu i Norveškoj.

E123: Amaranth – sintetsko crveno bojilo (vino, alkoholna pića, sladoled, kavijar). Može uzrokovati neurodermatitis, astmu i hiperaktivnost. U pokusima na životinjama pokazalo se da uzrokuje bubrežne kamence i pobačaje. Zbog sumnje da izaziva rak zabranjen je u SAD-u, Rusiji, Austriji, Norveškoj...

E210, E 211, E212, E213: sredstva za konzerviranje s benzojevom kiselinom (suhomesnati proizvodi, majoneze, salate, piva, umaci, voćni jogurti, light pekmezi i dr.). Mogu izazvati alergijske reakcije kod osoba koje boluju od astme, peludne groznice i kožnih alergija. Štete ljudima osjetljivima na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin).

U kombinaciji s E102 kod djece mogu izazvati hiperkinetički sindrom (dekoncentriranost, impulzivnost i hiperaktivnost). EU zahtijeva novu procjenu tih aditiva.

E220: sumporni dioksid (vina, gazirana pića, kobasice, keksi itd.). Ometa resorpciju vitamina B1 u našem tijelu, može izazvati glavobolju i mučninu. Kod astmatičara može izazvati sulfitnu astmu, povišenje tlaka, crvenilo, konjunktivitis...

E 310, E311, E 312: galati (ulja, margarini, koncentrati za juhe i umake, grickalice, žvake...) – sumnja se da ometa resorpciju željeza u organizmu, može uzrokovati alergije, posebno kod osoba osjetljivih na acetilsalicilnu kiselinu (aspirin) i astmatičara. Kod male djece izaziva plavkastu obojenost kože zbog snižene koncentracije kisika u krvi. EU zahtijeva novu procjenu ovog aditiva.
E407: karagenan (u sredstvima za želiranje, kobasicama, vrhnju, majonezama, umacima, gaziranim pićima, slatkišima...) – neprobavljiva tvar, u većim dozama ometa resorpciju minerala (npr. kalija) i izaziva proljev, a može stvarati i kancerogene spojeve i degradirati u crijevima.

E512: kositar-(II)-klorid – antioksidans za stabiliziranje boje (konzervirano povrće u staklenkama i limenkama). U većim dozama izaziva mučninu, povraćanje, proljev i glavobolje, a u jako velikim – akutno trovanje.

E 553b: talk – sredstvo za sprečavanje zgrušnjavanja (polirana riža, čokolada, slatkiši). Istraživanja ga povezuju s rakom želuca i crijeva i dišnom problemima.
E620, E621, E622, E623, E624, E625: pojačivači okusa s glutaminskom kiselinom – aminokiselinom biljnog ili životinjskog porijekla, zamjena za sol (pekarski proizvodi, krekeri, trajni slani proizvodi, umak od soje...). Kod osjetljivih osoba u roku od dva sata nakon jela mogu izazvati obamrlost u zatiljku, rukama i nogama, lupanje srca, glavobolju, osjećaj slabosti. Mogu izazvati i alergije te oštećenje moždanih stanica povezanih s Alzeheimerovom, Parkinsonovom i Huntigtonovom bolešću). EU zahtijeva novu procjenu ovog aditiva.

E950 (acesulfam-k), E951 (aspartam), E952 (ciklaminska kiselina), E954 (saharin) i E962 (aspartam-acesulfamova): umjetna sladila – spadaju u najopasnije aditive, pokazalo se da uzrokuju rak kod životinja i povećavaju šanse za pojavu raka kod ljudi, povećavaju apetit pa zapravo mogu dovesti do debljanja te
mogu uzrokovati glavobolje, umor, vrtoglavice, povraćanje, ubrzan rad srca, bolove u zglobovima, depresiju, grčeve, pobačaj, osipe, slabost, Parkinsonovu bolest itd. Izbjegavajte ta sladila!

- 09:46 - Komentari (13) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.12.2007.

This is love

Da! S punim pravom...Dogodilo se...



"This Is Love"

I can't believe life's so complex
When I just wanna' sit here and watch you undress
This is love that I'm feeling
Does it have to be a life full of dread?
I wanna' chase you round the table, I wanna' touch your head
This is love that I'm feeling
I can't believe that the axis turns on suffering
When you taste so good
I can't believe that the axis turns on suffering
While my head burns
This is love that I'm feeling
Even in the summer, even in the spring
You can never get too much of a wonderful thing

You're the only story that I never told
You're my dirty little secret, wanna' keep you so
Come on out, come on over, help me forget
Keep the walls from falling on me, tumbling in
- This is love that I'm feeling


I uopće se ne osjećam loše zbog toga!

- 13:45 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2007 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Srpanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (2)
Veljača 2009 (2)
Siječanj 2009 (1)
Prosinac 2008 (2)
Studeni 2008 (3)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (3)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (3)
Svibanj 2008 (4)
Travanj 2008 (3)
Ožujak 2008 (5)
Veljača 2008 (3)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (3)
Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (5)
Rujan 2007 (5)
Kolovoz 2007 (3)
Srpanj 2007 (7)
Lipanj 2007 (7)
Svibanj 2007 (9)
Travanj 2007 (8)
Ožujak 2007 (7)
Veljača 2007 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga






  • OBAVEZAN DOLAZAK!



    Saki u ribičiji (ma, je l' se to meni brci naziru??!)

    ludBok! U ovom blogu se, uglavnom, piše o meni. Imala sam kao dijete kronični nedostatak pažnje, pa si lijepo sad to sve nadoknađujem, između ostalog i ovim svojim blogekom, ali i ostale teme će bit, kad tad, spomenute:muzika, izlasci, putovanja, art, malko filozofiranja...ma, sve ćemo dotaknuti-, naročito - muškarce... sramežljivi slobodno na :
    sakira@net.hr

    A evo još jedan: amorositta@gmail.com






    Google

















    Get your own Chat Box! Go Large!


    Sakica, pripadnica fem-fem gerile...

    image hosted by ImageVenue.com

Linkovi

Misao

  • thumbup Zabrljaj život!Bar ćeš znati da si živ."


    Koja glupa slika!


    A vid' mace! Napila se...

Pročitati, pogledati, poslušati