Run

Google Earth 5.0 priznao Kosovo

utorak, 17.02.2009. u 23:10

Danas Kosovo pali prvu svijećicu na rođendaskoj torti. Doduše jutros nije bilo free of charge u ZG pekarama (i oni se vade na recesiju, svaki slanac im sada čini razliku) kao na dan proglašenja, no ajde.
Svakih par mjeseci neka država prizna Kosovo kao nezavisnu državicu, a posljednja je to učinila Panama 16.1.2009. i tako postala 54. zemlja koja je priznala njegovu neovisnost.
U svojoj novoj verziji Google Earth 5.0 je također priznao Republiku Kosovo. Doduše granica je još malo crvenkasta, ali tako se Google ogradio od mogućih problema sa tim priznanjem.
kosovo

Iako se na ovom screenshotu ne vidi, ako se još malo zumira pojaviti će se natpis Kosova (Kosovo) negdje iznad Prištine. U novoj verziji Google je naravno osvježio satelitske snimke, ali i dodao novi feature. Možete razgledavati podmorje, mene se nije previše dojmilo, ali zgodno je recimo i poboljšanje verzije onoga što je još uveo u prošloj verziji kao npr. odlični Ancient Rome , a prevario se onaj tko je pomislio da ću u ovom postu izostavit New York .

Pogledajte, naime, kako su dobro "skinuli" fotorealističnu 3D sliku New Yorka.
Great work!!!


To su mojih Top 5

ponedjeljak, 09.02.2009. u 23:19

Tko o čemu? Ja o filmu.

Ovako iz glave bubam svojih Top 5:

1) Shawshank redemption-1994 (Iskupljenje u Shawshanku)

Tko je pogledao ovaj film zna da je svaki komentar zašto sam ga stavio na prvo mjesto suvišan, a oni koji ga još nisu pogledali prije ili poslije hoće. Prije nego odete s ovog svijeta morate pogledat Iskupljenje u Shawshenku. Možda nađete način i da se vi iskupite.
Sami znate da ima filmova koje ne možete ni u miru pogledat koliko su loši, ima onih koje pogledate pa vam je žao utrošenog vremena. S druge strane ima dobrih, boljih i najboljih. A u ovu zadnju kategoriju filmova po meni spadaju oni za kojima mi se nakon nekog vremena javi iskonska želja da ih jednostavno još jednom pogledam. Taj brojač kod ovog filma trenutno je negdje na brojci 5.



2) Once upon a time in America-1984 (Bilo jednom u Americi)

Ovaj film je bio na telki prije par dana, ali nije zato na 2. mjestu. Zanimljivo je da je imao premijeru u Cannesu sa svojih originalnih 3 sata i 49 minuta, no američku premijeru doživila je skraćena verzija od "samo" 3 sata. Neki će odmah film odbaciti zbog te stavke- dužine. Kako nisko pa i za običnog filmskog amatera.
To je jedan od onih flashback filmova u kojima se glavni lik malo prisjeća svoje mladosti, pa se opet vraća, ali u sadašnjost koja je par 10-aka godina kasnije od one s koje se vratio u prošlost. Inače nisam neki fan takvih naprijed-nazad fimova, ali u ovome je to genijalno odrađeno.
Citat sa Wikipedije će objasniti zašto je film u ovom ugodnom društvu:

"The film explores themes of childhood friendships, love, loss, greed, violence, the passage of time, broken relationships, and the appearance of mobsters in American society."

Za slučaj da ne znate ja ću još dodati: Sergio Leone, Robert De Niro, New York u pelenama (1920, 1930-te)...
Za mene i više nego dosta. Još da dodam, prosto genijalna muzika!


3) Goodfellas-1990 (Dobri momci)


Ovaj film spada u onu kategoriju filmova koje sam pogledao više od tri puta. Mafijaški film, Martin Scorsese, Robert DeNiro, Ray Liotta i pogađate New York prije 40ak godina... Sve po mom ukusu i ovaj put, za mene i više nego dovoljno. Ova scena je jedna od onih "One take" scena, snimljena u jednom dahu kak bi rekli.Mafijaš i njegova cura na prvom dejtu....i onda odmah posumnja da nije neki "regular guy".... Ray Liotta- nisam gledao puno njegovih filmova, al ako je u ikojem odglumio bar 50 % dobro kao u ovom to mora da je vrhunski.





4) As good as it gets- 1997 (Bolje ne može)

Neki će reć Wtf!? Sve sami mafijaši a sad Helen Hunt?!
No, iako se čini da je ovo crna ovca zalutala među mojih Top 5, moram odmah reć da je u njemu Jack Nicholson (zajedno sa Helen Hunt) odigrao ulogu života. Svaka čast kreveljenjima u Batmanu, ali u "Bolje ne može" je nadmašio i ono što se od njega očekivalo da dadne tom filmu. A od njega se uvijek očekuje puno- to je ta caka. Možda nije fer jer nisam pogledao sve njegove filmove, ali pošto je i sam film za visoku ocjenu, evo za Bolje ne može solidno 4. mjesto. Drvena medalja, šta ćeš...






5) Breakfast at Tiffany's-1961 (Doručak kod Tiffanyja)

Netko mora i na 5. mjesto. Kandidata je puno, a mjesto samo jedno. Kad kažem puno, mislim stvarno puno. Svi ostali filmovi vrijedni pažnje. No kako sam ja urednik svog bloga odluka je opet pala na taj otočić zvan Manhattan. Primjetite, svaki film osim prvog u Top 5 ima ono njujoršku notu u sebi. Nije to naravno slulčajnost, ali ovdje nije pobjedila moja zaljubljenost prema tom otočiću već zaista priča kojiu priča i na kraju ispriča ovaj film. Ona scena s mačkom na kiši, valjda najbolji "final scene" u ikojem filmu, predivna Audrey. Muzika.... Zasluženo 5. mjesto.

Znate tako je to. Imate loše i lošije. Imate dobre i bolje. Imate pobjednike i gubitnike. Mogo bi sad nabrajat još bar 20 filmova koji su se vrlo lako mogli naći ovdje da sam ovaj post pisao, ne znam, prije godinu dana, prije par mjeseci. Ali u globalu ovo je krema na vrhu torte...

Od citata izdvajam onaj legendarni iz filma broj 1) "Get Busy Living, or Get Busy Dying". Ili onaj iz 2):
"You can always tell the winners at the starting gate. You can always tell the winners, and you can tell the losers.Who would've put a penny on you?"