pasmina: rottweiler

29.05.2006., ponedjeljak

Kojim je bolestima sklona ova pasmina?

Rottweileri sami po sebi nisu "osjetljiva" pasmina, ali su kao i sve ostale pasmine skloniji određenim bolestima. Naravno to ne mora značiti da ćete nabavkom rottweilera dobiti boležljivog psa!
Od bolesti kojima su "skloniji" navode se:
hip dysplasia (nažalost, ova bolest pogađa mnoge veće pasmine), očne bolesti, srčane bolesti, alergije (simptomi i ozbiljnost alergija razlikuju se od psa do psa), paneostitis (bolovi odrastanja, obično se pojavljuju kao promjenjiva hromost kod štenaca odnosno pasa do godine i pol starosti), VWD - Von Willebrand's Disease (krvni poremećaj koji se dijagnosticira krvnom slikom), tumori (česti kod ove pasmine, stoga bi svaka sumnjiva nateklina, izraslina, rana ili neobjašnjiva hromost trebala biti pregledana od Vašeg veterinara).
Osim toga pse moze mučiti nadimanje koje može dovesti do torzije želuca (može biti uzrokovano prežderavanjem, pijenjem velike količine vode nakon jela i energičnim treningom nakon obroka). Ono što možete učiniti za prevenciju je hranjenje sa nekoliko manjih obroka dnevno, pružite psu odmor nakon obroka, te pratite unos vode. Još bi trebalo spomenuti bolesti štitnjače - može usporiti sve tjelesne funkcije, pas može postati letargičan, mentalno spor, bez puno energije. Dlaka može postati bez sjaja, tanka i lako ispada. Kod mužjaka može sniziti broj spermija i smanjiti seksualnu aktivnost, a kod ženki uzrokovati nepravilan ciklus ovulacije. Simptomi se mogu razvijati usporeno, a bolest se može otkriti krvnom pretragom. Kod rottweilera može se pojaviti i epilepsija koja može biti uzrokovana ozljedom glave ili bakterijskom infekcijom mozga, no ukoliko nije pronađen uzrok smatra se da je prirođena. Ona može biti nasljedna, a odnosi se na ponovljene epizode napadaja trzanja/grčenja koje mogu biti uzrokovane umorom, uzbuđenjem, uznemirenošću, bukom. Bolest se može kontrolirati lijekovima.

- 23:27 - vau vau (0) - grrr..printaj - #

Šetnje s psom

Pas je u pravilu zdrav ako mu je pružena mogućnost svakodnevnih šetnji.
Stručnjaci obično savjetuju da se štene mlađe od 3 mjeseca ne izvodi na ulice već da mu šetnje budu ograničene na boravak u dvorištu kako bismo smanjili mogućnosti od infekcija i dopustili da se razvije imuni sustav psa. U tom razdoblju bilo bi poželjno navikavati psa polako na ogrlicu i hodanje na uzici u Vašem dvorištu kako bi u trenutku kada ga izvedemo na ulicu hodao ne potežući povodnik.
Trajanje šetnji i prijeđene udaljenosti mogu se postepeno povećavati do 1,5-2km u dobi do 2-4 mjeseca starosti psa. U dobi od 2 mjeseca treba posebno paziti da pas ne doživi šok ili strah. Zato radije šetajte s njim po mirnim ulicama gdje ima manje prolaznika te postupno prilagođavajte psa na svakodnevne situacije.
Štene raste te se sa 4-5 mjeseci starosti već ima veće fizičke sposobnosti. Redovne šetnje od 2-3 km su nužne. Psa upoznajte sa vodom i kupanjem postepeno povećavajući udaljenost koju će preplivavati kako bi mogao preplivati 25-30metara primjerice do kraja ljeta. Plivanje je odlična vježba koja lijepo razvija mišiće i ne opterećuje zglobove psa, a većina pasa obožava plivati. Psiću te dobi ne dozvolite da skače više od ravnine njegovih prsa zbog opterećenja na zglobove i kostur psa.
Od 6og mjeseca starosti psa udaljenost šetnji možete postupno povećati na 10km. Dulje šetnje su preporučljive nakon 9-10 mjeseci starosti zbog kondicije i treninga mišića. No s intenzivnim treninzima (npr. trčanje uz bicikl) ne počinjite dok pas ne navrši minimalno 1godinu do godinu i pol, a trening prilagodite kondiciji psa i intenzitet povećavajte korak po korak. Ni u kojem slučaju ne pretjerujte s treninzima. Veće skokove nastojte izbjegavati barem do 1,5godine starosti.
Kada su velike vrućine psa izvodite na treninge rano ujutro ili predvečer i imajte uz sebe uvijek bocu svježe vode kako biste izbjegli toplinski udar. Imajte na umu da su rotvajleri kao pasmina vrlo osjetljivi na velike vrućine.
Za mokrog vremena, skratite šetnje i osušite psa pri povratku kući. Naročito se ovo odnosi na starije pse koji lakše oboljevaju.

- 12:16 - vau vau (4) - grrr..printaj - #

Uzgajivačnice u HR

- 10:14 - vau vau (0) - grrr..printaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis & cilj bloga