13

četvrtak

listopad

2022

Danski recept za sretan život

Koliko puta do sada smo negdje načuli ili pročitali kako su Danci najsretnija nacija na svijetu?

Prema brojnim UN-ovim i OECD izvještajima Danska je uvijek pri samom vrhu kada je u pitanju sreća i zadovoljstvo njenih stanovnika, ako nije prva, onda je sigurno među prve tri države.

Ne razlikuje puno od ostalih nordijskih zemalja, Norveške, Švedske, Finske…sve njih krasni dobra ekonomska i socijalna politika iz čega proizlazi visoki životni standard.
Danci, npr., imaju besplatnu zdravstvenu skrb za sve, isto tako i besplatno visoko obrazovanje, a sve to doprinosi boljoj kvaliteti života i samim time zadovoljstvu i sreći stanovnika.
Puno toga još utječe na sreću i zadovoljstvo ljudi, kao što je npr. genetika, zdravlje, društvene veze, smislenost života i sloboda.

Iako smo mi daleko od Danske ekonomije i politike, to ne znači da ne možemo primijeniti njihov recept za sretan život.
Sve što Dance čini istinski sretnima su stvari koje su potpuno besplatne, stvari koje ima svatko od nas, upravo sada u ovom trenutku, samo im ne obraćamo pažnju, a često ih uzimamo zdravo za gotovo.

Prije nekoliko mjeseci u kutku jedne trgovine za oko mi je zapela knjiga, ugodno oslikanih korica u plavo-zlatnim nijansama, svijeće, čajnik...
Držim je u rukama i razmišljam treba li mi još jedna knjiga da skuplja prašinu na polici, a imam nekoliko njih koje još nisam ni pogledala, a kamoli pročitala, ali dolaze hladniji dane, pa vjerujem da će i one doći na red, tješim se.

Knjiga kupljena, dobila počasno mjesto na polici i stajala je tamo gotovo dva mjeseca prije nego sam odlučila pročitati je.
Ima 280 i nešto sitno stranica, vrlo lijepog tiska, dosta fotografija, autor Meik Wiking, Danac, rođen i odrastao u Kopenhagenu.
Mislim si, od koga možemo bolje naučiti što Dance čini sretnima nego od rođenog Danca koji k tome i radi kao direktor na Institutu za istraživanje sreće u Kopenhagenu.
Naziv knjige *Hygge, Danski recept za sretan život*. Navodno se izgovara 'hjuuge', ali ja sam čitala 'hiđ'. Značenje najbliže engleskoj riječi 'cozy' ili udoban, topao...

Vidjela sam dosta članaka po raznim časopisima i na raznim ženskim portalima na temu hyggea, ali nije me previše zaintrigiralo jer sam pomislila da je to neka moderna riječ koja je sada 'in', a mi volimo biti u trendu, pa je netko nešto kopirao sa googlea i tako je nastao članak.

Jednom je legendarni dizajner Karl Lagerfeld izjavio ''Ne morate biti Francuskinja da biste bili Parižanka.'' Isto bi se moglo upotrijebiti i za hygge, ne morate biti Danac da biste živjeli hygge.

Što je hygge?

Hygge zapravo i nema prijevod, a povezan je sa pronalaskom sreće u malim stvarima koje nas okružuju.
Hygge pripada svima, ne može se opisati, hygge je potrebno osjetiti. Hygge je osjećaj ugode, osjećaj zajedništva, osjećaj pripadnosti domu, osjećaj da smo na sigurnom i zaštićeni od vanjskog svijeta.
Hygge je uživanje u ispijanju omiljenog toplog napitka, čaj, kava, hygge je razgovor s prijateljima, hygge je šetnja sa kućnim ljubimcem, hygge je kad ti mačka skoči u krilo i prede što jače može, hygge je boravak u prirodi, hygge je Božić, hygge je kada se umotaš u dekicu i gledaš omiljeni film, hygge je sve što nas okružuje, a potpuno je besplatno, hygge je osjećaj koji u nama budi zadovoljstvo.

U knjizi je tako lijepo opisano čemu se sve Danci vesele, a nije povezano s novcem, zapravo se u knjizi nigdje ni ne spominje novac. Danci smatraju da, ako sreću pronađeš u sitnicama koje su oko tebe i ako si zahvalan na svakoj od njih, dodatnih tisuća kuna (eura) na računu neće te još više usrećiti, učinit će život lakšim u jednom pogledu, no sreću donijeti i neće.


'' Ružne vunene hygge čarape nisu ni moderne ni skupe ni luksuzne - što je ključno obilježje samog koncepta hyggea. Pjenušac i dagnje su možda nešto istinski posebno, ali ne i hygge. ''


Hygge je sve što odiše jednostavnošću i skromnošću, moglo bi se reći da je hygge danska inačica usporenog i jednostavnog načina življenja.
Skromnost se smatra vrlinom i kulturom, a skromnost ne dopušta razmetanje postignućima i Rolexom, iako si većina Danca može priuštiti Rolex oni to ipak ne čine već smatraju neukusnim i trošenje novca na takve stvari uništava hygge, tako da...što više sjaja to manje hygga.

Premda je hygge u većini slučajeva neopipljiv i apstraktan, doista se može doživjeti ako upregnemo sva svoja osjetila, pa tako hygge može imati i okus, zvuk, teksturu...samo ga trebamo početi primjećivati svugdje oko nas.

Okus hygga je sladak poput omiljene čokolade ili šalice čaja i kave sa još malo šećera ili meda.
Zvuk hygga je sve što nas umiruje, poput pucketanja vatre u kaminu, lupanje kiše po prozoru, huk vjetra, šuškanje jesenskog lišća pod koracima, omiljena glazba, zvuk koji proizvodi hrana dok se priprema ručak itd...itd...
Miris hygga je nešto što u nama budi sjećanje na lijepe uspomene, to može biti miris omiljene hrane ili parfema, miris opranog rublja, miris svježe pečenog kruha, svi mirisi koji u nama pobuđuju osjećaj sigurnosti i zbrinutosti.
Tekstura hyggea je pomalo rustikalna, pa tako kada prstima prođemo po drvenom stolu i mekoj fotelji, doživjet ćemo jače osjećaj hyggea nego ako ruku prislonimo na staklo ili plastiku.

Hygge je:

- Ambijent ( Danci vole svijetlo, jako vole svijeće, a obzirom da većim dijelom godine mrak pada vrlo rano, bitno im je da su prostorije osvijetljene )

- Prisutnost ( budite ovdje i sada, mobitel i društvene mreže ostavite po strani ).

- Užitak ( kava, čokolada, keksi, torte, slatkiši...Danci u prosjeku godišnje pojedu do 8,3 kg slatkiša po stanovniku i ne spadaju u pretilu naciju jer uživaju vozeći bicikl i odlazak u duge šetnje, totalno hygge ).

- Ravnopravnost ( 'mi' umjesto 'ja' ).

- Zahvalnost (uživajte u svemu što imate, možda trenutno ne može drugačije, ali je ipak dovoljno za sreću i zahvalnost ).

- Sklad ( nema potrebe razmetati se svojim postignućima, svi smo jednako vrijedni i postigli smo velike stvari koje su važne nama ).

- Udobnost ( opustite se u toplini svoga doma uz filmove, serije, knjige, čaj, kavu... ).

- Primirje ( bez drame i svađe, molim ).

- Zajedništvo ( gradite veze i stvarajte uspomene ).

Malo je reći da sam zaluđena knjigom i da svako malo zavirim u nju, neka poglavlja sam pročitala nekoliko puta.
Oduševila me toliko da sam neki dan upecala i nastavak knjige pod nazivom *Lykke, potraga za najsretnijim ljudima na svijetu*, zapravo mislim da je Lykke izdana prije Hyggea, ali eej...do prije koji dan nisam znala ni što je hygge. Lykke na danskom znači sreća i veselim se zakoračiti u još malo danskog svijeta sreće.

Preporučam svima koji ste se prestali veseliti malim stvarima, svima koji ste skrenuli sa puta sreće i zahvalnosti.
Knjiga će vas opustiti i navesti da krenete uživati u svemu što je oko vas, a ako ste kao ja i volite tople dekice, hrpu ukrasnih jastučića, vruću čokoladu, miris pečenih kestena i cimeta, na pravom ste putu da postanete hygge stručnjak.

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.