Rational response https://blog.dnevnik.hr/rationalresponse

petak, 25.04.2008.

Religija i prezentacije

Prvo malo o religiji....

@Na rubu pameti - pročitao sam dio onog pdf-a... Za ono što sam primjetio mogu reći da bi argumenti koji dotični povezuje sa kozmologijom možda vrijedili za deizam, nikako teizam, a i za takvo mišljenje nema dokaza, koji za razliku od teizma (recimo ovdje prisutnog kršćanstva) ne nudi puno detalja o djelovanju takvog Boga, a ne govori se (a koliko vidim, valjda vjernike to previše niti ne zanima) kako je nastao ili kako je točno sve stvorio Bog.

Općenito, ja smatram da religija (kršćanstvo, točnije - druge baš nisam previše proučavao) nema nikakvog dokaza u tvrdnji da je istinita. Znam da je ideja da smo mi nastali evolucijom iz najjednostavnijih oblika života neutješna, ali tvrdnja da je Bog stvorio nas, kako ima svoj "plan" za nas, da su ostala živa bića manje vrijedna (ili i psi imaju svoj raj i pakao? I ako imaju, da li i za njih vrijede božje zapovjedi?) i mnoge druge tvrdnje sa sobom ne nose nikakav dokaz.

Netko će vjerojatno pomisliti da ja, govoreći ovako o religiji - generaliziram. A upravo je i to još jedan veliki čimbenik zašto ja nisam pobornik jedne od njenih oblika. Ne samo da pod religijom pripada: kršćanstvo koje se dalje dijeli na katolike, protestante i pravoslavce, pa islam, budizam itd, nego samo pod katolicima ima mnogo različitih verzija tumačenja te tako općenite i važne ideje postanka i smisla života.

Tako sam u ne baš mnogobrojnim raspravama o religiji, primijetio da oni koji žele opravdati recimo kršćanstvo, imaju različite stavove oko svega toga. Jedni vjeruju u bibliju i evoluciju istovremeno (a valjda onda ne znaju dovoljno ni o jednom ni drugom), drugi pak ne vjeruju baš u pakao i raj nego i nešto malo kompleksnije (ne znam, to su njihova razmišljanja - ne moja), neki uz religiju prihvaćaju i reinkarnaciju, jedni misle da oni koji nisu katolici svejedno mogu u raj i tako u nedogled, da ne nabrajam dalje. Međutim, najveći je broj pak onih koji ne misle ništa o tome, jednostavno prihvaćaju tu neku ideju Boga, tu i tamo odu u crkvu, i nadaju se životu poslije smrti.
Isto tako ima i "znanstvenika-katolika" koji žele spojiti religiju i znanost.

Ono što je svima njima zajedničko je to što oni sebe, a tako i drugi njih, smatraju katolicima. Sve su to katolici, ma koju god verziju Boga imali.
Što bi se dogodilo kada bi recimo katoličanstvo kategorizirali po svakoj od ovih verzija? Pa mislim da bi se onda zajednica katolika toliko razdijelila, da bi se na kraju raspala, a sve ostale verzije katoličanstva nikada ne bi bile toliko moćne koliko ova jedna.

Sada malo drugih tema i drugih mišljenja...

... a ta mišljenja u video obliku. Prvi na redu, neka bude Michael Shermer, čije sam mišljenje o pseudoznanosti prihvatio i tako odbacio ono prijašnje...


Htio bi sada potražiti nešto o James Randiu, Richard Dawkinsu i još nekim, ali postavit ću ovdje samo meni najzanimljivije video klipove sa jedne odlične stranice www.ted.com

Jedna prezentacija koja govori o zanimljivoj, ali dosta spekulativnoj teoriji struna. Govori nešto i o famoznom LHC-u, a i sam video je dosta "svjež"...


Malo o neurologiji:



Psihologiji...("Zašto smo (ne)sretni?)


Nešto sličan predhodnom:


Evo još jedna, za mene možda ipak malo preemotivna prezentacija. Ali svejedno, govori kako bi se možda moglo objasniti sva ta čuda koja neki doživljavaju, zašto se netko poziva na pojmove astralne projekcije, NDE (onaj near death experience, vajda je tako kratica)
Ili ja ne bi smio ovdje povući paralelu? Priznajem da ne znam puno o astralnom svijetu, ali kako sam vidio koje je sve ludosti ljudsko biće u stanju izreći i to sa velikim samopouzdanjem i samouvjerenošću (David Icke recimo) onda me ispričajte ako ne znam dovoljno ono što očito "napadam".

25.04.2008. u 18:21 • 5 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.