Rational response https://blog.dnevnik.hr/rationalresponse

nedjelja, 23.03.2008.

Na rubu pameti

@Rational response,

Prema tvojim komentarima čini mi se da si počeo studirati fiziku, a uvjeren sam da si vrlo nadaren.

Hvala lijepo. Ali točno je da sam tek počeo.
Na znanstvenom smjeru na PMF-u, na trećoj godini, postoji izborni kolegij "Moderna fizika i filozofija" (nekada je bio obavezni na četvrtoj godini). Na njemu se, između ostalog, može naučiti jedna jednostavna istina koju ti izgleda još ne znaš, kao niti većina sudionika na ovom blogu, a to je sljedeće:

ZNANSTVENE TEORIJE NE MOGU SE NIKADA DOKAZATI, MOGU SE SAMO OBORITI PROTUDOKAZIMA.
Svaki novi dokaz koji potvrđuje teoriju doprinosi njenoj afirmaciji ali nikada ne možemo biti sigurni da se neće pojaviti neki protudokaz koji će je oboriti. Razvoj novih teorija je proces u kojem se one postavljaju a onda testiraju dokazima, i tako se s vremenom iskristaliziraju dobre teorije.

Da, to je logično. Ali ako se neku teoriju ne napada protudokazima onda ne vidim smisao u raspravljanju o istoj kao lažnoj, ma koliko alternativa zanimljivo zvučala.

Zato se ne daj navuči Kreši i sličnima na trik da dokazuješ npr. teoriju evolucije ili koju drugu znanstvenu teoriju, neka je on ruši protudokazima. To onda izgleda kao ova glupost koju je napisao o termodinamičkoj entropiji, iz toga je jasno koji su njegovi znanstveni dometi. Šteta je da gubiš dragocjeno vrijeme i energiju na rasprave s ljudima koji to ne mogu pratiti.

Uoči da Krešo zarađuje sa svojim pisanjem, a da nije niti znanstvenik niti novinar. Njemu nije toliko bitna istina koliko popularnost, a tebe i druge diskutante vješto provocira da pišete i priskrbljujete mu tu popularnost. Dobro, treba priznati da vas i plaća - starim stripovima nakon što mu dosade.


Ipak mislim da Kreško vjeruje u ono što piše, a mi 'diskutanti' mu ni ne trebamo jer je on svojom emisijom i šarmom navukao dovoljno 'sljedbenika' da su neki toliko vjerni da doslovno u svemu vide manipulaciju. Evo, onaj 'jupi' piše na zadnji 'članak:

STUPITI na mjesec je prelijep izazov da bi čovjek od njega odustao. Taj izazov jednostavno živi u svima nama, i svi smo svjedoci tog osjećaja potrebe da se na mjesec stupi.
Što su rekli sami astronauti koji su bili gore - zašto se izbjegavaju/marginaliziraju njihova svjedočanstva.
Teorija da čovjek nije stupio na mjesec je samo isprobavanje mogućnosti manipulacije ljudima. To je pravi razlog postojanja te teorije.
Isto tako bi smo mogli reći i da je GPS lažan. A jeli, molim Vas.
Daj Krešo molim te, bilo bi bolje da nam na ovom primjeru pokažeš kako se na ljudima probavaju razne teorije manipulacije masama, i koji su pravi razlozi i financijeri takvih poduhvata.


Htio sam komentirat, ali zbilja nije potrebno.

Također je indikativno da svoje "znanstvene" opservacije o Isusu Kristu redovito iznosi neposredno prije najvećih kršćanskih blagdana. Složit će se i nevjernici da je to u najmanju ruku nepristojno, a mogla bi se postaviti i kakva teorija urote :-)

Zašto vrijeđati nečije osjećaje? Nije li to pomanjkanje ljubavi? Svakom je jasno da vjera nije znanost. No, ako baš želiš na to gledati "strogo znanstveno", vidjet ćeš da nema znanstvenih dokaza koji bi oborili sljedeću tvrdnju: ISUS KRIST JE SIN BOŽJI, SPASITELJ SVIJETA, KOJI NAS LJUBI SVIM SRCEM.

Kužiš? Za potpunu sliku nije dovoljan razum, potrebno je uključiti i ljubav. Ljubav, to je Isusova poruka. Nadam se da će doprijeti i do Kreše.

Sretan Uskrs svima!


Ako nisi već pročitao moj zadnji 'post', moram te razočarati i reći da sam ateist.
Ja zbilja ne želim nikog vrijeđati, ali za tvoju se rečenicu ispisanu tiskanim slovima slažem da nema protodokaza, ali isto tako nema ni dokaza, pa jednostavno izlazi iz znanosti i kao takva za mene je nevažna.
Svejedno, Sretan Uskrs!

23.03.2008. u 21:36 • 3 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2008 (1)
Rujan 2008 (1)
Svibanj 2008 (2)
Travanj 2008 (1)
Ožujak 2008 (1)
Veljača 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Komentari da/ne?

Opis bloga

Linkovi

Skeptic
Michaek Shermer
Richard Dawkins
James Randi
The Rational Response Squad
Endimion17