Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

subota, 21.03.2009.

Prijevremeni izbori ili… 23. ožujka 2003.

"Podsjećam vas kako je na jednoj od sjednica Vlade Federacije BiH došlo do preglasavanja isključivo po nacionalnoj osnovi čak sedam puta, od toga su neka preglasavanja bila na ključnim zakonima, koji se dugo pripremaju, što je jedna osjetljiva oblast. Partneri ako žele biti partneri moraju se dogovarati", kazao je prije nekoliko dana Bariša Čolak, čelnik najjače hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini. Nakon ovoga krenuli su međustranački dogovori između čelništava HDZ-a i SDA. Međutim, kako stvari sada stoje, od partnerskog dogovora neće biti ništa. «SDA neće pristati na bilo kakav ultimatum HDZ-a, niti na izmjene Poslovnika o radu Vlade Federacije » - izjavio je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i predsjedavjući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić. U takvoj situaciji bošnjačka strana je bez suglasnosti hrvatskih ministara, uključujući i ministra financija, na dnevni red Zastupničkog doma federalnog parlamenta stavila usvajanje ovogodišnjeg proračuna. Naravno, prilagođenog interesima jedne stranke i jednog naroda.
Odluka o privremenom financiranju Federacije istječe 31. ožujka i logično bi do tada bilo očekivati usvajanje proračuna. Međutim, očito je kako će do kompromisa teško, gotovo nemoguće doći. Vjerojatniji je bošnjački pokušaj preglasavanja i u Zastupničkom domu, odnosno trgovina glasovima oporbe. U tom slučaju hrvatskim predstavnicima u Domu naroda ostaje mogućnost pozivanja na institut vitalnog interesa, odnosno vraćanja stvari na početak. Ovakav razvoj situacije svakako će dovesti do paralize svih institucija koje se financiraju iz federalnog proračuna. Izlazi su u prijevremenim izborima, koje sve glasnije zaziva oporba, ili u ponovnom vraćanju stvari na početak, odnosno u preustroju daytonske Bosne i Hercegovine, na što, izgleda, cilja HDZ. Neizvjesno je koja će od ovih opcija u konačnici odnijeti prevagu.
Trenutačno, najizvjesnije u BiH je produbljivanje krize, uz socijalne nemire i novepolitičke bitke. Pitanje je - do kada? Neki analitičari vole kazati do izbijanja nove krize na Kosovu, koja će se, poput ove posljednje, zakonom spojenih posuda prenijeti ina Bosnu i Hercegovinu. Odnosno, najmanje na polovicu teritorija koji se danas nalazi u sastavu ove države.

21.03.2009. u 12:55 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.