Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

utorak, 10.03.2009.

Predizborna groznica i odnosi dviju sestrinskih stranaka, 28.listopada 2003.

Na HDZ-ovoj listi za dijasporu neće se naći članovi HDZ-a BiH kojima je visoki predstavnik Paddy Ashdown zabranio politički rad - izjavio je dopisnici Glasa Amerike dopredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks. Komentirajući takav stav čelništva trenutačno najjače oporbene stranke u Republici Hrvatskoj, Vladimir Šeks je naglasio kako "o sudbini ljudi iz Bosne i Hercegovine trebaju odlučivati građani te zemlje". U istom članku Šeks tvrdi i kako je čelništvo HDZ-a BiH ponudilo svoje ljude za listu HDZ-a u izbornoj jedinici za dijasporu, a kao protuuslugu za takav ustupak ponudilo potporu vlastite stranačke strukture i biračkog tijela za predstojeće izbore u Republici Hrvatskoj. Spomenuto bi se moglo nazvati i polaznim osnovama za zagrebački sastanak Ive Sanadera i Bariše Čolaka, od kojeg u dobra doba ovisi konačan odnos čelništva najjače hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini prema sestrinskoj stranci u Republici Hrvatskoj. Bolji poznavatelji prilika, međutim, već duže vremena otvoreno naglašavaju kako na toj relaciji nešto nije u redu. Ili, konkretnije, od trenutka kada je na čelo HDZ-a u Zagrebu došao Ivo Sanader. Međusobno udaljavanje u ovim predizbornim danima doseže izgleda punu kulminaciju. Stavovi i poruke koje ovih dana javnosti odašilje HDZ BiH stoga nisu nelogični. Štoviše, mogu se nazvati jedino pragmatičnim.
Poznata je, naime, činjenica kako je na prošlim izborima u hrvatskoj dijaspori izišlo na izbore 127 tisuća birača, a od toga u BiH čak 110 tisuća, iz čega se jasno i nedvosmisleno vidi uloga hrvatskih državljana koji žive u BiH u izbornom procesu za Hrvatski sabor. Analizirajući posljednji saziv Sabora, odnosno sabornike koji su ušli u Sabor preko liste za dijasporu, ne može ostati neprimjećenim kako oni više nisu članovi HDZ-a nego su u međuvremenu postali članovima Hrvatskog bloka i HIP-a.
Nadalje, nameće se pitanje zbog čega, braneći svoje ne baš utemeljene čvrste stavove, Vladimir Šeks upotrebljava retoriku sličnu Mesićevoj, posebice naglašavajući kako su hrvatski građani iz Bosne i Hercegovine problem te države, a ne Republike Hrvatske? Zbog čega Vladimir Šeks ignorira i odrednice hrvatskog Ustava? Je li po srijedi samo strah od popularnosti Hrvatskog bloka i njegovog predsjednika dr. Ivića Pašalića u hrvatskoj dijaspori ili je po srijedi nešto sasvim drugo?
Aktualno vodstvo HDZ-a, ako je suditi po Šeksovoj i Sanaderovoj retorici, sve očitije okreće leđa Hrvatima u BiH. Po nekim svojim istupima oni sve više podsjećaju na Mesićev i Pusićkin HNS pa sada puno razumljivijim postaju Mesićeve izjave u posljednje dvije godine u kojima je hvalio demokratizaciju Sanaderovog HDZ-a. Nakon svega, i hrvatskim državljanima u BiH, manje od mjesec dana prije izbora, očito je puno toga postalo kristalno jasnim.

10.03.2009. u 12:28 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.