Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

nedjelja, 08.03.2009.

29 Restrukturiranja elektroenergetskog sektora bez suglasnosti hrvatskih ministara, 22.listopada 2003.

Predstavnici međunarodne zajednice, kao i većina domaćih političara, koriste svaku prigodu kako bi ovdašnjoj javnosti izrijekom prenijeli poruku da je gospodarski razvoj utemeljen na tržišnim temeljima jedini ispravan put daljeg razvoja. Pritom smo svakodnevno svjedoci i poruka kako se treba odreći prošlosti te sve potencijale usmjeriti ka gospodarskom jačanju jer je to, eto, jedini zalog sigurne budućnosti. Međutim, primjeri koje svakodnevno vidimo oko sebe ukazuju na nešto sasvim drugo. Najsvježiji je onaj kada je federalna Vlada, bez suglasnosti hrvatskih ministara, usvojila Akcijski plan restrukturiranja elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH, sačinjen od američke agencije za obnovu i razvoj, uz potporu USAID-a. Planom je predviđeno razdvajanje procesa proizvodnje električne energije i njezine distribucije, što se na prvi pogled i može nazvati logičnim. Međutim, kada se ovo pogleda i iz drugih kutova stječe se sasvim drukčiji dojam. Distribucijski dio buduće Elektroprivrede Federacije BiH bio bi podijeljen na tri sektora, i to - sjeverni, srednji i južni, a bili bi ustrojeni tako da u sastav svakog od njih uđu područja koje danas opslužuju tri elektro-energetska operatera - Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZ HB i Elektroprivreda Republike Srpske. Kako bi se konačni ciljevi ovakvog preustroja sagledali u potpunosti, dovoljno je raščlaniti područje samo jednog od sektora, takozvano područje jug. To područje, prema Akcijskom planu, protezalo bi se od Drvara do Višegrada, njegovo sjedište bilo bi u Sarajevu, a polazna osnovica za takvo što bila bi sadašnja infrastruktura Elektroprivrede BiH.
U najmanju ruku – čudan prijedlog. Jer, prije svega, Sarajevo nema nikakvih izvora energije. Nadalje, sarajevska Elektroprivreda nelikvidno je poduzeće s više od stotinu milijuna maraka manjka. Uza sve, ne može se zaboraviti ni na sumnju koju već otvoreno spominju neke tiskovine o tomu kako je sarajevska Elektroprivreda korištena za financiranje projekata islamizacije BiH, pa čak i za financiranje međunarodnih terorističkih organizacija. Kada se sve zbroji, onda se svakako nameće pitanje: Gdje je ovdje poslovna logika, a gdje su nečiji politički interesi?
Pritom postaje vidljivo kako je temeljni cilj ovakvog preoblikovanja energetskog sustava zapravo centralizacija države. Službeno Sarajevo ovime dolazi u priliku da nesmetano vrši pretakanje sredstava tamo gdje ono želi, da novac prikupljen od potrošača u Hercegovini distribuira u Sarajevo, Bugojno, Vareš ili bilo koji drugi od islamiziranih gradova. S druge, pak, strane, Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne ovim akcijskim planom jednostavno se gasi i sve, dakle, prelazi u nadležnost Sarajeva. A da nitko ne postavlja pitanje zašto se gasi potpuno stabilno poduzeće, s pozitivnim poslovanjem, a prioritet se daje poduzeću koje ima manjak od stotinjak milijuna KM, Bogzna u što utrošenih?
Dio promatarača sklon tvrdi da se ovime, uz centralizaciju, stvaraju uvjeti i za slabljenje financijske stabilnosti hrvatskih područja, kao i za konačni obračun s hrvatskim sveučilištem u Mostaru. Spominje se, također, i očito dodvoravanje međunarodnih predstavnika službenom Sarajevu, i to iz nekoliko razloga. Prvi se, smatraju mnogi, ogleda u činjenici kako SAD kao vodeća svjetska sila želi službeno Sarajevo potpuno pridobiti za borbu protiv terorizma pa im iz tog razloga ponuditi ovakve ustupke na unutarnjo-političkom i gospodarskom planu u Bosni i Hercegovini. Sama činjenica kako se ovim političkim ustupcima s političke scene u konačnici briše cijeli jedan narod malo koga zabrinjava u međunarodnim okvirima. Ta, što znači pola milijuna Hrvata u globalnoj svjetskoj politici?
Međutim, hoće li islamizacija BiH biti nastavljena ili ne, iznimno puno ovisi o Hrvatima! Ako im se na ovaj način uzmu iz ruku sve poluge gospdarske, a potom i političke moći, onda će biti stvoreni svi preduvjeti za stvaranje novih Bočinja, novih Pogorelica i novih baza skrivenog naoružanja u istočnom Mostaru. A s takvim stanjem BiH zasigurno neće prema Europskoj uniji nego prema Konferenciji islamskih zemalja, gdje je prije nekoliko dana bio i Izetbegovićev nasljednik Sulejman Tihić!?

08.03.2009. u 12:25 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.