Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

četvrtak, 12.02.2009.

Dirigirana kriza

(Dnevni komentar za 02.listopada 2003.godine)

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo je prijedlog rebalansa proračuna za tekuću godinu. Prema pisanju današnjih medija, Predsjedništvo je donijelo odluku o izdvajanju dodatnih 600 tisuća maraka, i to za potrebe financijskog stabiliziranja najvišega državnog organa, a kao razlog financijskim teškoćama naglašeno je rasipništvo srpskog člana Predsjedništva. Prošlog tjedna domaći parlamentarci jednoglasno su sebi podigli visinu primanja za 600 konvertibilnih maraka, a domaći mediji su u posljednje vrijeme objavljivali informacije kako su plaće sudaca dosegle svotu od nevjerojatnih 4 tisuće maraka.
Pozornost javnosti privlače i prosvjedi umirovljenika, štrajk prosvjetara u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, kao i najave štrajka djelatnika mostarskog sveučilišta i prosvjetnih djelatnika u Hercegbosanskoj županiji. Korisnice porodiljne naknade, od kojih je dio dobio pravosnažna rješenja, s pravom se pitaju kada će započeti isplata, upirući pogled prema županijskim ministarstvima rada i socijalne skrbi.
Politikantske igre federalnih partnera vezane za Zakon o braniteljima na površinu izvlače nakanu bošnjačke strane da se okoristi dijelom novaca kojeg Vlada RH, sukladno ustavnim obvezama, upućuje Hrvatima u Bosni i Hercegovini. I na to se također može gledati kao na pokušaj ozbiljnijeg udarca socijalnom statusu hrvatskih branitelja u BiH
Dakle, socijalna situacija je iznimno složena. A dodatno ju usložnjavaju nedefinirani politički odnosi u zemlji. Prema posljednjim statističkim izvješćima, u punjenju federalnog proračuna Hrvati sudjeluju sa skoro 60 %, dok se raspodjela tih sredstava, prema prošlotjednim izjavama dužnosnika federalne Vlade iz reda hrvatskog naroda, vrši u omjeru 90:10 u korist prostora s bošnjačkom većinom, što je, najblaže kazano, jako čudno. Čudno jer Bošnjaci nisu u mogućnosti sami uzeti taj novac, odnosno za takvu preraspodjelu treba i suglasnost federalnog ministra financija. Naravno, i nedopustivo jer Ustav Federacije BiH izričito naglašava jednakopravnost.
Kada se sagleda sva težina socijalne situacije, a u obzir uzmu i problemi s punjenjem proračuna, nemogućnosti smjena u Poreznoj upravi, kao i pokušaji asimiliranja čitavih naroda, onda je logičan zaključak o neizvjesnosti koju sa sobom nose dolazeći dani. Otvoreno je samo pitanje krajnjeg ishoda ove situacije. Kriza je očito dirigirana, a izaziva se čitavim spektrom pitanja, u prvom redu socijalnih, iza kojih se valja politika. Bolji poznavatelji ovdašnjih prilika tvrde kako je provociranje krize u završnoj fazi. Samo još nije sasvim prepoznatljivo radi li se sve s ciljem provociranja prijevremenih izbora ili je riječ o novom valu rasturanja postdaytonske Bosne i Hercegovine. Ukoliko se radi o prvoj mogućnosti, onda to stvara prostor za povratak na vlast Alijanse, a ako je druga mogućnost u pitanju, onda se na sve može gledati u sklopu najava o zajedničkom rješenja problema Kosova i Republike Srpske.
Jučerašnje odluke državnog Predsjedništva, kojima su zabranili porast plaća svim korisnicima proračuna, izuzev naravno sebi, nemoguće je izvući iz cjelokupnog konteksta. Namirivši manjak koji je prouzročio srpski član Predsjedništva, a zabranivši podizanje plaća prosvjetnim djelatnicima, policiji, vojsci, zdravstvenim djelatnicima i umirovljenicima, ne samo da nisu pridonijeli stabilizaciji u zemlji, nego su «dolili ulje na vatru» u ionako složenoj situaciji.

12.02.2009. u 16:15 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.