Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

četvrtak, 12.02.2009.

Politički prosjaci traže zaštitu

(Dnevni komentar za 01.listopada 2003. godine)

Unatoč činjenici kako je predsjednik Stjepan Mesić najavio mogućnost odgode izbora, predizborna utrka u Republici Hrvatskoj sve više se zahuktava. Mesićeva izjava o mogućoj odgodi izbora naišla je na oštre reakcije većine oporbenih lidera, uz jednodušnu ocjenu da je riječ o još jednom u nizu poteza koji vode ka daljnjoj destabilizaciji zemlje. Svoju nesigurnost u uspjeh vlastite stranke na predstojećim izborima pokazao je i aktualni premijer Ivica Račan, koji je za vrijeme svog razgovora sa britanskim premijerom Blairom izrekao vlastitu bojazan kako bi se u slučaju da sadašnja vlast bude kažnjena zbog slučaja Gotovina, "Hrvatska mogla suočiti s vlašću koja neće imati demokratski stav da treba izvršiti čin pravde". I Račanov istup naišao je na oštre reakcije oporbenih stranaka. «Zamislite situaciju da je Blair u posjetu Hrvatskoj i da govori kako bi dolazak konzervativaca na vlast u Velikoj Britaniji usporio demokratske procese u regiji. To je poziv britanskoj Vladi da se uplete u izborni proces u Hrvatskoj i da utječe na njega, poziv na političku intervenciju u hrvatski izborni proces» ustvrdio je predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Vladimir Šeks, dodajući kako «nešto slično u povijesti još nije zabilježeno». Slične kvalifikacije Račanovoj izjavi dao je i potpredsjednik HSLS-a Joško Kontić: «Premijer se u Londonu ne ponaša kao državnik nego kao denuncijant i politički prosjak. Ali on koji je dugo bio u vrhu komunističke vlasti i pritom nikad nije progovorio o proganjanju ljudi nema pravo propisivati demokratske standarde» Oštre kritike na račun vladajućih struktura uputio je i predsjednik HIP-a dr. Miroslav Tuđman, naglasivši kako "vladajući nisu spremni na demokratsku predaju vlasti i kalkuliraju s političkim inženjeringom kako bi produljili svoj ostanak na vlasti ili izazvali nešto drugo".
Predizborna inicijativa u rukama je oporbenih stranaka, a to je, sudeći prema potezima i izjavama čelnika onih vladajućih, proizvelo znatnu nervozu u redovima SDP-a i HNS-a. Mesić još uvijek taktizira o raspisivanju izbora, dočim se Račanove inicijative svode na pokušaj ocrnjivanja oporbe na međunarodnom planu, pokušavajući na taj način svojim reformiranim komunistima osigurati još jedan mandat.
Račanova londonska izjava nedvosmisleno otkriva ne samo današnje stanje stvari, nego i stvarne razloge turneje koju su on osobno i njegov tadašnji koalicijski partner Dražen Budiša upriličili pred prošle parlamentarne izbore. Mnogi su sigurno zaboravili da su pred prošle izbore, u samo mjesec dana, Račan i Budiša posjetili pet svjetskih metropola i sastali se s petoricom najmoćnijih svjetskih državnika. Bilo bi zanimljivo prisjetiti se tadašnjih njihovih izjava ili se domoći stenograma s tih sastanaka. Ovo drugo će zasigurno ići malo teže, jer stenogrami iz predsjedničkih ureda svugdje su u svijetu državna tajna. Osim, naravno, u Hrvatskoj. Zvuči nevjerojatnim da bi Georg Bush okolo «dilao» Clintonove stenograme, ili Blair Mayorove. Ni jedan ni drugi ne bi sigurno svjedočili protiv svojih generala. Takva zadaća «specijalnost» je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. A njemu se posljednjim izjavama u Velikoj Britaniji pridružio i aktualni premijer Ivica Račan.

12.02.2009. u 16:11 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.