Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

četvrtak, 12.02.2009.

Pokušaji asimiliranja konstitutivnog naroda u državi protektoratu

(Dnevni komentar za 30.rujna 2003. godine)

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjedavajuća izaslanstva Europskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Europe Doris Pack komentirala je reforme u obrazovanju, koje su u tijeku u Bosni i Hercegovini i tom prigodom oštro optužila čelnike međunarodne zajednice. «Spomenutim reformama uskraćuje se jednom narodu održavanje nastave na materinjem jeziku i time vrši asimilacija», kazala je bez krzmanja Doris Pack i upozorila kako će se «Hrvati iseliti ukoliko im se ne dopuste udžbenici na vlastitom jeziku».
Pack je posebice je kritizirala visokog predstavnika Pady Ashdowna, istaknuvši kako su posljednji izbori u Bosni i Hercegovini bili fer i korektni, pa stoga nema razloga da Ashdown, odnosno međunarodna zajednica ne dopuštaju izabranima raditi svoj posao, sukladno ustavu.
U političkom magazinu federalne tv, «60 minuta», emitiranom sinoć, bilo je, između ostalog, govora i o obrazovnim reformama, štrajku prosvjetara u Mostaru, kao i o priopćenju Biskupske konferencije. Prilog se može okarakterizirati kao klasičan primjer političkog pamfletizma, odnosno serviranje jedne tendenciozne priče Autor, dopisnik Federalne televizije iz Mostara, na samom kraju je provukao jednu tezu koja zapravo potvrđuje koliko je samo u pravu Doris Pack. Naime, u svome proizvoljnom komentaru spomenuo je dvije regionalne odrednice, nazvavši po njima ljude. Spomenuo je Bosance i Hercegovce, ali ne i Hrvate, Srbe i Bošnjake, koje Ustav izrijekom spominje kao konstitutivne narode.
Time je autor priloga na federalnoj tv zapravo samo potvrdio tezu o pokušaju asimiliranja čitavih naroda i dao neizravan dokaz kako određene reforme ustvari imaju za cilj brisanje s političke pozornice čitavog jednoga naroda. Preoblikovanje obrazovanja i administrativno ujedinjenje škola, prema mišljenju mnogih, otpočelo je uvođenjem zajedničkih obrazovnih jezgri u kojima je svoje mjesto našao i četnički ideolog Jovan Dučić, a bit će naredne godine nastavljeno zajedničkim nastavnim planom i programom, koji će za koju godinu rezultirati i zajedničkim jezikom. Nametnuti Zakon o državnoj upravi omogućio je Lagumdžijinoj Alijansi da, unatoč gubitku izbora, ostane na vlasti. Naravno, preko pomoćnika ministara i raznih direktora uprava i zavoda, koje sadašnja vlast, unatoč pobjedi na izborima ne može promijeniti.
Situacija u kojoj je izbornim pobjednicima onemogućeno potpuno preuzimanje vlasti mač je s dvije oštrice i plodno tlo za uvođenje instituta paralelizma. Odnosno, van institucionalnog djelovanja na aktualnu vlast. Zahvaljujući takvoj metodologiji rada onih koji u ovoj zemlji imaju stvarnu vlast, izbornim pobjednicima nije omogućeno promijeniti voditelje županijskih poreznih uprava jer su oni, eto, podređeni Poreznoj upravi Federacije BiH u kojoj sjedi Lagumdžijin čovjek. Vladajući ga ne mogu promijeniti, a time ne mogu utjecati niti na punjenje županijskog proračuna, što je njihova odgovornost. Slijedom te situacije, pojavljuje se manjak novca i nastaju problemi za sve korisnike županijskih proračuna - policiju, zdravstvo, obrazovanje i ostale. A kad je tako, onda štrajkovi i socijalni nemiri postaju sasvim očekivanom pojavom.
Potpuno je, dakle, vidljivo gdje, odnosno u kome, leže uzročnici svih ovih pojava koje, imaju za cilj potpuno slabljenje pozicije hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na djelu je, očito, onaj već viđeni plan po kojem jednu polovicu Hrvata treba iseliti, a drugu polovicu asimilirati. Razlika se ogleda samo u tome što se to ranije činilo na račun jugoslavenstva, a danas na račun takozvane bosanske nacije. Ni tada, ni danas, Srbe nitko javno ne spominje.

12.02.2009. u 16:05 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.