Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

četvrtak, 12.02.2009.

Leglo terorizma ili stabilna država

(Komentar dana za 25.rujna 2003. godine)

«Mudžahedini iz Bočinje savjetuju srpskom stanovništvu da primi islam, jamčeći im za uzvrat sigurnost», izjavio je predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić. «Ukrajinski avion, koji je prevozio španjolske vojnike iz Afganistana srušen je raketom iz tuzlanskog skladišta bošnjačke sastavnice federalne vojske», piše danas hrvatski tisak. «Prva mostarska gimnazija, koja se treba ujediniti s gimnazijom fra Dominika Mandića, pravno ne postoji, međutim sada se pod pritiskom žurno radi na njenom registriranju», vijest je koju su danas također prenijeli domaći mediji.
Sudeći samo po ove tri vijesti može se izvući zaključak kako, unatoč i činjenici da se radi o zemlji-protektoratu, stanje u državi nije pod nadzorom. Za postojanje mudžahedina na ovim prostorima znaju i vrapci na grani. Bili su sastavnim dijelom Izetbegovićevih ratnih postrojbi, a nakon rata su ostali u Bosni i Hercegovini, unatoč činjenici da su još sukladno daytonskim odrednicama morali napustiti BiH. U poslijeratnom vremenu ukazivano je na postojanje kampova za obuku terorista u BiH, javnost je bila svjedokom terorističkih djela, poput atentata na doministra MUP-a Jozu Leutara i ubojstava travničkih Hrvata. Niti mostarska eksplozija auto-bombe u rujnu 1997. godine, kao i pronalazak ubojnih projektila u istočnom Mostaru nisu, međutim, bili dovoljnim dokazom stvarnim vladarima ovih prostora kako nešto radikalno treba poduzeti. I, tek su istrage koje su uslijedile nakon terorističkog čina u New Yorku pokazale kako se u Bosni i Hercegovini događaju čudne stvari, a od tada ova država nezaustavljivo juri ka samom vrhu ljestvice zaštitnika međunarodnih terorista.
Prije toga javnost se zabavljala medijskim spekulacijama o navodnoj dogovoreno agresiji Hrvatske i Srbije na BiH, odnosno o famoznom Karađorđevu, što je, postaje sve vidljivije, bila obična farsa osmišljena s ciljem skretanja pozornosti sa stvarnih problema. U istom kontekstu svakako treba gledati i režirani proces u «slučaju Leutar», proces rušenja Hercegovačke banke te još dosta procesa koji su sračunati s već spomenutim ciljem.
Još se, međutim, ne može kazati kako je politika određenih muslimanskih centara moći do kraja razotkrivena. Jer, ucjene za prijelaz na islam, informacije o rušenju ukrajinskog aviona raketom iz skladišta Armije BiH te administrativno ujedinjenje Gimnazije fra Dominika Mandića sa školskom institucijom iz istočnog Mostara koja ne postoji, vrlo su ozbiljne optužbe. Ako je njihovo plasiranje u medije isplanirano s ciljem pritiskanja Alije Tihića, kako bi sadašnji bošnjački lider stavio svoj potpis na dokument o preoblikovanju vojske, onda se se ništa ozbiljnog nije dogodilo, odnosno politika ostaje ono što je uvijek i bila, skraćeno definirana kao «umijeće mogućeg». Međutim, ukoliko nakon izlaska ovih informacija u javnost bude nešto ozbiljnije poduzeto, onda se može očekivati i nastavak istrage o «slučaju Pogorelica», «slučaju mostarskih granata», kao i rasvjetljavanje pozadine ubojstava travničkih Hrvata, ubojstva obitelji Anđelić i mnogih drugih sličnih slučajeva.
Njihovim rasvjetljavanjem javnost bi konačno saznala imena stvarnih urotnika u slučaju Leutar, imena urotnika u slučaju skladištenja granata u istočnom Mostaru, imena odgovornih za prodaju naoružanja teroristima, ali i imena onih koji reformu obrazovanja žele iskoristiti kao pokušaj ostvarivanja svojih ratnih ciljeva, odnosno dominacije nad drugim narodom. Do okončanja ovih istražnih procesa ostaje nada u objektivnost istraga. Naravno, uz očekivanje kako će s okončanjem neki današnji uglednici biti vrjednovani po svojim stvarnim zaslugama, odnosno kako će se njihov današnji imidž demokrata raspršiti kao mjehur od sapunice. U tom slučaju bio bi zaustavljen i nastavak većine procesa štetnih po suživot na ovim prostorima te onemogućeno daljnje sudjelovanje nekih od ideologa terorizma u svim mogućim procesima reformi, odnosno preoblikovanja, koji su u tijeku na ovim prostorima.

12.02.2009. u 15:47 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.