Rasclamba Rasomona - politički komentari https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

nedjelja, 08.02.2009.

Latentna kriza se nastavlja, 15. rujna 2003.

Pripadnici postrojbi za potporu pri ministarstvima unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije izveli su koncem prošlog tjedna prvu vježbu za slučaj potrebe suzbijanja većih narušavanja javnog reda i mira. Naime, upravo takvi scenariji, prema pisanju nekih medija, očekuju se ove jeseni. Federalni ministar financija i zamjenik premijera Dragan Vrankić obznanio je, pak, javnosti kako su hrvatski ministri napustili zasjedanje federalne vlade jer su po šesti put preglasani od strane bošnjačkih ministara. Istodobno, javnost je upoznata s prosvjedom hrvatskih biskupa zbog administrativnih, političkih i drugih pritisaka predstavnika međunarodne zajednice na politička i prosvjetna tijela hrvatskog naroda u BiH.
Tri informacije iz uvoda samo su dio spektra vijesti koje smo slušali koncem proteklog tjedana, a koje nagovješćuju vruću politička jesen.
Bošnjački ministri u vladi Federacije BiH nesumnjivo pokušavaju preglasavanjem, odnosno majorizacijom nametnuti svoje interese federalnim partnerima. Hrvatski ministri napustili su ovaj put sjednicu vlade zbog Nacrta zakona o braniteljima, odnosno pokušaja s bošnjačke strane «preraspodjele» novčanog iznos koji vlada Republike Hrvatske uplaćuje stradalnicima Domovinskog rata. Bošnjaci u vladi Federacije smatraju, naime, kako ta 104 milijuna pomoći, koje uplaćuje RH, trebaju ući u proračun federalnog Ministarstva branitelja te biti razdijeljena između pripadnika HVO-a, Armije BiH i živućih primatelja partizanskih mirovina. Pritom zaboravljaju kako je ustavna obveza Republike Hrvatske doslovce ograničena na skrb prema svojim sunarodnjacima u BiH, a da prema važećem hrvatskom Ustavu RH nema nikakvih financijskih obveza prema drugim narodima u BiH.
Napuštanjem sjednice federalne vlade od strane hrvatskih ministara na površinu je «isplivao» još jedan, više nego zanimljiv detalj. Federalni ministar obrazovanja i supotpisnik Sporazuma o zajedničkim obrazovnim jezgrama Zijad Pašić u dosadašnjim novčanim transferima potpuno je, naime, zaboravio na područja Federacije BiH gdje žive Hrvati. Tako je na ta područja, tvrdi ministar finacija Vrankić, do sada transferirano manje od jedan posto ukupnih sredstava iz proračuna federalnog Ministarstva obrazovanja, što je zaista slikovit primjer pozicije hrvatskog naroda u Federaciji BiH. Kada se ovim zaprepašćujućim činjenicama dodaju i sve žešći retorički sukobi između bošnjačke i srpske strane oko promjene ustava, onda se ne možemo oteti dojmu kako nadolazeća vruća politička jesen u mnogome podsjeća na jesen 1991. godine. Akteri na političkoj pozornici su slični, a ulozi u političkoj utakmici skoro jednaki. Razlike su samo u nijansama. Bošnjačko političko vodstvo i danas, uz pomoć dijela međunarodne zajednice, vuče konce i javnosti predstavlja nove inicijative s ciljem pretvaranja BiH u centralističku državu i Bosancima kao državnom nacijom. Srbima je temeljni cilj opstanak i ostanak srpskog entiteta na 49 % teritorija BiH.
Kada je riječ o Hrvatima, nakon pada Hrvatske samouprave i duljeg razdoblja šutnje, na prošlotjedno napuštanje sjednice federalne vlade može se gledati i kao na najavu novoga kursa u politici najveće hrvatske stranke u BiH, odnosno kao pokušaj popravljanja poljuljanog rejtinga. Posljednji potez zamjenika federalnog premijera Dragana Vrankića i ostalih hrvatskih ministara, kao i neki od zaključaka sa Središnjeg odbora HDZ-a BiH, upravo su na tome tragu. Ako se zna da općinski izbori nisu više tako daleko, a i prijevremeni opći izbora sve glasnije se najavljuju, onda se izneseni zaključak o razlozima povlačenja posljednjim poteza HDZ-a BiH čini jedinim mogućim.

08.02.2009. u 12:50 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.