utorak, 07.02.2006.

Image Hosted by ImageShack.us

Ne znam tko ga je prvi spazio, ali učas smo se svi sjatili na prozoru i gledali ga. Mačak je ležao upravo na kružnici gole zemlje groba, usred snažnog prostranstva zelenila svud uokolo. Mogao je leći bilo gdje, ali smjestio se upravo ondje. Potpuno crn, izgledao je kao iznikao iz zemlje. U jednom času je podigao glavu, okrenuo prema nama pogled svjetlećih očiju i dugo nas smireno promatrao. Napokon je bez uzbuđenja spustio glavu i opustio se kao da nikada ne kani otići sa tog mjesta.

Vratili smo se u kuhinju i zasjeli oko stola. Kako smo desetljećima imali psa i svakodnevno šetali s njim naokolo, poznavali smo svakog psa i mačku u široj okolici, ali tog mačka nitko nikada prije nije vidio.

- Crna mačka! - reče sestra. U tom trenu još nismo znali je li mačka ili mačak.

Majka odmah započne priču kako je neka crna mačka nekada davno čudesno…

Baka je značajno klimala glavom i mrmljala "da, da" i "aha, aha".

- Dajte, prestanite! - presiječem ih.

Znao sam što su umislile.

- U posljednje vrijeme, kako je Buba oslabio, nismo više šetali naokolo. Moguće je da se kroz to vrijeme pojavila neka mačka-lutalica koju ranije nismo vidjeli. A kako već dvije sedmice Buba ne ostavlja svoje tragove ni u vrtu, otkrila je da je to siguran teritorij na koji može zaći. I to je to i ništa drugo!

- Ali zašto onda leži baš na grobu? - pobunila se sestra.

- Zašto? Znam zašto, iako vam se to neće nimalo svidjeti.

- Ma, zašto? - baka je htjela istjerati stvar na čistac.

- Crna je jednako kao i Buba! - značajno je ustvrdila majka.

- Mačke su, kao i psi, mesožderi… - počeo sam. - Nekada davno bili su lovci. A sve zvijeri-lovci se vole trljati po lešinama krepanih životinja, kako bi njihovim snažnim smradom prikrile svoj miris, da se mogu neopaženo privlačiti plijenu. Zato se i danas psi, ako naiđu na neku krepanu životinjicu, bacaju na nju i cijeli se natrljaju. To svi znate. Kako je Buba već danima u zemlji, počeo se raspadati. Plinovi raspadanja se uzdižu kroz zemlju i izlaze na površinu. I zato to mjesto onu mačku privlači i zato joj je ondje najugodnije. Osim toga, izdignuto je iznad trave i odande vidi svuda naokolo. A crna je slučajno. Mogla ju je slučajno preduhitriti i neka bijela…

Sve tri su pratile moje izlaganje sa sve izraženijim izrazima gađenja. Prihvatile su što sam rekao, ali nisu mogle prikriti da su razočarane.



NASTAVAK:3.dio

- 03:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #