Didier Pironi

Didier Pironi, vozač koji je trebao postati prvi Svjetski Prvak francuske nacionalnosti, u mislima mnogih stoji kao "crna ovca formule 1" ili pak "izdajnik i ubojica Gillesa Villeneuvea".
Istina je ipak drugačija... Dobro, činjenica jest da je on zaista bio možda preokupiran jurenjem na Naslov, ali biti prvi Prvak u nekoj državi - nije li to cilj mnogih? Nakon jurcanja i pobjeđivanja u Formuli Renault, Formuli 3000, vožnji u Ligieru, Tyrellu i Ferrariu, ipak bih se odlučila za Ferrari kao ono nešto što većina najbolje pamti.
S Gillesom Villeneuveom u timu, osobom dovoljno karizmatičnom da može nositi nekoliko timova na leđima, bio je možda malo potisnut, jer i Gilles je isto kao i on jurcao na Naslov - štoviše, za Gillesa nitko, baš nitko nije ni sumnjao da se to neće dogoditi! 1981. godina je bila užasna za Ferrari i nekoliko jadnih Villeneuveovih pobjeda nije moglo osporiti činjenicu da je 126 CK katastrofalan auto s kojim se ne može apsolutno ništa.
Tako je započela i nesretna sezona 1982. godine, ona sezona u kojoj će svijet izgubiti jednu od najutjecajnijih osoba svih vremena i razdoblja formule 1, ali i jednu možda malo manje poznatu, pomalo i omraženu osobu za koju su mislili da je glavni krivac za smrt favorita za Naslov. Dvadeset i petoga travnja vožena je ta poznata utrka u Imoli koju je bojkotirao veći dio vozača. Ferrariji Pironija i Villeneuvea su znatno vodili, Gilles na prvome mjestu, a Didier na drugome, kroz cijelu utrku. Iz boxeva su im pokazivali signale da uspore, da troše previše, ali borba je trajala cijelu utrku. Na kraju su se smirli jer su iz tima dojavili da Pironi prepusti pobjedu Villeneuveu jer je Villeneuve veći favorit za Naslov. Nikad se nije i nikad neće saznati što se dogodilo da je nekolik zavoja prije kraja Didier lako prešao Gillesa i odnio tu pobjedu koju su apsolutni svi smatrali nepoštenom. Razlika između njih bila je 0.366 sekundi, sasvim dostatno za Didierovu pobjedu. Razočarani i bijesni Villeneuve se tada zakleo da više nikad neće ni riječ progovoriti s Didierom.

Trinaest je dana kasnije slavni Villeneuve bio mrtav, na kvalifikacijama za utrku u Belgiji. Vozeći prebrzo i naprasito, udario je u bolid Jochena Massa i odletio u zrak. Naslov je već unaprijed izgledao kao da je Pironijev... Nažalost, tragična je Gillesova nesreća poljuljala Didierovo samopouzdanje i život mu je krenuo naopačke... Isprva mu se brak raspao, a već na utrci u Kanadi mladi Ricardo Paletti , u svojoj praktički prvoj utrci, nije mogao obuzdati svoj bolid i udario je u Pironijev Ferrari pri brzini od 180 kilometara na sati, izbacujući i sebe i njega u putanju Geoffa Leesa. Nekoliko je bolida moralo prekinuti utrku, a Ricardo je zadobio teške ozljede prsa i ležao je bez svijesti u svome bolidu, naslonjen preko volana. Didier i liječnik FIA-e, Sid Watkins, brzo su reagirali i Watkins se popeo preko olupine jadnoga bolida. U trenu kad je to napravio, ulje koje je curilo iz bolida je pretvorilo olupinu u gorući vatreni zid. Vatra je brzo ugasnuta, ali jadan je Paletti bio bez pulsa. Unatoč brzom transportiranju u bolnicu, ubrzo je umro od ozljeda.
Nesrećama još nije bio došao kraj. Na Grand Prixu Njemačke u Hockenheimu, beznadežni je Pironi prelazeći Dereka Dalyja udario u stražnji dio Prostovog Renaulta i doživio užasnu nesreću koja je odisala istom grozotom kao i Gillesova, samo što je Didier ostao živ. Ozljede noge su presudile i više nije mogao voziti, bar ne u 1982.
1986. je sve izgledalo kao da bi se mogao vratiti : testirao je za francuski AGS tim i dokazao svoju vještinu i brzinu. Ali, nijedan ga tim nije htio uzeti te je 1987. počeo s utrkama brodova. U nerazjašnjenim okolnostima, Didier Pironi, osoba nepravedno optužena za smrt Gillesa Villeneuvea, dvadeset i trećega kolovoza pogiba zajedno za svojim kopilotima u nesreći.
Tu je prestalo rivalstvo između Gillesa i Didiera i neki su shvatili da je Villeneuve sam odgovoran za svoju smrt. Joann Villeneuve, žena Gillesa, je kasnije rodile blizance i dala im imena Gilles i Didier.
Unatoč nepostignutom osvajanju Naslova, Didier Pironi zaista spada u vrh vrhova.


-Gallery:
Photobucket - Video and Image Hosting Photobucket - Video and Image Hosting

Photobucket - Video and Image Hosting
(podij Imole 1982., slavljenik Pironi i uvrijeđeni Villeneuve)


autor : Jacques©
prijevod : Jacques©.

30.12.2006. u 14:59
° 15 ... ° ... ° ... °

I.

Dragi moji,

Ovaj je blog otvoren iz moje čiste želje i pasije za razmatranjem povijesti formule 1 i iznošenjem očitih, ali zanemarivanih činjenica na vidjelo. Pokušat ću unijeti što manje svojih osjećaja i privatnih stavova, no vjerojatno znate da je to neizvedivo.
Uglavnom, htjela bih da ovaj blog uspije i treba mi (vaša) podrška, ozbiljno!smijeh
Stavila sam u linkove neke za koje sam mislila da bi mogli čitati, odnosno one koji prate formulu 1 i one koji su unaprijed rekli da će me podržati (hvala! smijeh ).
Sa strane će biti linkovi do raznih textova uz eventualnu sliku.

smijeh




Jacques.

27.12.2006. u 11:48
° 17 ... ° ... ° ... °

Sljedeći mjesec >>


linkovi tekstova.
Didier Pironi.

Tom Pryce.

Graham Hill i Tony Brise.

Svibanjske kronike.
.......................................



05.2007 (1)
03.2007 (1)
01.2007 (1)
12.2006 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


komentari.

linkovi.
McLaren.F1cro.com
F1racing.com.hr










contact.
laurie.lantar.lassi.surinen@hotmail.com

Copyright © 2006/2007. by Jacques/Waa.





Free Website Counter
Od 27.12.2006.
prisutno:
.


(od 05.01.2007.)