love4dogs

16.11.2007., petak

PULI (Mađarski ovčar)


PULI(Mađarski ovčar)
Image Hosted by ImageShack.us

Puli, mađarski ovčar, pas je kojemu se daje najviše nadimaka. Međutim, to vrijedi samo za odrasle pulije, u dobi od dvije godine pa na više. Za štenca će svaki prolaznik pomisliti da je mješanac ili neošišana pudlica. A pokušate li jedan kilometar prošetati sa svojim zrelim pulijem, trebat će vam za tu avanturu ne normalnih deset minuta, već najmanje jedan sat. Rijetko koji prolaznik vas neće zaustaviti, a zasigurno će to učiniti svako dijete. Uz dobacivanja stila - gle... Gulit, usisivač, Marli, vuneni pas itd., morat ćete nadahnuto odgovarati na brojna pitanja. Primjerice: gdje mu je glava, a gdje rep; u kojem smjeru hoda; da li ima oči; da li vidi... Eto, i kratkih odgovora. Puli nije igračka nedefiniranog oblika, već pravi, izuzetno intelignetni i značajem osebujni ovčarski pas, privržen svome vlasniku i svojoj obitelji.Mađarski ovčarski pas Azijskog porijekla. Preci ovih pasa su na našu teritoriju stigli sa pastirima nomadima.
Kako mu je rep dugačak, ali višestruko "zarolan" na leđima, to gledano "iz profila" doista se ne vidi precizno gdje je glava, a gdje rep. Puli ima dugu dlaku u resicama, poput "dread-locks" - sitnih pletenica toliko popularnih u crnaca - samo što njegovi "žniranci" rastu prirodno, pa ga se ne mora voditi frizeru. Usput, preporuka vlasnicima pulija: na upit prolaznika da li psa vodite frizeru, nevino i smireno odgovorite pozitivno i navedite ime najpoznatijeg trendovskog stiliste. Tako ste, naime, najbrže gotovi i možete ići dalje! Najvažnija prednost pulija iz ugla viđenja jedne domaćice svakako je činjenica da mu dlaka ne otpada i da se nikad ne linja. Jedino u slučaju da se vaše dijete malo zdušnije proigralo s ljubimcem ili vam je potpetica stala na krivo mjesto, na podu ćete naci "žniranac". I još jedna važna uputa za foto-amatere: ako hoćete uslikati pulija, pobrinite se da se razbijesni i pokaže zube ili ga vodite deset katova uz stepenice da isplazi jezik. To je jedini poznati način koji jamči da će se na fotografiji prepoznati da nije riječ o mrlji, već o psu
Ako imate pulija (crnog, bijelog ili smeđeg) nemojte zaboraviti da je to pravi ovčarski pas, čuvar stada. Zato mu ostavite njegov eko-look i nemojte popustiti američkim trendovima koji raščešljavljanjem dlake pulija i posebnim sisanjem tog divnog prirodnog psa pretvaraju u - umjetnički obrezanu živicu. Puli, ne zaboravite, prije kojih tisuću godina došao je s Mongolima iz Kirgizije, iz azijskih stepa, a istim tim Mongolima je pomogao da u Panniju dovedu tisuće ovaca. Puliji čuvaju ovce na specifičan način: jureći oko stada skaču im na leđa, te s leđa na leđa, te ih tako sabijaju na okup. Današnji urbanizirani puli zadržao je potrebu za čuvanjem stada, pa tako doživljava sve članove obitelji, s izuzetkom samoga gazde (kojega je on sam odabrao po tko zna kojim kriterijima). Svaki povratak s puta kojega od članova obitelji nailazi na istu reakciju - puli je ljut i uvrijeđen i to otvoreno pokazuje. Ponekad čak danima "ne razgovara" s takvim obludjelim članom obitelji!
Zašto pulija ima relativno malo i zašto nisu traženi?
Prije neposrednog odgovora na pitanje treba reći kako činjenica da pulija ima relativno malo ima i pozitivnih posljedica, jer je izbjegnuta masovna produkcija u uzgajivačnicama odnosno "tvornicama pasa", pa se s pulijima nije desilo što i s brojnim drugim pasminama - da su degenerirale, da im se srozala kvaliteta. A jedan od razloga zašto je puli manje popularan kod uzgajivača je njegova kasnostasnost: mladi puli u svoju pravu standardnu, što znači i izložbenu, formu stasa tek u dobi od tri-četiri godine, no reproduktivno je sposoban i aktivan i do kasne dobi (i iza desete godine!). Manje je poznato i to da je puli dugovječni ljubimac koji zadržava svoju aktivnost i u najstarijoj dobi. No, profesionalni uzgajivači moraju dvostruko dulje čekati da bi postigli s njime izložbeni i, nastavno, uzgojni uspjeh no kod većine drugih pasmina, a što zasigurno utječe na njihov interes. Zato se i u Hrvatskoj uzgojem pulija bave uglavnom samo iskusni amateri, a što utječe i na njihovu cijenu, pa su, unatoč atraktivnosti i rijetkosti, relativno povoljne cijene štenadi.
Zašto držimo da će puli biti jedan od najpopularnijih pasa u 21.stoljeću?
Više je razloga za takvu tvrdnju. Prvo, pogodne su (srednje) veličine, a tendencije su da će "psi-lavovi" i "psi-miševi" biti zanimljivi sve užem krugu specijaliziranih uzgajivača. Drugo, dlaka, osim što je atraktivna (prirodne resice), jednostavna je za održavanje, ne linja (ne otpada), nepotrebno je šišanje, češljanje, pa se štedi i na takvim uslugama. Treće, jedna su od rijetkih pasmina koje su jednako dobre i kao kućni ljubimci, kao radni, službeni i izložbeni psi. Četvrto, a što potvrđuju radovi poznatog biologa-ethologa Konrada Lorenza, imaju usklađenost poželjnog karaktera s poželjnim temperamentom. Križanjem je g. Lorenz pokušavao dobiti određenu ravnotežu, vjernost čovjeku i volje za rad, a kod pulija, kao predstavnika azijskih pasmina s europskim značajkama, upravo je ta ravnoteža prisutna. Očigledno, ono što se nastoji tek postići u "psecim laboratorijima" već postoji - a to je puli! Čemu onda dalje eksperimentirati, kad je ishod toga krajnje neizvjestan!
Image Hosted by ImageShack.us
TAG this image
Srednje veličine, čvrste građe, četvrtastog tijela, fin, ali ne prelagan kostur. Suhog ali mišićavog tijela. Izgled pojedinih dijelova tijela je veoma teško ocijeniti, jer mu tijelo prekriva gusta i jaka dlaka, u vidu traka ili pletenica. Prilikom ocjenjivanja, preporučljivo je pregledati opipavanjem. Dlaka glave je toliko gusta, da joj daje ovalan oblik, i zaklanja oči. Rep, čvrsto položen na leđa, daje mu blagu uzlaznu liniju tijela, gledano prema repu.
VAŽNIJE PROPORCIJE
Dužina/visina: 1/1
Dužina nosa/glave: 3,5/10
Dubina grudi/visina: 4,5/10
Širina grudi/visina: 3,3/10
Obim struka/visina: 12,5/10
Dužina ušiju/dužina glave: 5,2/10
PONAŠANJE I POJAVA
Živahna, jako inteligentna rasa. Odličan čuvar, voli djecu, danasnja forma se razvila pod uticajem sportskog odgoja (kao psa za pratnju)
GLAVA
Glava
Gledana sprijeda okrugla, a sa strane eliptična..
Lobanja: Mala i fina..
Stop: Salbo razvijen.
Nosna pečurka: Relativno mala, crne boje.
Fang: Slabo izražen.
Usne: Pripijene, dobro pigmentisane.
Zubalo: Puno makazasto zubalo (42 zuba).
Oči: Srednje veličine, tamno braon boje, malo koso postavljene, živahnog, intligentnog izraza. Srednje međusubno rastojanje. Očni kapci pripijeni, dobro pigmentisani.
Uši: Široko, srednje visoko postavljene. Vise u obliku zaobljenog slova V.
VRAT
Srednje dužine, čvrst i mišićav. Postavljen pod kutom od 45 stupnjeva, dobro odlakan.
REP
Gornja linija: Ravna, zbog repa izgleda da se blago uzdiže ka nazad..
Greben: Blago se izdiže iznad linije leđa.
Leđa: Srednje dužine, ravna, ategnuta, mišićava.
Slabine: Kratke mišićave.
Grudni koš: Dubok, širok, dobro zasvođen
Stomak: Zategnut, postupno se uzdiže ka nazad.
NOGE
Postavljen srednje visoko, savijen preko karlice i zadnjice. Dobro odlakan. Ispružen doseže do skočnog zgloba.
TIJELO
Prednje noge
Ramena: Lopatice kose i čvrste. Kut lopatice i nadlaktice 100-110 stupnjeva.
Nadlaktica: Srednje dužine, mišićava, Paralelna sa uzdužnom osom tijela.
Lakat: Čvrsto pripijen uz grudi. Kut nadlaktice i podlaktice 120-130 stupnjeva.
Podlaktica: Dugačka i prava sa suvim mišićima.
Prednje šape: Kratke, okrugle, sa čvrsto zbijenim prstima. Nokti crni ili tamno sivi. Jastučići tamni i gipki. Šape srednje široko postavljene i paralelne.
Zadnje noge
Srednje široko postavljene paralelne. Dugačke i mišićave. Kut karlične i butne kosti 100-110 stupnjeva. Kut koljena 100-110 stupnjeva.
Došaplje: Suho, sa jakim mišićima.
Zadnje šape: Iste kao i prednje, samo malo pljosnatije.
HOD
Živahan temperamentan. Kratak korak, brz galop, veoma okretan. Pokreti često karakteristično kratki ýusitnjeniý skakutavi, nikad teški.
KOŽA
Bez bora, zategnuta dobro pigmentisana. Na neodlakanim mjestima, kod svih vrsta crna ili tamno siva
DLAKA
Kod šteneta, gusta i talasasta, ili kovrdžava. Kasnije obrazuje pletenice ili trake. Dlaka se sastoji iz grube dlake i meke poddlake. Odnos ove dvije vrste određuje i izgled dlake. Ukoliko ima mnogo više grube dlake, krzno gubi svoj karakterističan izgled. Ukoliko je postotak poddlake veći od poželjnog, krzno se teško može održavati. Genetički određen postotak dlake i poddlake, daje psu poželjan izgled krzna, koji se lakše održava. Dužina dlake je najveća na leđima, slabinama i grebenu (20-30 cm). Najkraća je na glavi i nogama (10-12 cm). Dlaka na glavi je idealna, ako je jaka i tanke pletenice dobro prekrivaju oči i nosnik. Iščešljana, zapostavljena i zamršena dlaka su podjednako nepoželjne.
BOJE
Crna (kod starijih pasa sa prelivom boje hrđe-ruzine)
Bijela (bez preliva)
Isprano siva (sa obaveznom crnom maskom na ličnom delu)
Siva. Dozvoljena bijela točka prečnika 5 cm na grudima, i bijelim prelivom između prstiju. Sve ostalo se smatra greškom.
VISINA
Mužjaci: 39-45 cm (idealno: 41-43 cm)
Ženke: 36-42 cm (idealno: 38-40 cm)
TEŽINA
Mužjaci: 13-15 kg
Ženke: 10-13 kg
GREŠKE
Sva odstupanja od gore navedenog se smatraju greškom. Težina greške treba da je poporcionala veličini odstupanja
DISKVALIFIKACIJSKE GREŠKE
- Kratka, rijetka, ravna dlaka,
- Srpasto ili zastavičasto nošenje repa,
- Greške u boji ili flekavost,
- Podgrizač ili predgrizač,
- Nedostatak u zubalu (P2-3-4 i M zubalu),
- Odstupanje od mjera naznačenih u standardu.
Napomena
Mužjaci moraju imati dva normalno razvijena, u skrotumusmeštena testisa.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us16.09.2007., nedjelja

ok,ok,ok evo novi post


Njemački ovčar
pozz


05.09.2007., srijeda

Agility


Image Hosted by ImageShack.us

Agility je kinološki sport, koji se proširio zemaljskom kuglom i osvojio simpatije mladih i starih rodio se u Engleskoj u 70-tim godinama 20. stoljeća.
Agility je natjecanje u kojem mogu sudjelovati svi psi. U agilityju pas savladava postavljenu stazu pokazujući time svoju inteligenciju, vodljivost i spretnost. Suština agilityjaa je u odgojnoj i športskoj igri koja podstiće prilagodbu psa njegovom okruženju. Ovaj šport zahtijeva dobar sklad između vodića i psa te za krajnji cilj ima njihovo savršeno razumijevanje.
Staza se sastoji od prepreka koje svojim rasporedom i položajem određuju njezin oblik, te stupanj težine i brzine. Psi stazu trebaju prijeći u unaprijed određenom vremenu, savladavajući prepreke po unaprijed određenom redosljedu.
Cilj agility natjecanja je da pas postavlljene prepreke savlada po točno utvrđenom redosljedu, bez pogreške i unutar standardnog vremena.
Svake se godine organizira Svjetsko prvenstvo (Agility World Championships) i Europsko otvoreno prvenstvo (European Open). Hrvatska je svjetski prvak 2006 u ekipnom natjecanju i ima europskog prvaka 2006 u pojedinačnom natjecanju.
Prepreke
Od međunarodne kinološke federacije (FCI) priznate su slijedeće prepreke:
vis
klackalica
meki tunel
vijadukt ili zid
A-prepreka
guma
stol
slalom
dalj
most
tvrdi tunel
vodena prepreka
Suđenje
Na odluke suca nisu moguće žalbe.
Image Hosted by ImageShack.us

Općenito
Prostor za agility stazu mora biti najmanje 20x40 metara. Ako se na istom prostoru postavljaju dvije staze, one moraju biti međusobno razdvojene ogradom ili udaljene oko 10 metara. Duljina staze može biti od 100 do 200 metara s 12 do20 prepreka ovisno o kategoriji natjecanja (ispita). Od 12 do 20 prepreka, najmanje 7 mora biti visinskih. Dvostruki vis (koji se savladava u jednom skoku) ima maksimalnu širinu 55 cm za standard i 35 cm za mini. Kombinacija dva ili tri visa predstavlja jednu jedinstvenu prepreku, ali se svaki vis samostalno ocjenjuje. Razmak između viseva u kombinaciji treba biti najviše 5 koraka (oko 3,5 m). Ova se kombinacija može sastojati samo od viseva s letvicom. Razmak između pojedinih prepreka smije biti najviše 7 m, a najmanje 5 m.
Oblik staze
Oblik staze je u cijelosti prepuštem mašti suca, ali mora sadržavati najmanje dvije promijene smjera. Prije početka natjecanja, sudac provjerava da li prepreke koje će se upotrijebiti, odgovaraju FCI (međunarodna kinološka federacija) propisima. Sudac sastavlja skicu staze koju predaje organizatorima. Organizator na osnovi skice postavlja prepreke. Sudac nadgleda slaganje staze i prije početka mjeri njenu duljinu. Dobro osmišljena staza mora psu omogućiti da se kreće lako i tečno. Krajnji cilj prilikom postavljanja staze je da se uravnoteži kontrola nad psom, izbjegavajući tako pogreške prilikom savladavanja prepreka, s brzinom kretanja psa na stazi. Opće je pravilo da se raspored prepreka iz trke u trku mijenja, jer tako tijek staze psu ne postaje navika.
Image Hosted by ImageShack.us

Određivanje standardnog vremena
Osnovni kriterij za određivanje standardnog vremena je odabrana brzina gibanja na stazi u m/s. Pri odabiru brzine treba uzeti u obzir stupanj natjecanja (ispita) i težinu staze. Brzina gibanja može biti od 1,8 do 3,5 m/s. Standardno vrijeme za stazu se dobiva dijeljenjem duljine staze (u metrima) s brzinom (u m/s). Primjer : Za duljinu staze 150 m i brzinu 2,5 m/s, STANDARDNO VRIJEME 150:2,5=60 s.
Određivanje maksimalnog vremena
Uobičajeno je da sudac kao maksimalno vrijeme za stazu uzme dvostruko standardno vrijeme. Sudac ne smije nikada postaviti maksimalno vrijeme manje od 1,5 standardnog vremena.
Odvijanje natjecanja (ispita)
Na prostoru za natjecanje nije dozvoljeno vježbanje. Dozvoljen je jedino obilazak staze i to samo vodiča, bez pasa. Prije početka natjecanja sudac okuplja natjecatelje i daje točna objašnjenja o pravilima odvijanja natjecanja kao što su standardno vrijeme, maksimalno vrijeme, kriterij ocjenjivanja…..
Vodič dolazi do starta sa psom te ga ostavlja iza startne crte, bilo u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Otkopčava povodnik i skida ogrlicu. Nošenje ogrlice za vrijeme natjecanja, zbog sigurnosnih razloga nije dozvoljeno.
Vodič prije starta smije zauzeti po želji odabrano mjesto na stazi. Za vrijeme natjecanja vodič ne smije imati ništa u rukama. Vodič daje psu znak za start nakon dozvole suca. Mjerenje vremena počinje onog trenutka kad pas prijeđe startnu crtu. Za vrijeme trke dozvoljeni su verbalni i vizualni signali.
Vodič mora paziti da pas prepreke savlada zadanim redosljedom bez da dodiruje psa ili prepreke. Isto tako, sam vodič ne smije savladavati prepreke. Staza je savladana i mjerenje vremena završeno kada pas prijeđe ciljnu crtu. Tada vodič stavlja psu ogrlicu i povodnik te zajedno s njim napušta teren.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

18.07.2007., srijeda

NewfoundlandKODAK
ZEMLJA PORIJEKLA : Canada
VISINA
Prosječna visina u grebenu za odrasle mužjake iznosi 71 cm, a za odrasle ženke 66 cm.
TEŽINA
Prosječna težina iznosi 68 kg za mužjake i 54 kg za ženke. Visoki psi su poželjni, ali im se ne daje prednost pred simetrijom, općom skladnom i snažnom građom, kao i korektnim kretanjem.
Jedna od prvih namjena Newfoundland psa je bila vuča teškog tereta ali prvenstveno rad u vodi. Pomagali su ribarima pri izvlačenju mreža iz mora i radeći taj posao pokazali su se kao izvrsni čuvari u vodi, došao je do izražaja njihov instinkt spasioca. U tim uvjetima se uobličio karakter ove rase i ljudi su sa oduševljenjem odgajali ovog plemenitog, hrabrog i inteligentnog psa. Njegov instinkt spasioca treba usmjeriti obukom da bi shvatio da svako kupanje ne znaci i utapanje. To je jace od njega ali sa vježbom taj nagon se može obuzdati i dobićemo psa uz kojeg smo stopostotno sigurni u vodi. Idealan je porodični pas zbog svoje uravnotežene i stabilne naravi, može živjeti bez problema sa drugim psima pa i sa malim rasama prema kojima je posebno nježan i pažljiv.
To je pas koji je najsretniji u blizini svog gospodara i veoma teško podnosi odvajanje pa makar i na kratko. Veoma teško podnosi vrućine i zbog toga u vrelim ljetnim danima moramo posebno obratiti pažnju da mu osiguramo dovoljno hlada i svježe vode. Zima je njegovo godišnje doba kad pokazuje svu svoju energiju. Ako stalno boravi na otvorenom uopće mu nije potrebna klasična kućica jer voli spavati na hladnoći i ne rijetko se desi da ujutro u dvorištu osvane velika hrpa snijega a ispod nje u dubokom snu spava ovaj prekrasni div. Kao štene jede mnogo i često sve do završetka intenzivnog rasta kada mu se količina hrane smanjuje da ne bi dobio visak kilograma sto može biti pogubno jer je sklon displaziji i srčanim oboljenjima.
Održavanje dlake zahtjeva redovno četkanje najmanje dva puta tjedno, a u vrijeme linjanja svakodnevno izvlačenje poddlake i skidanje vidljive nečistoće. Štene treba u najranijoj mladosti učiti na četku i češalj a po mogućnosti i na profesionalni fen za pse, čija je uloga u održavanju dugodlakih pasa veoma velika. Pošto nije preporučljivo često kupanje šamponima jer se tako skida prirodna zaštita dlake i kože, koristi se fen koji fantastično očisti dlaku, očisti apsolutno svu prašinu i dlaka postaje besprijekorno cista i blistava. Standardom nije propisano sisanje ali je uobičajeno oblikovanje dlake na usima, glavi, prsima i nogama da bi pas izgledao uredno.
Ovaj gorostas je jedan od rijetkih autohtonih pasa sjeverno-američkog kontinenta. Oko 1700.g., obučen od strane ribara, vukao je ka obali teške mreže pune ribe. Oko 1880.g. povjereno mu je cak i raznošenje poste između različitih aglomeracija otoka. Pas je doveden u Veliku Britaniju od strane ribara koji su lovili bakalare. Jedan Newfoundland sa otoka Elbe je po jednoj prici, spasio Napoleona od davljenja. Može da pliva satima po najhladnijim vodama. Veliki je prijatelj djece na koju pazi poput savjesne dadilje. Teško podnosi vrućinu, prezire da bude zatvoren i teško podnosi da bude odvojen od svojih gospodara.

Image Hosted by ImageShack.us


OPĆI IZGLED
Proporcionalno građen pas koji impresionira snagom i velikom okretnošću. Masivnog kostura ali ne odaje utisak težine ili neaktivnosti. Plemenit, veličanstven i snažan
VAŽNE PROPORCIJE
Dužina tijela od grebena do korjena repa veća je od visine tijela u grebenu.Tijelo je kompaktno.Kod ženski tijelo može biti malo duže i elegantnije nego kod mužjaka.Razmak od grebena do donje linije prsnog koša je malo veći od razmaka između donje linije prsnog koša i tla.
PONAŠANJE/TEMPERAMENT
Izražaj je blag i dobroćudan.Ovaj dostojanstven,veseo pas poznat je po svojoj poslovičnoj nježnosti i vedrini
TIJELO
U potpunosti masivan kostur. Gledano sa strane tijelo je duboko i dijeluje puno energije. Gornja linije-Ravna i čvrsta od grebena do sapi. Leđa-Široka. Sapi-Široke, koso položene pod kutom od 30°. Prsa-Široka, puna i duboka, s dobro zasvođenim rebrima. Donja linija-Gotovo ravna, bez uvučenosti.
REP
Rep služi kao kormimlo kad pas pliva, pa je zato snažan i širok pri korijenu. Kad pas stoji rep je u visećem položaju osim, možda, blago zavijenog vrha repa. Dostiže do ili malo ispod skočenog zgloba. U kretanju ili kad je pas uzbuđen rep je nošen vodoravno s blagim savijanjem prema gore, ali nikada nije savijen potpuno prema leđima niti nošen među nogama.
UDOVI
Prednji udovi: Prednje noge su ravne i paralelne u hodu i laganom kasu. Lopatice-Plećke mišićave, lopatice dobro koso položene. Laktovi-Priljubljeni uz prsni koš. Došaplje-Blago koso položeno. Prednje šape-Velike i u skladu s veličinom tijela, zaobljene, zatvorene, s čvrstim, kompaktnim prstima. Prisutne plivaće kožice
Stražnji udovi: Veliki pritisak potreban za vuču teških tereta, plivanje ili učinkovito prelaženje velikih razdaljina, daju stražnji udovi, pa je građa stražnjeg dijela newfoundlandera od primarne važnosti. Križa susnažna, široka i dugačka. Bedra -Široka i mišićava. Koljena-Dobro podvijena, ali ne prejako, kako pas nebi djelovao kao da puzi. Podkoljenice-Snažne i prilično dugačke. Došaplja-Relativno kratka, nisko spuštena, razmaknuta i međusobno paralelna, ne izvrću se niti ne uvrću. Stražnje noge-Čvrste i zbijene. Čaporke, ukoliko postoje, treba ukloniti.
HOD
Newfoundlander se kreće s dobrim iskorakom prednjih i stražnjih potiskom stražnjih nogu, odajući dojam snažnog kretanja bez napora. Blago njihanje leđa je prirodno. Kako se brzina povećava pas približava šape u kretanju, dok leđna linija ostaje ravna.
DLAKA
Dlaka-Ima dvostruku vodootpornu dlaku. Vajnska dlaka je umjereno dugačka i ravna, bez kovrči. Dozvoljena j eblaga valovitost. Unutarnja dlaka j mekana i gusta, gušća zimi nego ljeti, ali uvijek u određenoj mjeri prisutna na sapima i prsima. Dlaka po glavi, ušima i njušci je kratka i fine građe. Prednje i stražnje noge imaju zastavice. Rep je u potpunosti prekriven dlakom, koja ipak ne tvori perjanicu.Trimanje i šišanje ne treba poticati pri ocijenjivanju.
BOJA
Boja - crna, crno-bijela i smeđa. Crna: Tradicionalna boja je crna.Boja treba biti što više ujednačena, ali blagi preljev od izloženosti suncu je dozvoljen. Bijele oznake na prsima, nožnim prstima i/ili vrhu repa su dozvoljene. Crno-bijela: Ovaj varijetet ima povijesno značenje za pasminu. Poželjni raspored oznaka je crna glava s cijenjenom bijelom lisom koja se širi do njuške, crno sedlo simetričnog oblika, crne sapi i crni gornji dio repa.Ostali dijelovi mogu biti bijele boje sa što manje šarenila. Smeđa: Smeđa boja može biti u nijansama od čokoladne do brončano smeđe. Bijele oznake na prsima, nažnim prstima i/ili vrhu repa su dozvoljene.
Napomena: Mužjaci moraju imati dva testisa normalnog izgleda potpuno spuštena u skrotum.

Image Hosted by ImageShack.us


Ima mnogo hipoteza o porijeklu ove rase. Neki tvrde da se radi o rasi koja potiče od nordijskih pasa uvezenih na Newfoundland u 17.vijeku. Drugi misle da je to britanska rasa nastala u 18.vijeku kada je otok Newfoundland postalo engleski posjed, tada su uvezeni potomci tibetskog mastifa koji su ukrštani sa Newfoundlanddomaćim psima. Pristalice treće hipoteze smatraju da je Newfoundlandski pas nastao od labrador retrivera, bilo zbog sličnosti između ovih dviju rasa, bilo zbog toga sto su obale Newfoundlanda vrlo blizu, pa se ne isključuje mogućnost da je labrador, odličan plivač, preplivao moreuz Bel-Ajl ili je pješice prešao kad je more smrznuto.Jedna od hipoteza je da je Newfoundlandski pas nastao ukrštanjem domaćih pasa i velikog crnog psa kojeg su u periodu nakon 1100.godine doveli na otok Vikinzi. , a dolaskom i naseljavanjem evropskih ribara stižu i mnoge druge rase koje formiraju ovu rasu. Koja god od ovih teza da je ispravna bitno je da je nastala rasa sposobna podnijeti surove uvjete otočke klime koja uslijed miješanja polarne i golfske morske struje obiluje jakim vjetrovima i maglama.Prva namjena im je bila vuča teškog tereta ali i rad u vodi. Pomagali su ribarima kod izvlačenja mreža iz mora ili su izvlačili drvene trupce iz sume nakon sječe. U početku su to bili isključivo crno bijeli psi koji su stekli i veliku popularnost u Engleskoj. U tome su veliku ulogu odigrale slike poznatog slikara Edwina Landseera. Slavi ove rase pridonio je i pjesnik lord Byron koji ih je cesto spominjao u svojim djelima. Na kontinent su stigli u 18 stoljeću i to kako se zna u Njemačku. Do polovine 19 st. pretežno su uzgajani crno bijeli psi koji su dostizali visinu i do 90 cm. Kako je rasa postajala sve popularnija to se sve vise osjećao manjak tih pasa na izvornom otoku te su počeli uzgajati a i izvoziti i jednobojne tamne i niže pse. Može se zaključiti kako su ta dva tipa iz tog doba različitog porijekla i u početku su se jako razlikovali ali su se s vremenom razlike među njima istopile i nestale a ostali su psi ujednačenog današnjeg izgleda.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us


15.07.2007., nedjelja

Tibetski terijer (Tibetan Terrier)

ZEMLJA PORIJEKLA: Tibet
PATRONAGE: Velika Britanija
UPORABA : Pas za pratnju
Klasifikacija FCI: Grupa 9 - Psi za pratnju i razonodu, Sekcija 5 - Tibetanski psi
Tibetanski terijer je pasmina srednje veličine i izgleda više kao ovčarski pas nego kao terijer.Tijelo je kvadratnog okvira, a glava ne preširoka, blagog luka čela sa kojeg pada bogata, izrazito duga dlaka preko očiju i obraza. Obrazi su nježno zaobljeni. Donja čeljust je obrasla bradom, a stop je izražen (prijelaz između nosa i čela). Uške su viseće, no ne padaju sasvim blizu glavi, oblika slova V. Posebna karakteristika su njegove šape: jako su velike, zaobljene i ravne, bogate dugom dlakom izmedju prsta, čineći prepoznatljiv oblik "snježne cipele".

Tibetanski terijer je pas starih naroda sa krova svijeta.Spada u najstarije pasmine što dokazuju arheološki nalazi i materijalni dokazi u vidu crteža na kojoj su preci ove rase. Crteži i iskopine datiraju iz 3900 god p. n. e.Stvoren je u Tibetanskim manastririma gdje je stoljećima
smatran svetom životinjom. Na Tibetu je pored kulturne uloge imao ulogu psa za razonodu.Tibetanski terijer je pasmina srednje veličine, duge dlake koja podsjeća na ljudsku kosu i predstavlja pravi ukras.Dlaka ima dvostruku ulogu – grije ga u hladnim danima i čuva od vrućine tokom ljeta. Voda se niz nju slijeva tako da sebrzo suši.Od malena ga treba učiti na kupanje i češljanje da bi se izbjeglo mršenje dlake
Iako mu dlaka prekriva oči, štiteći ih zimi od bjeline snijega i od sunčevih zraka u dugim ljetnim danima, ovaj pas odlično vidi. Nije poželjno njegovu dugu dlaku iznad očiju «hvatati» gumicama je su se njegove oči navikle na polumrak i iznenadno izlaganje svjetlosti može biti opasno.Tibetanski terijer izgleda više kao ovčarski pas nego kao terijer. Izgledom podsjeća na minijaturnog bobteila.Temperamentan je i brz. Odličan je prijatelj. Voli izlete u prirodu, a voli i djecu. Pouzdan je i neustrašiv i lako se upušta usve «nevolje». Jako je emotivan. Raduje se dolasku novog člana u obitelj, bez obzira radilo se to o djetetu ili novom ljubimcu.Tibetanski terijer traži da mu se potpuno posveti pažnja. Može biti i cijeli dan sam kod kuće, ali zato kad se vratite budite spremni nadoknaditi mu to šetnjom, maženjem i igrom.Tibetski terijer se održao kroz stoljeća, preživjevši tibetsku nepovoljnu klimu i težak teren. Pasmina je razvila dvostruku dlaku, kompaktnu
veličinu, jedinstvena stopala i veliku okretnost. To je pas srednje veličine, pola lubanje čini glava, a pola njuška, mjereno od vrha nosa i od kuta oka do vrha glave. Gledano sprijeda, oči su mu u sredini glave, kao što su i ljudske. Dlaka mu je vrlo gusta, snažne je građe, s kitnjastim repom uvijenim prema gore tako da mu pada preko leđa. Kada se gleda sa strane, dobrih je proporcija, kompaktan i ravnog držanja. Oči moraju biti tamne i široko razmaknute, rubovi očiju moraju biti tamni. Vrat je proporcionalan u odnosu na glavu i tijelo. Prsa i noge moraju biti jako obrasle dlakom. Ramena moraju biti u blagom nagibu, mišićava i zabačena unazad. Noge su ravne i jake kada se gledaju sprijeda. Upravo stopala čine tibetskog terijera jedinstvenim - ona su velika, plosnata i okrugla tako da izgledaju poput čižmica za snijeg. Stražnje noge su gusto obrasle dlakom i malo dulje od prednjih. Zglobovi su postavljeni nisko i nisu usmjereni ni prema unutra ni prema van.
Tibetski terijer ima dug i lagan korak s dobrim dosegom sprijeda i pokretljivošću otraga što mu omogućava potpuno istezanje. Dok hoda, stražnje noge ne smiju ići niti unutra niti prema van, a prednje noge se moraju kretati u istoj ravnini, isto tako i dok trči. To je vrlo brz pas koji se bez problema može svrstati u skupinu najbržih pasmina.

Dlaka je dvostruka, ispod je mekana i vunasta, a izvana je ili valovita ili ravna, nikada kovrčava. Dlaka ne smije visiti do poda, ispod prsa se mora vidjeti dio praznog prostora. Boja dlake je također jedinstvena u svijetu pasa - prisutne su sve boje i njihove kombinacije s tim da se
nijednoj boji ili kombinaciji ne daje prednost.

Težina tibetskog terijera se kreće od 8 - 14 kg, dok je idealna visina između 35,6 - 40,6 cm, no tolerira se do 43 cm za mužjake, ženke su nešto niže. Visina manja od 33 cm i veća od 43 cm se smatra greškom. Genetski se radi o prilično zdravim i otpornim psima, te je možda interesantno spomenuti da spadaju među najdugovječnije pasmine.
Dobri su penjači, te postoje fotografije tibetskih terijera koji sjede na ogradama ili drveću što je zacijelo posljedica njihovog prirodnog naslijeđa. Izrazito su osjetljivi na buhe budući da na nadmorskim visinama na kojima su živjeli u Tibetu, buhe ne mogu živjeti i stoga nisu razvili otpornost na njih.
Tibetski terijeri su šarmantna mala stvorenja s naglašenom osobnošću koju itekako koriste do određene granice. Osobno ih ne bi preporučila nekome tko nema apsolutno nikakvog iskustva sa psima budući da u njihovom odgoju treba biti jako dosljedan jer se vrlo lako može desiti da na kraju neiskusna osoba kod kuće ima malog tiranina. Radi o obiteljskom psu koji voli djecu i druge predstavnike ne samo pasa već i ostalih životinjica poput mačaka, ptica, glodavaca.... beskrajno su znatiželjni i stalno moraju nadgledati što se zbiva oko njih. Ponekad znaju biti izrazito tvrdoglavi.
Tibetski terijer definitivno nije pas koji će samo sjediti negdje u pozadini, iako se bez problema može prilagoditi navikama i rasporedu vlasnika. Voli biti u društvu, bilo ljudi bilo drugih životinja. Rođeni su zabavljači, te su izrazito aktivni.
Zbog svoje pokretljivosti je jako dobar izbor za agility.
Nije ih teško odgojiti, brzo uče, no treba im se nametnuti kao vođa jer su poprilično neovisni i vole razmišljati svojom glavicom.
Tibetski terijer se smatra i prethodnikom pulija (mađarski ovčar) koji je poznat kao jedna od najinteligentnijih pasmina u svijetu, te jedan od najboljih pasa čuvara koji postoje.
Njega dlake oduzima dosta vremena osobito ukoliko se radi o izložbenom psu. Bilo bi idealno kada bi vlasnik tibetskog terijera dnevno posvetio barem 10 minuta njezi dlake.Kada su mali ne liče na ništa što bi moglo asocirati na nekakvu čistokrvnu pasminu, naprotiv idealni izraz za štene tibetskog terijera je švrčo i to mu savršeno pristaje. U dobi od 5-6 mjeseci su u onoj žestokoj fazi odrastanja tako da onda još manje liče na nešto - nogati, mršavi, često neusklađeni, ogromnih šapa koje kao da nisu njihove, s šiškicama do pola očiju i blesavog pogleda.
Sam naziv pasmine kaže da su to psi s Tibeta, radi se o jednoj od najstarijih pasmina na svijetu. Uzgojili su ih lame kao i neke druge tibetske pasmine poput Tibetskog španijela, te su bili vrlo cjenjeni. Govorilo se da su te dvije pasmine uzgojene kako bi "radile" zajedno ý to bi otprilike išlo ovakoý.tibetski španijel bi svojim visokim lajanjem alarmirao prvi, tada bi tibetski terijer zauzeo čuvarsku poziciju, provjerio što se događa i alarmirao dubljim lajanjemý..Ovisno o prilici, lame su na putovanjima sa sobom vodili tibetskog terijera kao srećonošu.
Obzirom na klimatske prilike Tibeta hladno, vjetrovito, s puno kamenjaýtibetski terijeri imaju dosta podlake, dlaka im štiti područja očiju, ušiju, glave i vrata. Imaju dobro odlakani rep. Srednje su veličine, dlaka je duga, no ne do poda. Stražnje noge su im dulje nego prednje, te su stoga dobri penjači.05.07.2007., četvrtak

Koker Španijel


Engleski Koker Španijel
Image Hosted by ImageShack.us

Prvi podaci o postojanju španijela dolaze iz opisa Gastona Fibusa (Gaston Phebus) u 14-om vijeku. Bez obzira na to, tek je 500 godina kasnije, engleski su španijeli podijeljeni u 7 rasa: Klamber, Suseks, Velški Springer, Engleski Springer, Poljski (Field), Irski Vodeni (Water), i Koker. Sve ove rase su nastale od španijelske vrste pasa uvedenih u Englesku puno vijekova prije. Koker i Springer su razvijeni zajedno, sa jednom razlikom, veličinom. Ova ih je osobina razlikovala sve do 1892. kada je Kinološki Savez Engleske (Kennel Club of England) priznao ih kao različite rase. Kasnije, u 1940-im, Američki i Kanadski kinološki savez je priznao Engleskog Koker Španijela kao posebnu vrstu u odnosu na Američkog Koker Španijela. Ime Koker (Cocker) dolazi od engleske riječi woodcock. Za lov ove ptice su kokeri prvobitno i bili uzgajani. Kokeri su generalno dobri u lovu pernate divljači. Dobri su u aportu, i u lovu po nepristupačnim ili teško pristupačnim terenima. Danas, Engleski Koker Španijel se češće koristi kao pas za druženje, zbog prirodno dobrog karaktera. Ono po čemu je ova rasa prilično poznata i talentirana su sljedeće stvari: praćenje traga, lov, aport (dobavljanje), motrenje, agilnost i natjecanj poslušnosti. Ovi koker španijeli su veseli, dobroćudni, inteligentni, krotki, privrženi i živahni,je radni psi, paprenog karaktera koji vole rad i aktivnost - iako su veoma tvrdoglavi i proždrljiv pa su često skloni debljanju. Imaju dobar njuh i zaljubljeni su u vodu.
Engleski Koker Španijel je budan, kompaktno građen pas, srednje veličine sa dugim ušima koje sežu do vrha nosa. Pas je snažan i lijepo građenog tijela, ali nikako nije grub. Gornja linija lubanje je (skoro) paralelna sa gornjom linijom njuške, a njuška je iste dužine kao i lubanja. Crne, ovalne oči bi trebale imati dirljiv ali i inteligentan izraz. Dlaka je srednje dužine. Noge, kao i donja strana tijela su dobro pokrivene dlakom. Vrh njuške je crne ili, eventualno smeđe boje, u zavisnosti od boje dlake. Ova rasa ima jaku vilicu sa makazastim zagrizom. Gornja linija leđa je skoro vodoravna, sa laganim nagibom prema dole od vrata prema korijenu repa. Prsa su razvijena i široka, ali ipak ne previše široka, kako ne bi ugrožavala efikasno kretanje koje ovu vrstu karakterizira. Rep je kupiran, iako se, po novim standardima, zabranjuje kupiranje repa. Šape su zaobljene, nalik na mačije. Postoje dva tipa Engleskog Koker Španijela: poljski (field) i šumski (show). 'Poljski' tip ima kraće i rjeđe krzno. Višebojne kombinacije su prihvatljive, ali na jednobojnim psima, bijele fleke su dopustive samo na prsima.
Engleski Koker Španijel je srdačan, energičan, radostan , ljubak i nježan pas. Ovaj živahni pas je izvrstan sa djecom: nježan i uvijek spreman za igru, ali ne trpi puno zadirkivanje. Druželjubiv je sa strancima, umjeren u lajanju i izvršava, sa puno poštovanja, date mu naredbe. Izvanredan je kao pas za druženje. Generalno je ovo vrsta koju treba dosta izvoditi van, iako postoje i rezervirane jedinke. Temperament šroko varira. Neke kuje znaju biti dominantne i ne bi trebale imati ne-dominantne vlasnike. Mužijaci, sa druge strane su mnogo više spremni za suradnju. 'Poljski' tip je možda previše aktivan za dobrog ljubimca. Trening kokera mora biti jako pažljiv, ali ipak strog, pošto je ova vrsta jako osjetljiva, a sa druge strane, nezavisna i inteligentna. Dobro se ponašaju sa mačkama u kući. Prema istraživanju iz 2002 godine, provedenom nad 487 kokera, samo 1% pasa je agresivno na ljude i 2% je agresivno na druge pse.
Skupina:
VIII. FCI skupina - Retriveri (donosači), dizači divljači (šunjkavci), psi za vodu
Zemlja porijekla:
Engleska
Namjena:
Lovački i kućni pas
Visina i težina
Mužjak Visina: 38-43 cm
Težina: 13-16 kg
Ženka Visina: 36-41 cm
Težina: 12-15 kg
Njega:
Treba mu pružiti redovitu brigu i čišćenje očiju i ušiju na koje su kokeri posebno osjetljivi. Dlaka engleskih koker španijela može se lako zapetljati ako se redovito ne iščetkava i češlja.
Posebnu pažnju iziskuje dlaka između zadnjih i prednjih nogu, te dlaka na ušima. Osim toga treba ih redovito voditi na trimanje pri čemu treba prorijediti dlaku na glavi, ispod ušiju i vratu. Ovisno o kvaliteti dlake treba ih voditi dva do četiri puta godišnje na trimanje. Rep se nosi paralelno s visinom leda i mora se kupirati kada su štenad.
Odgoj:
To nisu psi za početnike. Izrazito su pametni no i malo tvrdoglavi. To su psi koji su vam vjerni i koji vole provoditi dane u šetnjama, šumi i na livadama ali i također uživati kod kuće.
Engleski koker je po prirodi poslušan pas i brzo shvaća što se od njega traži. Treba ga odgajati pažljivo ali dosljedno, jer ako mu sve dopustite, ovaj pas to može iskoristiti.
Vježbanje:
Općenito su ovi psi zadovoljni ako ih se tri puta dnevno izvodi u šetnju. To međutim ne znači da ne vole biti vani. Najviše ćete ih razveseliti ako ih pustite da trče i plivaju u prirodi.
Engleski koker španijel danas se često naziva samo koker i predstavlja jednu od najpopularnijih rasa. Njegove daleke pretke treba tražiti među srednjevjekovnim goničima kao i pretke ostalih španijela i epanjela.


Američki Koker Španijel
Image Hosted by ImageShack.us

Prvi kokeri su u Ameriku stigli zajedno sa prvim doseljenicima na brodu Mejflauer (Mayflower) 1620. godine. Američki koker je dobiven od Engleskog kokera u 19. vijeku za dobavljanje prepelica i šljuka. Prvobitno odvajanje od engleskih kokera je bilo na osnovu veličine, ali je tokom sljedećih godina razlika rasla iz razloga što su se forsirale različite osobine kod jedne i druge rase. Do 40-tih godina 19. vijeka, američki koker se toliko razlikovao od engleskog da je 1945. godine bilo nemoguće da im se zajedno sudi na izložbi. Poslije ovoga, ove su dvije rase razdvojene i priznate sa posebnim standardima. Kako je ova rasa odgajana za lov, još uvijek posjeduje lovačke instinkte, pa je tako moguće vidjeti ih kao radne pse, ali veoma rijetko.Američki uzgajivaći su selekcijom, rađenom prema estetskim kriterijima dobili psa namijenjenog za društvo.Rasa je priznata 1946. godine, a u Francuskoj se pojavila 1956 godine. U ponašanju ispoljava veliku eleganciju, posebno u hodu koji istće njegova luksuzna dlaka.Uživa u vježbanju i lako ga je naučiti ponašanju kako u predgrađu tako i u kući u gradu.Nije mu potrebna gospodska kuća a bit će sretan u svakoj koja ga prihvati.Jedna od najpopularnijih pasmina u SAD.Sve boje i mješavine boja su dozvoljene, crna, kestenjasta, riđa ili crna sa crvenim oznakama,jednobojna ili dvobojna. Prelijepi španijel sa dugim, obješenim ušima, zaobljenom glavom i obilnom svilenom dlakom srednje dužine. Njuška je široka i duboka sa prostranom čeljusti. Gornja usna je obješena, pokrivajući cijelu donju vilicu. Zubi su snažni i moraju imati makazasti zagriz. Vrh njuške je uvijek crn na crnim psima, ali može biti smeđe boje na ostalim bojama pasa. Oči su oble i postavljene tako da uvijek imaju pogled naprijed. Tijelo je kompaktno, sa kratkim vratom. Gornja linija polako pada prema dole od grebena prema korijenu repa. Prednje noge su prave, dobro koščate. Peti prst na šapama (sa zadnje strane noge, ne dodiruje zemlju) trebaju biti odstranjeni. Boja krzna može biti blijeda mrkožuta, crna ili u nekoj drugoj jednobojnoj varijanti, zatim crna sa paležom (kao kod dobermana i rotvajlera) i višebojna (bijela sa crnim, bijela sa mrkožutom ili crvenom, bijela sa crnom i paležom). Rep je kupiran na 2/5 originalne dužine, pas ga nosi u nivou sa leđima i konstantno je u pokretu. Poljski tip ove rase ima kraće krzno zbog lova u žbunju, a takođe ima i bolji lovački instinkt. Oba tipa američkog kokera su odlični ljubimci. Uvijek spreman za rad i igru, američki koker španijel je jednako dobar kao lovački pas i kao ljubimac. Veseo i osjećajan pas, veliki prijatelj djece uvijek poštujući vlasnikov autoritet. Umiljat, nježan i veseo, što pokazuje neprestanim mahanjem repa. Inteligencija američkog kokera je prosječna. Iako je živahan i razigran pas, potrebno je socijalizirati ga kako bi se izbjegla sramežljivost i povučenost. Kokeri vole ljude i trebaju ih da bi bili sretni. Ponekad ih je teško naučiti kućnim pravilima uključujući i lajanje u kući. U svakom slučaju, većina ih se lako istrenira i većina se dobro slaže sa drugim životinjama. Kako je ovo u svijetu veoma popularna rasa, postoji velika potražnja za ovom rasom, što stvara i mogućnost lošeg odgojnog procesa zbog želje za što većom i boljom zaradom. U ovim slučajevima se pojavljuju jedinke sa lošim karakterom i promjenama raspoloženja, što u kombinaciji sa sramežljivosti, strahom i dominacijom stvara veoma zlog psa. Kod ovakvih slučajeva je moguća pojava agresivnog čuvanja stvari, ljudi, mjesta i bježanja od kuće. Najveći problem kod američkog kokera je glaukom i iščašenje koljena. Manji, odnosno rjeđi problemi su displazija kukova, ektropion i entropion oka, razne alergije, seboreja i slično. U zadnje vrijeme, ipak dosta rijetko se pojavljuje IMHA (Immune Mediated Hemolytic Anemia), skoro uvijek smrtonosna, bez ikakvih znakova, poznat pod imenom tihi ubojica. Američki koker španijel je najmanji član u grupi lovačkih pasa. Ima snažnu, kompaktnu građu, fino isklesanu plemenitu glavu i ukupno je potpuno uravnotežen pas idealne veličine. Stoji dobro uspravljen na ravnim prednjim nogama, pri čemu je leđna linija blago padajuća ka snažnim, primjerno uglovanim, mišićavim zadnjim nogama. To je pas podoban za pozamašnu brzinu sjedinjenu sa velikom izdržljivošću. Prije svega mora biti neusiljen i radostan, zdrav, sveukupno dobro balansiran i u kretanju da pokazuje veliku sklonost ka radu.
Životni vijek od 9 do 15 godina
Veličina:mužjak 36.5-39 cm, 11-13 kg
ženka 33.5-36.5 cm, 11-13 kg

28.04.2007., subota

Rottweiler


29.03.2007., četvrtak

Bretonski epanjel (Epanjel breton)


Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
VII. FCI skupina - Ptičari
Namjena:
Lovački i kućni pas
Zemlja porijekla je Francuska preciznije regija Bretonije. Vjerovatno jedna od najstarijih pasmina španijelskog tipa koje je popravljena početkom 20. vijeka različitim ukrštanjima.
Standard je usvojen 1908. godine na prvoj generalnoj skupštini u (u bivšem Cýtes du Nord departmanu, sad Cýtes d'Armor). Ovo je bio prvi standard kluba "Prirodno kratkorepog epanjel bretona".
Opčti izgled i veličina
Najmanji je od svih ptičara sa oblikom glave u tipu kontinentalnih španijela. Čvrste i harmonične građe. Rep je kratak ili ne postoji.
Visina
Idealno za mužjake 48 - 50 cm
Idealza ženke 47 - 49 cm
Težina između 13 i 15kg.
Vježbanje:
Iako će se kao kućni pas prilagoditi okolnostima u kući, ovaj pas je dušom i tijelom lovački pas. Nije mu dovoljna šetnja tri puta dnevno "oko kvarta". Nećete izbjeći njegovom porivu za kretnjom i radom. Ako nemate mogućnosti da ga vodite u lov pružite mu kao alternativu plivanje, fly-ball, aportiranje, puno trčanja i igre.
Dlaka:
Dlaka je fina, glatka, priljubljena i gusta. Boja dlake je bijela i narančasta, crno-bijela ili trobojna.
Njega:
Povremeno ga treba iščetkati, pogotovo na mje­stima gdje je dlaka gušća kako se ne bi stvorili čvorovi. Redovito treba kontrolirati uši.
Temperament
Lako se adaptira u svaku vrstu okruženja. Društven pas inteiligentnog izgleda koji je uvijek na oprezu i psihički stabilan. Posjeduje jak nagon za lovom.
Odgoj:
Odgoj bretonskog epanjela je lak posao jer je to inteligentan pas koji brzo shvaća što se od njega očekuje. Vrlo je senzibilan i osjeća raspoloženja u kući.
Socijalno ponašanje:
Dobro odgojen bretonski epanjel je dobar prema djeci i dobro se slaže s drugim psima i kućnim životinjama. U slučaju opasnosti glasno laje.
Narav:
Ovi psi su živahni, inteligentni, krotki, poslušni i malo samovoljni. Vole aportirati i malo laju. Ovaj izvrstan "all-round" lovački pas omiljen jekod lovaca u zemlji porijekla.Ova rasa je veoma zahvalna za držanje u stanu najviše zbog svoje dlake bez poddlake koja ne zahtijeva preveliku njegu.Zahtijeva veliki prostor za igru i osnovne viježbe poslušnosti ako se ne bavite lovom. Pasionirani je lovac uvijek spreman da pretražuje polje.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
16.03.2007., petak

NJEMAČKA DOGA (DEUTSCHE DOGGE)


Image Hosted by ImageShack.us
CRNA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Schwarz)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijeklo: Na grčkom novcu iz 36. godine pr.n.e ugravirana je slika psa, vrlo nalik današnjoj dogi. Stoga se smatra da taj potječe iz Grčke. Ipak o njemu postoje precizniji i nepobitni podaci nekoliko stoljeća kasnije. Naročito su u njemačkoj bili oduševljeni tim divnim životinjama, sposobnim da pobjeđuju u borbama sa medvjedima i vukovima. Kad su nestali barbarski invazori, ovi su psi selekcionirani, križanjem mastifa sa irskim hrtovima. Tako su nastali veliki psi, vitki, okretni i lijepi. U Engleskoj ih, međutim, nazivaju danska doga mada njemačke doge nemaju nikakve veze s Danskom.
Vličina:Najmanja visina mužjaka je 80 cm, ženke 72 cm, ali se najviše cijene primjerci koji nadilaze te mjere. Težina njemačke doge je oko 60 kg.
Dlaka:Crna Njemačka doga je potpuno crna i sjaji se poput laka, s tamnim očima. Takozvana plava varijanta (plavkasto-siva). Sve doge imaju kratku dlaku, gustu i priljubljenu, sjajnu.
Narav: Po prirodi uravnotežen, postaje agresivan ako to okolnosti traže, naročito ako neko ugožava gospodara. Ali u biti je dobar, privržen i strpljiv.
Korištenje: Njemačka doga je bila sve: borben pas, lovački, za pratnju, čuvar, pas za osobnu obranu. Danas se koristi za čuvanje ali se naročito drži zbog ljepote i dobre naravi, kao dekorativan gost vrtova.
Hrana: Odrasla Njemačka doga treba dnevno 1,50 kg mesa uz rižu i povrće. Ne smije se udebljati pa treba mnogo kretanja.
Image Hosted by ImageShack.us
ŽUTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Gelb)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijetlo: Isto kao i kod crne njemačke doge.
Opis: Fizičke i psihičke karakteristike Njemačkih doga slične su za sve varijante (postoji još crna i tigrasta). Mijenja se, naravno, boja dlake koja je kod ove doge žuta, od svijetlo do zlatno žute, s crnom maskom.
Narav: Postoji veza između boje dlake i naravi njemačke doge. Žuta doga je nježnija od crne i stoga živahnija.
Korištenje: Nekad lovački pas na divlje svinje i pas za osobnu obranu, danas se koristi za čuvanje vrtova i kuća, gdje se može razuzdano istrčati, što joj je potrebno za dobru fizičku kondiciju.
Napomena: Potrebno je često čektakti sa tvrdom četkom. Ležaj mora biti zaštičen od hladnoće i vjetra.
Image Hosted by ImageShack.us
TIGRASTA NJEMAČKA DOGA (Deutsche Dogge Getigert)
Zemlja porijekla: Njemačka
Podrijeklo: Službena kinologija smatra da se radi o križanju, izvršenom u srednjem vijeku, između mastifa i irskog hrta. (vidi crna Njemačka doga).
Opis: I ova doga ima iste karakteristike, treba samo napomenuti, da je i tigrasta doga neznatno laganije građe od crna. Temeljna boja zlatno-žuta, svijetlija ili tamnija, uvijek prošrana sa poprečnim crnim crtama, jasno istaknutim kao u tigra. Što je temeljna boja intenzivnija, to su crte izrazitije. Bijela mrlja na grudima i svijetle oči smatraju se greškom.
Narav: Tigrasta Njemačka doga je najživahnija od svih. U biti je dobra, strpljiva sa djecom, privržene gospodaru i članovima obitelji te nije agresivna prema strancima.
Korištenje: Dobar čuvar, ali prije svega vjeran i dekorativan pas za pratnju.
Napomena: Njemačka doga mora biti dobro odgojena, da sluša na riječ, kako ne bi nekog prestrašila ili u razuzdanoj trci srušila
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

03.03.2007., subota

Video

27.02.2007., utorak

PEKINEZER (PEKINGESE)-PEKINŠKI DVORSKI PAS


Image Hosted by ImageShack.us
Podaci o pasmini
IZVORNI NAZIV:Pekingese
SKUPINA:IX. FCI skupina - Patuljasti psi i psi za pratnju
VISINA:u grebenu oko 20cm
TEŽINA: Najviše 5 kg
NJEGA DLAKE :Zahtjevno
VJEŽBANJE :Nije zahtjevno
HRANJENJE :Zahtjevno
TEMPERAMENT:Odan i osamljenički
ZEMLJA PORIJEKLA:Kina
NAMJENA:Pas za pratnju
NJEGA:Dlaka je gusta i duga, s gustom poddlakom. Dozvoljene su razne boje: crvena, blijedo - žućkasta ili višebojne kombinacije. Najviše je poželjna ravnomjerna raspodjela dvobojne kombinacije. Poželjno je da imaju crnu masku, šare u obliku naočala i crne oznake na ušima.
Ovi psi trebaju intenzivnu njegu, na koju ih morate već odmalena naučiti kako se kasnije ne biste "hrvali" s njim. Pogotovo treba obratiti veću pažnju na mjesta na kojima se najbrže i najlakše stvaraju čvorovi: na trbuhu i između šapa. Prije, tijekom ili nakon četkanja možete dlaku posuti s malo pudera. Potrebno je dobro njegovati nabore na licu jer se mogu lako inficirati. Morate rezati suvišne dlake između jastučića na šapama.
NARAV:Pekinezeri su privrženi, ali ne i ovisni, plemeniti, izuzetno mili, inteligentni, malo tvrdoglavi i nadmeni, hrabri ali ne previše hrabri kada je riječ o nepoznatim posjetiteljima.Ovisno o stupnju socijalizacije pekinezeri se općenito dobro slažu s drugim životinjama. Ne vole da ih se smeta, zato nisu prikladni za manju djecu.Iako pekinezer ne poštuje nikakva pravila, morate ga naučiti da poštuje bar osnovna pravila kako vam kasije ne bi "plesao po glavi". Najuspješniji način je hvaliti ga kada god nešto dobro učini i ne kazniti ga previše oštro kada nešto pogriješi - "uvrijeđen " pekinezer će se tako i tako na neko vrijeme povući.Nisu ljubitelji dugih šetnji, što je i razumljivo s obzirom na njihov mali rast. Budući da je njihova potreba za kretanjem osrednja, idealni su psi za grad i pogodni za ljude koji su manje sportski orijentirani.
Ako nemate dovoljno vremena i energije za njegu njegovog plašta, bolje odaberite neku drugu pasminu

Ova rasa je nastala u Kini i prije nekoliko tisuća godina i smatra se za jednu od najstarijih rasa na svijetu. Godine 1860. preneseni su u Englesku.Pekinškog dvorskog psića ne oduševljava vježbanje. Skloniji su dostojanstvenom hodanju i ljenčarenju, stoga su šetnje u prirodi isključene. Ovaj izuzetno luksuzan pas ima jak karakter i traži veliko razumijevanje. Treba napomenuti da je pekinezer iz svoje davne prošlosti sačuvao smisao za salonski konfor i šetnje. Svom gospodaru posvećuje nepodijeljenu ljubav i uzdržan je prema strancima.
Predstavlja dobrog i hrabrog zaštitnika koji se zna odbraniti. Dopuštene su sve boje krzna izuzev kestenjaste, a u sličaju kombinacija, svaka boja mora biti izdvojena. Dlaka koja može biti bilo koje nijanse osim bijele i jetrene, duga je i bujna. Treba je redovito i pomno njegovati da bi se postigli zavidni rezultati.
EVO I SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

24.02.2007., subota

American Bandogge Mastif


Image Hosted by ImageShack.us
Bandog točnije Bandogge nije priznata pasmina. Male su šanse da če je ikada priznati. Swinford je bio jedan u nizu stručnjaka koji su htjeli napraviti radnog mastiff'a...ali eto doktor je umro mlad, tako i svi psi za njim...
Sam cilj je bio stvoriti psa kojemu je glavna namjena napad na čovjeka. Isto kao sto je dogo ultimativni lovački pas, Tosa i pit borbeni psi...Bandogge je trebao biti ultimativni čuvar vašega dvorišta, skladišta, firme i sl... Visok je 62 do 67 cm,a težak od 45 do 63 kg. Boje Američkog Bandoga su tamno tigraste sve boje koje ima dogo canario ,smeđe pa čak više tamno smeđe,crna koja je rijeđa sa bijelinama na prsima ispod brade ili na nosu ,ali jako malo .
Danas postoji čovijek po imenu Joseph Lucero...on je najuspješnije nastavio rad Swinforda...uspio je stvoriti radnoga mastiffa. Njegovi su psi kako ih on zove - vaši tjelohranitelji. Uz to...po rezultatima na testovima, njegovi psi su najopkiji čuvari domova. Oni če uljezu u vašem vrtu biti najgora stvar koja mu se dogodila u životu, a i vjerojatno zadnja stvar koja mu se dogodila. Joseph stvara jedinu pasminu koja služi za napad na ljude...to joj je jedina svrha!
Njegovi psi su križani između muškog pit bulla i ženke Napuljskog Mastiffa. Mastiff je zbog čuvarskog nagona koji je jači nego kod bilo kojega drugog psa...pit je zbog okretnosti, brzine, upornosti itd... Karakterno am.bandog je potpuno sportskog karaktera ,dosta se veže za gazdu i saživi sa njim doslovnočcita misli od gospodara i zato se smatra jednom od najboljih bodyguard pasmina ako ne i najboljom.Što se poslušnosti tiče, vrlo su poslušni dovoljan je povišeni ton i to smatra kao kaznu, ,stalno vikati ponavljati iste naredbe u nedogled kao kod nekih lovačkih pasmina kao dogo argentino i sl.ljudi griješe prilikom uzimanja bodyguard pasa jer lovački pas to nije.
Americki Bandog je daleko smireniji pas i napada na naredbu ne na svoju prosudbu,osim kod obrane teritorija.Također se veže za vlasnika i oponaša ga u potpunosti,jedina mana mu je što mu promjena vlasnika djeluje pogubno za psihu i to ne može podnijeti pa čak nikada ne prihvati drugog vlasnika, ostane vijeran onom prvom kojeg je izabrao .Također ih je dobro uzeti ranije iz legla.
Za kraj...ako ce bandogge ikada biti priznata vrsta...onda če to biti sigurno psi od Josepha Lucera. On ih sada več stvara 17 god i nema namjeru stati, jedini je koji daje sve u razvoj pasmine i jedini je koji zna što želi od psa...
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

17.02.2007., subota

Argentinska Doga-Dogo Argentino


Image Hosted by ImageShack.us
Ne može zatajiti srodstvo s Njemačkom dogom. Istovremeno taj veliki argentinski pas izgleda poput povećanog i grubog bull terijera. Kupirane uši stoje uspravno ili su malo nagnute. Rep je dug i snažan. Leđa su mišićava, vrat snažan, iako mršav i bez podvaljka. Dlaka je veoma kratka, priljubljena i čvrsta, potpuno je bele boje, dozvoljena je samo mala crna pjega na glavi. Njuška je crna kao i rub priljubljenih usnica. Oči su tamne ili boje lješnjaka. Visina - od 55 do 65 cm, težina - od 35 do 45 kg. O životnoj dobi nema podataka. Prve tri argentinske doge došle su u Evropu 1968. godine i još uvijek su retka pasmina. U Argentini su ih desetljećima koristili za lov na veliku divljač i grabežljive životinje (divlja svinja, puma). Koriste se i kao odlični psi za potrebe policije, carine i vojske. Odlikuje ih izvanredna inteligencija i hrabrost. Neosjetljive su na bolesti. U lovu ima posebno opasnu tehniku ugriza - grize od ispod. Osjetljiva je na oštre zapovijedi i kazne. Treba je odgajati i školovati pomoću motivacije uz puno pohvala i nagrada. Ima odlično razvijeno osjetilo njuha i lako ju je školovati za istraživanje i traganje. Po prirodi je dobrodušna, voli djecu i članove obitelji. Nepovjerljiva je prema strancima i drugim psima. Neuobičajeno je dobar čuvar i nadasve vjerna svome domu. Ne laje puno. Primjerena je samo odlučnim i dosljednim ljudima, koji su dobri poznavatelji pasa.
***Velika knjiga o psima Autor: Ulrich Klever Izdavać: Primula;Opatija, Hr.; Decembar 1995

Prvi Standard Dogo Argentino napisan je 1928. godine od strane dr. Antonia Nores Martinez.
U studenom 1947. godine održao je izlaganje o nastajućoj pasmini u lovačkom društvu u Buenos Airesu, nakon čega je časopis "Diana" prvi put publicirao standard pasmine.Budući da se stvaranje pasmine primicalo zacrtanom i ostvarivom cilju, psi su se ujednačili u svojim osobinama, te su stvorene uzgojne linije. Unutar njih obavljala se uzgojna selekcija, a zatim su se linije križale između sebe.
Najpoznatije krvne linije, koje su bile međusobno strogo odijeljene, zvale su se "Araucana" i "Guarani" (po imenima lokalnih indijanskih plemena).Godine 1956. tijekom lova, tragično je ubijen Antonio Nores Martinez. Sve napore oko stvaranja pasmine na sebe preuzima njegov brat Augustin. On seli središte uzgoja u Esquel, rub Patagonije na jugu Argentine, te nastavlja selekciju s psima iz La Pampe i San Luisa. Dogo argentino u Cordobi je postao prava rijetkost. Uzgajivačnica "Del chubut" postaje registrirano središte uzgoja, a "Mayoco del Chubut" prvi službeno registrirani dogo argentino. Upravo iz te uzgajivačnice potječu psi koji su začeli neke od najpoznatijih krvnih linija i pasa poput "AGALLAS"-a i "TACO DEL TOTORAL".Službeni standard pasmine dogo argentino, prihvaćen od FCI napisao je dr. Augustin Nores Martinez, po uzoru na Antonijev iz 1928.
OPĆI IZGLED
Molosoidan tip psa, mezomorfički i makrotalički, u okviru poželjnih proporcija bez gigantskih dimenzija.
Pojava skladna i snažna zahvaljujući jakim mišićima, koji se oslikavaju pod čvrstom i elastičnom kožom pripijenom uz tijelo i ne baš mlitavim potkožnim tkivom.
Korača mirno ali sigurno, pokazuje svoju inteligenciju i pouzdanost, a svojim pokretima otkriva svoj prirodni i postojano veseli karakter.
Nježne i mirne prirode, upadljive bjeline, sa tjelesnom građom koja ga pretvara u pravog atletu.
TEMPETRAMENT
Veseo i otvoren, pokoran i nakolonjen, ne traži pretjeranu pažnju, uvijek je svjestan svoje snage.
Agresivnost je obilježje koje ne smije posjedovati, a koja se mora strogo kontrolirati i ne poticati.
Njegov nadmeni stav neprestano ga primorava da se bori za teritoriju sa pripadnicima istog spola, što je za mužjake tipično ponašanje. U slučaju sraza mužjaka dogoa s mužjakom druge pasmine, nikada prvi ne napadaju.Kao lovac, on je pametan, neustrašiv, miran i hrabar.Argentinska doga se u pravilu dobro slaže s djecom unatoč tome što nekada djeluje žestoko. Kontakt s mačkama i drugim kućnim životinjama nije nemoguć, ali se ne preporučuje držati ih zajedno. Ne smijete zaboraviti da je argentinska doga potencijalni lovački pas i da je mačka ili ovca potencijalna lovina. Ako kupite argentinsku dogu kao psa čuvara, mogli biste doživjeti iznenađenje: nisu svi primjerci dobri psi čuvari - primarno su to ipak lovački psi.Oni sigurno nisu za početnike. Iziskiju uravnotežen, dosljedan odgoj pun ljubavi. Treba ge nagraditi kada nešto učini dobro, a kažnjavati samo podizanjem glasa. Suviše strogi odgoj uz zatvaranje u psetarnicu probudio bi agresivne predispozicije ovog psa.Svakodnevno "hodanje oko kvarta" neće ovom psu biti dovoljno. Ovaj pas da bi se dobro osjećao treba redovite i duge šetnje. S obzirom na njihov lovački instinkt i dominantno ponašanju prema drugim psima, argentinska doga mora biti vrlo dobro odgojena da bi bila bez uzice.Dlaka argentinske doge se može održavati bez velikih problema. Za vrijeme linjanja odstranite gumenom četkom otpale dlake. Kandže moraju biti kratke i uši oslobođene suvišnih dlaka.
DLAKA
Dlaka mora biti jednolična, kratka i oštra. Svilenkasta dlaka je nepoželjna.
Prosječne duljine od 1,5 do 2 cm.
Promjenljive gustine uvjetovano klimatskim uvjetima. U hladnim klimatskim područjima dlaka je gušća i pruža zaštitu od hladnoće. U toplijim klimatskim područjima ona je rijetka i tanka, otkriva kožu tako da je kožna pigmentacija jasnije vidljiva, a što pak nije mana.
Boja dlake je potpuno bijela. Pigmentiranost dlake je dozvoljena samo na glavi i to samo jedna mrlja i to pod uvjetom da ne pokriva više od 10% površine glave. Između dva jednako ocijenjena psa sudac uvijek treba bolje ocijeniti psa koji je bjelji.
VISINA/TEŽINA
Kod ovih parametara, treba naglasiti dA je kod dogo argentina najvažnija proporcionalnost!
Visina u grebenu
- mužjaci: 62 - 68 cm
- ženke: 60 - 65 cm.
Težina
- mužjaci: 45 - 60 kg
- ženke: 38 - 45 kg.
NAPOMENA
mužjaci trebaju imati dva testisa spuštena u skratum (mošnje).
Prema odredbama HKS-a, da bi psi mogli pristupiti uzgojnom pregledu i biti korišteni u uzgoju moraju obaviti pretrage za displaziju zgloba kuka. Toleriraju se samo stupnjevi A, B, C I D.
A EVO I FOTKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

08.02.2007., četvrtak

Crni Ruski terijer (Black Russian Terrier)


Image Hosted by ImageShack.us
"ODVAŽNI BODYGUARD"
Pas čuvar
Zemlja porijekla: Rusija
Građa:
Crni terijeri su psi višeg rasta od prosiječnog. Snažni su, masivne građe i dobro razvijenih mišića. Koža je čvrsta i elastična, bez nabora I podbradka. Mužjaci su visoki od 64-74 cm, a ženke od 64-72 cm
Kratka povijest:
Pasmina je uzgojena za potrebe bivše ruske vojske, "Crvene armije", s funkcijom psa čuvara vojnih objekata, instalacija isl. Ovaj pas je, zbog svojih izuzetnih obrambenih osobina, danas najučestaliji pas "bodyguard" u svijetu. Relativno mlada pasmina (njeno stvaranje je započeto nakon II. svjetskoga rata, objavljeno je prvi puta 1958. godine, a pasmina je priznata u Rusiji 1981, što znači da je tek nedavno priznata u FCI-ju (1984. godine). Stoga, pasmina je još uvijek relativno nepoznata među ljubiteljima pasa.
Dlaka:
Gruba, teška, bogata i vrlo gusta. Na njušci ima grube, četinjaste "brkove" iznad gornje usne, te "bradu" ispod donje usne. Iznad očiju ima grube nakostrušene obrve.
Na vratu je dlaka dulja i tvori grivu. Isto tako ima dulju dlaku na prednjim i stražnjim nogama. Podlaka je gusta i bogata.
Osobine:
Crni Ruski Terijer je snažan pas jake koštane i mišićne građe, prilagodljiv svim klimatskim uvjetima. Uporan je, nepovjerljiv prema strancima i lukav. Otporan je i robustan. Jednom dobro odgojen odrastao Crni Ruski Terijer može u šetnji hodati s Vama bez povodnika, kao prijatelj, bez ikakve bojazni da bi mogao učiniti nešto neprimjereno. Naravno, trebate jedino na vrijeme uočiti neprimjerene i opasne pse i ljude koji bi Vam eventualno mogli doći u susret te na vrijeme spriječiti opravdanu obrambenu reakciju. Ipak, vodite na povodniku svojeg Crnog Ruskog Terijera po ulicama i putevima kojima prolazi više ljudi, i to, uz samu zakonsku obvezu, jedino zbog realne opasnosti da samo svojom impozantnom i respektablinom pojavom prestraši 'na smrt' nekog nedužnog prolaznika koji se boji pasa. Vrlo lako bi mogli 'ni krivi ni dužni' završiti na sudu i platiti mu veliku odštetu.
Temperament:
Vrlo energičan, snažan pas, stabilne naravi ali vrlo živahan, snažnih obrambenih reflekasa. Ispravnije je reći da nije za osobe koje nemaju dovoljno prave ljubavi i odgovornosti prema psu i prema zajednici u kojoj žive te koje nemaju dovoljno volje i vremena za traženje kompetentnih informacija od uzgajivača Crnih Ruskih Terijera kako da odgoje i njeguju svojega BRT-a i ne spriječe ga svojim neznanjem i krivim postupcima da postane izuzetno ugodan član obitelji i sredine u kojoj živi. Za to je pak on nesumnjivo sposoban i u tome ga rijetko koja pasmina može nadmašiti. Naime, Crni Ruski Terijer se jednako dobro može saživjeti sa bučnom obitelji s mnogo djece ili sa dinamičnim sportašem, kao i sa tihim usamljenim penzionerom. On se jednako dobro osjeća u malom stanu kao i u kući s velikom okućnicom, ako mu vlasnik pruži mogućnost jedne zajedničke dulje šetnje dnevno. Naime, čak i vrlo velika okućnica Crnom Ruskom Terijeru neće ništa značiti, ako njegovi ukućani ne šetaju njome zajedno s njim. Susjedi također dobro podnose ovoga psa, jer uglavnom ne laje, a kada zalaje, to je uglavnom u igri s drugim psima ili kratko i duboko zalaje samo iz nekog veoma valjanog razloga. U ozbiljnim situacijama ne laje nego upozoravajuće reži. Osobito ga rado imaju mlade i sredovječne žene koje žive same, jer im s jedne strane pruža snažnu i pouzdanu zaštitu, a s druge mnogo profinjene nježne i privržene ljubavi. Rado ga imaju i očevi koji mnogo izbivaju iz obitelji, jer znaju da je njihova obitelj i imovina 'u sigurnim rukama' budnog, inteligentnog i moćnog člana obitelji.
Jedino stariji ljudi, čije su fizičke snage okopnile i koji žive sami, s razlogom se ustručavaju uzeti Crnog Ruskog Terijera. Psi ove pasmine su protektivni, suzdržani su i pružaju otpor prema strancima; lako se prilagođavaju različitim klimatskim uvijetima. Crni Terijer se mora dati školovati.
Briga:
Nije zahtjevan glede svakodnevnog održavanja. Dovoljno je povremeno pranje, češljanje i četkanje.
Aktivnosti:
Zahtijeva dnevnu tjelesnu aktivnost.
EVO I SLIKE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

05.02.2007., ponedjeljak

Engleski bulldog


Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
II. FCI skupina - Pinčeri, šnauceri, molosi, mastifi i švicarski planinski psi
Zemlja porijekla:
Engleska
Podrijetlo:
Pasmina potječe od starog azijskog mastifa. Do kraja se oblikovala u Velikoj Britaniji. Naziv bulldog nastao je u srednjem vijeku ne samo zbog kršnog izgleda malog bika već i zbog snage kojom se taj agresivni pas suprostavljao bikovima u borbama u arenama.Te su borbe u devetnaestom stoljeću zabranjene.
Namjena:
Kućni pas
Opis:
Malen rastom, širok, zbit, i velike, teške glave. Optimalna težina mužjaka je 24 do 25kg, ženke 22 do 23kg. Visina, koja nije utvrđena standardom, kreće se oko 30 do 35cm. Lubanja je široka (što šira, to bolje). Koža, koja prekriva lubanju, treba da bude sva u borama.
Gubica je kratka i plosnata; njuška široka i crna; nosnice širom otvorene; gornja usnica ovješena; donja vilica znatno prelazi gornju. Oči su okrugle, dosta razmaknute, vrlo tamne; uši malene i tanke, preklopljene prema nazad, takozvane ružine uši; vrat je savijen, s podvoljkom; rep kratak, nisko nošen; dlaka je kratka i mekana, riđe boje ili bijele, ili bijelo-šarena. Crna boja nije dopuštena.
Dlaka:
Dlaka je kratka i mekana. Boja je blijedo žuta, crveno smeđa, bijela s puno tamnih pigmenata oko njuške i očiju i bijelo-šarena sa ili bez crne maske. Crna boja nije poželjna.
Njega:
Za vrijeme linjanja dlaka se engleskog buldoga vrlo lako njeguje gumenom četkom, puno je važnije njegovanje "lica". Poseban oblik nosa i čeljusti zahtijeva izuzetnu brigu pogotovo za vrijeme vrućina, jer može doći do problema s disanjem.
Narav:
Bistri, spontani, jednostavni i uravnoteženi, nježni i osjećajni, hrabri i inteligentni psi. Imaju smisla za šalu i vrlo su privrženi, vole biti uvijek u blizini svoje obitelji.
Odgoj:
Općenito je odgoj buldoga zbog njihove nježne naravi skoro nepotreban. Vrlo su osjetljivi na ton glasa i raspoloženja i zato im je potreban ljubazan pristup. Nikako ne smijete biti sauviše strogi prema tim psima. Najbolja odgojna metoda je dosljedno i jasno vodstvo.
Socijalno ponašanje:
Odlično se slažu s drugim psima i kućnim životinjama. Izvrsni su prijatelji djeci jer su vrlo tolerantni i imaju smisla za šalu. Neki primjerci su izuzetno oprezni, drugi su svačiji prijatelji.
Vježbanje:
Buldog nije dobar pratilac za duge izlete. Ovom psu je dovoljna šetnja tri puta dnevno "oko kvarta".
Ostatak vremena vole provesti najviše u kući u blizini svoje obitelji. Ovi psi su izvrsni za ljude koji se ni sami ne vole suviše kretati. Rado provode vrijeme u dugom izležavanju pokraj nogu svoga vlasnika.
Mladi buldozi imaju često potrebu za kretanjem i igrom iako su već iscrpljeni. Stoga treba pripaziti da imaju dovoljno odmora i ograničite im kretanje kako bi se energija usmjerila na izgradnju zdravih kostiju, tetiva i mišića. Vrlo teško podnose vrućinu, pa je za vrućih dana potrebno osigurati im mjesto za izležavanje u hladu.
Napomena:
Zbog velike glave štenad se teško rađa pa je često potreban carski rez, a mnoge su ženke neplodne. Zbog toga je cijena buldoga visoka.
SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

03.02.2007., subota

Shar pei


Image Hosted by ImageShack.us


Ova rasa postoji u Kini već stoljećima. Prije više od 2000 godina Shar Pei-e su držali farmeri u selima južnih provincija koje su se graničile sa Južnim Kineskim Morem. Iako je Shar Pei uglavnom služio kao čuvar kuce i imanja svoga vlasnika, oni su također korišteni kao čuvari stoke od kradljivaca i kao lovci na divljač poput veprova. Selektivno uzgajani radi svoje inteligencije, snage i ratnički mrkog pogleda, pojava Shar Pei pomagala je i u protjerivanju lopova protiv kojih su farmeri bili u vječitom ratu.
Selo Dai Lek, u južnoj kineskoj Kwantung provinciji bilo je nekada poznato kao kockarski raj. Klađenje u borbama pasa bilo je popularni način traćenja vremena, a Shar Pei postao je favorit u kladionicama. Iako su imali snagu, izdržljivost, otpornost i odlučnost, davan im je alkohol i drugi stimulansi prije borbi. Na sreću po ovu rasu, neke pristalice borbi pasa donijeli su sa zapada mastiffe, bulldoge i druge slične rase. Ovi psi korišteni su zbog izopačenog temperamenta i da bi ukrštanjem kao produkt dobili veće, jace i agresivnije pse. Prirodni Shar Pei vise nije bio interesantan u borbama. Kako vise nije bilo potražnje za njim, ova rasa je zanemarena sto je rezultiralo da je broj Shar Pei-a bio u naglom opadanju.Komunistički režim u Kini zadao je gotovo posljednji udarac ovoj rasi kada je nametnuo ogromne poreze na pse 1940. godine. Samo ekstremno bogati ljudi mogli su sebi priuštiti pseće društvo. Psi su bili deklarirani kao dekadentni, buržoazijski luksuz, a uzgoj pasa postao je zabranjen.Kao rezultat ovih pritisaka, desilo se da je u 1950-tim ostalo samo nekoliko primjeraka Shar Peia dinastije Han. Odgajivači i ljubitelji životinja u Makau i Hong Kongu bili su u stanju spasiti i zaštititi tek nekoliko slučajnih primjeraka, no rasa je bila na rubu izumiranja.Koliko blizu su bili ovi psi da izgube borbu za opstanak, objavljeno je u časopisu "Dogs" maja 1971. godine. Ovaj broj imao je članak o rijetkim rasama uključujući i sliku Shar Pei-a opisanog sa: "vjerojatno posljednji primjerak rase". Članak je bio vrlo blizu istini i da ovaj list nije slučajno pao u ruke gospodina Matgo Law-a u Hong Kongu, Shar Pei bi bio zauvijek izgubljen.Matgo Law, mladi, energični Hong Kongski uzgajivač pasa posjedovao je nekoliko Shar Pei-a. On i gospodin Chung Ching, drugi uzgajivač, već su gajili u sebi ideju o operaciji spašavanja ove rase. Oni su se plasili da bi Hong Kong jednog dana mogao postati dio Narodne Republike Kine, te da bi operacija unistenja pasa mogla biti ponovljena u Hong Kongu. Sve je izgledalo beznadežno, dok gospodinu Law-u, čitajući članak iz časopisa "Dogs" nije sinula ideja.Sa tipičnim Hong Kongskim smislom za inteligentno planiranje i još bolju izvedbu, Matgo Law napisao je pismo i poslao ga Margaret Fansworth, editorki časopisa "Dogs". U svom pismu Law je opisao njihove planove i dodao slike nekoliko Shar Pei-a koje su oni bili u mogućnosti spasiti. Završio je pismo vapajem za pomoć i suradnju od strane USA zainteresiranih uzgajivača.
Publikacija ovog pisma u aprilu 1973. lansirala je Shar Pei-a daleko od izumiranja i mogućeg pomilovanja, ka zvijezdama . Više od 200 pisama nestrpljivih budućih vlasnika pristiglo je na adresu časopisa, no samo mali broj sretnika dobio je štene par mjeseci poslije objavljivanja članka.
Matgo Law uspio je pronaći još nekoliko pasa u Makau i Taivanu, te su Američki entuzijasti počeli dobivati štenad od njega. U roku od nekoliko godina Shar Pei je mogao zaboraviti na samrtni oproštaj. Uzgajivačnice su postojale širom Amerike, a danas je ta rasa voljena i uzgajana širom svijeta. Kada su ga veterinari vidjeli po prvi put, ocjenjivali su ga kao divlje, egzotično stvorenje. Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog interesa čitatelja, veterinarski časopisi objavljivali su nešto o njima u gotovo svakom broju, odajući utisak na taj način da je ovo rasa sa mnogo problema sa zdravljem i ponašanjem. Bilo je interesantno pisati o nečemu novom, a ne ponavljati priće o istim rasama, kao godinama unazad.I na kraju još jedna zanimljivost, 1978. godine, Shar Pei je u Guinusovoj Knjizi Rekorda imao neslavno prvo mjesto kao najrjeđa rasa pasa.

O pasmini

Shar Pei je povučen, rezerviran, ponosan i u suštini veoma ne zavisan pas, što ponekad odbija potencijalne vlasnike. No, usprkos tome, Shar Pei voli sve i svakoga . Teško je generalno govoriti o temperamentu, jer on za svakog psa ovisi od mnogo uvjeta, okoline, načina života, vlasnika.Za ovu rasu se kaže da je veoma mila i posvećena svojoj obitelji. Shar Pei često se opisuju kao "ljudi psi", jer ce radije biti u ljudskom društvu nego u društvu drugih pasa. Njihova visoka inteligencija moguće da doprinosi ovome, te su u stanju ocijeniti da smo im u mogućnosti pružiti više kreativne igre.No, sasvim je moguće da oni jednostavno preferiraju ljubav i pažnju svog vlasnika. Većina Shar Pei-a če biti uz svog gospodara kad god je to moguće. Oni za vlasnika imaju nevjerojatno razumijevanje, tako da se čini da ponekad čitaju misli . Naravno, ovo koriste kad je moguće i za male manipulacije vlasnikom, te bi vlasnik trebao biti bar nešto inteligentniji od svog psa da ih prozre .
Shar Pei,Tko ga jednom vidi zapamti ga zauvijek. Pas ima opuštenu, vrlo naboranu kožu na glavi i to posebno mužjak. Nakon osmog mjeseca koža se malo napne. Nije dobro ako ima previše bora. Na glavi je debela njuška, oči su malene i skoro sakrivene u kožnoj bori, čeono koljeno je neizraženo. Shar Pei podsjeća na morža bez brkova. Uši su kratke i trokutaste, jezik plavo crne ili plavo crvene boje. Može imati kratak rep (kao da je kupiran), srednje dug ili savijen. Dlaka je strunasta ili četkasta, priljubljena ili strši, duga 2,5 cm. Uvijek je jednobojan. Visina od 45 do 50 cm, težina do 24 kg. Shar Pei je bio poznat kao kineski borbeni pas. Uzgajan je za borbe pasa pa zato ima kratke uši, krzno s otpornom dlakom i nazad okrenute očnjake. Za borbe su ga odgajali još od rane mladosti. Po prirodi je uravnotežen, suzdržan i nepouzdan, kao i njegov dugodlaki daljnji rođak chau-chau. Prema članovima svojeg čopora je ljubazan i susretljiv.Ostavlja žalostan dojam, drži se ozbiljno iako je veseo i uvijek spreman na igru ako se s njim dobro postupa. Dobar je čuvar. Crne je do smeđe sive boje, zastrašujućeg izgleda. Može biti smeđe ili boje srne.Uz ranu socijalizaciju i uspostavljanje pravilne hijerarhije, ovakav pas je fantastičan prijatelj svom vlasniku. Međusobno razumijevanje izrasta u pravu ljubav u kojoj verbalna komunikacija izgleda nepotrebna.Prirodno su veoma čisti i veoma ih je lako naučiti gdje je mjesto za vršenje nužde. Čak i ako imaju svoje dvorište, vise vole kakicu ostaviti negdje vani, a svoj teren imati čistim.
Izuzetno su dominantni i zaštitnici po prirodi, te če se veoma teško slagati sa psima kod kojih otkriju imalo želje za dominacijom. Ženke su čak i dominantnije od mužjaka i idealna kombinacija bi bila imati par. Više pasa če svakako stvarati nevolje vlasniku i upadati u stalne sukobe. Kao i kod nekih drugih rasa koje su uzgajane za borbe, njihova vilica se prilikom ugriza prosto zaključa i teško ih je rastaviti kada/ako se posvađaju.Rana socijalizacija je od izuzetne važnosti za Shar Pei-a, kako sa ljudima, tako i sa psima drugih rasa. Ukoliko se ona zanemari, Shar Pei može postati ekstremno/pretjerano zaštitnički raspoložen prema svojim vlasnicima i imanju.
I EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

27.01.2007., subota

Američki Pit bull terijer


Image Hosted by ImageShack.us
GLAVA -srednja dužina,lubanja spljoštena,najšira kod ušiju,sa ravnim obrazima. Lubanja je dosta široka,obrazni mišiči su vrlo dobro oblikovani,a koža preko cijele glave vrlo dobro "postavljena" bez straha da bi se naborala.
NJUŠKA-kvadratična,široka i duboka.Čeljust treba biti jaka(donja i gornja) i spajati se tako da njuška ima kvadratičan izgled.
Ako je donja čeljust slabija,njuška će izgledati špičasto i dulje nego što je.
UŠI- osječene ili ne (nije važno),trebaju biti visoko na glavi i ne visjeti.Posječene uši svakako stilski ljepše izgledaju.Ali neposječene uši su one prirodne s kojima je pas rođen.Najprivlačnije prirodne uši su male i ružičaste.Ružičaste uši pokazuju unutarnje uho.
OČI-okrugle,trebaju biti razdvojene.Prihvatljiva bilo koja boja.Blizu smještene oči su kozmetička greška koja čini psa manje inteligentnim,isto tako lubanju čine preuskom i predugom.
NOS-široke nosnice,svaka boja je prihvatljiva.
VRAT- mišičav,stanjuje se od ramena prema glavi.Vrat mora jak i mišičav.Ovo je posebno vazno za vrh vrata gdje je i najprivlačniji.Vrat mora biti najuži kod ušiju,a najširi kod ramena.Višak kože na vratu je također kozmetička greška.
RAMENA-jaka i mišičava sa širokom lopaticama.Dobre lopatice su široke i dobro pokrivene mišičima.
LEĐA-kratka i snažna.Američki pit bull terrier sa dobrim proporcijama(dužina-visina) je skoro četverouglasti pas.Preduga leđa čine psa predugačkim u odnosu na njegovu visinu. Pseci hrbat (od ramena do početka repa) trebao bi biti bez kožnih nabora i sala.
PRSA-duboka,ne preširoka,sa široko postavljenim rebrima.Prednja prsa ne smiju biti preširoka jer u tom slučaju podsječaju na buldoga.
REBRA-blizu,dobro raspoređena,sa dubokim prostorom između.Kod ovako postavljenih rebara kaže se da su psu dobro postavljena rebra.
REP-kratak u usporedbi s veličinom psa.Položen je nisko.podšišan nije prihvatljiv.Rep je vazan zbog toga sto je to nastavak hrbata.
Ako je rep tanak i slab,za očekivati je i da hrbat ima nekakvu manu.Idealni pitov rep treba izgledati kao drška staromodne pumpe.Spoj repa sa tijelom treba biti nešto niži,ali ne previše. Kad se pas kreče njegov rep ne smije biti viši od vrha leđa.Repovi koji su visi od ledja ili su savijeni,pogresnog su izgleda.Posječeni repovi nisu tipični za ovu pasminu.
NOGE-velike,okrugle,ravne ,umjereno snažna stopala srednje veličine .Hod treba biti lagan i bez gegova.
DLAKA-glatka i kratka.
BOJA-svaka je dozvoljena.
TEŽINA-nije važno.Težina i visina trebaju biti proporcionalne.

Pit bull terijera često mješaju sa Američkim stafordskim terijerom.
Pit bull terijer je Američki pit bull terijer dok je Američki stafordski terijer skroz druga pasmina koja je opet jako slična kako izgledom tako i karakterno. Potomci su istih pasa koji svoje porijeklo vuku iz UK.

Pit bull uopče nije priznat u FCI

SOCIJALNO PONAŠANJE I KARAKTER-
U principu nisu gadni sa ljudima,ali se vrlo rado tuku sa drugim psima i nanose im gadne ozljede.Pit bull je stvoren za to i tim psima u ranoj mladosti treba dobra socijalizacija sa drugim psima.

I za kraj...mislim da je najbolji opis ponašanja,opis vlasnika pasmine

"...Uglavnom imam bull terriera starog 11 mjeseci. Nemrem vam opisati kako se ljudi boje psa kad k+ga zaobilaze po tramvajskoj pruzi i po cesti. Moje mišljenje je da je vlasnik opasan za psa, a ne pas sam po sebi ili po pasmini. Ja ako hoću ubojicu od psa onda ću ga tako i trenirat ,a ne ga puštat da se igra sa djecom po kvartu. Moj Bully kad vidi djecu odmah se baca po podu samo da ga maze. Imam nećakinju od 3 i pol godine koja ga samnom šeće kad je kod mene, ali ga ona vodi osim ako ja vidim neku mačku pa ga ja preuzmem da baš ona ne padne ako potegne, makar to nije niti jednom napravio. Ali sve u svemu ja se baš ne mičem ljudima koji ga se boje, pa i on ima pravo na svoju slobodu (nikad nije pušten s lajne osim u maksimiru negdje di nema nikog). Jednostavno se po novinama stalno vuče kak je neka "opasna pasmina" ugrizla nekog ili ubila nešto, a ne obaziru se da ima više ugriza manjih živčanih neškolovanih pasa o onih većih. Zatšto je tako, zato jer manji pas ima slabiji ugriz o većih pasa.
Doživio sam jednom vraćajući se iz maksimira, Bully je naravno bio na lajni, da je jedna cura pokraj koje smo prolazili (oko 2 metra od nje) izjavila svojoj prijateljici sljedeće: "Jesi ga vidla? Kak je gadan, pogledao me koda će me sad zaklat". Upravo tak od riječi do riječi. iI kaj sam ja onda njoj trebao reći? Približit se i dat Bully-u da ju malo ponjuška?"

Ovaj sam tekst pronašla na netu...Pa sam ga kopirala... Zato što nemam iskustva tom pasminom,a u mojoj enciklopedji pasa,nema ništa konkretno. Mislim da se iz ovih riječi vlasnika pit bulla može zaključiti,kakav je to pas zaista. Sve ovisi o socijalizaciji psa.
EVO SLIKE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

20.01.2007., subota

Američki stafordski terijer (American Staffordshire Terrier)


Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
III. FCI skupina - Terijeri
Zemlja porijekla:
Sjedinjene Američke Države
Namjena:
Pas čuvar i kućni pas
Veličina:
Poželjna visina je 45,7 - 48,4 cm za mužjake, odnosno 43,2 - 45,7 cm za ženke, no ipak je važniji ispravan odnos između visine i težine.
Dlaka:
Dlaka je kratka i sjajna. Dozvoljene su sve boje, iako su crna s paležem, boja jetre, potpuno bijela ili više od 80% bijela, manje poželjne. Prevladavaju crvenkasta i krem boja sa svjetlijim mjestima, sa ili bez bijelih mrlja.
Njega:
S vremena na vrijeme gumenom četkom odstranite mrtvu i otpalu dlaku
Narav:
Ovo je hrabar pas, vjeran gospodaru i njegovoj obitelji, uporan, požrtvovan, dobar čuvar, silan i strašno jak, te dominantan.
Odgoj:
Američki stafordski terijer nije pogodan za ljude koji imaju malo iskustva s psima. Dok su još mladi, naučite ih da ne povlače uzicu jer su zapanjujuće jaki kad odrastu. Ova pasmina može puno naučiti, ako je podvrgnuta dobrom i dosljednom treningu. Postoje brojni primjerci koji su bili izvrsni na natjecanjima u poslušnosti.
Socijalno ponašanje:
Psi ove pasmine mogu postati dobri kućni psi, pod uvjetom da je obitelj u kojoj se nalazi uvijek dosljedna, te da se može nositi s tako žestokim psom. Zaljubljenici u ove pse tvrde da ovi psi jako vole djecu. Ovaj pas će štititi kuću i dom, te prihvatiti mačke i ostale kućne životinje, ali pod uvjetom da ih je dobro upoznao dok je još bio mlad. Poneki primjerci ove pasmine jedva će čekati da zapodjenu tučnjavu s drugim psima, što je rezultat lošeg odgoja.
Vježbanje:
Osigurajte američkom stafordskom terijeru puno kretanja i vježbanja. Vole trčati uz bicikl, kao i sve igre loptom. Također vole donositi natrag bačene predmete.
EVO I SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

17.01.2007., srijeda

Jorkširski terijer (Yorkshire terrier)


Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
III. FCI skupina - Terijeri
Zemlja porijekla:
Engleska
Namjena:
Nekoć je bio korišten kao lovac na štakore, a danas je pretežno kućni ljubimac.
Veličina:
Težak je oko 2 - 3 kg.
Dlaka:
Psi ove pasmine imaju vrlo dugačku svilenastu dlaku čelično-sive boju sa smeđe-zlatnim paležem. Kod štenadi je siva dlaka još crne boje.
Njega:
Jorkširski terijer zahtijeva intenzivnu dnevnu njegu češljem i četkom. Ukoliko za to nemate vremena ili volje, odvedite psa na šišanje u salon za pse. U pravilu mu je potrebno gumicom ili vrpcom vezati dlaku na glavi u repić, kako bi se makla s očiju. Dlaka pasa koji su namijenjeni izložbama obično se zaštićuje umatanjem na papirnate rolice. Redovito pregledavajte uši i odstranjujte staru i mrtvu dlaku iz ušiju.
Narav:
Ovo je živahan, inteligentan i ponekad i suviše hrabar pas, vjeran, budan i jako vezan uz obitelj gospodara. Jorkširski terijer je jako oprezan i laje uvijek kada osjeti opasnost.
Odgoj:
Jorkširski terijer dosta brzo uči. Pod uvjetom da imate dosljedan pristup, da su sve vježbe pozitivne, ugodne i raznolike, vrlo brzo će naučiti slušati.
Socijalno ponašanje:
Pod uvjetom da se djeca prema njemu ne odnose kao prema igrački, te da ne prodiru u njegov teritorij, ovaj pas neće raditi nikakvih poteškoća s djecom. Poneki od ovih pasa znaju biti ludo odvažni prema drugim psima, ali se zato znaju dobro slagati s mačkama i drugim kućnim životinjama. Strane osobe uvijek će glasno najaviti.
Vježbanje:
Jorkširski terijer će prilagoditi svoju potrebu za kretanjem navikama obitelji gospodara, tako da ga je lako držati i u stanu.
Napomena:
Prekrasna dugačka dlaka ove pasmine plijeni pažnju na izložbama pasa, ali zato zahtijeva puno truda kako bi je se održalo u dobru stanju. Većina jorkširskih terijera koji su samo kućni ljubimci, imaju kraće šišanu dlaku. Iako takvo rješenje stručnjaci za ovu pasminu odlučno odbijaju, i to je puno bolje od nenjegovane dlake, pune čvorova, koji psa bole i smetaju.
EVO I SLIKE
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

10.01.2007., srijeda

Shi-tzu


Image Hosted by ImageShack.us
Stoljećima je Shih-Tzu uzgajan s namjenom da bude društvo ljudima, a to dokazuje i njegov temperament. U Kini, u vremenu prije komunističke revolucije, imati psa koji nije imao radnu funkciju predstavljalo je statusni simbol. Shih-Tzu je tada živio bezbrižnim životom u bogatstvu carskih dvorova i pod stalnom paskom brojnih eunuha koji su brinuli samo za njegovu dobrobit.
Osim njegove dlake koja zahtjeva svakodnevnu njegu, radi se o prilično nezahtjevnoj pasmini i vrlo prilagodljivoj. Naravno, ovo treba uzeti s dozom predostrožnosti, jer ono što Shih-Tzuu svakodnevno treba je ljudsko društvo, te njihova ljubav i pažnja. Ova druželjubiva pasmina dobro se slaže i sa strancima, djecom i drugim psima. Malen stas čini ga pogodnim gradskim psom, koji lako može živjeti i u stanu, ali zasigurno voli i šetnje prirodom.Shih-Tzu je pas snažne, čvrste građe, arogantnog držanja, ali naravi koja predstavlja potpunu suprotnost. Njegovo slatko lice svojim šarmom osvojit će svakog, a njegov živahan karakter, smisao za humor i sklonost nestašlucima, svakog će oraspoložiti. Zbog tih osobina i bliske povezanosti s ljudima kroz stoljeća, predstavlja izvrsnog terapijskog psa za djecu i za starije ljude.
Teško je opisati njegov karakter koji je pun suprotnosti. To je vrlo inteligentna pasmina, poslušna i vjerna, ali sa crtom individualnosti. Može biti vrlo miran satima, duboko zadubljen u svoje misli, te isto tako odjednom se zaigrati i trčati do iznemoglosti. Ponekad se čini da je sam sebi dovoljan. Ukoliko mu ljudsko društvo nije dostupno, zabavljat će se sam igrajući se svojim igračkama, trčeći po kući.
I mužjaci i ženke vrlo su odani svojim gospodarima i vole ljudsko društvo, nisu bojažljivi. Uvijek će obavijestiti vlasnika o prisustvu stranca, štiteći svoj prostor. No, istovremeno se vrlo brzo i lako sprijateljuju s nepoznatima. Duga i raskošna dlaka, različitih boja i oznaka čini Shih-Tzua vrlo privlačnim. Ukoliko namjeravate nabaviti Shih-Tzua bitno je imati na umu kako bi dlaka bila uistinu tako lijepa, ona zahtjeva i svakodnevnu njegu. Osobito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, područje oko očiju i dlaka brkova i brade treba stalno održavati urednim. Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek.
Image Hosted by ImageShack.us
OPĆI DOJAM
Snažno građen, bogato odlakan pas s izraženim arogantnim držanjem i licem nalik krizantemi.
Shih-Tzu je mali pas snažne, skladne građe čija je dužina tijela veća od visine psa u grebenu. Ponosnog držanja i bogate odlakanosti koje njegovom orijentalnom izgledu daju poseban šarm. Vrlo inteligentan, živahan, druželjubiv i uvijek spreman na akciju.
PONAŠANJE/
TEMPERAMENT
Inteligentan, živahan i pozoran. Druželjubiv i neovisan.
GLAVA
Glava je široka, okrugla, široka između očiju. Kuštrava dlaka na glavi dobro prekriva oči. Brada i brkovi dobro su odlakani. Dlaka na njuški raste prema gore pri čemu psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme
LUBANJSKI DIO:
Stop: Jasno izražen
PREDIO LICA:
Nos: Crn, ali tamno jetrene boje kod pasa jetrene boje dlake ili s oznakama jetrene boje. Gornja linija nosa trebala bi biti u ravnini ili malo ispod ruba donjeg kapka. Nos usmjeren prema dolje vrlo je nepoželjan. Nosnice su široko otvorene. Uske nosnice su vrlo nepoželjne.
Njuška: Velike širine, kvadratična, kratka, nije naborana, plosnatog oblika i odlakana. Njena dužina od vrha nosa do stopa iznosi oko 2,5 cm. Nosni hrbat je ravan ili blago zakošen prema vrhu. Pigmentacija njuške što je moguće cjelovitija.
Usnice: U ravnini.
Vilice/Zubi: široke, blagi predgrizač ili kliještast zagriz.
Oči: Velike, tamne, okrugle, smještene na dobroj međusobnoj udaljenosti, ali nisu izbočene. Toplog izraza. Kod pasa dlake boje jetre ili s jetrenim oznakama, svijetlija boja očiju je dozvoljena. Bijeli dio oka (bjeloočnice) nije vidljiv.
Uši: Velike, dugih uški, viseće. Usađene malo ispod vrha lubanje. Toliko jako odlakane da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.
VRAT
Dobrih proporcija, lijepo zalučen. Dovoljne dužine da omogući ponosno držanje glave.
TIJELO
Duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa ravna. Slabine dobro povezane i snažne. Prsa široka i duboka.
REP
Bogato odlakan rep nalik perjanici, nošen je dobro savijen iznad leđa. Visoko usađen. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled.
UDOVI
PREDNJI UDOVI:
Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag.
STRAŽNJI UDOVI:
Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima. Ravne gledano odostraga. Noge izgledaju masivno zbog bogate odlakanosti. Bedra su dobro zaobljena i mišićava.
ŠAPE
Zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatoj odlakanosti.
HOD/KRETANJE
Arogantno, skladnog i ujednačenog tijeka, prednje noge dobrog iskoraka, snažna akcija stražnjih nogu pri čemu su u potpunosti vidljivi jastučići šapa.
DLAKA
Duga, gusta, nije kovrčava, s dobrom poddlakom. Blaga valovitost je dozvoljena. Jako se preporuča da dlaka na glavi bude povezana
BOJA
Sve boje su dozvoljene, bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka
VELIČINA I TEŽINA
Visina u grebenu: Ne veća od 26,7cm, tip i karakteristike pasmine su od najvećeg značaja i ne bi trebali biti žrtvovani isključivo na račun visine.
Težina: 4,5 do 8,1 kg
Idealna težina: 4,5 do 7,3 kg
EVO FOTKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

08.01.2007., ponedjeljak

Hrtovi


Image Hosted by ImageShack.us
U pojašnjenju prirode i karaktera hrtova često se spominje i njihova inteligencija. Naime, vlada mišljenje onih koji inače malo znaju o njima da su to vrlo čudni i neinteligentni psi, a ponekad se čuje mišljenje da su glupi i beskorisni.
Govoreći o inteligenciji hrtova, ne smije se izgubiti iz vida da hrtovi kasno sazrjevaju i fizički i mentalno. Hrt je naime, potpuno fizički i psihički razvijen tek sa oko 3 god. starosti. Zato njihov neobičan karakter i njihovu izraženu individualnost ne smijemo spajati sa neinteligencijom, već to moramo sagledati malo šire. Ne smijemo izgubiti iz vida ni to koliko su hrtovi kao rasa stari i čemu su služili.
Poznato je da su hrtovi jedna od najstarijih rasa. Postoje pouzdani podaci da su oni kao posebna rasa uzgajani još prije oko 4500 god. prije nove ere. Pećinski crteži iz ovog doba, u Avganistanu, u pećinama u oblasti Balkh, prikazuju lov ljudi u kome su im pomoćnici psi, veoma nalik današnjim hrtovima. Isto tako, rana egipatska civilizacija ima crteže na kojima su prikazani psi sa uspravnim ušima, danas poznati kao faraonski hrt[pas], ili sadašnji sicilijanski i portugalski hrt. S druge strane, postoji legenda da je Noe, upravo hrtove ukrcao na svoju čuvenu barku i da su tako ovi psi preživjeli biblijski potop. Persijskog hrta - salukija, muslimani smatraju svetim darom Alaha. Teorija najbliža istini je da su se preci hrtova razvili u oblasti današnje Etiopije i da su se odatle raširili prema sjeveru Afrike, pa onda prema Aziji i Europi. Usput je došlo do miješanja sa lokalnim psima i tako su nastale današnje rase hrtova, svaka izuzetno prilagođena sredini u kojoj je nastala. Hrtovi nikada nisu bili kućni psi za zabavu ili klasični psi čuvari. Njihova jedina namjena bio je i ostao samo lov. I to lov odličnim vidom i njihovom izuzetnom brzinom. Oni od svih rasa imaju najslabiji njuh, ali zato imaju najbolji vid i najveću brzinu. Oni su jedna od rijetkih rasa koja bi se u potpunosti mogla brinuti sama o sebi, slobodna u prirodi i da preživi bez pomoći čovijeka.
U sjevernom djelu Afrike, odakle su današnji azawak i slugi, to su divlji i nikad ukročeni civilizacijom Tuarezi i slična arapska plemena. U Aziji, u oblasti današnjeg Irana, Iraka i Avganistana, odakle su saluki i avganistanski hrt. Ičući postepeno od Afrike prema sjeveru Europe do Velike Britanije, nailazimo na rase hrtova koje su nešto blažeg, mirnijeg temperamenta, kao i sami narodi koji tamo žive. Engleski mali i veliki hrt, kao i škotski jelenji hrt, imaju od svih hrtova najmirniji temperament, ali su ipak po svojoj prirodi pravi hrtovi. Karakter i kultura samog naroda ima ogroman uticaj na prirodu rase koju su ti narodi stvarali.
Afričke i azijske rase hrtova, u uspoređivanju sa ostalim hrtovima imaju najviše izraženu dozu individualnosti. Oni su živjeli pored čovijeka i pomagali mu u lovu ali se čovijek rijetko brinuo o njihovoj ishrani, već su se oni sami morali snači ili zadovoljiti oskudnim ostacima lova. Hrtovi su dakle takvi, već nekoliko tisuća godina, a mi pokušavamo posljednjih 150-200 godina, koliko moderni svijet poznaje afričke i azijske hrtove[npr. avganistanski hrt je tek krajem 19. vijeka stigao u Europu], nesvijesno ili svijesno ugušimo njihov atavizam nezavisnog lovca i da od njih napravimo ono što oni u svojoj suštini nisu - klasični kućni psi.
Nije potrebno da svi ljudi vole hrtove - to je i nenormalno, ali bi oni ljudi kojima se ovi psi sviđaju po svojoj čudi, morali shvatiti pravilno njihovu psihu da bi im druženje sa njima bilo što ugodnije. Ne treba zaboraviti da hrt nikada neće biti ponizan rob. Iako je razumjeo datu naredbu, on je neće uvijek pokorno izvršiti. Onaj tko želi imati ovog psa, mora shvatiti i razumijeti da hrt ima svoju jako izraženu ličnost i nezavistan karakter. Tko ovo shvati i pravilno razumije, može biti ne apsolutni vlasnik hrta, već njegov dobar prijatelj i obožavatelj.
U sjevernoj Africi, djelovima Sredozemlja, Azije i Rusije, hrtovi se još uvijek koriste za lov na sve vrste divljači, osim ptica. U ostalim dijlovima svijeta, oni svoj nagon za lovom i trčanjem mogu zadovoljiti na trkalištima za hrtove – kinodromima. Na žalost na Balkanu, o kinodromima vlasnici hrtova mogu samo još uvijek maštati. Inače hrtovi su između ostalog i izuzetni izložbeni psi. Veoma dobro se prikazuju u izložbenim ringovima i mogu dugo pozirati. U stanu i dvorištu su veoma mirni, a svoju pravu prirodu pokazuju slobodni na otvorenom prostoru. Vlasnici bi trebali svoje pse puštati slobodne na površinama gdje ne postoji mogućnost da pas zbog svoje velike brzine nastrada u gradskoj gužvi. Čak iako odluta i nema ga nekoliko sati[što uopčte nije ugodno,], savijet je vlasnicima da ostanu na mijestu odakle je pas otišao, jer će se on zbog svoje izuzetne moći orijentacije vratiti na mijesto gde je ostavio vlasnika.
Ako volite psa koji će se pokoravati vašem pucketanju prstiju, bez i da izgovorite zapovijed, nemojte nikada izabrati hrta, bit će te nesretni i vi i pas. Ali, ako ste čovijek slobodnog duha, pomalo luckast, nezavistan i širok u shvačanjima – izaberite bilo kojeg hrta. Dobit ćete psa izuzetne ljepote i elegancije, sa kojim vam druženje nikada neće biti dosadno i sa kojim će vam svaki dan biti stvarno “novi dan”.
EVO SLIKE OD NEKIH PASMINA HRTOVA:
ARAPSKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
AVGANSITANSKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
RUSKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
ENGLESKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
IBIČKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
IRSKI VUČJI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
MALI TALIJANSKI HRT-VIPET
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
PERZIJSKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
AZAWAKH
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
ŠPANJOLSKI HRT
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bokser


Image Hosted by ImageShack.us
Velik pas, lijepe postave i kvadratičnog izgleda (dužina tijela je jednaka visini tijela), s jakim kostima. Brz je i elegantan, ne smije biti krut ili premršav. Glava je dobro izražena: široka njiška i uski stop. Bore na koži se mogu pojaviti između dugih i kupiranih ušiju koje su teijsno povezane. Donja čeljust je duža od gornje (predgriz), prekrivaju ih usnice. Izraz lica ne smije biti tužan već vijeran i ne oštar. Dlaka je kratka i sjajna, od tamno jelenje do žute boje, a najtraženija je boja između te dvije. Tamna maska je ograničena na područje njuške. Visina 63 cm, težina nešto iznad 30 kg. Bokser doživi od 8 do 10 godina starosti. U standardu je posebno naglašen pravilan nosni dio lubanje. Precizno je opisana i narav. Po mišljenju ljubitelja tih pasa njuška je od velike važnosti i potrebna joj je brižna njega. Što to znači? Bokser je agresivan i oprezan pas, potreban mu je nježan, ali odlučan i dosljedan odgoj. Možemo reći da je mek za učenje (ne uvijek), a prema gospodaru je osjetljiv. Potiče od borbenih pasa, neustrašivo se zna suprotstaviti protivniku i jak napad ga ne može prestrašiti. Pogriješnim odgojem može postati opasan nasilnik. lako se ubraja među službene pasmine, prije svega je kućni i obiteljski pas. Živahan je, razigran, izvanredno pažljiv prema djeci i ostalim članovima obitelji. Tipično je da se gura njuškom u ukućane kako bi dokazao svoju naklonost. Njegovu kratku dlaku je lako njegovati. Skroman je i zadovoljan boravkom u stanu gde ne laje previše. Njegova živahnost i potreba za kretanjem zahtijevaju redovne i duge šetnje. Preporučljivo ga je školovati. Bokseri moraju biti temperamentni, tvrde konstitucije, unutrašnje čvrsti, jaki i izdržljivi. Bokseri mogu biti svojeglavi, posebno ih dobro treba naučiti da se odazivaju na poziv. Klub koji pozorno brine za razvoj pasmine ustanovljen je 1886. godine u Munchenu. Odakle potiče ime bokser nije poznato - možda je to ime dobio zbog agresivnosti, a možda je podrijetlom iz Velike Britanije, odakle su njegovi preci.Otac prvog boksera bio je engleski buldog. Po njima imaju bokseri veće ili manje bijele pjege. Bijela boja je u početku bila dozvoljena, ali od 1925. godine čisto bijeli bokseri više nisu bili priznati. Nešto bijele boje još se uvijek tolerira na prsima, trbuhu i nogama.Pored naravi, kod boksera pozornost privlači i njegova skladnost - mršavo i mišićavo tijelo koje odaje hrabrost.Stariji bokseri imaju često problema s kičmom što se primjećuje kada pas ne može više galopirati i ne maše više tako intezivno zadnjim dijelom tijela (to radi jer ima kupirani rep). Bokseri su više nego ostale pasmine skloni bolestima.
EVO SLIKA BOKSERA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bichon Havanais


Image Hosted by ImageShack.us
Porijeklo: Zapadno Mediteransko područje, razvijen na Kubi.
Skupina: FCI
Datum Publikacije Važečeg Originalnog Standarda: 10.12.1996.
Upotreba: Pratilac i "toy" pas - pas za igru.
FCI Clasifikacija: Groupa 9.1
Povijest: Rasa dolazi iz Zapadno- Mediteranskog područja i razvila se duć Španske i Italijanske obalske regije. Izgleda da su ovi psi jako rano dospjeli u Kubu preko oceana, a prenijeli su ih Italijanski kapetani na svojim brodovima. Greškom, pošto je najčešća boja ovih pasa smeđa (kao duhan), rodila se legenda po kojoj ova rasa vodi porijeklo iz Havane, glavnog grada Kube. Politički događaji na tom području doveli su do gotovo totalnog nestanka starih krvnih linija Havanezera u Kubi. Tek nekoliko pasa uspješno je iznešeno iz Kube, te su njihovi nasljednici preživjeli u SAD.
Pojava: Havanezer je čvrst/robusan mali pas, nizak na kratkim nogama, živahan i brz; sa dugom bogatom dlakom, mekom i poželjno je talasavom.
Važne proporcije: Dužina njuške (od vrha nosa do stopa) je jednaka distanci između stopa i izbočine stražnjeg dijela lubanje. Odnos između dužine mjerene od ramena do zadnjeg dijela leđa (stražnjice), i visine u grebenu 4:3.
Ponašanje/Temperament: Izuzetno živahni i talentirani, laki za obuku kao osmatrači (alarm dog Smile). Nježni, veseli po prirodi, oni su privlačni, šarmantni, razigrani, čak imaju i malo klovnovskog u sebi. Vole djecu i igraju se beskrajno dugo s njima.
Glava: Srednje dužine, odnos između dužine glave i tijela (mjeren od grebena do osnove repa) je 3:7.
Nos: Crn
Njuška: Sužava se progresivno i lagano ko nosu, ali nije zasječena, niti prekratka.
Usne: Fine, tanke, cvrste.
Čeljusti/Zubi: Mekazasti zagriz. Poželjni su svi zubi. Nedostatak premolara 1 (PM1) i molara 3 (N3) se toleriraju.
Obrazi: Veoma ravni, neizraženi.
Oči: Prilično velike, oblika badema, smeđe boje i što tamnije. Odaju ljubazan/veseo stav. Obod ociju mora biti tamno smeđi do crni.
Uši: Postavljene relativno visoko; padaju duž obraza formirajući omotač. Krajevi su im blago zaobljeni. Pokrivene su dugom dlakom. Uši nisu niti u obliku propelera, okrenute prema vani, niti su slijepljene za obraze.
Vrat: Srednje dužine.
Tijelo: Dužina tijela je nešto veća od visine u grebenu.
Rep: Nošen visoko, bilo uspravan ili, poželjno savijen preko leđa; odlakan dugom svilenom dlakom.
Prednji dio:
Prednje noge su ravne i paralelne, tanke; dobro izgrađene strukture. Distanca od tla do koljena ne smije biti veća od distance između koljena i ramena.
Zadnji dio:
Dobra struktura kostiju; umjereni uglovi.
Šape: Lagano izduženog oblika; male; spojenih prstiju.
Pokret: U skladu sa njihovom veselom prirodom, Havanezeri imaju lagan i brz korak; Prednje noge slobodnog iskoraka usmjerene unaprijed; zadnje noge im daju impuls i kreću se u ravnoj liniji.
Krzno:
Tekstura dlake:
Podlaka je vunasta i ne previše razvijena; često je uopće i nema. Dlaka je veoma duga (12-18cm kod odraslih pasa), meka, ravna ili talasasta i može formirati uvojke. Svaka vrsta šišanja,Trimanje, te skračivanje dlake je zabranjeno. Izuzetak: oblikovanje dlake oko šapa je dozvoljeno; dlaka iznad očiju može biti blago skračena tako da ne prekriva oči i dlaka na njušci može biti lagano oblikovana, ali se preferira da ostane u svojoj prirodnoj dužini.
Boja krzna: Postoje dvije različite varijante:
1) Rijetka potpuno bijela, sa različitim nijansama od svijetlo smeđe do boje duhana; oznake u ovoj boji krzna; lagano površinsko crno je dozvoljeno.
2) Crna, prihvaćene boje (bijela, svijetlo smeđa do boje duhana) sa crnim oznakama.
Veličina:
Visina u grebenu: Od 23 do 27cm. Tolerira se: od 21 do 29 cm.
Greške: Bilo koje odstupanje od navedenih točaka smatra se greškom, a njena ozbiljnost je u skladu sa izraženošču.
Važne greške:
Izgled drugačiji od karakterističnog izgleda rase.
Kratka njuška čija dužina nije identična dužini lubanje.
Depigmentirane oči, oči različite veličine/neidentične, nebademastog oblika.
Predugo ili prekratko tijelo.
Deformirane zadnje noge.
Ravan rep, neuzdignut visoko.
Rijetko, ostečeno krzno; kratka dlaka, uređivana dlaka/kračena/trimana.
Mužjak bi trebao imati dva primijetno spuštena testisa.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kraljevski gonič medvjeda-Karelian Bear Dog


Image Hosted by ImageShack.us
Srednje je velik, mišićav pas, pravougaonog oblika, s repom savijenim za gore. Tijelo je čvrsto i tvrdo. Jako je temperamentan i brz pas. Nosni dio lubanje je tup, klinast, s izraženim prednjim koljenom i jakim makajastim ugrizom. Uspravne uši su srednje duge, na vrhovima malo zaobljene. U razmjerno velikoj glavi ima male oči ognjenog pogleda. Bedra su jaka. Dlaka je ravna.Nešto je duža na vratu i leđima. Poddlaka je gusta i mekana. Smeđkasto je crne boje, s bijelim oznakama na glavi, prsima, trbuhu i nogama. Visina - od 54 do 60 cm, težina - oko 30 kg. U Finskoj i Kareliji, koja je južnija tačka ruskog Novgoroda, tu pasminu poznaju već dugo. Prvobitni psi te pasmine potiču od lajke. Kao čistu pasminu uzgajaju ih od sredine tridesetih godina. U toku finsko-ruskog rata skoro su ih istrjebili. Spadaju među lovačke pse na visoku divljač medvjede, losove i risove. Karelac(Karelian Bear Dog) je teško vodljiv pas i preporučuje ga se samo iskusnim, dosljednim ljudima, koji moraju biti lovci. U Finskoj svake godine organiziraju natjecanje tih pasa i proglašavaju kralja karelaca. U lovu ga upotrebljavaju tako da slijedi divljač vezan remenom, bez lajanja. Trag traži sam. Kad se približi divljači, lovac ga pusti,pas zaustavi pljen, napada ga i laje tako dugo dok lovac ne nanišani lovinu. Karelac nije pas za život u ograđenom vrtu i za besposlenost. U našim je krajevima za lov neupotrebljiv.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bernski planinski pas–Bernese Mountain Dog


Image Hosted by ImageShack.us
Bernski planinski pas – Berner Sennenhund (Durrbachler) - Bernese Mountain Dog
Matična zemlja:
Švicarska
Podrijetlo:
Neki misle da su ga doveli rimski vojnici ali je vjerojatnije da je to autohtoni pas švicarskih masiva, nastao od starih seljačkih pasa.
Za Bernskog planinskog psa može se još čuti da je najpoželjniji ljubimac iz psećeg svijeta.
Opis:
Visina mužjaka se kreće od 64 do 70 cm, težina je oko 40 kg. Ženka je visoka 58-66 cm. Težak je, ali nije mlitav.On je velik, krepak, pokretljiv pas s crnom osnovnom bojom, sjajnim smeđim mrljama i bijelim pjegama.Glava je široka i krupna, ima lagano izrazeni stop te srednje dugu i jaku njušku. Malo podsječa na mastife, mada ima zategnutu gubicu, nema podvoljka. Oči su mu srednje velike, boje lješnjaka do kestenasto smeđe, živahnog pogleda. Trokutaste uši su polegnute uz glavu, a kada je uznemiren nosi ih nešto naprijed.
Prsa su mu duboka i široka a noge jake i ravne.
Rep je težak, obrastao dugim dlakama, ravan. Oštra dlaka je duga oko 4 cm, bujna, crna, sjajna, s paležem, uvijek s bijelom mrljom na prsima ili ovratnikom (trobojan).
Narav:
Energičan, pažljiv, žestok ali ne i zagrizljiv. Priklanja se samo jednoj osobi te je nepovjerljiv prema strancima. Moguće ga je dobro školovati i pravom se gospodaru lijepo podredi.
On je izuzetno dobar kućni ljubimac koji traži dosta prostora ili šetnje, privržen obitelji, a naročito djeci, voli se poigrati i sa drugim životinjama. Izuzetno je poslušan, ali ne i ponizan, brzo shvaća zadane mu radnje, te je "mekan" za obučavanje.
Bernski planinski pas i obitelj:
Jedan je od najljepših pasa na svijetu. Nije pas za grad, kao ni za dulji život u psećoj kućici. Jako je odan domu. Voli kretanje.Za njega govore da nikada ne spava, tj. da je uvijek budan. I najmanji šum, kojeg uzrokuje stranac, probudi ga i na njega reagira. Pritom je miran, ne laje previše i zgrabi samo onda kad je potrebno. Strancu je obično dosta i da ga ugleda, a pas ne mora ni režati. Posebno ljubomorno čuva djecu i žene. Nikakva prijetnja ga neće zaustaviti.
Korištenje:
Stari Rimljani su ga koristili za borbu i slali ga u napad s ovratnikom punim željeznih šiljaka.
Zatim je postao odličnim čuvarom stada, naročito u brdovitim krajevima Švicarske. Upotrebljava se i za vuču saonica i manjih kolica. Neumoran je, oštar, otporan na hladniju zimu, čuva stado i kuću. U selima su ga koristili kao čuvara i sve više kao psa za pratnju i obiteljskog psa koji je inzvanredno oprezan i upozorava na sve što mu se učini sumnjivim.
Zbog lake odgojivosti koristi ga i vojska i policija. Berner Sennenhund, inteligentan, vjeran i lijep, uzgaja se i u USD. Koristi se i kao spasilački pas.
Pasionirani kinolozi pretvorili su ga u kućnog psa.
Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate.
U Engleskoj ga oblače u odore za priredbe i slične atrakcije za prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe. U čitavoj Europi je jako dobro zastupljen, a i u Americi mu je izuzetno porasla popularnost
Zdravstveni problemi: Displazija kuka i lakta, tumori, torzija želuca, bolesti vjeđa.
Očekivana dob: 6-8 godina
EVO I SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Veliki Švicarski planinski pas-Greater Swiss Mountain Dog


Image Hosted by ImageShack.us
Veliki svicarski planinski pas–Grosser Schweizer Sennenhund- Greater Swiss Mountain Dog
Matična zemlja: Švicarska
Podrijetlo: Poznat je već u srednjem vijeku, kada je kao vojnički pas pratio švicarske konfederate u borbu. Ima krvi starih mesarskih pasa.
Opis: To je pas velikog uzrasta, mužjaci 65-70 cm, ženke 60-65 cm, težine oko 40 kg. Snažan, živahan, snažnog škarastog zubala, širokih bedara. Šape su kratke, okrugle, boja očiju može varirati od boje lješnjaka do kestena, a pažljivog su i inteligentnog izraza. Uši su trokutaste i ovjesene, rep visi, nikada nije savijen. Dlaka je tvrda. Boja dlake je crna sa simertičnim riđe-crvenim mrljama na mjestima paleža i s bijelim mrljama na prsima, gubici i šapama. Njuška i usnice moraju biti uvijek crne.
Narav: Vjeran, hrabar, inteligentan, prijatelj djece.
Korištenje: To je prvenstveno čuvar stada i staja, ali je i dobar pas za obranu. Koristi se i za vuču. Vrlo je pažljiv i danju i noću te će skočiti i na najmanji šušanj. Zahvaljujući njegovom temperamentu, strpljivosti i lakoći kojom uči, veliki švicarski planinski pas sve se više drži u kući. Naviknut na široke prostore, teško se prilagođava na grad.
Zdravstveni problemi:Skloni su torziji želuca,displaziji kuka,bolestima vjeđa i trepavica.Pojedine linije su opterećene epilepsijom i probavnim poremetnjama.
Očekivana dob:10-11 godina
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Bigl (Beagle)

Bokić svima! Ja vam baš nemam vremena za komentirati,a niti za pisati post...
I zato mi oprostite što vam ne komentiram prečesto i što ne pišem postove,prečesto. "Nada postoji samo ne ovdje" me je zamolila da napišem post o Biglićima,ali nije mi rekla da li o Biglu (engleskom kuničaru) ili o Biglu zečaru... Pa ću ja u ovom postu napisati ponešto o svakom.
Image Hosted by ImageShack.us
Bigl (engleski kuničar) – Beagle
Matična zemlja: Velika Britanija
Podrijetlo:
Vjerojatno je nastao u vrijeme Elizabete I križanjem i selekcioniranjem engleskog zečara sa starim engleskim gonicima.
Opis:
Bigl je mali pas, visine 33-40 cm, kompaktne i čvrste građe.Glava je krupna ali nije gruba, njuška je crna s vrlo razvijenim nosnicama. Lubanja je relativno dugacka sa izrazenim stopom. Njuska je četvrtaste građe, oči su smeđkastog podbratka. Ramena su mišičava, a prsni koš je dubok i širok. Leđa su kratka i snažna. Šape su okrugle i čvrste, prednje noge ravne i snažnog kostura,a stražnje mišičave i daju dojam snage.Rep je visoko nasađen, nošen uspravno no ne savinut preko leđa. Rep je relativno kratak u odnosu na veličinu psa.Dlaka je kratka, gusta i priljubljena. Boja dlake je u večni slučajeva trobojna.Ova pasmina se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahtjeva veliku pažnju, četkanje je dovoljno.
S obzirom na dlaku postoje dvije varijante bigla: kratkodlaki, ne baš fine dlake, i oštrodlaki. Boja: plava s crnim prugama, bijala, crna, narančasta, s palzeom, ili je trobojan kao engleski goniči.
Narav:
Bigl je veseo, simpatičan pas, vrlo prijateljski raspoložen prema ljudima tako da nije idealan čuvar. Tvrdoglavog je karaktera pa mu je potreban dosljedan odgoj. Jako voli djecu te rado laje.
Bigl i obitelj:
Ovaj mali lovački pas iziskuje puno aktivnog kretanja i zato se može preporučiti ljudima koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Bigli vole lajati pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebali prihvatiti. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja bigl će postati idealan obiteljski pas.
Korištenje:
Specijaliziran je za lov na kuniće, fazana, prepelicu, ali koristi se i u ribolovu. Danas je Beagle jedna od popularnijih pasmina, te su postali vrlo omiljeni obiteljski psi.
Postoji i patuljasta varijanta bigla, beagle Elisabeth, koja ne prelazi 30 cm visine a teži oko 10 kg.
Nazalost, bigli su vrlo često korišteni u svrhu medicinskog i laboratorijskog istraživanja.
Zdravstveni problemi:
Neke linije su sklone bolestima srca, epilepsiji, bolestima očiju i kralježnice te hondroplaziji.
Očekivana dob: 12-15 godina
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
Bigl zečar–Beagle Harrier
Image Hosted by ImageShack.us
Matična zemlja: Velika Britanija
Podrijetlo: Ovu je pasminu stvorio francuski baron Gerard križanjem bigla i zečara.
Opis: Harmoničan pas, plemenit, dobro građen. Od bigla je naslijedio strast za lovom, veselost, a od zečara osjetljivost njuha, prepredenost, otpornost. Visina je 43-48 cm, lubanja je široka, gubica se suzuje prema njuški ali nije šiljasta. Oči su tamne, inteligentnog izraza, uši u obliku slova v, gotovo plosnate, ne preduge. Leđa su kratka i mišićava, rep veselo nošen, prednje noge ravne, bedra mišičava, dlaka gusta i glatka. Večinom je trobojan sa više ili manje živim palezom ili čađava.
Korištenje: Kao i ostali bigli.
Napomena: U Irskoj se uzgaja i kerra-beagle. Budući da je pretežno riđe osnovne boje s crnim plaštom, nalik je balkanskom gonicu.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Maltezer

E ljudi! Evo pišem o maltezerima,pošto me je mislim da Lucija(hiphop i r'n'b)
zamolila...Pa evo:
Image Hosted by ImageShack.us
POVIJEST
Maltezer se smatra jednom od najljepših pasmina u FCI grupi IX odnosno grupi pasa za pratnju, a također je poznat kao jedna od najstarijih pasmina na svijetu. Charles Darwin ga smješta u razdoblje 6000 godina p.K. Prva slika maltezera potječe iz Egipta, točnije grada Fayum, a povjesničari je smještaju u razdobje između 600 i 300 godina p.K. Postoje razne kinološke špekulacije o tome od kojih pasmina je nastao pa postoje dvije teorije o njegovom nastanku :Jedna je da je nastao od psa sličnom špicu koji se u to vrijeme koristio kao lovna pasmina u šumskim područjima južne Europe. Navodno je pasmina tada putem nomadskih plemena prenesena do Mediterana, a kasnije i na Daleki Istok.
Druga teorija o nastanku tvrdi da maltezer nosi gentski materijal tibetanske pasmine Lhasa Apso, pudle i španijela. Nadalje postoje i dvojbe oko točnog mjesta nastanka pasmine pa se uz Maltu (po kojoj danas i nosi ime) koja je u to doba bila važno trgovačko središte Europe čak spominje i naš otok Mljet čije je latinsko ime „Melitae“. Naime na jednoj rimskoj vazi nađena je slika psa koji vrlo nalikuje maltezeru, a ispod nje piše „canis melitaeus“ što bi u prijevodu značilo mljetski pas.
Talijani međutim prvi standardiziraju ovu pasminu, pa je službena zemlja porijekla pasmine Italija.
Publius, rimski guverner na Malti koji je živio u vrijeme apostola Pavla, toliko je volio svoju maltezericu Issu da je o njoj pisao pjesme i ona ulazi u povijest kao najpoznatiji i najopjevaniji maltezer.
Maltezera su Križari, vraćajući se sa svojih pohoda, donjeli u Englesku u doba vladavine Henrika VIII.
Samo neki od poznatih povijesnih ličnosti koji su imali maltezera su : Rimski car Klaudije, Mary kraljica od Škotske, kraljica Elizabeta I., Kraljica Viktorija, Josephine Bonaparte, Marija Antoaneta i drugi.
Zanimljivo je da su stari Egipćani i istočnjački vladari maltezera smještali uz gospođe koje su im služile i živjele u haremima. Čak je postojalo vjerovanje da maltezer posjeduje nad naravne moći pa ga se smještalo uz uzglavlje bolesnika u nadi da će baš on donjeti ozdravljenje. Od relativno mračnih početaka, duga povijest ove prekrasne pasmine proteže se od najranijih civilizacija Grčke, Rima i Egipta, kroz kraljevske dvorove Srednjeg vijeka i Renesanse do današnjeg dana kada maltezera također smatraju „aristokratom u psećem svijetu“!!!
STANDARD PASMINE
Postoje 3 glavna standarda pasmine i njihove se verzije koriste širom svijeta u kinološkom ocjenjivanju maltezera:
1. UK Kennel Club standard (KUSA standard)
KARAKTERISTIKE UK Kennel Club standard KC (KUSA)
VELIČINA (visina i težina) 2,95 kg - 4,1 kg / 25,4 cm
ZAGRIZ kompletno škarasti
PIGMENTACIJA Crni : obrub oko očiju, jastučići na šapama, usne, nos, rektalni otvor
DLAKA ravna, svilena, nikada "vunasta", obavezno bez podlake
OČI Ovalne, tamno smeđe, ne smiju biti izbuljene
GLAVA Stop smješten centralno na lubanji između ušiju, dobro definiran stop
2. American Kennel Club standard
KARAKTERISTIKE American Kennel Club standard (AKC)
VELIČINA (visina i težina)3,175 kg (7 lbs); poželjno : 1,81 - 2,72 kg (4-6 lbs)
ZAGRIZ diskretno škarasti
PIGMENTACIJA Sve isto kao i kod KC nije propisan crni rektalni otvor
DLAKA duga, ravna, svilena, bijela, dozvoljena svijetla boja limuna
OČI okrugle i tamne
GLAVA U odnosu na cjelokupne proporcije srednje dužine, srednje izrađen stop
3. FCI standard
KARAKTERISTIKE Federation Cinogique Interantionale (FCI)
VELIČINA (visina i težina) M : 21 - 25 cm ; F : 20 - 23 cm 2,99 kg - 3,62 kg (6,6 - 8,8 lbs)
ZAGRIZ potpuno škarasti
PIGMENTACIJA Sve isto kao i kod KC, crni nokti
DLAKA duga, sjajna,svilena, bez podlake, diskvalifikacijska greška je dlaka pod utjecajem elektriciteta
OČI oblik bi trebao težiti skoro kružnici, crni obrub oko očiju
GLAVA stop praktički pod kutem od 90 stupnjeva, 6/11 od visine grebena
EVO SLIKICE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jack Russel Terrier

Bok svima! Prvo: "Josee",sorry što post kasni...i "Frendica of animals",post o Hrv.ovčarima če uskoro!
Škola je počela i baš i nemam vremena pisati postove...Ali,nije važno! Evo neš o Jack Russel Terrierima,za "Joseea":
Image Hosted by ImageShack.us
Raselov terijer – Jack Russel Terrier
Zemlja porijekla: Velika Britanija
Porijeklo: Uzgojio ga je anglikanski pastor Jack Russel, veliki uzgajivač terijera i poznati kinolog.
Opis: Kennel Club nije priznao ovu pasminu pa ne postoji standard. Nalikuje foks terijeru kratkih nogu, visok je 30-35 cm, tamnih, duboko usađenih očiju. Uši su ovjesene, dlaka tvrda. Bijele je boje s crvenkastim mraljam po gubici i tijelu. Postoje dvije varijante: kratkodlaka i ostrodlaka.
Narav: Hrabar, veseo, odan, poslušan.
Korištenje: Kao i svi ostali terijeri, nekada je koristen kao jamar. Posebno je cijenjen zbog brzine kojom se uvlači i u najuže jame. Prešao je u grupu kućnih pasa.
Zdravstveni problemi: Dislokacija patele,Legg-Calve-Perthesova bolest,bolesti očiju,gluhoća.
Očekivana dob: 15 i više godina
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us
I još nešto:
Mislim da kod nas ne postoji prijavljena uzgajivačnica Jack Russel terijera. No, to ne znači da možda ne postoje vlasnici ženki koji se bave uzgojem. Mislim da bi bilo najbolje nazvati Hrvatski kinološki savez (01 48 46 124, 01 48 46 126) i raspitati se za kontakt s vlasnicima ženki. Ako pregledavaš oglasnike, svakako se čuvaj preprodavaa (oglasi tipa "prodajem westije, maltezere, jack russele, yorkije itd, dostava, sa i bez rodovnice" i slično, ili oglas za nekoliko pasmina s istim brojem telefona). Njihovo je štene mozda u startu jeftinije, ali je šansa da dobiješ psa s velikih poremećajima u ponašanju, psa bez papira koje si platio, psa s lažiranim papirima, štene puno glista, necijepljeno štene, križanca ili teško pa čak i neizlječivo bolesno štene jako velika, i početni će se dobitak nižom cijenom kupnje jako brzo istopiti u vidu veterinarskih računa.,
(to vrijedi za sve pasmine).

Hrvatski ovčar (croatian sheep dog)

Bokić svima! Vjerojatno ću izbrisati "blogek bezveze"... A evo sada postić o Hrvatskim ovčarima za "Frendica of animals"...
Image Hosted by ImageShack.us
Ovo je hrvatska autohtona pasmina i potječe od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom migrirajući u ove krajeve. Ti se psi neprekidno uzgajaju u Hrvatskoj, najviše u plodonosnim ravnicama Slavonije, od tih dana do danas.
Hrvatski ovčar je pažljiv, radišan, žustar i inteligentan pas velike energije i sa snažnom potrebom za ljudskim društvom. Izdržljiv je, otporan na bolesti te skroman u pogledu hrane i držanja. Posjeduje dobro razvijen ovčarski nagon te je odličan pas čuvar.
Ova pasmina je na donjoj granici srednje visine i osnovna boja joj je uvijek crna. Karakteristika joj je kratka dlaka na nogama i glavi, koja je ponešto nalik na lisičju. Dlaka na ostatku tijela je duža, valovita do kovrčava. Visina u grebenu u oba spola je između 40 i 50 cm, a duljina tijela premašuje visinu za oko 10%. Danas su neki psi i viši; možda zbog bolje ishrane i lakšeg života - narastu do svog punog genetskog potencijala.
Tradicionalno, rep se kupira vrlo kratko, a nekupiran, zavinut je, više ili manje, psu na leđa.
Hrvatski je ovčar okretan, brižan i skroman pastirski pas, do samouništenja odan svom vlasniku, srčan i hrabar te pouzdan. Pravi je gospodar svog stada, često trči i preko leđa ovaca kako bi što prije došao na mjesto intervencije. Pasmina također posjeduje nasljednu predispoziciju za rad s krupnom stokom. Neustrašiv u svom radu s govedima, hrabro kroti i vraća svako odbjeglo grlo, slušajući svaku zapovijed pastira. Neki stočari tvrde da njihovi psi znaju po imenu i mogu izdvojiti određeno grlo, ako oni samo izuste njeno ime. Kada tjera goveda, ovaj mali pas baca se s velikom hrabrošću i na najopasnijeg bika te ustraje u njegovom kroćenju.
U prošlosti, hrvatski ovčari često su bili korišteni za tjeranje krda svinja u jesen na "žirovanje" u šume, a također, u nekim dokumentima piše da je ova svestrana pasmina bila korištena prilikom rada s konjima iz đakovačkih štala.
Hrvatski ovčar može i tjerati i okupljati stoku, a ovisno o porijeklu (izložbene ili radne linije) varira i njegova želja za radom. U radu sa stadom možda nastupa sirovije i oštrije od nekih drugih ovčarskih pasmina, ali je vrlo učinkovit. Zna i ugristi grlo, ali rijetko će pritom napraviti neku štetu. Ipak, zahtjeva čvrst i dosljedan odgoj, a ta ponekad prevelika oštrina lako se ispravlja vježbanjem.
Psi ove pasmine su vrlo temperamentni i mogu puno lajati tijekom rane faze školovanja, no s iskustvom lajat će samo u pravo vrijeme - te najčešće kad rade sa stokom u ograđenom prostoru, dvorištu. Ovi psi obično slušaju samo jednu osobu i potrebno je neko vrijeme da bi čak i vrhunski radni pas počeo raditi za novog vlasnika. Ako se ne socijalizira u ranoj mladosti, može biti jako nepovjerljiv.
Hrvatski ovčari se lako odgajaju, ali kao kućni ljubimci bez ikakva posla mogu postati vrlo lajavi pa čak i problematični. Ipak, to je lako poučljiva pasmina i shvaća brzo svoj zadatak, koji obavlja s užitkom.
S oko 3 do 4 mjeseca starosti pastir uzima štene sa sobom na pašu. Obično, uz iskusnog psa, štene ući svoj posao i za isti je sposobno već s 6 mjeseci.
Prema mom iskustvu, hrvatski ovčari najčešće se koriste da okrenu stado u željenom smjeru te da istjeraju stado iz usjeva, ali će također lako vratiti odbjeglo grlo i pomoći u oboru prilikom odvajanja grla. Na zapovijed glasom, rukom ili štapom pa čak samo na znak glavom pas će spremno hitati na zadatak.
Kad ne radi, pas je uvijek gospodaru za petama, čeka slijedeću zapovijed. Često gleda pastira u oči kao da kaže: "A što ću sad?" Dok ovce preživaju, leži pored pastira ili na suprotnoj strani stada.
Danas, sve manje hrvatskih ovčara radi sa stokom u rodnoj Slavoniji, jer su pašnjaci zamijenjeni usjevima, a stoka je zavezana u stajama. Budućnost pasmine ipak ne bi trebala biti previše loša, jer se sve više koristi u drugim krajevima Hrvatske.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Papillon

Bokić svima! I... Evo mene napokon! Oprostite mi svi što me dugo nije bilo i što vam nisam komentirala,ali nemam baš vremena. Ali evo,sad sam našla vremena za napisati post.
U komentarima sam vidjela da me jedna cura,mislim Lana zamolila da napišem post o preslatkim Papillonima jer i ona ima jednog. Image Hosted by ImageShack.us
To je srdačan mali španijel (kontinentalni - ne potječe iz Engleske), bogato odlakan, elegantan sa živahnim kretanjem. Uši podsjećaju na krila leptira, a drži ih uspravno i uvijek u istom položaju. Varijetet ovješenih ušiju naziva se falen (phalene). Rep je visoko postavljen, jako pokretljiv i bogato ukrašen dlakom. Tijelo se skoro izgubi u gustoj, dugoj, lagano valovitoj i mekanoj dlaci. Boja - od crne do limunsko žute. Može biti i dvobojan (bijela i smeđa) ili čak trobojan. Visina - do 25 cm, težina - ispod 4 kg. Papillon je jako pametan, po prirodi zdrav i može doživjeti do 17 godina.Papillon je stara rasa koja potječe iz Nizozemske i Francuske. Njeni preci su nacrtani već na Tizianovim slikama. Leptiraste uši nastale su potkraj prošlog stoljeća. Srdačan je pas, lukavog i ukrasnog izgleda. Unatoč malenoj veličini, odlučan je, hrabar i jako oprezan. Članove obitelji bezgranično voli, privržen im je i vrlo se rado igra. Pravi je pas za pratnju kojeg možemo imati i u najmanjem stanu. Voli kretanje, što ne znači da s njim moramo ići na duge šetnje. Lijepo krzno treba redovito i pažljivo njegovati i čistiti. Potrebno mu je malo hrane, ali mora biti kvalitetna. Papillonu je jako sličan kontinentalni patuljasti španijel - phalene (vještica), koji ima viseće uši i smatraju ga papillonovim pretkom. Oba su psa iznimno draga i privržena.
EVO SLIKICA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zapadno Škotski Bijeli Terijer-Westy

Bok svima! Evo... Na molbu jedne blogerce........ Pisat ću post o Westy-ćima!!!
Image Hosted by ImageShack.us
Skupina:
III. FCI skupina - Terijeri
Zemlja porijekla:
Škotska
Namjena:
Kućni ljubimac
Veličina:
Visok je oko 28 cm, a težak oko 7,5 kg.
Dlaka:
Zapadnoškotski bijeli terijer ima dvoslojnu dlaku: vanjska dlaka je oštra i tvrda, bez uvojaka, dok je poddlaka mekana i kratka. Ova je pasmina uvijek bijela, s tamnim očima i tamnijom pigmentacijom na jastučićima šapa, noktima, valokama (usnama) i nosnoj pečurci.
Njega:
Ovaj terijer mora imati tvrdu dlaku, tako da ga ne smijete previše često prati, kako ne bi postao mekan. Ako se pas i uprljao igrajući se vani, najbolje je ostaviti ga da se posuši, a zatim dobro iščetkati prljavštinu. Dlaku morate iščupkati rukom ili otrimati dva do tri puta godišnje. Psi namijenjeni izložbama zahtijevaju i veću njegu.
Narav:
Ovo je živahan, zaigran, neustrašiv, budan i oprezan pas, vesele naravi, vjeran gospodaru, otvoren, lukav i domišljat, ali jednako je tako i tvrdoglav, odlučan i neovisan. Zapadnoškolski bijeli terijer je krajnje samopouzdan i nije ga lako impresionirati.
Odgoj:
Iskrenost i vesela narav ovog psa ne bi smjela biti opravdanje da radi što god mu se prohtije. Ponekad ga treba i kazniti. Ovi terijeri znaju biti uporno zločesti, tako da morate ostati dosljedni i nikako im popustiti.
Socijalno ponašanje:
Ovi terijeri dobro se slažu s drugim psima i izvrsni su partneri u dječjoj igri, jer mogu podnijeti i grubu igru. Pokušajte ga naviknuti na mačke i druge kućne životinje dok je još mlad, kako ih kasnije ne bi naganjao. Poneki primjerci ove pasmine znaju se ponašati dosta dominantno prema drugim psima, ali to najviše ovisi o njihovom ranom socijalnom odgoju.
Vježbanje:
Zapadnoskotski bijeli terijeri obožavaju igre loptom, jurcanje i skakutanje. Potrebno im je puno kretanja, pa im to nipošto nemojte uskratiti. Vole kopati, a neki od njih i odlutati, tako da vaš vrt mora biti jako dobro ograđen.

Malen je i robustan pas, dubokih prsiju, kratkih nogu, bijele dlake i drskog pogleda. Čeoni dio lubanje je srednje velik, malo zaobljen i prekriven gustom dlakom. Njuška je razmjerno kratka, čeono koljeno je dobro izraženo. Ne smije biti sličan škotskom terijeru. Oči su srednje velike, tamne i približene veličine. Male uši su uspravne, zašiljene i prekrivene dlakom. Tijelo je kompaktno, leđa kratka kao i rep koji je nošen uspravno.
Zapadno škotski bijeli terijer je nastao iz sličnih razloga kao i silihemski terijer. Željeli su imati bijelog lovca, koji bi se razlikovao od lisice ili jazavčara, da ga lovac slučajno ne ustrjeli. Zapadno škotske bijele terijere je slikar Lanser prikazao na slici već 1839. godine. Naslikao je krvosljednika i "westija" koji gledaju iz pseće kućice. Westi je naravno najpoznatiji kao bijela polovica reklamnog simbola za whisky "Black and White". U tu je svrhu vlasnik škotskih destilerija Buchanan dao naslikati svoga psa već 1892. godine. Zapadno škotski bijeli terijer je izuzetno umiljat, veseo i očaravajući pas. Od njega nije dobro napraviti modnu lutku, jer to nije pas koji bi bio zadovoljan u naručju. Samostalan je, prirodan, voli dijecu, osjećajan je i istrajan. Tome možemo dodati još i neosjetljivost i nezahtjevnost. Idealan je pas. Svaka tri mijeseca treba mu skratiti dlaku. Dočeka visoku starost.
EVO MALO SLIKICA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Francuski buldog

Bok ljudi! Came mi je u komentarima napiso da je njemu najljepši mali pas Francuski buldog... Pa ću napisati nešto o njemu...
Image Hosted by ImageShack.us
Jak, kratkonogi pas s malim tijelom. Za njega je tipičan tupi obrazni dio lubanje i visoko nošene netopirske uši. Rep je prirodno kratak. Glava je široka i kratka. Na obrazu ima bore koje se pružaju do gornjih usana. Jezik i zubi se ne smiju vidjeti iz zatvorene gubice. Oči su tamne, okrugle i malo izbočene. Leda su široka i mišićava, a križa blago padajuća. Dlaka mora biti kratka, gusta i sjajna s malim pjegama i kombinacijom boja - crne, smeđe i bijele.Visina - 30 do 35 cm, težina od 8 do 14 kg. Životno doba - 8 godina, iznimno dočekaju visoku starost.
Francuski buldozi su nastali od starih seljačkih pasmina. lako su kao pasmina bili priznati već 1898. godine (prvi puta bili su na izložbi 1870. godine) sporovima o njihovom podrijetlu još dan danas nema kraja. Englezi još uvijek tvrde da je francuski buldog samo jedna podvrsta njihovog engleskog buldoga.Francuski buldog je čovjeku privržen i ljubazan pas, prijazan prema članovima obitelji, čak i prijateljima obitelji. Vrlo je pametan i treba ga odgajati s ljubavlju. Nije pas koji bi se podredio. Njegov izraz lica je rječit. Ljudi koji s njim žive nauče se na njegovo glasno i nejednakomjerno disanje. Jako voli obitelj i tijesan kontakt sa čovjekom. Po prirodi su francuski buldozi neustrašivi, uvijek aktivni i jači nego što izgledaju na prvi pogled. Primjereni su ljudima koji bi rado imali velikog psa, a imaju malo prostora. Pošto se lako udeblja, potrebno je paziti na ishranu.
EVO SLIKICA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Imena za peseke!


Pozz svima! Našla sam neka imena za pse na netu,pa ću ih staviti u post! Imena baš i nisu nešto... Ali svejedno!

A
Abby, Alexis, Alfye, Arkie, Albi, Arrs, Allee, Aron, Asia, Astor, Amor, Amali, Arby, Astra, Archie, Airo, Arci, Azouli, Akira, Aria.
B
Beemer, Blanche, Brady, Bella, Blast, Brandy, Bailey, Benhur, Beni, Baloo, Berry, Brody, Brookie, Betty, Barnye, Beno, Bonnie, Bonny, Bubby, Bingo, Bono, Buck, Buffy, Baxter, Birkko, Booker, Bug, Boss, Bugsy, Bea, Bossie, Bump, Bessy.
C
Casper, Cookie, Cassey, Cassi, Chip, Copper, Cade, Cassie, Chippy, Cairo, Chloe, Cezar, Choco, Cerise, Cally, Corker, Chahi, Chyna, Corky, Cane, Cliffy, Clipper, Capri, Charo, Cara, Carlie, Casey.
D
Daisy, Digby, Dottie, Daizy, Dakin, Don, Digit, Dee, Dina, Dozer, Dream, Dalton, Deyme, Demi, Diva, Ducky, Deni, Dixie, Dandy, Dizzy, Dudley, Duffy, Duke, Darci, Dexter, Dona,
F
Foxfire, Fergo, Fiver, Foxy, Falco, Fergus, Falcor, Frankie, Fallon, Fidel, Fancy, Flaxa, Freya, Figo, Fiby, Fluffy, Fiona, Flurry, Fuzzy, Fee, Forex, Fennel, Foster.
G
Gabby, Genna, Glory, Glow, Gable, Guess, Gail, Gig, Gigi, Gus, Gator, Giles, Gypsie, Ginny, Grady, Gypsy, Geisha, Gizmo.
W
Walker, Wolfie, Wally, Worf, Winnie, Willy.
L
Lea, Libby, Lola, Lacey,Leah, Lacy, Leena, Lotta, Laddie, Lemy, Lilly, Lotti, Laika, Lennox, Lenny, Lotus, Lalita, Lenox, Lanya, Leo, Lucky, Lizzie, Lucy, Lara, Lexi, Lo, Lulu, Lumpy, Lassi, Luna, Luja, Lujo.
M
Miff, Marvin, Mikey, Mokie, Mason, Miko, Molly, Mavis, Milady, Maggie, Max, Millie, Maxie, Mopsie, Mimi, Morgan, Moro, Megy, Miska, Manny, Melba, Missy, Muddy, Manon, Merlin, Mister, Mudita, Mara, Merlot, Mita, Muffin, Mick, Mitch, Munch, Mickey.
S
Selma, Serena, Smita, Stormy, Smitty, Sadie, Shaggy, Smokey, Striker, Snoop, Shana, Sukie, Shandi, Sohini, Sulalita, Sammy, Shania, Sultan, Samoa, Shanta, Sparky, Sundy, Sunny, Sara, Shiro, Spencer, Sausy, Spotty, Savir, Sienna, Sushi,
Savita, Sierra, Spring, Simba, Sprint, Scooby, Suzie, Scooter, Spunky, Swami, Scott, Spy, Scotty, Siri, Sweets, Sissy, Swing, Skippy, Stitch, Sylvers, Stoney, Sylvie
O
Odie, Orsa, Oxford, Oktumi, Opale, Ory, Ozzie, Olivia, Oscar, Ozzy, Oly, Oprah, Ossi, Omar, Oragano, Osvaldo.

Pudl (Poodle)

Bokić svima! Bila sam,kao što znate 2 tjedna na moru,pa nisam pisala post... Danas ću pisati o Pudlicama! O Pudlicama,zato što sam na moru "upoznala" prekrasnog srednjeg Pudla Barnyea (kompić od mog psa)! Tek sam sada,u ova 2 tjedna imala prilike "upoznati" Pudla. Do sada nisam imala nikakvo iskustvo sa Pudlom i tek sam sada shvatila koliko je ta vrsta inteligentna,privržena,odana...Ma dosta sad toga...evo dosta toga o Pudli:
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us
Pudl je vrlo svestran pas. Zbog svoje inteligencije i želje za radom može biti korišten u različite svrhe i na različite načine. Agility, poslušnost, rad na tragu, flayball, rad s bolesnicima i djecom , lov, pronalaženje tartufa, cirkuske točke…
Manji pudli su prirodno dobri "živi alarmi" , a veliki se mogu obučiti kao psi za zaštitu. Zaprega velikih pudli s musherom Johnom Suterom je došla na cilj čak i na najpoznatijoj svjetskoj utrci psećih zaprega Iditarod i to 1989, 1990. i 1991. godine. No najveća njihova vrijednost je što su predivni psi za pratnju i društvo.
Prilagodit će se različitim uvjetima stanovanja, životnom tempu, količini kretanja tj. svemu onome sto diktira čovjek. Zadovoljni su sa svim samo da su uz svoju ljudsku obitelj. Lako se uće higijenskim navikama, a zahvaljujući svojoj specifičnoj dlaci i neperutanju kože ne izazivaju nikakvu alergiju kod osjetljivih ljudi. Manji pudli se vrlo lako nauče da bez greške obavljaju higijenske potrebe i u zatvorenom na način koji paše vlasniku (baš kao što to rade kućne mačke) što u određenim situacijama života u visoko urbanim sredinama može biti jako korisno i zahvalno .
Inteligencija, želja za radom i lako učenje te izrazita vezanost za svog čovjeka imaju svoju cijenu. Pudl je pas koji ne smije biti zanemaren i s kojim se mora raditi. Zanemareni i neodgojeni pudl je upravo histerični pas. Odgoj pudla je jednostavan, ali to nije pas koji će prošetati oko kvarta, a onda doma leći na svoje mjesto i spavati satima. Iskoristit ce svaki propust i nedosljednost, a pozornom oku i pametnoj glavici neće ništa promaknuti. Najsretniji su kada svagdje idu sa svojim vlasnicima i uz malo u njih uloženog truda se vrlo lijepo ponašaju. Znaju da je biti pristojan jako bitno ako želi "vidjeti svijeta". Doma je njihova njuška u svemu, a oni sami stalno za petama svojim vlasnicima. Ljudi koji ne podnose da je njihov pas potpuno i bezrezervno zainteresiran bas za sve sto oni rade, bolje da ne nabavljaju pudla. Pudl voli da mu se govori i pseći bihevioristi kazu da je to pasmina koja razumije najviše rijeći. Zato je s pudlom potrebno raditi, igrati se i pričati. Sve uloženo u njega ce biti višestruko vraćeno i život s pudlom će postati pravi užitak.
Image Hosted by ImageShack.us
VELIČINA
Pudl spada po nomenklaturi FCI (Fédération Cynologique Internationale) u IX. grupu (Psi za pratnju i patuljasti psi).
Postoji:
1. Veliki pudl (Grand Caniche, Grosspudel, Standard Poodle, Caniche gigante)
- visina u grebenu preko 45 do 60 cm
2. Srednji pudl (Caniche moyen, Kleinpudel, Medium size Poodle, Caniche mediano)
- visina u grebenu preko 35 do 45 cm
3. Patuljasti pudl (Caniche nain, Zwergpudel, Miniature Poodle, Caniche enano)
- visina u grebenu preko 28 do 35 cm
4. Toy pudl (Caniche toy, Toy Pudel, Toy Poodle, Caniche Toy)
- visina u grebenu mora biti od 28 cm nanize.
Nomenklatura AKC-a (American Kennel Club) je za pudla nesto drugacija. Postoji samo jedna pasmina koja dolazi u tri velicine:
1. Standard Poodle – preko 15 incha (38,1 cm) a bez gornjeg ogranicenja
2. Miniature Poodle – preko 10 incha (25,4 cm) do 15 incha (38,1 cm)
3. Toy Poodle – do 10 incha (25,4 cm).
Toy se izlaze u grupi toy pasmina - Toy Group, a Miniature i Standard u - Non-Sporting Group.
VRSTA DLAKE I NJENO UREĐENJE
Dlaka može biti u dva varijeteta: kovrčava i upredena s tim da je upredena vrlo rijetka zbog teškoča u održavanju i problema sa psećom kožom.
Posebna pudl dlaka koja se ne linja i nema nikakvog mirisa ima i jednu "manu". Zahtijeva od vlasnika posebno ponašanje prema njoj pa je za pudla obvezno šišanje svakih šest do osam tjedana, kao i redovno kupanje, četkanje i češljanje. Uređivati dlaku vlasnik može naučiti sam ili potražiti pomoč profesionalnog psečeg frizera.
Posebnu pažnju treba obratiti izložbenoj dlaci koja se u svrhu izlaganja mora održavati u nekoliko strogo propisanih frizura.
Continental Clip
English Saddle Clip
Puppy Show Clip
Vidjevši izložbeno uređene pse mnogi ljudi prekriže pudla na svojoj listi željenih pasmina. To je šteta jer psi koji se ne izlažu imaju bezbroj mogućnosti za uređenje dlake. Od šisanja po linijama tijela na pola centimetra do velikog izbora različitog oblikovanja dlake na nogama, glavi, usima, repu… Čak i mnogi uzgajivači smatraju današnje izložbene frizure pretjerivanjem u količini dlake i njenom uređenju i zastupaju tzv. "historically correct continental" frizuru.
Zapuštanje uređenja dlake odnosno neredovno šisanje, česljanje i četkanje je najgore što se pudlu može dogoditi. Tada se njegova lijepa dlaka pretvara u hrpu čvorova koji su po životinju vrlo neugodni, a po kožu nezdravi. Problemi s kožom mogu pak ugroziti cijeli organizam životinje. Zato onaj tko ne želi ili ne može pravilno brinuti o dlaci pudla, bolje da izabere neku drugu pasminu.
BOJA DLAKE
Po standardu FCI pudl mora biti jednobojni i to bijeli, smeđi, crni, sivi ili aprikot.
Po standardu AKC pudl mora biti jednobojni, a boje mogu biti sve čiste boje kao sto su: blue, gray, silver, browns, cafe-au-laits, apricot, creams, white, black. Crna i bijela su najčešće.
Za srebrnu je karakteristično da se štenci rađaju crni, a dlaka im polako "blijedi" tako da su nakon svakog šišanja drugačiji sve dok ne dobiju svoju stalnu srebrnu boju. To se zove "clearing to silver", a boja može gradirati od najsvjetlije platinasto srebrne do puno tamnije nijanse.
Uzgajaju se i vrlo su popularni i dvobojni pudli, a s obzirom na obrazac koji boje stvaraju po tijelu Amerikanci ih zovu parti poodle (nepravilno raspoređena kombinacija bilo koje dvije boje), harlequin (iskljućivo crnobijeli parti pudl tj. bijeli pudl s velikim crnim područjima čak do 40% gdje glava i uši moraju biti crni), phantom poodle (pravilno raspoređena kombinacija bilo kojih dviju boja u stilu dobermana ili rottweilera), brindle poodle (kombinacija boja tako da se dobije efekt ispruganosti kao tabby kod macaka), mismark (jednobojni pudl s nekoliko malih točaka druge boje najčešće bijele i to na prsima, bradi, nogama ili repu). Mogu biti prijavljeni u AKC, ali se ne mogu izlagati.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
parti
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
harlequin
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
phantom
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
brindle

Image Hosted by ImageShack.us
VELIKI PUDL ( Grand caniche )
To je pas skladnog oblika, srednje velik, sa značajnom frizurom i kovrčastom ili zauzlanom (ako nije raščešljana) dlakom. Njegov hod je tipčan - kao da pleše. Veliki pudl je uvećana podvrsta manjeg, od kojeg je i uzgojen. Pasminske karakteristike su iste za sve podvrste pudli (pročitajte sve o toj pasmini). Pas je čvrsto graden, kvadaratičnost njegovog tijela naglašava karakteristična frizura. Glava je duga, lubanjski dio je zaobljen, gubica jaka, njuška crna kod crnih, a bijela kod bijelih i sivih pudli. Smedu njušku imaju smedi pudl i aprikot pudl. Dlaka je duga. Rep drži uspravno i do polovice je kupiran. Dlaka je gusta, vunasta i gruba. Visina - od 45 do 58 cm, težina - do 22 kg.
Posebnu Ijubav prema pudlama izrazio je Peter Scheitlein 1840. godine u svom djelu "Pokušaj spoznavanja životinjske duše" ("Versuch einer vollstandigen Tierseelenkunde"): "Najpotpuniji pas je pudl. Što god je lijepoga i pametnog napisano za pse odnosi se i povezano je s njima. Taj pas je nešto posebno, originalno i genijalno. Sve na njemu je psihologija. Pudl je po naravi dobar. Svaki, koji je loš, takav je zbog lošeg ophodenja Ijudi prema njemu."Prije I. svjetskog rata pudle su uzgajali samo u jednoj veličini. Po mogućnosti su morali biti veći od 40 cm. Razlikovali su se samo po boji i frizurama. Pri kraju dvadesetih godina uzgojili su idealan tip velikog pudla. Patuljasta pudl je postao modni pas, koji je počeo izguravati velikog. Bilo je razdoblja u kojem je veliki pudl (zovu ga još i "kraljevski pudl") bio već skoro zaboravljen, a sada je sve omiljeniji, prvenstveno zbog dobrog karatera.
SREDNJI PUDL ( Caniche moyen )
To je "ishodišni" pas za sve tri veličine pudli (velikog, srednjeg i patuljastog). Glavu drži uspravno i ponosno, vrat je čvrst, bez podbratka. Šape su malene, zatvorene i oble. Medu prstima je plivaća kožica. Nokti su tvrdi i debeli.
Dužina tijela obično malo prelazi visinu. Leda su kratka. Koža je elastična, a njena boja je prilagodena boji dlake. Bijeli pudl ima kožu srebrnaste boje, a očni rub, usne,nos, desni i nokti su crno pigmentirani. Boja krzna je crna, smeda, bijela, srebrna ili aprikot. Visina - od 30 do 40 cm, težina - oko 15 kg.U njegovoj domovini Francuskoj pudla zovu caniche, što dolazi od riječi canard- patka. Ime govori da su ga prvobitno upotrebljavali za lov na pernatu divljač. Potomak je već skoro izumrle francuske pasmine barbet. Pudl je po naravi Ijubazan pas. Na strance i srodnike se ne obazire. Svu pozornost posvećuje članovima svoje obitelji. Nikada nije umoran, svoju prijaznost i svoje znanje želi uvijek iznova dokazivati, i zato je ponekad uistinu dosadan. Lako uči i voli raditi. Ima odlično pamćenje, stoga nauči mnoge stvari. Žalosno je da njegova velika sposobnost učenja najčešće nije iskorištena, jer je ne cijenimo dovoljno. Tvrd je pas, potrebno mu je puno kretanja. Tipičan je pas za držanje u stanu (ne pušta dlake), oprezan, mada ne obrambeni pas. Kod njege moramo paziti na unutrašnjost ušiju i zubni kamenac.
PATULJASTI PUDL ( Caniche miniature pudl )
Malen je, izrazito živahan pas elegantnog koraka (kao da pleše). Ima kvadratično tijelo, koje može biti frizurom naglašeno ili smanjeno. Na dugoj glavi s okruglim čeonim dijelom stop je malo izražen. Oči su postavljene malo bočno, pogled je živahan i vatren. Boja očiju je tamno smeda kod crnih, bijelih, sivih i aprikot pudlica, a kod smedih je svijetlo smeda. Uši moraju biti duge do usnih kutova. Mora biti bogato odlakan, s dugom, kovrčavom dlakom. Opseg prsiju, mjeren sa plećima, mora biti najmanje 10 cm veći od visine. Ima bujno krzno od kovrčave, vunaste dlake. Visina - do 30 cm, težina - oko 4 kg.
Prvi patuljasti pudl upisan je u njemačku rodovničku knjigu 1912. godine. U Americi tog psa zovu toy poodle. Ponekad je ta najmanja vrsta pudla definirana kao četvrta veličina tih omiljenih pasa. Patuljasti pudl mora biti samo smanjeni oblik srednjeg pudla i mora održati sve njegove tjelesne omjere. Uzgoj patuljastih pudla je zahtjevan, jer psi teže prerasti standardom odredenu visinu. Pas je posebno pogodan za život u manjim stanovima, ali i u većim gradovima. To je modni pas, naomifjeniji medu svim patuljastim pasminama čak i kod nas. Više od polovice svih pudli su patuljaste veličine.
Patuljasti pudl ima iste osobine kao njegov veći brat, srednji pudl. Privržen je Ijudima, lako uči, prijazan je i živahan. Njegova živahnost može rezultirati pretjeranom temperamentnošću, čemu naginju sve manje pasmine. Stoga veterinar treba, kod mogućih operativnih zahvata, više narkotičnog sredstva nego za recimo srednjeg pudla. Ako tako živahnog psa razmazimo i počovječimo, može postati nervozan i u konačnoj fazi histeričan. To rezultira agresivnošću - dovofjno je samo maknuti ruku prema njemu
i on će je ugristi. Do toga ponekad dode i zbog pretjeranje fjubomore prema obitefjskim članovima. Ako ga netko iz obitefji drži u naručju i približi se stranac, napast će ga. Za to su krivi vlasnici.Pudl treba više njege nego drugi pas. Da bi dlaka bila stvarno kvalitetna, moramo je svaki dan pošteno raščešljati.U inozemstvu, pogotovo u Americi, možemo naći i dvobojne pudle u različitim kombinacijama boja. Do sada je priznata samo crno-bijela kombinacija, a druge ne. Ako pudla vodite na izložbe, mora imati propisanu frizuru.
1. Lavlja frizura (klasična): Po njuški, zadnjim nogama i zadnjem dijelu tijela dlaka je kratko ošišana. Narukvice s dužom dlakom potrebno je ostaviti na prednjim i zadnjim nogama, a vrh repa mora biti oblikovan u ćup. Dulja dlaka je i po glavi te po prsima do kraja rebara.
2. Moderna frizura: Ostavfjaju se hlače na prednjim i zadnjim nogama, a donji dio nogu do kraja prstiju ima kratku dlaku. Rep je oblikovan u ćup. Na vrhu glave i na ušima je duga dlaka. Potpuniopis te frizure u knjizi bi oduzeo previše prostora.
Kada na izložbi dva jednakovrijedna psa imaju različitu frizuru, jedan klasičnu, a drugi modernu, pobijedit će onaj s klasičnom. U prošlosti su se na izložbama izlagali nefrizirani i neošišani pudli. Imali su uzlastu, oko 20 cm dugu dlaku. Takve pudle nisu više moderne i na izložbama ih nema. Kod štenadi je potrebno šišati samo obrazni dio lubanje i malo skratiti dlaku po cijelom tijelu. Takvu frizuru štene ima do petog mjeseca starosti. Već sam spomenuo - a to se i pretpostavlja da pudle treba njegovati svaki dan.
Upozorenje koje važi za velikog kraljevskog pudla: u standardima piše da se razvio iz srednjeg pudla, što nije istina, jer su prvobitni psi bili visoki izmedu 50 i 60 cm. U stvarnosti su uzgajači od tih pudli došli do manjih oblika. Sada je visina ograničena na 58 cm. Više pse suci diskvalificiraju. Pudle su jedni od najomiljenijih pasa i medu njima je naljepši upravo krafjevski ili veliki pudl. Mislim da je to jedan od najljepših pasa svijeta. Tko jednom ima pudla obično se nikad više ne odvaja od te pasmine.

Škotski ovčar

Bok svima! Pošto je jedna cura Tarra dobila Škotskog ovčara,a o toj vrsti nezna ništa...Napisata ću post o njima!
Image Hosted by ImageShack.us
Ponos britanskog uzgoja pasa, škotski ovčar nesumnjivo spada u grupu naj lijepših rasa koja plijeni pogled svojim dostojanstvenim držanjem te predivnom, gustom i dugom dlakom.
Ova rasa, zahvaljujući svom izgledu doživljava veliku popularnost sredinom XIX vijeka kada i kraljica Viktorija uzima grupu pasa ove rase i uvodi u svoj dvorac Balmoral u Škotskoj.
Vrlo brzo, uzgajivači uspjevaju svojom selekciom doprinesti boljoj kvaliteti dlake i stvore krupnijeg i snažnijeg psa. Od nekada izuzetnog ovčarskog psa, škotski ovčar postaje pratilac tog vremena. U 1880-im godinama prvi primjerci dolaze u Sjevernu Ameriku gdje ih, 1885-te, godine, AKC zvanično registrira. Uspješan uzgoj se nastavlja i na novom kontinentu gdje, vrlo brzo, naj lijepši primjerci rase dostižu cijene koje su bile u nivou prosječne desetogodišnje zarade jednog čovijeka u to vrijeme.Za vrijeme Prvog svijtskog rata pojavio se u pratnji britanskih trupa i na linijama fronta.
Popularnost škotskog ovčara naglo raste nakon serije holivudskh filmova o Lesi. koja uspjeva osvojiti srca mnogih ljubitelja pasa. Pored dugodlake varijante, postoji i kratkodlaka koja se vodi kao posebna rasa, odvojena od dugodlakog varijeteta. Priznaju se tri boje: trikolori (crni plašt i glava sa karakterističnim smeđim oznakama, zatim tzv. "blue-merle" (sivoplavičasti plašt sa crno prošaranim flekama, te tzv. "sable" (plašt varira u svim nijansama smeđe boje od najsvjetlije do mahagoni sa tipičnim crnim vrhovima,.
Ovaj zadnji varijetet je i najpopularnij, opet, zahvaljujući Lesi.

Opći izgled i veličina
Visina:
Mužjaci: 56 - 61 cm mjereno od tla do grebena; ženke: 51 - 56 cm.
Težina:
Mužjaci: 20.4 - 29.4 kg ženke: 18.1 - 24.9 kg

Temperament
Škotski ovčar pokazuje kvalitete lojalnog, inteligentnog i nježnog psa. Lak za obuku iako su primjetni tragovi tvrdoglavosti.
Lajanje je vrlo izraženo kod ove rase.

Savijet
Zbog obilnog linjanja guste poddlake u vrijeme ljetnih mijeseci, škotski ovčar nije prikladan za život u stanu.
EVO SLIKA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Gordon seter

Bokić svima! Evo...pošto me je jedna cura zamolila,napisat ću nešto o meni prekrasnom Gordon seteru! Pa evo:
Image Hosted by ImageShack.us
To je pas s najčvršćom postavom među svim engleskim dugodlakim ptičarima. Zbog elegantnosti i plemenitosti uspoređuju ga s plemenitim konjima, koje su koristili u lovu. Njegova tjelesna građa omogućava mu galopiranje. Čeoni dio lubanje nešto je širi i kraći od nosnog. Stop je dobro izražen. Oči su tamno smeđe i žare razumnošću i živahnošću. Rep je prilično kratak, debeo u korijenu, tanji prema kraju. I dlaka je prema kraju repa kraća nego uz korijen. Poželjno je da dlaka ne bude kovrčava ili valovita. Po trbuhu je jako odlakan. Boja krzna je crna kao ugljen, s kestenjasto smeđim mrljama i svijetlim poljima oko očiju. Visina - 66 cm, težina - oko 30 kg. Škotski seter je dobio ime po svom prvom pravom uzgajaču vojvodi Gordonskom, a škotski ga je spisatelj Markham već 1620. godine opisao kao psa koji je sposoban za svaki posao. Za svojU boju i krepko držanje mora zahvaliti križanju s bloodhoundom, i otuda najvjerojatnije škotski seter ima svoje tragačke sposobnosti. Od tog razmjerno snažnog psa zahtjevaju dobro traženje po zemljištu. U usporedbi s engleskim seterom ne može pretražiti tako veliko područje. Na pernatu divljač ukazuje stojeći, sjedeći ili ležeći, važno je samo to da je ukazivanje sigurno. Gordon setera uzgojili su u stjenovitim i kamenitim predjelima Škotske. Po osobinama se razlikuje od drugih setera, stoga je primjeren kao obiteljski pas, mnogo više nego irski seter. Dobar je čuvar, ne previše temperamentan, umiljat, miran, nešto otužne naravi. Između sva tri setera najotporniji je i najduže živi.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Kinologija


Opcenito o kinološkim udrugama i registrima
Ako slučajno živite na sjevernoameričkom kontinentu perspektiva vam je sljedeća:
Kao i svugdje u svijetu, registracija psa je potrebna i važna ako ste uzgajivač ili ako namjeravate sudjelovati u izložbama čistokrvnih pasa ili pak natjecanjima i ispitima koje pojedini registri organiziraju. Možete birati između nekoliko opcija (ovisno i o pasmini koje je vaš pas predstavnik, jer nisu sve pasmine priznate od strane svih registara): 1. ubilježiti psa u jednom od 3 najuglednija all-breed sjevernoamerička registra- AKC, CKC i UKC, 2. ubilježiti psa u nekom dobro organiziranom single-breed klubu (jedino rješenje za pasmine koje nisu priznate od strane velikih all-breed registara), 3. ako je vaš pas uvezen mozda je već ubilježen u nekom od ostalih uglednih registara, članica organizacije FCI.

AKC (The American Kennel Club) je utemeljen 1884. od strane grupe entuzijasta iz nekoliko psecih klubova. U klubu kažu kako im je cilj "odrzavanje registra čistokrvnih pasa i očuvanje njegovog integriteta...". AKC također "ima zabilježeno podrijetlo za preko milijun pasa godišnje, ali nije uključen u prodaju tako da ne može garantirati za zdravlje i općenitu kvalitetu pasa iz registra". Klub sponzorira preko 15 000 različitih natjecanja svake godine, te podupire i promovira sportove kao Agility, Obedience, Tracking, Hunting Tests..., kao i izložbe ljepote.
Trenutno je u AKCu priznato 157 pasmina kategorizirano u 7 skupina: Sporting, Hound, Working, Terrier, Toy, Non-Sporting i Herding. Postoji i Miscellaneous (razno) skupina u koju ulaze pasmine "na razmatranju". Kada AKCov Board of Directors odluči da pasmina zadovoljava određene kriterije (aktivan pasminski klub, uzgajivačka aktivnost s tendencijom povećanja na širem geografskom prostoru..), onda ju se prima u neku od 7 skupina. Trenutno su u Miscellaneous Beauceron, Plott Hound, Redbone Coonhound i Tibetan Mastiff.

UKC (The United Kennel Club) je utemeljen 1898. i danas je drugi najstariji i drugi najveći all-breed registar u USA (nakon AKCa). Godišnje registrira preko 250 000 pasa, te također podupire cijeli niz natjecateljskih sportova i izložbi ljepote.
Trenutno je u UKCu priznato preko 300 pasmina kategorizirano u 8 skupina: Companion Breeds, Guarding Dogs, Gun Dogs, Herding Dogs, Northern Breeds, Scenthounds And Pariahs i Terriers.

CKC (The Canadian Kennel Club) je primarni registar čistokrvnih pasa u Kanadi. Sponzorira vlastita natjecanja i drži priznatima preko 160 pasmina koje su kategorizirane u istih 7 skupina kao i u AKCu.

FCI (Federation Cynologuique Internationale) je svjetska kinološka udruga, utemeljena 1911. sa ciljem promicanja i zaštite čistokrvnih pasa. FCI nije registar i ne izdaje pedigree. On je krovna organizacija nad 80 članova iz 80 zemalja širom svijeta (jedan od kojih je i HKS Hrvatski Kinoloski Savez) od kojih svaki izdaje vlastite pedigree i obučava vlastite kinološke suce. FCI se brine da svi pedigrei i suci budu zajednički priznati od strane svih clanova organizacije. Na Members stranicama FCIa nalazi se sljedeća geografska podjela zemalja članica: Europa, Azija, Afrika, Australija i Amerika.
Trenutno su u FCIu priznate 332 pasmine kategorizirane u 10 skupina: Sheepdogs and Cattle Dogs (except Swiss Cattle Dogs), Pinscher and Schnauzer – Molossoid breeds – Swiss Mountain and Cattle Dogs and other breeds, Terriers, Dachshunds, Spitz and primitive types, Scenthounds and related breeds, Pointing dogs, Retrievers – Flushing Dogs – Water Dogs, Companion and Toy Dogs i Sighthounds. Standardi za pasmine su razvijeni od strane države u kojoj je pojedina pasmina nastala i nacionalno su vlasništvo. Primjećuje se da je FCIova kategorizacija pasmina temeljena na njihovim pojedinim povijesnim i radnim nasljeđima, dok su američke podjele praktičnije utemeljene na opcćnitim pasminskim karakteristikama.

Špic

Bokić! Evo nešto i o vrsti ŠPIC!
Image Hosted by ImageShack.us
Rasna obilježja jednaka su za svih pet veličina špiceva. Špiceve odlikuje lijepo krzno s izrazitim ovratnikom. Glava je slična lisičjoj. Pogled je bistar i razuman. Uši su šiljaste, malene i uspravne. Rep je bogato odlakan. Svi špicevi su drski, što je uvijek povezano s nepovjerljivošću. Veliki špicevi su crni, bijeli i smedi, a srednji su crni, bijeli, smedi, narančasti i metalno sivi. Bijeli špicevi moraju biti čisto bijele boje. Veliki špic ima visinu 40 do 50 cm i teži oko 25 kg, a srednji špic je visok 32 cm (idealna visina) i teži 6 do 7 kg. Ako netko želi imati nepotkupljivog čuvara, koji zagrabi svakog stranca za hlače ili čak za grlo, sa špicom će biti sasvim zadovoIjan, tvrde poznavaoci te stare pasmine. Što je kuća praznija, to špic mora biti veći. Čuva za ogradom ili vratima, a sposoban je čuvati i bicikl, automobil ili torbu za kupovinu. Špic se poistovjećuje s gospodarevim vlasništvom, pa svaku opasnost najavi lajanjem. Koliko dugo i kako glasno će to činiti ovisi o odgoju. Samo u krajnjoj situaciji koristi i zube. U tom slučaju lajući ugrize, odmakne se i ponovo napadne s boka. Kada špic nešto čuva, lopovi će se povući u trenutku kad ga ugledaju ili čuju. Svaki je špic posebno privržen gospodaru i domu. Savestran je i obično napravi ono što mu se kaže. Ta stara pasmina je izuzetno otporna. Špicevi žive dugo.
EVO I VIDEO:


Bernardinac

Bok>! Moja frendica Nataly ima Bernardinku Lunu,pa ću pisati nešto o Bernardincima...
Image Hosted by ImageShack.us
Poznato je da je Bernardinac omiljen zbog svoje velicine, ljepote, dobrocudnosti i plemenitosti. Međutim, svaki pravi ljubitelj ove rase, mora se upoznati sa svim bitnim momentima vezanim za ovu rasu, prije nego se odluci da nabavi psa.
Nije dovoljno znati da je on snazan, veliki pas, dobar cuvar, ljubimac djece. Treba znati da Bernardinac zivi 8-10 godina, da zbog svoje velicine zahtjeva mnogo hrane, dosta prostora za zivot i kretanje, da su njegovo drzanje i njega prilicno skupi. Onaj ko kupi Bernardinca samo zbog prestiza, da bi time istakao svoj materijalni status, sigurno nije pravi ljubitelj ove rase, kao ni onaj koji ce ga odgajiti samo zbog materijalne koristi. Samo pravi ljubitelj je spreman da se mnogo cega odrekne u korist svog ljubimca. Ovo nije navedeno da bi pokolebalo buduceg odgajivaca, naprotiv, da bi stimuliziralo onog pravoga "snoba" odvratilo od kupovine, jer to kao po pravilu za kratko vrijeme preraste u mucenje psa.Kada smo odlucili da kupimo Bernardinca, bolje je da nabavimo stene nego odraslog psa. Stene trazi mnogo vise truda, njege i zalaganja, ali prednost je u tome sto cemo uz odgovarajucu njegu i odgajanje dobiti psa kakvog smo zeljeli, po nasem ukusu i zahtjevima. Odrasli pas je vec formiran, ima svoje navike i osobine koje nam se nece bas uvijek dopasti. Takav pas se teze navikava na nas, pati za starom sredinom i vlasnikom, cesto odbija hranu, a moze biti i agresivan.
Uzgajivačnica
Stene treba kupiti od provjerenih i priznatih uzgajivača. Najbolje bi bilo, ako je moguce, posjetiti nekoliko izlozbi pasa, iz razgovora sa uzgajivačima i kinoloskim sudijama za ovu rasu, koji ce Vam sigurno izaci u susret, nauciti nesto vise o ovoj rasi. Kada vidite stenad, obavezno trazite da pogledate i roditelje, jer je genetika vrlo bitna kod biranja steneta. Pored njihovog izgleda, vazno je obratiti paznju i na njihovo ponasanje, odnos prema vlasniku, da li su plasljivi ili agresivni, da li su veseli, masu li repom, raduju se...... Nekada i uslovi njihovog smjestaja, velicina i izgled prostora (boksa) u kome zivi pas, mnogo govore o odnosu vlasnika prema psu, t.j. o paznji i ljubavi koju on poklanja svom ljubimcu. Pozeljno je posetiti vise uzgajivačnica i usporediti ponuđenu stenad. Tada cemo vidjeti razlike i moci se odluciti za najbolje, jer svi stenci su simpaticni, lijepi i umiljati, ali taj period brzo prolazi a malo kome je svejedno dali ce sljedecih desetak godina pored sebe imati lijepog ili ruznog psa.
Muzjak ili zenka
Najcesce se kada kupujemo psa prvi put, tesko odluciti: muzjak ili zenka. Sa uzgajivačnicama je drukcije, oni znaju treba li im novi, kvalitetniji priplodnjak ili zenka koju bi mogli koristiti za priplod i od nje ocekivati kvalitetnu stenad za dalji uzgoj ili prodaju. Moramo znati da su i muzjak i zenka podjednako inteligentni, jednako dobri cuvari i jednaka im je odanost i privrzenost gospodaru i djeci. Navjeste Vam neke karakteristike i muzjaka i zenki, sto ce Vam mozda pomoci u odluci. Vecina se odlucuje za muzjaka jer je on veci, snazniji, djeluje mocnije. Muzjak je plodno zreo sa 18 mjeseci. Tada pokazuje da zeli biti malo "svoj", tako da mu moramo pokazati vise autoriteta da bi nas kasnije slusao. Muzjak je plodno potentan cjele godine, te moramo znati da je spreman uvijek, kada osjeti miris bilo koje zenke koja se tera, bude uznemiren i neposlusan. Za njega tada nema prepreka, cini sve da posjeti "damu". Muzjak takođe zeli sto veci prostor u kome ce dominirati, i tu svoju teritoriju obiljezava i ogranicava mokracom. Za to mu sluzi svako drvo, zbun, ugao kuce, automobilska guma i slicno.
Zenka je nesto manja od muzjaka ali je cesto krotkija i poslusnija. Vrlo se vezu za kucu, i nije sklona lutanju. Neki cak tvrde da je za prvog psa bolje izabrati zenku. Međutim, svaka zenka dva puta godisnje ima "teranje" (plodni nagon, koji se manifestuje krvarenjem, koje nije obilno onoliko koliko se u prvi mah pomisli) i tada osjeca nagon za parenjem. U tom periodu je uznemirena, ponekad cvili, manje je poslusna, a krvarenje moze biti malo neugodno, ukoliko je držimo u kuci ili stanu. U tom periodu je moramo obezbjediti da ne stupi u kontakt sa nekim muzjakom, jer se lako moze desiti da nasa ljubimica ostane skotna sa nekom ulicnom lutalicom.
Ne kupujte nevakcinisano stene i bez rodovnika.Kada kupujete Bernardinca, uzgajivač je duzan da Vam uz njega da rodovnik psa. Rodovnik sadrzi ime psa, datum ostenjenja, opis psa, (boje i oznake), imena predaka. U rodovnik su jos unjeti ime i prezime uzgajivaca kao i njegova adresa.Pravilno i bilo ako bi sa uzgajivacem potpisali ugovor, u kom ce Vam on garantirati, da stene nema vidljivih i genetskih mana. Na zalost takvi ugovori kod nas nisu praksa.
Koliko treba biti staro stene pri kupovini
Najbolje je kupiti stene. Ono treba biti staro najmanje 8 nedjelja. Međutim, stene iziskuje mnogo truda, vremena, njege i strpljenja. Stene je sklono nestaslucima, cesto napravi manju stetu, izgrize nesto i sl. Ono trazi mnogo paznje, ljubavi, dobru ishranu i njegu. Sa stenetom je vazno igrati se, lijepo postupati, jer samo tako ce izrasti u psa kakvog ste zeljeli. Zbog svih ovih obaveza prema stenetu, pojedini zele kupiti odraslog psa. Takav pas ima određene navike, osobine koje nam se nece uvijek svidjeti a koje on tesko moze izmeniti. Odrastao pas se tesko privikava na Vas i novu sredinu, moze se desiti da odbija hranu, pa cak i da bude agresivan. Zato je najbolje izabrati zlatnu sredinu, i kupiti psa od 4 do 5 mjeseci starosti. Takav pas je prosao najkriticnije periode u razvoju steneta, a jos uvijek cete moci prilagoditi svojim zeljama i zahtjevanjima.
Kratkodlaki ili dugodlaki bernardinac
Obje varijante Bernardinca su ravnopravno zastupljena. Dozvoljeno je i njihovo međusobno parenje. Da li cete izabrati kratkodlakog ili dugodlakog Bernardinca zavisi od Vaseg ukusa. Odrzavanje kratkodlakog je jednostavnije, dok dugodlaki djeluje raskosnije. Ukusi su razliciti a o njima naravno ne treba raspravljati.
Mladi Bernardinac se cini uvijek gladnim iako je upravo jeo. Magicno ga privlaci miris Vase kuhinje. Vecina njih ce sjedeti kao po naredbi i gledati u Vas tanjur dok jedete. Od tamo ih nista ne moze maknuti. Moramo znati da PSU NIJE MIJESTO U KUHINJI. Bernardinac vrlo brzo toliko naraste da ce poceti stavljati glavu na stol za vrijeme ručka, cak ce pokusati i da Vam ukrade hranu, sto priznat cete moze biti vrlo neprijatno pogotovo ako imate goste na rucku. Zato budite dosljedni i ne pustajte ga u kuhinju.
Neugodan skok
Vas pas ce vrlo brzo da poraste i postat ce veoma tezak. Kada dođete kuci on ce Vam se obradovati i skocit ce na Vas u znak strasnog pozdrava. Pri tome morate biti vrlo stabilni da ne biste pali. Dok je Vas pas jos mali, ako ste u starom odjelu i ako je lijepo vrijeme ovakav skok moze biti jos i simpatican, ali sta cete kada Vas pas bude imao preko 70-80 kilograma, ako je vani kisa ... Zato ga treba od malena odvici od ovakvog skakanja. To cete najlakse postici ukoliko mu u pokusaju skoka ocepite zadnje sape, /vodite računa da to ne bude prejako/ i ostro mu kazete FUJ. Ukoliko to ponovite nekoliko puta vrlo brzo cete ga nauciti da je to pogresna i zabranjena radnja. U suprotnom ocekujte da poslje svakog susreta sa Vasim ljubimcem budete prljavi, ogrebeni a mozda i sruseni.
Vrijeme grizenja svega
U starosti od 10 nedjelja, Vas mali Bernardinac ce poceti traziti na cemu ce moci ostriti svoje mlade zube. On ima nezadrzivi nagon da grize sve oko sebe. U ovom periodu cete morati zbog zdravlja Vaseg steneta, budno pazite na njega. Ako Vam samo malo popusti paznja stradat ce Vam mnoge stvari /cipele, carape , namjestaj..../. Ne ostavljajte mogucnost da u igri dohvati i grize kablove za struju i cuvajte ga od dodira sa staklom !!! Malo je vjerovatno da bi preziveo strujni udar, a posjekotine /pogotovo na sapama/ se dugo i tesko lijece, a za to vrijeme rast i razvoj Vaseg ljubimca ce sigurno biti u zastoju. U specijaliziranim prodavaonicama za kucne ljubimce mozete naci kosti, od presovane koze, ali obzirom na njihovu cijenu moze Vam dobro posluziti i velika teleca kost. Nikako ne davati pilece ili slicne kosti koje se cjepaju po duzini, jer mogu izazvati ozbiljne povrede Vasem psu.
Susreti pasa u setnji
Vase stene ili mladi Bernardinac ce se veoma rado igrati sa ostalim psima drugih rasa. Dok ga setate obradovat ce se gotovo svakom psu, bio on stene ili odrastao pas. Dogodit ce se ponekad da neki odrasli pas manje rase, Vase krupno stene savlada ali taj period ce vrlo kratko trajati. Gotovo neprimjetno Vas pas postaje stariji i zreliji i od onog krupnog steneta izraste u samouvjerenog, mocnog Bernardinca koji ce tesko naci odgovarajuceg partnera za igru. Moze Vam se desiti da njegovo ponasanje prema drugim psima postane nepredvidivo.
Poslusnost
Tako veliki pas kao sto je Bernardinac, a neposlusan, moze postati vrlo neugodan za Vas a o drugima da i ne govorimo. Vas pas Vas nece slusati ukoliko mu se ne nametnete kao neko koga ce morati a i htjeti slusati. To je najlakse ako psa odmjereno kaznite ili nagradite ne popustajuci mu nikada zato sto je mali, sladak, ima tako tuzne oci ... Taj mali ce za nekoliko mjeseci biti vrlo velik i vrlo jak a onda cete Vi slusati njega. Dakle bez popustanja ali ni slucajno ne pretjerujte u grubosti, u suprotnom dobit cete velikog plasljivog psa, sto je vjerujte vrlo ruzna slika. Sve zapovjedi koje mu izdajete moraju biti kratke, jasne , dok sve pohvale trebaju biti izgovorene blago i umirujuce..
EVO I SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zlatni retriver

Bokić! Meni su Zlatni retriveri baš slatki...pa onda...
Image Hosted by ImageShack.us
Simpatičan je, živahan i jak pas. Već iz daleka se vidi da je istrajan trkač. Jako je umiljat. Za njega je karakteristična duga, zlatna, glatka i lagano valovita dlaka. Čeoni i nosni dio lubanje su jako razvijeni, mada ne grubi. Zlatni retriver ne smje djelovati grubo. Oči i vjeđe su tamno obojane i imaju mekan izraz. Rep je ravan, obrastao dugom dlakom i pravi zastavicu. Ne smje biti držan visoko, a uopće ne preko leđa. Gornja dlaka nesmje biti kovrčava, a pod njom je gusta poddlaka, koja ne propušta vodu. Boje: svi tonovi između zlatne i boje vrhnja, krzno ne smije biti smede ili boje mahagonija. Visina - od 56 do 62 cm, težina - 29 do 32 kg. Ima dugu životnu dob. Zlatni retriver je priznat kao rasa u Engleskoj 1913. godine. Nastao je parenjem zlatno žutog Wavy Coat Retrievera (retrivera valovite dlake) s vodenim španijelom, irskim seterom i žutim goničem. Nije poznato kako je teklo ukrštanje. Rasu je stvarao lord Tweedmouth sredinom prošlog stoljeća. Zlatni retriver je zbog svoje ljepote postao omiljena rasa. U toku lova donosi ustrijeljenu pernatu divljač. Pošto odlično pliva, koriste ga i u obraslim močvarnim predjelima. Aktivan je i u hladnoj vodi, jer njegova poddlaka ostaje suha i topla. Kao obiteljski pas je nadasve strpljiv, miran i privržen članovima svog čopora. Jako voli dijecu. Nije agresivan, a po naravi je oprezan. Ukrasan je pas i potrebno mu je puno slobode i bavljenja s njim. U većoj starosti ponekad se javlja siva mrena na očima. Inače je otporan.
EVO VIDEO:

Čivava


Image Hosted by ImageShack.us
Sitno je pseće stvorenje s kratkim, ravnim leđima i ravnim nogama, koje drži razmaknuto. Dugi rep nosi u lijepo oblikovanom luku preko leđne linije. Glava je zaobljena poput jabuke, nosni dio lubanje je nježan sa jasno izraženim stopom.Oči su velike iako ne smeju biti previše izbuljene. Netopirske uši su pri osluškivanju postavljene uspravno. Dlaka je kratka, gusta i sjajna, poželjan je malen okovratnik. Drugi tip psa ima mekanu i dugu dlaku. Dugodlake čivave možemo zamjeniti sa psom pasmine papillon (leptir). Glavna razlika među njima je u veličini koja u standardu još uvijek nije precizno određena. Visina ne smije biti viša od 20 cm, težina je od 500 g do 2,5 kg. Čivava je najmanji pas na svetu. Dobio je ime po meksičkoj državi Chihuahua (tamo još uvijek možemo vidjeti čivavama slične, ali robusnije pse) odakle su pasminu u prošlom stoljeću prenjeli u Ameriku. Njegova umiljata, krhka vanjština vara - u stvarnosti je živahan, odlučan pas koji se ne boji svojih velikih rođaka. Tipičan je pas za naručje, jer se tamo najbolje osjeća - prije svega u gospodarevom naručju. Gospodaru je neobično privržen. Skoro nikada ne laje već samo prigušeno reži. Tako se ponaša prema svim "sumnjivcima". Čivava je inteligentan, neobično temperamentan pas, spreman za učenje. Kod kratkodlakih i dugodlakih varijeteta dozvoljene su skoro sve kombinacije boja, a američki standard dozvoljava i srebrno sivu, čokoladno smedu i crnu boju. Čivavi je svaki dan potrebna duga, opuštena šetnja. Životno doba je dugo.
EVO SLIKE OD KRATKODLAKE ČIVAVE OD MOG DJEDA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Godišnji odmor sa ljubimcem?

Bok! Evo...ljeto je i ljudi idu na more! =))) A naši ljubimci??? Pa nećete ih valjda ostaviti same.Pa...evo neki postić vezan uz to.
Image Hosted by ImageShack.us
Dolazi nam još jedno dugo toplo ljeto. Polako razmišljamo gdje provesti svoj toliko očekivani i zasluženi odmor, kada i koliko će nas to koštati, što sve ponijeti, te hoće li put biti mrcvarenje kao i prošle godine?
Oni koji posjeduju kuću, apartman ili slično, smještaj ne zadaje previše briga, dok ostali moraju najviše brinuti baš o tome.
U svakom slučaju, prije nego odlučite povesti ljubimac na put, dobro provijerite i dogovorite uvijete oko boravka Vaše životinje, jer će Vas propusti skupo stajati, kako Vaših živaca, novaca a možda i ljetovanja. Svakako, probajte saznati gdje je najbliža veterinarska stanica ili ambulanta, jer nikad se nezna kad Vam može zatrebati!
Kad ste dogovorili sve oko boravka, osim vlastite prtljage, morate pripremiti i prtljagu Vašem ljubimcu.
Najbitnije je da je životinja zdrava i u dobroj kondiciji, jer zaista ne možete predvidjeti kako će samo putovanje djelovati na nju. Večer prije polaska, neka obrok bude malen, a životinja prošetana. Manju šetnju bi trebalo obaviti, ukoliko je moguće, i prije samog polaska, kako bi životinja obavila sve svoje potrebe. Bilo bi zgodno da na put krenete što je ranije moguće, ili noću, kako bi izbjegli velike dnevne vrućine. Nemojte zaboraviti ponijeti i hranu, jer nemožete biti sigurni dali mjesto gdje putujete ima pet shop s hranom kakvu jede Vaš ljubimac, jer osim samog stresa od puta i promijene okoline, zadnje što mu treba je da promijeni i hranu koju toliko voli. Ponesite njegovu najdražu igračku, dekicu i naravno higijenski pribor, jer ipak ostajete duže vremena.
Ako znate da Vam pas pati od «putne» mučnine, koristite tablete protiv mučnine (Reisfit), kako bi pomogli svojoj životinji da lakše podnese put. Životinju smjestite u automobil, tako da bude što je manje moguće izložena suncu, i da je na što nižoj temperaturi. Svakako je poželjno i to, da ju smjestite tako da nema propuha ili struje suviše hladnog zraka, npr. kad koristite klima uređaj.
Za vrijeme puta, svakako stanite svakih 1,5-2 sata vožnje, barem na 5 minuta i ponudite životinji svježu vodu i priliku da se prošeta i eventualno «obavi» neke stvari.
Imajte na umu, da i Vi volite stati na kratko i protegnuti noge i popiti hladnu pivu, pa nemojte slično uskratiti i svojoj životinji.
Image Hosted by ImageShack.us Image Hosted by ImageShack.us

NJEMAČKI OVČARSKI PAS


Image Hosted by ImageShack.us
OPĆI IZGLED
Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom, pošto se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan. Kosti su mu lake ali snažne. Odnos između visine i dužine, kao i stav i položaj nogu tako su usklađeni da omogućavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti ka dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola treba da su jasna i izrazita, što znači muževnost psa i ženstvenost kuje treba da su očigledni. Njemački ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urođene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne građe u kojoj ništa nije suvišno ili nedostaje. Način na koji se pas kreće i kako se ponaša mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihički uvjeti koji mu omogućavaju da u svako doba i sa najvećom izdržljivošću bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora da bude vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošću i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora da brani svog gospodara ili njegovo imanje. Mora da rado napada kad to njegov gospodar želi; mora da bude vrlo oprezan, pa ipak prijatan kućni drug, blag u odnosu na povjerenu mu okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, a otvoren u općenju sa ostalim ljudima; sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.
POLOžAJ NOGU I HOD
Njemački ovčar je kasač. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustiže prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge treba da su tako jedna prema drugoj postavljene, odnosno da budu u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvaća isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leđa bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i dužine pravilan i kada je dužina kostiju u odgovarajućem razmjeru, pas ima dugačak i nizak korak što stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, počevši od vrhova ušiju pa putem vrata, leđa, sve do vrha repa, postoji blago zatalasana linija.
ODLIKE KARAKTERA
Karakteristična svojstva čistokrvnog njemačkog ovčara su: čvrstina nerva, pažljivost, iskrenost, budnost, vjernost, nepodmitljivost, kao i srčanost, borbenost i oštrina. Ova svojstva čine da je on vrlo pogodan za svaku upotrebu, a naročito se upotrebljava kao pas čuvar, pratilac, pas za zaštitu i kao pas stražar.
GLAVA
Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opći utisak da je glava suha, umjereno široka između ušiju.
ČELO
Sprijeda i sa strane gledano, čelo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo označena.
OBRAZI
Obrati su lagano zaobljeni sa strane i nisu izbočeni.
GORNJI DIO GLAVE
Odozgo gledano glava se od ušiju ka nosu postepeno i ravnomjerno sužava, sa kosim ali ne oštro izraženim stopom i završava se dugačkom i suhom njuškom u obliku klina.
NJUŠKA
Njuška je snažna.
USNE
Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.
NOSNIK
Nosnik je prav i gotovo usporedan sa produženom linijom čela.
ZUBI
Zubi su vrlo snažni; škarasti sjekutići oštro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizač, a još manje predgrizač.
UŠI
Srednje veličine, uši su, u osnovi, široke, visoko nasađene, uspravno nošene, sa šiljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepoželjne su klempave uši. Diskvalificiraju se psi sa odsječenim i oborenim ušima. Štencima i mladim psima uši ponekad vise do četvrtog ili šestog mjeseca, a katkad i duže.
OČI
Srednje veličine, oči su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja očiju, po mogućnosti je tamna. Izraz očiju je živahan i "pametan".
VRAT
Snažan sa dobro razvijenim mišićima, srednje dužine, bez podgušnjaka (fanona). Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inače je ravno nošen.
TRUP
Grudi duboke, ali ne pretjerano široke. Rebra nisu ni ravna ni bačvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leđa, uključujući i slabinski dio, ravna i snažna, ne pretjerano dugačka između grebena i sapi. Dužina trupa treba da bude veća od visine grebena. Odbacuju se kvadratični i visokonogi psi. Slabinski dio leđa je širok i snažan, a sapi su duge i blago se spuštaju.
REP
Kitnjasto četkast, dopire do skočnog zgloba i katkad je pri vrhu u stranu zavrnut, iako je to nepoželjno. Kad pas miruje, rep u blagom luku vidi nadolje, a kad je pas uznemiren ili kad se kreće, jače savijen i podignut. Rep ne smije da bude ni pravo niti malo zakovrnuto iznad leđa nošen. Umjetno prikraćen rep odbacuje se.
PREDNJE NOGE
Plećke dugačke i kosa postavljene, ravne i nisu naprijed postavljene. Nadlaktica se spaja s plećkom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plećka, dobro snabdjevena mišićima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su čvrste, ali ne previše krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.
ZADNJE NOGE
Butine široke, sa snažnim mišićima. Butnjače prilično dugačke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajućoj dugačkoj goljenici. Skočni zglob, kao i zadnje došaplje, snažni i čvrsti.
ŠAPE
Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snažni, u većini slučajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Pošto zaperci većinom prouzrokuju raskrečen - širok hod, a mogu da dovedu i do ozljede nogu, treba ih odmah po rođenju otkloniti.
BOJA
Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i sa crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi sa odgovarajućim svjetlijim oznakama) tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek pošto izbije pokrovna dlaka.
DLAKA
a) KRATKE OŠTRE DLAKE - (netochaarige) njemački ovčarski pas: pokrovna dlaka je prava da bude, po mogućnosti gusta. Svaka pojedina dlaka je prava, oštra i dobro polegla. Glava i unutrašnja strana ušiju, prednji dijelovi nogu, šape i prsti obrasli su kratkom, a vrat je obrastao dugom i gušćom dlakom. Na zadnjoj strani prednjih i zadnjih nogu sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka je duža i stvara zastavice umjerene dužine. Dužina dlake je različita, a zbog različite dužine nailazimo na veliki broj varijanti. Pretjerano kratka, dlaka kao i krtice ocjenjuju se kao mana.
b) DUGO-OŠTRODLAKI - (langstockhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je duža, nije uvijek prava, oštra i ne prileže potpuno uz tijelo. Naročito na unutrašnjoj strani ušiju, iza ušiju, na zadnjoj strani goljenice, a najviše u predjelu slabina dlaka je znatno duža i stvara , ponekad, pramenove na ušima i zastavice počevši od laktova do došaplja. Zastavice na butinama su dugačke i guste. Rep je kitnjast sa lakom perjanicom. Nepoželjna je dugačka i oštra dlaka, pošto nije tako otporna na nevrijeme kao normalna oštra dlaka; ali se u slučaju da je podlaka dovoljno gusta, pas ipak ostavlja za rasplod.
c) DUGODLAKI - (langhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je znatno duža nego u dugo-oštrodlakog psa i uglavnom stvara razdjeljak na leđima. Podlaka postoji samo u predjelu slabinskog dijela leđa ili uopće ne postoji. Često se u dugodlakih njemačkih ovčarskih pasa nailazi na uzane grudi ili na uzanu i izduženu građu njuške. Pošto je otpornost na nevrijeme, kao i upotrebljivost dugodlakih ovčarskih pasa znatno umanjena ne treba ih upotrebljavati za rasplod.
MANE
Svaki nedostatak koji utječe na upotrebu, izdržljivost i radnu sposobnost, naročito obilježja koja ne odgovaraju pasmini i prirodi ovčarskih pasa kao što su: nezainteresiranost, nervozan temperament, ili razdražljivost, plašljivost, mono ili kriptorhizam, isključuju psa sa ocjenjivanja. Iz rasploda isključuju sljedeće mane: nedostatak životne snage i volje za radom, nježna ili limfatična konstitucija, slaba izgrađenost, izrazita izbledjelost boja. Albino psi (tj. albino pas sa potpunim nedostatkom pigmenta, kao na primjer crvena sluzokoža nosne pečurke, itd.). Zatim, veća odstupanja od veličine (preveliki ili premali), slabašni psi, pretjerano visok ili kratak u općem izgledu; pretjerano laka i teška građa; meka leđa; stubast stav nogu, kao i svi ostali nedostaci koji utječu na izdašnost i izdržljivost hoda; zatim pretjerano kratka, zatupasta, pretjerano slaba, šiljasta ili izdužena njuška, a nedovoljno snažna; podgrizač li predgrizač, ili ostali nedostaci kao naročito slabi ili oštećeni zubi. I na kraju, pretjerano meka, kratka ili pretjerano dugačka dlaka, ili nedostatak podlake; oborene ili stalno loše nošene uši; zakovrnut, uvijen ili loše nošen rep; odsječene uši i rep; urođen kratak rep.
EVO SLIKE:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Labrador retriver


Image Hosted by ImageShack.us
To je pas snažnog izgleda, aktivan i pun energije. Unatoč jakoj postavi lagano se kreće. Karakteristično za njega je jaka, kratka dlaka, ravna, bez kovrči. Poddlaka odbija vodu. Dlaka na nogama i na repu nije duža. Za tog retrivera tipičan je tzv. vidrin rep. Čeono koleno je izraženo, gubica jaka i na krajevima nije bitnije sužena. Smeđe oči su prijatnog izgleda. Uši su obešene tesno uz glavu, srednje velike i postavljene prilično unazad.Boja je crna, čokoladno smeđa ili svetlo žuta. Žuti psi imaju najgušću dlaku. Visina - 55 do 62 cm, težina - od 25 do 31 kg. Životna dob oko 12 godina.Prvi standard za labradore je napisan 1887. godine i u njemu su posebno isticali njegovu tvrdoću i vodljivost. Kao samostalna rasa bio je priznat 1905. godine. Najpre su bili samo crni, a druge boje nisu bile dozvoljene. Labradorova prednost je odlična vodljivost. Sposoban je učenik i već u toku šetnje ili igre naučimo ga donošenju. Po naravi je prijatan i voli decu.Nije previše glasan i unutrašnje je stabilan pas (i u velikim gradovima, gde ima puno prometa). Dobro se razume s drugim psima i ostalim domaćim životinjama. Neustrašiv je i razmjerno dobar čuvar. Koristi se kao vodič za slepe, a uzgaja se i za izlože. Ne obazire se na vremenske promene, robustan je i otporan, pa mu čak ni sneg ni hladnoća ne smetaju.Ubrajaju se među najomiljenije porodične pse. Posebno je dobrodušan pas.
A EVO I MALO SLIKA:
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Samojed-osmjeh se zove imenom mojim

Pozdrav svima!Pošto je moja frendica nedavno dobila štene Samojeda...
Image Hosted by ImageShack.us
Ovi sjeverni psi bili su temelj za nekoliko pasmina koje su se kasnije razvile u Europi. Neki su zadržali pastirski karakter, a drugi su se prilagodili za vuču saonica. Drevno nomadsko pleme centralnog dijela sjevernog Sibira - Samojedi ili Neneci oduvijek su se oslanjali na svoje pse. Ovaj pas nikada nije postao lovac, ali se zato ubrzo prilagodio za vuču, postao čuvar i vjerni suputnik. Samojed nije tipičan pas čuvar, on jednostavno veselo najavi dolazak svakog gosta. Samojedi su bili jedinstveni među eskimskim plemenima po osobnom i radnom kontaktu sa psima. Često su članovi obitelji uzimali pse da s njima spavaju u velikim šatorima od sobove kože (Chooms) pod pokrivačima od topla sobova krzna jer su ih psi dodatno utopljavali. Djeci su dopuštali da se igraju sa štencima, a ako su kuje iz nekog razloga bile nesposobne ili nepodobne za dojenje, žene su osobno hranile i podizale mladunčad. Ta činjenica najbolje pokazuje koliko je pleme Samojeda cijenilo i ustrajno socijaliziralo svoje pse.

Prvi europski istraživači tog područja opisivali su dugodlake bijele, crne i crno-bijele pse. Pustolov Took napisao je 1779. godine da Samojedi "upotrebljavaju svoje pse za vuču saonica .... i da nose odjeću od čupavog psećeg krzna". Trgovci krznom koji su putovali u Sibir radi samurovine doveli su u Englesku prve primjerke te pasmine. Godine 1889. Ernest Kilburn-Scott doveo je kući jednog psa, a on i njegova žena postali su veliki obožavatelji i uzgajivači pasa samojeda.

U svoju prvu polarnu ekspediciju 1890. godine Fridtjof Nansen poveo je bijele i crno-bijele samojede. Kuja imenom "Etah" predvodila je zapregu norveškog istraživača Roalda Amundsena na njegovoj prvoj ekspediciji na Južni pol 1911. godine. Pasmina je rano ustanovljena i u Australiji, ubrzo nakon što je Scott poveo samojede u drugom pokušaju osvajanja Južnog pola.

Samo 12 pasa te pasmine dobilo je priznanje za utemeljenje pasmine samojeda kakve danas imamo. Većinu su doveli istraživači i engleski uzgajivači koji su putovali u te daleke krajeve.

Samojed je pas vučjeg tipa. Dojmljivom i raskošnom nastupu značajno pridonosi to što je samojed snažan, aktivan, graciozan pas s nevjerojatnom izdržljivošću. On je srednje velik pas s bogatim krznenim ogrtačem i karakterističnom grivom. Prvo što se uočava na glavi samojeda jesu njegove tamnosmeđe, tople i vesele oči, crni nos i uši koje su uspravne, trokutaste, zaobljene na vrhovima, relativno male i potpuno prekrivene dlakom. Tipičan rep je bogato odlakan, nošen savijeno prema naprijed preko leđa ili uz bok. Visine su 50-60 cm i težine 23-30 kg.

Crna boja krzna selekcijom je eliminirana, a čista, blistavo bijela danas je gotovo univerzalna. Dopuštene su još i bijela s kremastom i potpuno kremastom bojom, koja se na izložbama baš i ne preferira, ali je važna kod uzgoja zbog pravilne pigmentacije. Vanjska dlaka je gruba i ravna, ne smije biti čupava, svilena ili valovita, a duža je nego u drugih arktičkih pasmina. Unutarnja dlaka tzv. poddlaka je gusta i mekana. Takva struktura dlake daje tom psu maksimalnu zaštitu od vanjskih utjecaja, a zahtijeva minimum brige. Iako bijelo, njegovo krzno uvijek izgleda vrlo čisto, a blato se nakon sušenja jednostavno iščetka. Besprijekorno krzno ima blistav srebrnasti sjaj. Vrlo gusta dvostruka dlaka traži redovito češljanje, posebno u proljeće i ljeti. Mrtva dlaka iz poddlake, ako se ne odstranjuje, može se zamrsiti i izazvati probleme s kožom. Iščešljana dlaka može se sakupljati i kasnije korisno upotrijebiti tako da se isprede u finu vunu.

Za one koje ne odobravaju držanje pasa u stanu samo zato što psi smrde jedan mali podatak - samojedi su psi čija dlaka je gotovo bez mirisa!

Iz davne prošlosti potječe čak i legenda o toj pasmini. Postoji legenda da su Samojedi, pleme koje je nekada naseljavalo centralnu Aziju, živjeli sa svojim psima još i prije nego što su napustili svoju postojbinu. Legenda govori o pustinjskim ljudima koji su prije više od 35000 godina, bježeći od neprijatelja prema sjeveru kroz Mongoliju, došli do ledom okovanog Arktika. Legenda dalje priča o psima krem boje, čije je krzno izblijedjelo na arktičkom suncu kada su jednom zauvijek napustili pustinju, poprimivši srebrni odsjaj teritorija okovanog ledom koji su naselili.

Oni nisu agresivni psi, a to možemo uvelike zahvaliti istoimenom plemenu koje je, zbog zajedničkog suživota, bilo koji oblik agresivnosti prema ljudima ili drugim psima kažnjavalo smrću. Višestoljetnim bliskim i neprekidnim kontaktom čovjeka i psa razvila se pasmina koja je radila ukorak s njim, odmarala se u toplini njegova doma, žestoko se borila uz njega u životnim bitkama, radeći marljivo i ustrajno imala je samo jednu želju - da ugodi čovjeku. Ali samojed nikad nije postao ponizan pas. On je veliki veseljak, koji je zadržao mnoge nonšalantne osobine svojih primitivnih predaka.

Danas su prihvaćeni kao prekrasni i izrazito ljupki psi za društvo. Sa zadovoljstvom prihvaćaju svaki zadatak ili igru s bezbrižnim izrazom lica i uz tipičnu radosnu opuštenost. Smiješak samojeda je zaštitni znak pasmine i njegove vesele osobnosti.
EVO I MALO SLIKA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sterilizacija i kastracija


Sterilizacija(za ženke) i kastracija(za mužjake)
Da li ste znali da sterilizirane ili kastrirane životinje imaju blažu narav?
Mužjaci:
Kastrirani psi i mačke usmjeravaju svu svoju pažnju na svoju ljudsku obitelj.Sa druge strane, nesterilizirane jedinke često bez nadzora lutaju u potrazi za partnerom, riskirajući teške ili fatalne povrede u saobraćaju ili u okršajima sa drugim mužjacima. Osim toga, oni označavaju teritorij urinom prilično neugodnog mirisa.
U kući Vaš "uzbuđeni" mužjak pasa vas može i osramotiti, naskakanjem na djelove namjštaja ili na vaše ili noge gostiju. Također, nemojte mješati agresivnost i zaštitničko ponašanje; sterilizirani pas štiti svoj dom i obitelj podjednako dobro kao i nesterilizirani pas, dok se mnogi problemi sa agresivnošću mogu ublažiti ili čak i rešiti ranom sterilizacijom.
Ženke:
Ženke pasa privlače mužjake sa velike daljine [zahvaljujući izuzetno dobrom čulu njuha kod pasa, kao i jakom mirisu mokraće]. Ženke pasa obično imaju krvavi iscjedak u trajanju od tjedan dana a mogu postati skotne još jednu nedjelju nakon toga.
Bolje sprečiti...
Da li ste znali da će sterilizirana ili kastrirana životinja imati duži i zdraviji život?
Sterilizacija ženki [odstranjivanje reproduktivnih organa] ili kastracija mužjaka [odstranjivanje testisa] su rutinske veterinarske procedure koje se obavljaju pod opčom/potpunom anestezijom. Obje vrste operacija po pravilu zahtjevaju minimalnu hospitalizaciju. ASPCA preporučuje sterilizaciju ili kastraciju u što ranijem životnom dobu životinje. Osim sprječavanja neželjenog parenja, kastracija kod mužjaka pasa i mačaka uklanja opasnost od raka testisa i bolesti prostate. Sterilizacija ženki pasa i mačaka pomaže u sprječavanju piometre [gnojne infekcije materice] i raka dojke, a sama operacija se preporučuje kod prvog tjeranja pošto tada pruža najveći stupenj zaštite od ovih bolesti. Lječenje piometre zahtjeva hospitalizaciju, intravenske infuzije, antibiotike i naposljetku - sterilizaciju. Rak dojke je fatalan za oko 50% oboljelih ženki pasa i za čak 90% oboljelih mačaka! Treba također znati da su anestezija i operacijonalni proces veuma neizvjesni, komplicirani i skupi, pogotovo kada se radi o starijim životinjama.
Odgovorno postupanje
Da li ste svjesni da možete sprječiti patnju i smrt mnogih životinja?
Rjetki su ljudi koji ne vole mačiće i štence. Nažalost, neki izgube taj osećaj naklonosti kada životinje odraste.Ostali žive kratak i najčešće nesretan život lutalica. Mnoge od ovih životinja su na sijvet došle neželjenim parenjima koje je moglo biti sprječeno sterilizacijom ili kastracijom. Lutalice rjetko žive duže od nekoliko godina, često stradajući od gladi, bolesti, smrzavanja ili pod kotačima automobila.
Sve činjenice
Predsrasuda: Ženka psa ili mačke treba imati jedno leglo prije sterilizacije.
Činjenica: Što prije sterilizirate ženku to će ona imati bolje zdravlje u budućnosti. Čim štene ili mače ima više od jednog kilograma ili je starije od 2 mjeseca, ona ili on mogu biti sterilizirani ili kastrirani.* Mnogi veterinari provode veoma uspješnu ranu sterilizaciju. Što duže ženka živi bez sterilizacije, veće su šanse od tumora dojke ili infekcije materice. Zapravo, ženka sterilizirana prije prvog tjeranja [između 6 i 9 mejseci] ima šest do sedam puta manje šansi da dobije tumor.
*[oko ovog važnog detalja su mišljenja stručnjaka i dalje podjeljena, a jedni se jako protive kastraciji mužjaka prije 8.-og mjeseca starosti]
Predsrasuda: Sterilizacija ili kastriranje će izmjeniti karakter kućnog ljubimca.
Činjenica:Bez obzira na starost u trenutku ovakve operacije, vaš ljubimac će ostati vjeran, privržen i žaštitnički nastrojen prijatelj. Sterilizacija će smanjiti nagon za parenjem što će imati smirujući efekat na mnoge životinje. Kastrirani mužjaci mačaka i pasa uglavnom prestaju lutati i sukobljavati se sa drugim mužjacima a također prestaju i označavati svoj teritorij urinom.
Predsrasuda: Kućni ljubimci poslje sterilizacije postaju debeli i lenji.
Činjenica: Netačno! Manjak kretanja i pretjerana ishrana čini kućne ljubimce debelim i ljenjim, ne sterilizacija. Vaš kućni ljubimaca se neće ugojiti ukoliko mu obezbjedite adekvatno kretanje i normalnu ishranu. Sterilizacija je dobra za vašeg ljubimca i zbog toga što takve životinje u prosjeku žive dvje do tri godine duže od nesteriliziranih jedinki.
Predsrasuda: Sterilizacija je opasna i bolna operacija.
Činjenica: Sterilizacija i kastracija spadaju u rutinske operacije nad životinjama. Uz minimum kućne njege, vaš ljubimac će moći nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima samo nekoliko dana nakon operacije.

Nesto malo o genetici

Pozz svima! A evo i nešto malo o genetici pasa:
Image Hosted by ImageShack.us
Pri udomljavanju štenaca koji su križanog porijekla ili mješanci često se pojavljuje pitanje toga koliko će narasti, tj. koje će veličine biti kao odrasli psi. Obično nagađamo koristeći "navodila" kao sto su veličina mame i/ili tate, veličina šapica, brzina rasta u ranoj dobi...
Nažalost, ako se okrenemo genetici i tamo pokušamo naći odgovor na pitanje koliko će veliki biti potomci mješanke A i mješanca B, ili čak dvaju čistokrvnih pasa koji nisu iste pasmine, odgovor je: mogu biti svakakvih veličina, od vrlo malih do vrlo velikih.
Zasto? Kako je moguće da potomak dva psa teška cca 10 kg svaki bude težak 5 ili 20 ili 30 kg?
Kako dva visoka psa mogu proizvesti niskog psa i obrnuto?
Odgovor je u fenotipu i genotipu. Fenotip bi bio ono što vidimo na psu, osobine zamjetne promatranjem izvana, a genotip bi bile osobine sadržane u genetskom zapisu psa, ali ne uvijek zamjetne.
Kod čistokrvnih su pasa mnoge osobine ujednačene. Fenotip odgovara genotipu, iako ne u svim situacijama, a i genotip dva psa iste pasmine bit će puno sličiji nego genotip dva psa mješanca koja izgledaju slično. Jednostavan primjer: žuti lab i crna labica imat ce potomke koji izgledaju i ponašaju se kao labradori, veličine labradora, i među njima neće biti boja osim žute i crne (i smeđe, ako je genotip roditelja takav), niti će biti psa teskih 15 kg niti 70 kg. Dvoje mješanaca veličine laba, građe tijela i tipa dlake kakvu ima lab, s tim da je jedan roditelj žut poput laba a drugi crn, mogu imati potomke koji ne moraju baš nimalo ličiti na laba, ni građom tijela, ni dimenzijama, ni dlakom...
Ukratko, dva psa mogu izgledati vrlo slično, a nositi vrlo različite gene.
Veličina, tj. visina psa ovisna je o tzv. poligenom nasljeđivanju. Kako sam naziv govori, uključeno je više od jednog gena koji određuju visinu psa.

MOPS(pug)

Bok svima! Pošto sam jedne nedjelje trebala ići po štene Mopsa,koji je koštao 650eura u Karlovac (a nisam,jer sam par dana prije dobila Barnya),sad ću napisati nešto o toj vrsti!
Image Hosted by ImageShack.us
PODRIJETLO: pretpostavlja se da je podrijetlom iz Kine, no vodi se kao engleska pasmina jer se u Europi prvi put pojavljuje u 16. st. i to kao pas princa Williama I.
IZGLED
Izrazito je mišićav i skladno građen. Nosni dio lubanje mu je kratak. Oči su mu smeđe i okrugle, a uši tanke i male. Tijelo mu je kratko sa širokim i dubokim prsnim košem, a leđna linija je ravna. Rep je dvaput svinut i nošen sa strane.
VISINA I TEŽINA
Visok je oko 35 cm (25 do najviše 32 u visini plećke). Težina mu se obično kreće od 6,3 do 8,1 kg.
BOJA
Dlaka je kratka, gusta, meka i sjajna, najčešće srebrno-sive ili boje bijele kave, s crnom maskom na licu. Mops može biti i cijeli crne boje.
NARAV
Mops je jednostavan, prilagodljiv, smiren i druželjubiv pas. Vrlo je osjećajan i inteligentan te fizički puno traži od sebe. Ne laje puno osim kad upozorava na dolazak neznanaca. Većina ih hrče.
ODGOJ
Odgoju ovog psa morate pristupiti nježno i osjećajno. Osjetljivi su na ton vašeg glasa, tako da ih nije potrebno oštro kažnjavati. Brzo uči.
SOCIJALNO PONAŠANJE
Mops se dobro slaže s drugim psima i kućnim ljubimcima, a prema djeci i posjetiteljima se ponaša besprijekorno. Nemojte zaboraviti da traži puno pažnje i ljubavi, te da je ljubomoran ako je pažnja gospodara usmjerena nečem drugom.
NJEGA
Nabore na licu povremeno treba očistiti posebnim losionom namijenjenim toj svrsi. Njega dlake nije zahtjevna. Staru i slabu dlaku lako se može odstraniti gumenom četkom (najbolje jednom tjedno). Kupa se 3-4 puta godišnje. Ukoliko se ukaže potreba, ukapajte im kapi za oči.
ZDRAVLJE
Ova pasmina nema ozbiljnih bolesti vezanih specifično za nju, ali zbog osobite anatomske građe lubanje imaju sužen nosni prohod, pa posljedica toga može biti otežano disanje. Također imaju plitki suzni kanal pa im često suze oči, zbog čega treba voditi pojačanu brigu o očima. Osjetljivi su na vrućinu i anesteziju. Životni vijek im je od 12 do 15 godina.
ŽIVOTNI PROSTOR
Možete ga imati i u malenom stanu, nikako u dvorištu. U šetnji vole skakutati i trčati uokolo kada je lijepo vrijeme. Kada je vruće, ne ostavljajte ih predugo vani, te im osigurajte svježe mjesto u hladu gdje će moći provesti ostatak dana.
EVO MALO SLIKA
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Japanski španijel - chin

Pozdrav svima! Evo...Pošto ja imam Japanskog China,odlučila sam prvo pisati o toj vrsti!

Japanski chin je maleni,dražasni psić kojeg možete držati u krilu.Oni su psi visoke klase,koji navodno potječu iz Kine ili Koreje prije nego što je uveden u Japan.U Japanu postoje psi (inu) i postoji chin.Chin označava kraljevsko podrijetlo.
Oni su potomci pasa koji su grijali krila najvišeg kineskog plemstva.Japanski chin je u stvari patuljasti španijel.O njegovoj
prapovijesti svjedoče prikazi takvih pasa na keramici i vazama.Vjeruje se da je njegovo podrjetlo slično onome koje imeju i
mops,pekinezer i tibetski španijel.Pred više stolječa formirali su se na području Kine,jer o tome postoje zapisi iz kojih se
vidi kako je kineski car par takvih psića poklonio japanskom caru.U Japanu chine su mogli imati samo plemići.Poklanjali su
se samo diplomatima koji su učinili neprocjenjive usluge Japanu. Zapadni svijet ih je prvi put vidio kada je 1853.g.Japanski car poklonio nekoliko china Commodoru Peryu,čovjeku koji je otvorio vrata svijeta orjentalnoj trgovini.On je poklonio 2 china kraljici Viktoriji,a ostale je poveo sa sobom SAD-e.Japanski chin je osjećajan,bistar i vrlo pozoran minijaturni pas.Zbog veličine ubrajamo ga u toy pasmine.Dobro se prilagođava svakoj vrsti života u stanu.Iako voli djecu,nije neosjetljiv na grubi postupak pa zato treba voditi pažnju.Ima široku lubanju koja je naprijed zaobljena.Oči su mu velike,istaknute,tamne i međusobno široko postavljene.Uši su male i imaju oblik slova V. Visoko su i široko nasađene na glavi.Nošene su preklopljene blago prema naprijed.Njuška je kratka,a na vrhu je nos koji je iste boje kao i oznake na krznu.Vrat je kratak,a tijelo kvadratično i čvrsto građeno.Rep je zavinut i nošen preko leđa.Prekriven je dugačkom dlakom.Noge su tanke i isto tako dobro odlakane zastavicama.Šape su malene i po obliku zečje. Dozvoljene su boje crna i crvena(-smeđa,narančasta)s bijelom bojom.Za china vrijedi pravilo:ŠTO JE MANJI TO JE LJEPŠI.
DODATAK1
Chin je:Malen i sladak,ima kratku njušku i lice,izražajne oči i prekrasnu dlaku,zaigran je i pouzdan,obožava udobnost i maženje,ne treba puno izlazaka,uljudan je sa strancima i miroljubiv je s drugim kučnim ljubimcima.
DODATAK2
Ako ne želite imati problema:S nježnim psom osjetljive konstrukcije konstrukcije,s psom koji traži društvo veći dio dana,s psom kojeg treba redovito četkati i češljati,s psom čija se dlaka linja.
DODATAK3
O čemu treba razmisliti prije nabavke china:
Više od svih pasa chin treba društvo i ne voli ostajati sam više od par sati.Postaje nespokojan,a to ispoljava lajanjem.
China treba što više izlagati ljudima,neubičajenim prizorima i situacijama,a posebno zvukovima kako njihova prirodna opreznost nebi prerasla u sumnjičavost i plahost.Kako bi svilenkasta dlaka bila glatka i bez čvorova china treba redovito četkati i češljati(ova se pasmina često linja pa će te se morati priviknuti na često usisavanje).Zbog kratke njuške chin može imati zdrastvene probleme vezane uz respiratorni sustav,ali i rad srca.
DODATAK4
Još o chinu:
Visokog je držanja,ponosit i dostojanstven.Japanski chin ne laje toliko kao ostale toy pasmine.Iako se voli igrati u dvorištu,nije mu potrebno puno kretanja.Ograđen prostor u koji ga možete pustiti mora biti ograđen zato što u chinu ima dovoljno španijelskog podrekla da poklekne nad lovačkim kušnjama i pojuri za pticom na cestu.On je ljubitelj udobnosti,voli se sklupčati u krilu ili ušuškati u jastuk.Njegove oči blagog izražaja pozivaju vlasnika da mu ugađa.Nevjerojatno,ali ipak često,naći češ ga na vrhu naslonjača jer je on vrlo sposoban penjač.Traži pažnju i međusoban odnos.Nije pogodan za malu djecu.Večinom su uljudni prema strancima,ali mogu biti suzdržani ili plahi pa ga treba socijalizirati. Miroljubivi su spram drugih kućnih ljubimaca.

Image Hosted by ImageShack.us

Pozdrav svima koliko vas got ima! Ovo mi je 4 blog,a 1 o Psima.Evo...Jako volim životinje,a posebno pse(i konje),zato sam i napravila ovaj blog! Meni za dušu i za sve Pesoljubce!!! Živjeli Pesoljubci!(ovo je šala!-nemojte misliti da sam luda) :)
Evo...Ovo bi trebao biti moj prvi post!
To je sve(uvodni dio),
za sada...
PoZdRaV sViMa!!!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Linkovi

Opis bloga

* Na ovom ćete blogu naći nadam se sve što vas zanima o psima

O čemu sam sve pisala:
na dnu strane-UVOD
Japanski španijel
Mops (Pug)
Nešto malo o genetici
Samojed
Sterilizacija i kastracija
Labrador retriver
NJemački ovčarski pas
Godišnji odmor s ljubimcem
Čivava
Zlatni retriver
Bernardinac
Špic
Kinologija
Gordon seter
Škotski ovčar
Pudl
Francuski buldog
Imena za pse
Zapadno Škotski Bijeli Terijer-Westy
Jack Russel Terrier
Hrvatski ovčar
Papillon
Maltezer
Bigl (Beagle)
Bernski planinski pas
Veliki Švicarski planinski pas
Bichon Havanais
Kraljevski gonič medvjeda
Hrtovi
Bokser
Shi-tzu
Jorkširski terijer
Američki stafordski terijer
Američki pit pull terijer
Shar pei
Engleski bulldog
Crni Ruski terijer
Dogo Argentino
American Bandogge Mastif
Pekinezer
Njemačka doga
Epanjel breton

Koker Španijel
Tibetski terijer
Newfoundland
Agility
Puli

Psići

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

10 pravila tih plemenitih stvorenja
1. Ja živim samo 10-15 godina. Svaka riječ od tebe meni puno znači. Molim te dobro razmisli prije nego me uzmeš i postanem dio tvog života.
,2. Daj mi dovoljno vremena da shvatim što želiš od mene.
3. Vjeruj mi, od toga živim
4. Nikada se ne ljuti na mene i ne kažnjavaj me. Ti imaš svoj posao, svoju zabavu, svoje društvo, a ja imam samo tebe.
5. Molim te ponekad razgovaraj samnom. Iako ne razumijem riječi, poznajem tvoj glas i znam da je on u tim trenutcima namijenjen samo meni.
6. Kako god da se odnosiš prema meni, dobro ili loše ja to nikada ne zaboravljam.
7. Prije nego me udariš pomisli na to da bih te svojom čeljusti lako mogao zgrabiti za ruku i ugristi te, ali ja to nikada ne činim.
8. Prije nego li me izgrdiš, kažeš da sam slab, lijen ili trom razmisli. Možda me muči nepravilna prehrana, možda sam bio predugo na suncu ili mo je oslabilo srce.
9. Brini se za mene i kada ostarim i ti češ jednom biti star.
10. Pripremi me za posljednje trenutke moga života. Nemoj reći da to nemožeš gledati i prepustiti me samome sebi. Znaj da mi je uz tebe sve puno lakše.


Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Free Image Hosting at www.ImageShack.us