srijeda, 28.09.2011.

Škotski collie

STANDARD:
Veličina - srednje veliki
Mužjak i ženka - 56-61 cm, 20-29 kg
Njega - zahtijevna
Tjelovježba - srednja
Prehrana - srednja
Karakter - prijateljski




Skupina:
I. FCI skupina - ovčarski psi i tjerači stoke

Zemlja porijekla:
Škotska

Namjena:
Ovčarski pas

Porijeklo:
Još od XIV stoljeća u Škotskoj su postoje dvije varijante ovčarskog psa: jedna sa dugom a druga sa kratkom dlakom, od kojih su direktno nastale aktualne rase kolija. Collie sa dugačkom dlakom je najpoznatiji, pošto je Lassie, filmska zvijezda, uveliko doprinijela popularizaciji te rase. Prvi Koli klub je osnovan 1881. godine i izdao je kratak standard pasmine. Smatra se da se od tada izdvajaju kratkodlaki i dugodlaki koli kao tip s dužim nogama, užom glavom (gubicom) i bogatijom dlakom (dugodlaki koli). Porijeklo naziva ovog psa je kontroverzno. Neki misle da dolazi sa sjevera i da je nastao od rijeći coal (ugalj), pošto je crna boja nekad bila dominantna boja dlake kolija. Drugi pronalaze porijeklo u činjenici da je pas čuvao ovce pod nazivom colleys. A ime možda dolazi i od collar (okovratnik) jer Collie ima veoma lijep okovratnik bijele dlake. Početkom XIX. stoljeća, Collie je bio veoma rasprostranjen u Velikoj Britaniji, naročito na jugu škotske. Nije ličio na današnjeg kolija. Manji rastom, imao je kraću i grublju dlaku. Tijekom pedesetak godina, ovaj pas, kojeg su do tada odgajali empirijski sa jedinim ciljem da se od njega stvori dobar ovčarski pas, koji će se dobro prilagoditi okruženju, doživio je promjene koje su profinile i poboljšale njegov izgled. Nakon velikog zanimanja počeo je masovan uzgoj, a istovremeno s tim nekontrolirana i nesistematična križanja.



Izgled:
Škotski collie odmah na prvi pogled ostavlja dojam psa izuzetne ljepote. Nijedan dio tijela ne smije biti neujednačen u odnosu na cjelinu. Tjelesna građa mora biti snažna i okretna, bez nezgrapnosti i bez traga grubosti. Izraz je od posebne važnosti. Na to treba posebno povesti računa a ostvaren je savršenim skladom i savršenim sklopom lubanje i gubice, veličinom, oblikom i položajem očiju, usađenošću i načinom nošenja ušiju. Zahvaljujući svom izgledu i krznu koje mu daje poseban čar, ovaj pas je poznat po svojoj ulozi u filmu "Lessie se vraća kući".



Dlaka i njega:
Škotski collie ima dugu, svilenkastu dlaku sa poddlakom. Dlaka mu se vrlo lako petlja, stoga ga je potrebno redovito četkati i češljati. Unatoč dužini dlake to ipak nije zahtijevan posao, dok s druge strane je potrebno redovito čišćenje dlake pošto je to radni pas. Zbog guste poddlake se tijekom sezone dosta linja. Prvobitno je imao grubu dlaku, ali zahvaljujući porastu popularnosti kao kućnog ljubimca, križan je tako da na koncu ima svilenkastu dlaku. Iako ga najčešće viđamo u smeđe-bijeloj kombinaciji, ova pasmina ipak može doći u više različitih boja, a to su: žutosmeđa, trobojna ili mramorasto plava. Bilo koja od navedenih boja ima i bijele oznake tipične za škotskog ovčara: bijeli ovratnik, u cjelini ili djelomično, bijela prsa, noge i šape, te bijeli vršak repa.



Karakter:
Škotski ovčar je pasmina koja se slaže sa svima, od djece, odraslih pa do ljubimaca i potpunih neznanaca. Osjećajan je i traži puno pažnje i ljubavi od svojih vlasnika. Voli provoditi vrijeme sa svojom obitelji, i obožava biti uključen u razne aktivnosti, od vježbanja do igre i rekreacije. Simpatične je naravi, no neki znaju biti bojažljivi, stoga im je jako važna rana socijalizacija kako bi izgradili samopouzdanje. Ako osjeti da se nešto čudno događa, lajat će kako bi vam to dao do znanja, i zbog toga je dobar pas čuvar. Vrlo je zaštitnički nastrojen prema svom vlasniku i obitelji, ali sve u svemu, ovo je društven i otvoren pas. Izuzetno je odan vlasniku i učinit će bilo što za njega.



Odgoj:
Ovo je vrlo odgovorna i inteligentna pasmina kojoj je potreban stalni stimulans. Ima natprosječnu sposobnost učenja, pa je stoga jednostavan za dresuru ako se koriste adekvatne metode (trening baziran na pozitivnom nagrađivanju). Škotski ovčar odgovarat će podjednako iskusnom i neiskusnom vlasniku. Može biti dobar pomoćnik u policiji, odličan pas vodič slijepih, kao i komičar bez premca. Lako ga je školovati i vrlo lako ući, ali mora se odgajati sa ljubaznošću i nagovaranjem, u protivnom neće htjeti naučiti ni najjednostavnije stvari. Ne podnosi silu i vrlo rado laje iako se to može lako obuzdati.



Tjelovježba:
Ne voli biti u bučnom okruženju, stoga je mirno domaćinstvo idealna okolina za njega. Sretan je životom u stanu, ali malo dvorište bi mu dobro došlo. Ne voli vrućinu, zato mu u takvim uvjetima uvijek osigurajte puno svježe vode i hladovinu. Nije pas za stalni život u velikim gradovima i neboderima. Voli boravak u prirodi i trčanje. Vrlo je familijaran, stoga mu je idealno ako živi u porodici. Voli biti uključen u sve dnevne aktivnosti, te voli rad s obzirom da je stoljećima uzgajan kao ovčar. Ako mu ne možete pružiti istrčavanje na nekakvom polju, probajte ga zaposliti drugim aktivnostima u svakodnevnom životu, te ga uvijek učite nečemu novom.

Uzgajivačnice u RH:
Dennisay's Geantles Collies




- 20:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.


layout


Designer: BallonDesign
Resources |+||+|