Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/runaway

Marketing

Smoke (2)


Kao što u prvom dijelu obećah, potrudila sam se smisliti razloge koji pušače, premda svjesne štetnosti svojih navika, i dalje zadržava vjernim konzumentima i navodi ih da smatraju cigaretu privlačnom.
Dakle:

1.Okus (i miris) ... Vjerojatno ono najvažnije. I, premda ga ostali smatraju nepodnošljivim i gorkim, nakon jela ili uz kavu/pivo/... njen okus dođe kao desert. Ova točka, doduše, najviše odgovara kategoriji fizičke(tjelesne) ovisnosti.

2. Ubija dosadu...Dok čekate tramvaj ili prijateljicu koja kasni, vrijeme puno brže prolazi ako se bavite nečim, pa makar to bilo i uvlačenje i ispuhivanje dima. Također, može doboro doći da vam ispuni pauzu između predavanja, koja je obično taman toliko dugačka da jedino to i stignete.

3.Pravi vam društvo ...Drugačije je vidjeti nekoga tko sjedi sam i zamišljen na klupi u parku ne radeći ništa ("ovaj je deprimiran...osamljen..."), i nekoga tko sjedi sam na klupi u parku i puši ("okej, čovjek si je sjeo zapaliti").

4. Užitak ceremonije...Skidanje najelona i papira pri kupnji nove kutije, vađenje cigarete, paljenje...Sve je to dio procesa koji, iz koraka u korak, predstavlja svojevrsnu zabavu i daje zadatak vašim nemirnimi rukama (s kojima mnogi, kako kažu, "ne znaju gdje bi"...).

5. Utažuje glad...Dokazano. Uz to i manje jedete jer ne možete raditi oboje istovremeno. :) Navodno i ubrzava metabolizam?

6. Služi kao nagrada ili poticajno sredstvo
..."Ajde, još ću naučiti ovih par strana, pa idem na "čik pauzu", yeah!"

7. Katkad je vrlo sexy...Gledali ste Sirove strasti i Sharon Stone-pušačicu, pretpostavljam. Ako naučite obnašati se s cigaretom na pravi način, može poslužiti kao jedan od alata za zavođenje.

8. Spaja ljude...Poznata je stvar da su zadimljeni srednjoškolski wc-i ili "pušionice" u nekim firmama oduvijek bile najaktualnija mjesta i središta svih zbivanja, na kojima su često prisustvovali čak i oni koji dim ne mogu podnijeti. Također, ljudi postaju vrlo obzirni i darežljivi kada im se požališ da si ostao "prazne kutije", a često upravo "žicanje" bude prvi korak pri upoznavanju onih kojima nismo znali kako prići.
Zajedničko skupljanje novaca za kupnju šteke po jeftinijoj cijeni ili razmjenjivanje različitih marki "radi probe" samo su neki od primjera međusobnog zbližavanja pojedinaca.

9. Može biti svojevrstan alibi...Ovaj je razlog povezan sa pričom koju sam čula od jednog prijatelja, inače radnika na gradilištu. Naime, kada njihov poslodavac vidi radnika kako sjedi i puši, smatra kako je "čovjek, eto, ovisnik, imao potrebu za cigaretom, i to neće trajati duže od par minuta". Kada vidi nekoga da samo sjedi i odmara se, smatra da ovaj "ljenčari". (Savjet: ako se bavite sličnim poslom, pravite se da ste pušač.)

10. Mjeri vrijeme...Koliko puta ste čuli, sjedeći na kavi, rečenicu: "Ajmo još jednu, pa idemo."? Premda svi znamo da "još jedna", zapravo predstavlja period od "5 minuta", ovaj prvi način mjerenja vremena je (barem u mojim krugovima), mnogo češći.

11. Opušta...Samo promatranje žara ili dima kako se izobličava, slično je gledanju vatre u kaminu. Uz cigaretu, lakše se razmišlja i koncentracija je bolja. Potiče razgovor samim time što ste opušteniji.

12. Govori vam o čovjeku...Netko je jednom rekao: "The way we smoke is characteristic of our whole personality." I, ima nešto u tome. Uostalom, radnje vezane uz pušenje i paljenje cigareta, koje se smatraju pristojnima, sadržane su čak i u samom bontonu. Tako, recimo, ako imate namjeru zapaliti cigaretu sebi i svom sugovorniku upaljačem, pravilno je ponuditi vatru prvo njemu. No, ako to radite šibicama, stvar je obrnuta (dakle, prvo sebi).

...

Ideja da ovo pišem potaknuta je nedavnom raspravom u kojoj jedna strastvena pušačica pokušava objasniti jednoj (strastvenoj) nepušačici zašto i dalje puši, premda i sama osjeća da joj škodi. U tome, naravno, ne uspjeva, dok ova druga ustraje u tvrdnji da se radi isključiivo o tjelesnoj ovisnosti i, evenutalno, želji da se (oprez: sad slijedi otrcana fraza) "ispadne frajerica".
Nipošto ne želim poticati daljnji rast broja pušača, ali također niti ne želim da se oni koji to, nažalost, već jesu smatraju "ludima i neshvatljivima".



Post je objavljen 04.11.2004. u 00:37 sati.