Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zelinskiglasnik

Marketing

Za sjećanje – Ivan Janko Pažić

Rastužila nas je vijest da je umro naš prijatelj i suradnik gospodin Ivan Pažić-Janko. To nas je osobito potreslo jer smo istoga dana u susretu i razgovoru s njime na pitanje kako se osjeća, uz smiješak, čuli njegov uobičajeni odgovor: "Nikad bolje!" Takav je to bio čovjek; uvijek vedar i nasmijan, spreman na razgovor i pomoć drugima. Nije dopuštao da poteškoće sa zdravljem umanjuju njegovu životnu radost.
Ivan Pažić-Janko rođen je 1. prosinca 1936. godine u Svetom Ivanu Zelini. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu, u Zagrebu gimnaziju i Višu ekonomsku. Svoj radni vijek je proveo u bivšim društvenim poduzećima ovog kraja, a mirovinu je dočekao kao vlasnik ugostiteljskog lokala "Četrtkovec" u Zelini. Cijeli njegov životni vijek povezan je s ovdašnjim društvenim, ekonomskim i kulturnim zbivanjima. Radeći u "Četrtkovcu" zajedno sa suprugom Nevenkom priredio je pedesetak priredbi i susreta: izložbe poznatih slikara, recitale i susrete s raznim sportašima.
Kao gimnazijalac bavio se sportom; igrao je nogomet u NK "Zelina" i rukomet u "Zagrebu". Dugo godina je bio trener zelinskih nogometaša. Skupljao je dokumente iz kulturne i sportske prošlosti Svetog Ivana Zeline. Tako su nastali almanasi u kojima je pisao: "Pedeset godina sporta u Zelini" 1957. godine i "Sedamdeset godina nogometa u Zelini" 1977. godine. Sudjelovao je u pisanju "Kronike Zeline" 1994. i "Zbornika Svetog Ivana Zeline" 1995. godine. Radio je aktivno u Hrvatskom pjevačkom društvu "Zelina". Bio je vrlo omiljen u društvu i zbog čuvanja običaja ovog kraja - Vincekovo, Bartolovo i Martinjske pajdašije. Nastavio je tradiciju svoga pokojnog oca u vinogradarstvu i dao veliki doprinos zelinskim izložbama vina. Nakon dugogodišnjeg prikupljanja podataka izdao je 1998. godine knjigu "Izložbe vina u Sv. Ivanu Zelini".
Velika je njegova zasluga i u revitalizaciji novinarstva u Svetom Ivanu Zelini. Aktivno je surađivao u "Zelinskom glasniku" i pišući o zelinskoj prošlosti, istrgnuo ju je iz zaborava i predstavio je čitatelju onakvom kakva je bila. Smrću našeg dragog Janka izgubili smo vrijednog suradnika, dragog prijatelja i dobrog čovjeka.
Hvala Ti, Janko!


Post je objavljen 13.05.2004. u 05:46 sati.