Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/epikur

Marketing

Mobbing

"Ovaj je momak previše popularan. Ne mogu ga tek tako otpustiti. Sjeckat ćemo ga na sitno, svakodnevno mu zagorčiti život. Otići će sam:"

Ovo je mislio Henry Ford, predsjednik tvrtke FORD, kojemu se Lee Iacocca, glavni menadžer Forda od 1970. do 1978. godine, jednostavno nije sviđao. Sukob je rastao i postao "slučajem".
U svakom uredu odnosi između pojedinaca ponekad zahlade. Nekad se takvo ponašanje pretvori u vrlo grubi pritisak jačeg, sustavno djelovanje, čiji je cilj slabiju osobu izolirati i navesti je na samovoljno povlačenje i odustajanje. Kad pritisak dolazi od strane grupe kolega, riječ je o mobbingu, što znači nasilju rulje. Žrtva obično popusti pod stresom, ali Iacocca nije.
Ford je proveo najskuplju istragu nad ukupnim životom nekog menadžera u povijesti. Kontrola je koštala 2 milijuna dolara, a nadjeno je približno ništa. Nakon tri godine šikaniranja Ford je morao Iacoccu izravno smijeniti i smjestio ga u skroman ured s izlizanim linoleumom na podu. Tada je pobijedio ponos - Iacocca je otišao u Chrysler kojeg je preporodio.
A obrana od mobbinga? Oduprijeti se ili otići odmah. Imate li i vi iskustva s mobbingom?


Post je objavljen 06.06.2005. u 15:30 sati.