Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/westcoast

Marketing

Nelly

Pravo ime: Cornell Haynes Jr.
Datum i mjesto rođenja: 2. studenog 1978, Austin (Texas, SAD)
Horoskopski znak: Škorpion
Rap uzori: 2Pac, Notorious B.I.G, Outkast, Rakim, LL Cool J, Jay-Z

Nakon omanje stanke, Nelly se vraća na scenu u punoj snazi s čak dva albuma: rasplesanim 'Sweat' i senzualnim 'Suit', s kojeg je skinut hit 'My Place'. A još se bavi i glumom, modom, sportom te dobrotvornim akcijama. Otkud mu energija za sve to? Pa, ima dečko svoj posebni napitak.
Cornell Haynes Jr, bolje nam poznat kao Nelly, nije baš imao sretno djetinjstvo. Zbog očevog zaposlenja u američkim zrakoplovnim snagama obitelj se stalno selila. Između ostalog, tri godine je proveo u Španjolskoj! Naposljetku se ipak usidrio u St. Louisu, no kako je bio najmlađi klinac u kvartu, često je dobivao batina pa se selio kod različitih članova rodbine i mijenjao škole.

Sve je krenulo nabolje kad se doselio u kvart University City, gdje se počeo intenzivno baviti bejzbolom. Uskoro su počele stizati i prve ozbiljne ponude za profesionalno bavljenje sportom. Međutim, Nelly je istovremeno imao i druge planove na umu. Repanje mu je isprve bilo hobi, no nakon što se u srednjoj skompao s MC-jem Kyjuanom, njih dvojica povezala su se sa City Spudom, Murphyjem Leejem, Alijem i Jasonom te su oformili rap grupu St. Lunatics. Prvi singl 'Gimme What Ya Got' (1996) prodali su u više negoli respektabilnih 7.000 primjeraka u regionalnim okvirima i dogurali do prvog mjesta utjecajne hip hop radiostanice 103 The Beat.

Unatoč tom uspjehu, uslijedile su godine neuspješne potrage za ugovorom. Kada su vidjeli da ne ide, dečki su se složili kako bi možda isplativija taktika bila da prvo jedan od njih pokuša krenuti solo, a onda povuče ostale za sobom. Izbor je pao na Nellyja, a njegova karizma, energija i unikatni stil rapa privukli su pažnju Universal Recordsa.

Usred ljeta 2000. izdaje album prvijenac 'Country Grammar', popraćen niskom singlova u kojoj je svaki bio uspješniji od prethodnog ('Country Grammar', 'E.I.', 'Ride Wit Me'). Album se naposlijetku prodao u nevjerojatnih 9 milijuna primjeraka! Za razliku od mnogih repera, Nelly nije neki opaki tip. Oko sebe sije samo pozitivu, i kaže: ‘Odrastanje mi nije bilo nimalo lako, a pošto se sad konačno dobro provodim u životu, volim o tome repati. Ako nekome to smeta, žao mi je!’.
Kao što je i Eminem nakon proboja povukao za sobom svoje D12, tako je i Nelly prvom prilikom vratio dug St. Lunaticsima - njihov album ‘Free City’ izašao je 2001. Godinu dana kasnije, megahitovima ‘Hot In Herre’ i ‘Dilemma’ s drugog albuma ‘Nellyville’ Nelly cementira svoj status internacionog superstara. Krajem 2003. izdaje album remiksa ‘Da Derrty Versions: The Reinvention’, a u međuvremenu se posvećuje izvanglazbenim aktivnostima. Pa je tako:

• pokrenuo dvije dobrotvorne akcije: 4 Sho 4 Kids, posvećenu obrazovanju siromašne gradske mladeži, te Jes Us 4 Jackie, čiji prihodi idu oboljelima od leukemije… među kojima je nažalost i Nellyjeva sestra Jackie Donahue.

• pokrenuo odjevne marke Apple Bottom (za djevojke) i Vokal (za momke); osim što je njihov vlasnik, bavi se marketingom, a povremeno i dizajniranjem same odjeće.

• postao suvlasnik NBA momčadi Charlotte Bobcats.

• plasirao energetski napitak Pimp Juice, nazvan po pjesmi s albuma ‘Nellyville’. Unatoč kontroverzama oko imena, pića se u prva tri mjeseca prodalo se preko milijun komada, a Pimp Juice je dobio i posebnu nagradu ‘People’s Choice’ od strane utjecajnog industrijskog tijela BevNet (The Beverage Network).

• zajedno s St. Lunaticsima počeo lokalnu marku čipsa Red Hot Riplets distribuirati po cijeloj Sjevernoj Americi.

• naravno, kako to svi već rade, počeo se sa strane baviti glumom. Prvo se prije dvije godine pojavio u nezavisnom filmu ‘Snipes’, a trenutno s Adamom Sandlerom i Chrisom Rockom snima komediju ‘The Longest Yard’.
No, nije mu baš uvijek u životu sve ružičasto. Krajem prošle godine, ukraden mu je nakit u vrijednosti jednog milijuna dolara iz hotelske sobe u Las Vegasu. U veljači ove godine, uprava kazina u St. Louisu našla se pred sudu zato što je Nellyja i njegovu ekipu pustila unutra bez odgovarajućih propusnica, a zatim im dozvolila da se klade više nego što je zakonom dozvoljenom. Nedugo nakon toga, odustao je od posjeta ženskom afroameričkom koledžu u Atlanti zbog protesta oko sekstičkih sadržaja u spotu ‘Tip Drill’.

Sve je to sada iza njega, jer se vraća na scenu u punoj snazi… 14. rujna postao je prvi reper koji je na isti dan izdao dva nova albuma.

‘Sweat’ je, kako imenu priliči, klupski nastrojen, dok je ‘Suit’ nježnija, zrelija, više seksi polovica. Kritika se žali kako je to sve ipak previše razvučeno i da su dobre stvari mogle sasvim komotno stati na jedan album. Kako god bilo, u komercijalnom smislu potez se Nellyju itekako isplatio: ‘Suit’ i ‘Sweat’ su odmah po izlasku izbili na prvo i drugo mjesto američke top-ljestvice. Albumi su prošarani gostovanjima mnogih Nellyjevih suvremenika: tu su Snoop Dogg, Fat Joe, country trubadur Tim McGraw, Mase, Missy Elliott, kao i Christina Aguilera (duet ‘Tilt Ya Head Back’ doživio je premijeru na nedavnoj dodjeli MTV-jevih nagrada).

Osim nepotvđenih glasina o hodanju s Ashanti, o Nellyjevom ljubavnom životu jako je malo poznato.




Post je objavljen 05.06.2005. u 21:13 sati.