Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/westcoast

Marketing

C-Walk - zabranjeni ples

U časno društvo tanga i lambade, plesova koje svojedobno nije bilo dopušteno izvoditi, uključio se i C-Walk, ples losanđeleske bande Cripsa, čiji je član nekada bio i Snoop Dogg.

Plesni korak je prilično jednostavan: spajanje peta s prstima razdvojenim, spajanje prstiju s raširenim petama. Na to se mogu dodati razne improvizacije, ali to nije toliko bitno. Bitna je činjenica da zbog tog plesa učenik može biti izbačen iz škole ili, pak, ulični plesač biti izrešetan, jer se drznuo rabiti pokrete kojih "nije dostojan".

Crip Walk ili C-Walk plesni je korak koji koriste Cripsi, jedna od dviju najopasnijih uličnih bandi u Los Angelesu (druga banda, Bloodsi, ima svoj B-Walk). C-Walk je nastao odmah nakon što su se Cripsi oformili u sedamdesetima, a još prije dvadeset godina mogao se vidjeti kad bi članovi bande stupili na plesne podije u diskotekama.

Prvi rapper u čijem se videospotu pojavio C-Walk bio je WC, nakon čega se taj korak mogao sve češće vidjeti; naročito ga vole koristiti Xzibit i Snoop Dogg, koji je i sam bivši član Cripsa.

Atraktivnost C-Walka uvela ga je na hip-hop plesna natjecanja širom zemlje, ali su ga zbog gangsterskog podrijetla mnoge škole počele zabranjivati. "Na našim natjecanjima nema i ne može biti C-Walka", kaže Debora Schneider, pomoćnica ravnatelja srednje škole Manual Arts High School, u kojoj ima dosta problema s bandama. Zbog toga su u školi zabranili sve što može podsjećati na gangsterske simbole, i sve u crvenoj ili plavoj boji (symbol Bloodsa je crveno, a Cripsa plavo).

"Ne dopuštamo nikakve gangsterske stvari", kaže Ed Robillard, ravnatelj Manual Arts škole. "U propisima odijevanja u školi zabranjene su čak i crvene i plave vezice za cipele i ne dopuštamo nošenje šilterica."

Međutim, stručnjak za proučavanje bandi s University of Southern California Alejandro Alonso smatra da su mjere zabrane plesa pretjerane: "Sve je to pomalo histerija, pomalo paranoja. Da se taj ples zove boogie-woogie, nikog ne bi bilo briga." Alonso napominje da su neki gangsterski običaji poput nošenja vrećastih hlača s niskim strukom postali dio svakodnevne tinejdžerske mode te na to više nitko ne obraća pažnju, dok su nekad gangsteri ubijali zbog nošenja odjeće tipične za konkurentsku bandu te je tako i C-Walk oslobođen svojih gangsterskih korijena. "Ako ga izvodi netko tko nije član, u današnjoj društvenoj klimi ljudi će to razumijeti."

Na internet chatovima, sve je manje prijetnji tipa u don't do walk unless u bang or represent the crips (nemoj raditi C-Walk ako nisi u našoj bandi), a sve je više lamentacija da je gangsterski ples izgubio svoju svrhu: "Sad C-Walk izvode i po katoličkim školama u Seattleu, izgubio je svrhu." "C-Walk je postao trendovski ples za klince s koledža i za pozere."

U Manual Arts srednjoj školi ipak još uvijek ne namjeravaju dopustiti inkriminirani ples. "Zabrana ostaje zbog sigurnosnih razloga", kaže Debora Schneider. "U Crip Walk su ipak upleteni gangsterski znaci."

Post je objavljen 05.06.2005. u 21:02 sati.