Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/serol

Marketing

Elektronske narukvice za kriminalce umesto zatvora

Francuske vlasti danas su prihvatile predlog za uvodjenje elektronskih narukvica za delikvente, što bi trebalo da znatno smanji zatvorske troškove.

Predlog se našao pred Nacionalnom skupštinom u decembru, posle proučavanja primene novog modela elektronske narukvice u drugim zemljama.

U Francuskoj već postoji sličan sistem nadgledanja zatvorenika, ali novi model obećava bolju kontrolu. Stavljanje pod elektronsko mobilno nadgledanje je sigurno i košta manje nego zatvor, tvrde autori tog predloga iz redova većinske parlamentarne partije, Unija za narodni pokret.

Ova moderna narukvica za lopove i druge prestupnike koristi tehnologiju GPS, što znači da omogućava da se u svakom trenutku ustanovi gde se nalazi osoba koja je nosi.

Predloženo je da narukvicu noci srednja kategoriju delikvenata, odnosno osudjenici na najmanje pet godina zatvora. Ova varijanta 'zatvora', medjutim, preporučuje se na najduže dve godine, koje bi bile uračunate u izdržavanje kazne.

U Nacionalnoj skupštini se mogla čuti primedba da narukvica nije pogodna za seksualne prestupnike, pa je odlučeno da se može primeniti samo u skladu sa sudskom odlukom.

Post je objavljen 22.04.2005. u 00:26 sati.