Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnica

Marketing

Jedna slika vrijedi tisuću riječi !

Tisućama godina i usprkos vječitim pokušajima da ih se u tome onemogući, žene su se dokazivale na svim područjima ljudskog djelovanja, doprinosile razvitku i napretku ljudskog roda, utjecale na povjesna zbivanja i svijest, pronalazile, borile se, stvarale....Povijest i sadašnjost zahvaljujemo mnogim hrabrim ženama koje su se usudile biti drugačijima, koje nisu pristajale na društvene kalupe stvorene za zadovoljavanje tuđih potreba ili želja.

U stvarnom životu, žene su pjesnikinje, astronautkinje, kantautorice, moreplovke, znanstvenice, producentice i redateljice, visoke i niske, mršave i debele, tamnopute i svjetlokose, znatiželjne i povučene, aktivne i nemirne......

U virtualnom svijetu medija, žene su tijela koja nose odjeću, prodaju automobile, izazivaju mušku požudu pozama na fotografiji.....virtualne žene koje se nameću stvarnima kao ideali ljepote i sreće, pasivne su lutke koje sebe doživljavaju jedino kroz oči promatrača. Stvarnim se ženama kroz medije prezentira stereotip koji je nemoguće slijediti. Ovakve nas slike: bijele, vitke, razgolićene, pasivne, seksualizirane žene, neprekidno okružuju na svakom koraku. Ono što najviše nedostaje je mogućnost usporedbe ili drugačijeg izbora.

Iako se brane kako oni samo ODRAŽAVAJU stvarnost, mediji sasvim svjesno i s predumišljajem, a profita radi, ignoriraju stvarna i RAZNOLIKA ženska dostignuća i iskustva tako što:

Mediji stvaraju "zvijezde" od anonimnih djevojaka na osnovu njihovih tjelesnih mjera;

Mediji od maloljetnih djevojčica stvaraju seks simbole;

Mediji uglavnom NE promoviraju žensku samostalnost, financijsku nezavisnost, obrazovanje, individualna dostignuća, samopouzdanje, hrabrost, inventivnost, aktivnost, razvitak vlastitih potencijala, talenata, vještina, ambicija ukoliko nisu vezane za estradu, modu, manekenstvo tj. medije same;

Mediji nas uvjeravaju da se sreća nalazi u zategnutim licima, visoko podignutim grudima, uskom struku i vjenčanom prstenu;

Mediji predstavljaju žene s karijerom kao polu-bića koja su se uzalud trudila da postignu nešto svojim intelektom, fizičkom aktivnošću ili umjetničkim stvaralaštvom, jer su zanemarile JEDINO što ženi može osigurati potpunu sreću: brak i potomstvo.

3 minute gledanja u slike manekenki iz časopisa,
kod 70% žena uzrokuje osjećaj depresije, krivice i stida


Značaj stvarnih, životnih uzora za generacije žena utopljen je u sveopćoj i sveprisutnoj poplavi stereotipova koji se djevojkama nameću kao ideal. Bombardirane istim slikama od dana rođenja djevojke i žene postaju opsjednute nedostižnim idealima fizičke ljepote, spremne na sve ne bi li izgledale kao modeli s naslovnih strana časopisa, čak i kada su ti modeli premršavi, izgladnjelog izgleda, s podočnjacima, bez ikakvih ženskih oblina, poludrogiranog izraza lica......

Prije samo jednu generaciju, prosječna manekenka težila je 8% manje od prosječne žene,
danas manekenke teže 23% manje. U svijetu godišnje stotinu tisuća žena umire od poremećaja u ishrani, a u Hrvatskoj od anoreksije i bulimije boluje 20.000 žena. Poremećaji u ishrani vežu se za psihičke poremećaje nastale pod utjecajem nametnutih ideala ljepote.

Stvarnost pokazuje da žene koje imaju MOĆ, ZNANJE, VLAST, NOVAC, UTJECAJ, TALENT NISU niti dvadesetogodišnje ljepotice od kojih zastaje dah, nemaju tanak struk niti lice bez bora.Svaka bora otisak je iskustva, a osobna dostignuća aktivnog života i ispunjenja vlastitih snova rezultiraju smješkom, snagom volje i samopouzdanjem !
Ne dozvolite da vam sudbinu kroji broj grudnjaka izvana i maternica iznutra. Ne dozvolite drugima da vam govore što vam treba ili što biste trebale željeti, što vas čini ženom i gdje vam je mjesto. Ugledajte se na one žene koje su se usudile biti drugačijima i inspirirajte se na njihovim životnim pričama kako biste našle snagu da slijedite vlastite snove.


original ovog teksta mozete pronaci ovdje

Post je objavljen 01.07.2005. u 14:13 sati.