Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tutor

Marketing

Praćenje blogova uz pomoć RSS-a

Napominjem da do pisanja ovog posta nisam to nikad isprobala, pa evo malenog step-by-step postupka kako se "pretplatiti" (subscribe) na RSS feed-ove.
Neću ulaziti u samu teoriju pošto sama o njoj ne znam mnogo. Ako vas zanimaju detalji, pogledajte ovdje. Bit tih RSS feed-ova je da u kraćem vremenu dođete to novih postova vaših omiljenih blogera, što je posebno važno ako ih pratite mnogo. Ono što vam se neće svidjeti jest da je sve pisano u istom redu, ne prikazuju se slike, a negdje ni naša slova. Ne možete ni pisati komentare (ako možete, objasnite kako - i ja sam n00b u ovome..).


Postoji više čitača (readera) koje možete koristiti, na primjer RssReader i FeedReader, no pošto već imam Thunderbird koji je mail klijent, news i RSS reader u jednom, objasnit ću postupak na njemu.


1. Download i instalacija
Na Mozilla Thunderbird stranici kliknite na Download Now! ako ste korisnik Windowsa, a ako imate neku drugi operativni sustav kliknite na Other Systems and Languages. Kada je download gotov, pokrenite instalaciju. Samo slijedite postupak, klikćite na "Next", sve radi na principu "nemo'š fulat'".
Moguće je importirati e-mail poruke i adresar iz Outlooka i Eudore, ako ih koristite. No, to eksperimentirajte sami. :)

2. Kreiranje accounta
Mail, news i RSS accounte kreirate u Tools > Account Settings... - za novi RSS account kliknite na Add Account gumb u donjem lijevom uglu.
Odaberite RSS News & Blogs i Next.
Upišite ime accounta i Next. Finnish.

3. Dodavanje feed-ova
Sad u prozoru lijevo (u Account Settings još uvijek) potražite ime accounta koje ste zadali, po deafaultu News & Blogs. Klik na njega i prikazat će se u desnom dijelu panela gumb Manage Subscriptions.... Klik.
Otvara se novi prozorčić. Add.
Unesite adresu bloga koji želite pratiti u obliku: http://imebloga.blog.hr/rss.xml
Trebat će malo vremena da se blog učita, a onda vas vraća na Manage Subscriptions i možete dodati novi. Kad ste gotovi, klik na Ok.
Na desnoj strani imate neka polja koja možete označiti da bi odabrali kada će se blogovi učitavati. Ja sam namjestila Check new articles at startup.

4. Čitanje blogova
Izađite iz Account Managera.
Na lijevoj strani nalaze se folderi. Kliknite na + kod imena RSS accounta koji ste maloprije dodali i prikazat će se lista blogova. Kliknite na neki blog i prikazat će se popis postova, koji možete sortirati tako da klikćete na Subject ili Date na vrhu, iznad samih postova.
Klikom na ime posta on se prikazuje u većem prozoru na dnu. Dvostrukim klikom otvorit će se u zasebnom prozoru.



Post je objavljen 12.03.2005. u 02:21 sati.