Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uspjeh

Marketing

Vježba

"Vježba čini majstora."

Neosporna je činjenica da je za sve u životu potrebna vježba. Što više puta učinimo neku radnju postajemo bolji u tome što radimo. Netko tko tvrdi da nešto ne može uraditi, taj sigurno nije nikada niti pokušao to uraditi ili je to učinio premalen broj puta. Zato da bi postali dobri u nečemu, da bi ovladali nekom vještinom, postigli cilj ili ostvarili viziju koja je veća i od nas samih trebamo otkriti od kojih se elemenata sastoji i ponavljati ih sve dok ne postanemo dobri, bolji i najbolji.

Ukratko, trebamo vježbati sve dok ne ovladamo vještinom potrebnom za uspjeh.

Odličan tekst o zakonu vježbe pronašao sam u knjizi Emmeta Foxa Dajte smisao svom životu pa ga stoga ovdje citiram.

ZAKON VJEŽBE

"Vježbom se postiže savršenstvo. U ovoj je poznatoj izreci sažet jedan od važnih zakona ljudske prirode, a budući da je to zakon, on djeluje uvijek, bez obzira na okolnosti.

Da biste stekli vještinu na bilo kojem području, morate vježbati. Jednostavno nema uspjeha bez vježbe, i što više budete vježbali, pod uvjetom da to činite inteligentno, to će se vaša umješnost povećavati i prije ćete ovladati nekom vještinom. To se odnosi na učenje glazbe, stranih jezika, plivanja ili klizanja, skijanja ili letenja. Tomu je tako u svakom području ljudskog djelovanja. Cijena vještine je vježba.

U poslovnom svijetu, ili u bilo kojoj vrsti uprave ili administracije, vježba poprima oblik iskustva, pa je i na tom području vježba ta koja dovodi do savršenstva. Upravo zbog toga se, ako sve ostalo zadovoljava, na odgovorno mjesto obično postavlja starija osoba, radije nego mlađa.

Djelovanje ovog zakona osobito se izražava na području metafizike. Kontrola misli u potpunosti je stvar inteligentne vježbe. Istinska religija mogla bi se ukratko izraziti kao "vježbanje svijesti o Božjoj prisutnosti". Ali nemojte zaboraviti da sam rekao inteligentna vježba. Nasilno forsiranje nije inteligentna vježba, a isto tako ni monotono drilanje.

Vježba je tajna umijeća. Mogli bismo parafrazirati Dantona i reći: "Vježba!… …samo vježba!!… … i opet vježba!!!""

- Emmet Fox


Post je objavljen 09.03.2005. u 14:30 sati.