Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tutor

Marketing

Uvod u HTML

Ovo je obavezno štivo za sve one koji se prvi put susreću s HTML kodom. Ovaj tutorial nije o dizajniranju, već, kao što naslov kaže, uvod :)


HTML prema Riječniku komunikacijske tehnologije znači hipertekstualni (tekst čitljiv u više dimenzija) označeni jezik. Zanemarimo sad informatička objašnjenja, najjednostavnije bi bilo reći da se radi o običnoj tekstualnoj datoteci, koju Internet browseri "vide" kao malo manje običnu tekstualnu datoteku, tj. interpretiraju kod u tekst, slike i zvuk. Cijela stranica, koliko god multimedijalnih dodataka imala, nije ništa drugo nego tekst. Kliknite desnom tipkom miša i na meniju odaberite View Source - vidjet ćete kako zapravo izgleda ova stranica.

HTML možete pisati u bilo kojem tekst-editoru, počevši od Notepada. Ja sam svoju prvu web stranicu napravila u Notepadu - (nemojte ni probati zamišljati kako je izgledala...) - dovoljno je tekst (sa pravilno napisanim kodom) spremiti u .htm ili .html formatu i to je to :)
Dakako, Notepad nije najbolje rješenje za početnike. Postoje brojni programi koji vam omogućuju izradu odličnih stranica, bez da napišete ijednu liniju koda, takozvani WYSIWYG programi. Ipak, savjetujem vam da proučavate kod dok ga pišete, jer tako mnogo toga možete upamtiti i znatno ubrzati svoj rad.
Već unutar Microsoft Office-a možete naći program FrontPage. Iako vam ga nijedan ozbiljni web dizajner neće preporučiti, i to je dobro za početak. Postoji i Macromedia Dreamweaver, koji je vjerojatno najčešće korišteni takav alat u svijetu i za početnike je vrlo jednostavan - ja sam na njemu radila oko godinu dana i za to vrijeme mnogo naučila.
Dakako, ima još mnogo programa na tržištu, ali ovi su najučestaliji. Ovdje možete pronaći neke besplatne editore.


Kako izgleda HTML kod?
HTML kod sastoji se od mnoštva tagova. Tag je najmanja jedinica, dio koda. Možete prepoznati tag po tome što se nalazi unutar matematičkih operatora za veće i manje <> .
Na početku svake HTML stranice nalazi se tag <HTML>. On označava početak stranice. Na kraju dokumenta naći ćete </HTML> - on označava kraj stranice. Sve što se nalazi unutar tih dviju oznaka, browser će interpretirati kao HTML stranicu, a ono što se nalazi izvan neće.
Prvi tag unutar stranice je <HEAD>. On sadrži stvari koje određuju stranicu, kao naslov stranice, encoding, meta tagove i slično - taj tekst nećete vidjeti u browseru, ali sve što je ovdje napisano od velike je važnosti za stranicu.
Negdje između <HEAD> i </HEAD> treba smjestiti <TITLE> </TITLE>. Između se upisuje naslov stranice, koji će se prikazati u naslovnoj traci (title bar).
Nakon head taga, slijedi <BODY> </BODY>. Sve što upišete u taj tag bit će vidljivo na stranici. Ovdje ide tekst, slike, tablice, zvuk...
Ovdje je primjer je najjednostavnije HTML stranice. Ako kopirate ovaj kod i pasteate ga u Notepad te stranicu spremite sa završetkom .html umjesto .txt, stranicu možete otvoriti u browseru (npr. Internet Explorer) i vidjeti kako izgleda. Za početak možete vježbati na ovom jednostavnom kodu dodajući mu razne druge sadržaje. Primjetite <br /> tag. On označava prekid retka (linebreak), što znači da tekst iza njega slijedi u drugom retku. Postoje i brojni drugi tagovi koje ovdje nisam spomenula, a trebati će vam u izradi stranice. Ali, njih ćete naučiti u drugim tutorialima.
NAPOMENA: svejedno je pišete li HTML kod velikim ili malim slovima, ali odlučite se za jedno i držite se toga. Ako se odlučite za XHTML poželjno je da pišete tagove malim slovima.


<html>
<head>
<title>Ovo je naslov stranice</title>
</head>
<body>
Ovo je najjednostavnija HTML stranica.<br />Obogatite je onime što naučite :)
</body>
</html>


Post je objavljen 05.03.2005. u 19:34 sati.