Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Ratno pravo i terorizam


Kerčki most je napadnut po drugi put tijekom proxi rata NATO-Rusija, pa iako je taj most, po međunarodnom ratnom pravu kojeg je potpisala i Rusija, legitiman vojni cilj jer njime Rusi dovode ratni materijal na Krim, oba napada imaju elemente međunarodnog terorizma.

Po međunarodnom ratnom pravu civilni most se može rušiti ako ga neprijatelj koristi u ratne svrhe te stoga to ne spada u teroristički akt. Ali isti članak kaže da se to rušenje mora izvršiti vojnim metodama i alatima.
Kerčki most je ipak dva puta napadnut uz pomoć civilnih sredstva. Prvi put uz pomoć civilnog kamiona i šofera koji nije bio svjestan što prevozi, pa je detonacija izvršena daljinskim upravljačem.

Drugi put uz pomoć britanskih podmorskih dronova koji nisu u mogućnosti samostalno prevaliti put od neke ukrajinske luke do mosta, pa nema sumnje da su pušteni s nekog civilnog broda u blizini ruske obale, najvjerojatnije s nekog broda koji je sudjelovao u izvozu ukrajinskog žita.
Na sramotu onih koji su s Rusijom potpisali ugovor o žitu (UN) a da nisu ispunili nijedan uvjet tražen od Rusije, već ga dodatno opteretili terorizmom.


Post je objavljen 28.07.2023. u 15:40 sati.