Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

krvavi pir laureata


Bjeloruski sud osudio je dobitnika Nobelove nagrade za mir Alesa Beljackog na 10 godina zatvora zbog optužbi za krijumčarenje novca i kršenje javnog reda i mira.

Kazna od petka uslijedila je u sklopu velikog postupka protiv članova centra za ljudska prava Vesna (Proljeće). Osim 60-godišnjeg Beljackog, dugotrajne kazne izrečene su još trojici aktivista. Svi optuženi negiraju nedjelo.

Za poticanje obojenih revolucija koje su, za posljedicu, u Ukrajini do danas odnijelo stotinu tisuće života, možemo reći da je Beljacki dobio malo i ništa. Jedina je dobra vijest da je zločinac u dovoljno poznim godinama da kad jednom izađe može od svojih nalogodavaca tražiti tek mirovinu. Sumnjam međutim da je U$A toliko socijalno osjetljiva, pa će se vjerojatno pozvati na povijesnu istinu da svaka revolucija jede svoju djecu.

Beljacki je prošlog listopada dobio Nobelovu nagradu za mir, s ruskim i ukrajinskim grupama za ljudska prava Memorial i Centrom za građanske slobode. Nobelov odbor priopćio je da su laureati “dugi niz godina promicali pravo na kritiziranje vlasti i zaštitu temeljnih prava građana”.
Ipak, Majdan 2014 nije bilo “kritiziranje vlasti", već krvavi pir desnog ukrajinskog sektora, u kojem je stradalo stotine ruskih civila, pa je i to dodjeljivanje odbora Nobela, slično žiriju koji je dodijelilo Ukrajini pobjedu na posljednjoj Euroviziji.


Post je objavljen 04.03.2023. u 13:37 sati.