Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agava505

Marketing

Zakantajmo čakavci



Srce mi je kao kuća...
sad mogu reći da govorim i pišem
na još jednom priznatom jeziku

***

Čakavica je 2020. godine, bez puno pompe i od naših medija potpuno nezapaženo,
postala jezik priznat službenim putem od glavne međunarodne akademske organizacije
koja se brine o klasifikaciji svih jezika čovječanstva,
pa je tako dobila i svoj ISO jezični kod za identifikaciju čakavskog jezika
u svim domenama: ckm




Čakavski službeno priznat kao jezik

Ovo je međunarodno priznanje za čakavski govorni svijet ne samo značajni, nego doista epohalni događaj. Na globalnoj razini će se početi ozbiljnije proučavati čakavski jezik i promovirati će se više proučavanje i učenje čakavice na slavističkim odjelima sveučilišta izvan Hrvatske. Za očekivati je kroz sljedećih nekoliko godina mali procvat akademske, ali i izvanakademske literature o čakavskom jeziku.

No prije svega će novi status doista širom otvoriti vrata čakavskim govornicima da zatraže službeno priznanje jezika tamo gdje on najviše i treba biti priznat, to jest u zemljama u kojima čakavci žive skoro 1500 godina, a možda i duže. Bilo bi doista jako tužna i perverzno ironična povijesna prekretnica da, nakon što je barem 12-ak dugih stoljeća preživio svakakve vrste dušmanskih invazija, zakonskih zabrana i promjena jezičnih moda, čakavski jezik izumre upravo u doba prve doista neovisne i slobodne države hrvatskog naroda, kojem je on materinski jezik.

Međunarodno priznanje čakavskog jezika i sljedeći potezi Hrvatske će tako sigurno postati važan kulturni čimbenik na europskom putu naše države i same hrvatske civilizacije, jer se u Europi već desetljećima s ljubavlju njeguje lokalne i manjinski jezike, na njima se jako efikasno (i unosno) grade jedinstveni regionalni i nacionalni brendovi, a preko tih se promiče pravo poštovanje građana prema svojim lokalnim zajednicama.

cjelovit tekst na temu vidi klikom na link

https://www.istriaterramagica.eu/novosti/kultura/cakavski-sluzbeno-priznat-kao-jezik/?fbclid=IwAR3Kvx1nx4VH7To97rwMvYWflxBqKZE3q3WSU8Pm474VWb-FrlEcBxX-Cxw



fotka: iz tiska



Post je objavljen 06.02.2023. u 10:13 sati.