Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paterluka

Marketing

16 C MARIJA I MARTA Lk 10, 38-42


Lk 10, 38-42: Dok su oni tako putovali, uđe on u jedno selo. Žena neka, imenom Marta, primi ga u kuću. Imala je sestru koja se zvala Marija. Ona sjede do nogu Gospodinovih i slušaše riječ njegovu. A Marta bijaše sva zauzeta posluživanjem pa pristupi i reče: "Gospodine, zar ne mariš što me sestra samu ostavila posluživati? Reci joj dakle da mi pomogne." Odgovori joj Gospodin: "Marta, Marta! Brineš se i uznemiruješ za mnogo, a jedno je potrebno. Marija je uistinu izabrala bolji dio, koji joj se neće oduzeti."
Isus ulazi i u tvoje selo, i želi zauzeti svoje mjesto u tebi. Da li ćeš ga primiti kao Marta ili kao Marija? I u kontemplaciji i akciji, on mora biti na prvom mjestu.
Marta želi spremiti izuzetan ručak, i pri tom, naravno, sa svojom sestrom. No, vidi da nešto nije u redu, da je izvan događaja. Želi služiti Gospodinu, ali na način kako je to ona naumila. (Slična je Petru...) Marta radeći za drugoga sebe ostavlja u prvom planu.
Iz njenog krivog stava prema Bogu, javlja se i kriv stav prema sestri. Misli da ju je sestra ostavila, a zapravo je Marta ostavila Mariju. Toliko puta kukamo da nas je Bog zaboravio, a zapravo smo mi njega zapostavili.
Bog ne traži nešto od nas, Bog traži nas.
Marta, Marta... uzbunjuješ se za ono što uopće nije važno, što ni ne očekujem, što nije volja Božja. A samo je jedno potrebno: to je prisutnost onoga tko je moj Bog, moje sve.
Bog nam često dolazi na način na koji ga uopće ne očekujemo.
Marija nema svoga plana. Ona sluša Isusa. On joj je najvažniji. Spremna mu je sve dati, pa i izložiti se neugodnosti koje će doživjeti od Marte.
Često se bavimo mnogočim samo da ne bismo morali staviti Krista na prvo mjesto.
Iziđi iz svog središta, i tamo pusti Krista.
"Tražite najprije kraljevstvo Božje, a sve drugo će vam se nadodati."
- Isus dolazi da njih obdari, Marija to shvaća. Ali Marta misli da ona njega treba obdariti.
- Početak duhovnog života počinjemo riječima: "Gospodine što za te mogu učiniti?" Ubrzo shvaćamo da ništa nismo kadri učiniti. A u zrelosti čujemo njegove riječi: "Što hoćeš da ti učinim?"
- Marta izigrava mučenicu. I misli da ju je Marta ostavila na mukama.
- U poslovima koje radiš, u žrtvama i molitvama... tko je u prvom planu: ti ili Bog? Ignacije: “Sve na veću slavu Božju!” A tvoji poslovi na čiju su salvu?
- Što je ono što smatraš svojim i od čega bi se trebalo distancirati?
- Da li ti daješ drugome ono što mu uistinu treba, ili sam odlučuješ što mu treba?

Post je objavljen 17.07.2022. u 06:30 sati.