Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donabellina

Marketing

Luce mala....




Sretan imendan svim Lucijama i našoj @RibiLuci





Na lipo van došla sv. Luce i na lipo se ja sitila siromašnog djetinjstva na Manušu, kada nam je mater obisila dvi čarape sa svake strane prozora a unutra bajame i svakome po jedna jabuka i malo bombončića umotanih u sjajni papir zavrnutih krajeva......Bili smo za zbilj baš sritna dica


Pšenica je "posadjena" noćas !


Malo je pouzdanih podataka o životu svete Lucije. Prema predaji rođena je u Sirakuzi na Siciliji oko 280. godine, u bogatoj patricijskoj obitelji. Lucijina majka Eutihija bolovala je od neke teške bolesti. Lucija je nagovori da zajedno pođu hodočastiti na grob svete Agate u Kataniju kako bi izmolile ozdravljenje. Došavši tamo, Luciji se, prema predaju, ukazala sveta Agata i objavila da će joj majka ozdraviti, a ona, Lucija, podnijeti mučeničku smrt. Iz zahvalnosti je Lucija prodala sav imetak i razdijelila ga siromasima, a sama primila zavjet djevičanstva premda je bila zaručena. Tom odlukom razgnjevila je svojega zaručnika, koji ju je prijavijo poganskim vlastima da je kršćanka, a nakon što se Lucija nije htjela odreći vjere, predana je na mučenje i ubijena. Bijaše to 304. godine u njezinu rodnom gradu Sirakuzi.

Blagdanom svete Lucije, 13. prosinca, počinje božićni ciklus. Zanimljivo je napomenuti da je nekada u Dalmaciji, gdje su bili prihvaćeni mletački ili venecijanski običaji, nosila darove djeci upravo sveta Luce, a tek poslije sveti Nikola.


šibenik.in ---izvor

Post je objavljen 13.12.2021. u 12:04 sati.