Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Firnisovanje

Ne znam koliko volite ličiti sa firnisom lanenoga ulja? Ja prilično. Paše mi taj jedan specifičan miris, baš neki miris starine i tradicije...

Kod firnisa kaže se da treba paziti na samozapaljivost. To znači da ako vam se prolije firnis pa obrišete s ovakvom nekom krpom i tu krpu bacite negdje nesmotreno može vam se od toga zapaliti garaža.

Firnis je, kako znamo, neki derivat lanenoga ulja kojem su dodani sikativi (sredstva koja pospješuju sušenje) i još neke stvari koje nisam zapamtio, valjda nanocjevčice, grafeni i slično...

I kist s kojim ličite najbolje je odmah poslje posla oprati sa razrjeđivačem.


Ovo je jedan komad trupca od oraha (na slici gore, a dolje je hrastov komad malo manje dimenzije koji tu služi za ovu priliku samo kao stalak za orah) To sam s teškom mukom tako nasadio da se lakše može izbrusiti i onda firnisovati u stajaćem položaju. Tek sam se naknadno zapitao što bi bilo da me je pri tome slučajno presjeklo u leđima, ne bi li onda bilo više štete od toga nego od rada u sagnutom položaju. Strašno lako je zaboraviti kako tempus fugit i jednom se samo probudimo i više nismo mladi.

Baš kao kad je kultni pisac iz 19. st. H.D. Thoreau stekao popularnost među transcedentalistima i kojekakvim luđacima onoga vremena, među kojima bilo je i dosta bogataša, oni su mu nudili da će ga voditi na Stijenjak, pokazivati mu Indiju, da će ploviti po Amazoniji, ali Thoreau je sve to odbio i rekao im da „ sasvim dovoljno je prošetati Concordom“ (to je bio njegov rodni gradić u državi Massachusetts).

Jednako tome tako mi ne trebamo proučavati Afganistan niti komplicirane geopolitike i etnografije svijeta, dovoljno je ogledati se malo pomnije oko sebe (po blogosferi) da bi nam se razjasnilo kakve sve ptice žive u konoplji, a da ne nose ni turban na glavi. Meni polako skoro da više niti nije zabavno promatrati koliko sam bio u pravu u svojim predviđanjima s početka ove godine.





Sviđa mi se firnis jer izvuče prirodnu boju i istakne teksturu drva, puno ljepše nego recimo bezbojna lazura. Firnis je i dobar temelj za lakiranje drveta tzv. „lakom za čamce“, dapače rekao bi da je pri tome obavezan. Naravno ako će to drvo stajati negdje vani direktno izloženo atmosferilijama onda treba farbati sa lazurom jer firnis nije baš postojan u takvim uvjetima.


Ovaj komad orahova trupca biti će noga od stola. Taj stol će biti dakle jednonog, a ova masivna noga dati će mu veliku stabilnost. Ploha koje će se montirati na to biti će kružna, a za to će poslužiti dno od velike vinske bačve (lagva). To sam tako nekako zamislio, a kako će projekt napredovati čut će se kasnije.



Inače projekt je to namjenjen da mi služi kao blagovaonski/radni stol u hermitnjaku. Tamo već imam od interijera kavski stolić (coffee table) napravljen od podnožja nekadašnje preše za grožđe, fotelju od stiropora, kauč, 20 litarski kanistar s vodom, lonac s cvijećem od onoga staroga praonika iz vešmašine, jedna masivna klupa od hrastovine za vanjsku upotrebu je isto sada u pripremi i samo ju treba tamo in situ montirati. Prikladnu peć na drva nemam i to ću morati pronaći preko nekog oglasa, također i sazidati dimnjak i tako dalje i tako bliže, ali to su već usputne digresije.

Ono što bi me zanimalo čuti možda je kako vi opremate svoje hermitnjake? Da li jednostavno naručite iz Ikee nešto ili isto preferirate samogradnju? Koji pristup zauzimate generalno tome? Mislim da li ste više za neki old school, Milarepa stil, sa podom od nabijene zemlje, slamnatom prostirkom i jednom glinenom zdjelom ili ste na drugom polu Gaussovoga spektra, tipa tekuća voda, điđamiđe, sanitarni čvorovi i slično?


Patka ide u dnevni obilazak paradajza. Tako je dresirana da čim vidi kako neki dozrijeva odmah ga aportira baš kao pas ptičar ustrijeljenu prepelicu.



Nakon paradajza idemo dalje sa smokvama.


P.S. da, malo više je slika, nisam se sjetio spomenuti prošli put da ovo je sada i službeno fotoblog. Bilo bi zato fer ubuduće kad se negdje spominju fotoblogovi da se ne propušta kao do sada (kao slučajno) spomenuti i ovaj blog. Treba paziti na to. Hvala.



Post je objavljen 18.08.2021. u 17:58 sati.