Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/yulunga2

Marketing

Babilonska kula 2
Vrijeme je repriza, svi posežu za njima, pa tako i ja, s vremena na vrijeme.
No... pa dobre su reprize kome ih je B(l)og dao :O

Prije skoro godinu i pol radila sam Croquembouche, malu kulicu od skoro savršeno jednakih mini profiterola (nešto kao malene princes krafne), kako u postu i piše.
Razgradila ju poslije i pojela.______________________________________________________________________________________________Originalni post - 27.2.2020.g.Babilonska kulaCroquembouche, zapravo (s tom kulom babilonskom se ja samo malo zezam...)... dakle, još jedan francuski klasik, poznat još od davnog 16-og stoljeća, koji se i danas rado sprema, ponajčešće na svadbama, krštenjima... i sličnim proslavama.


Croquembouche je visoki stožac sastavljen od mnoštva profiterola punjenih kremom, koje su međusobno ljepljene nitima od karamele. Obično na podlozi od krokanta s bademom.


(Kod izrade ovog deserta se vrlo lako može završiti i na 'hitnoj'... ja nisam, ali sam se ipak malo opekla, i tako na dlanu zaradila maleni srcoliki mjehurić :)))


Navodno, najveći croquembouche do sada izrađen, bio je visok 4.5 m. Možda ih je negdje bilo i većih... no, ovaj je zabilježen kao takav - najveći ikada.


'Kulica' koju sam ja gradila, umjesto krafni za poklade, nije bila ni približno toliko visoka - više je bila kao mala jestiva 'igračka'. Izrađena od jako malenih profiterola punjenih kremom od čokolade i naranče.


Gradila, gradila... pa na kraju i razgradila, kako je već i red s ovakvim građevinama :)


______________________________________________________________________________________________I to je bio prvi pokušaj gradnje kule... a pokušaj drugi nije kula nego uzgoj savršenih 'Sunstream' rajčica u mome mini vrtu...
E, i što dobijete?
Dobijete ovakvo čudo gdje svatko svoju politiku vodi... ili ne vodi.. :O
Vidi ovo - jedne bi ugrađivale i implantate, dok druge ne bi čak ni rasti htjele... a sve su imale iste uvjete za rast, nemaju čak ni opravdanje da su neke ranije došle na svijet pa tako sve sebi prigrabile.
Mislim... strašno :I

Al' samo je jedna ovakva grupica bila, pa sam ih išla odmaknuti od onih drugih savršenih (manje-više)... da ih ne kvare, je li :OPa i njih razgradila (a što dijete zna što je 200 kila... uzme i nosi)... idem ih sad iznijeti na sunce da dođu malo k sebi.
No... a kakve vi rajčice više volite... i kupujete, na kraju krajeva - ovakve nejednake/nesavršene, ili ipak one savršeno jednake 'pod konac'? :)

Post je objavljen 29.07.2021. u 18:10 sati.