Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boredandrazed

Marketing

Bez naslova

"Od svih mjesta na ovoj planeti, Bog me je morao baciti u ovu kaljužu." Ili tako nekako.

Rekao je jednom Mirko Kovač.

Pametan čovjek će valjda uvijek popustiti prosijeku. Jer prosjek je iskompleksiran, svjestan svog malograđanskog duha i ništavnosti i ima neprestanu potrebu dokazivati se. Dokazivati vlastitu vrijednost, vlastiti intelekt, bujati vlastiti ego. A nikada nije čitao, učio, pitao pitanje, ispravljao se, promišljao, razvijao, volio, oplemenjivao i prije svega - slušao. On će progutati pametnog, oplemenjenog čovjeka, kao da na takav način pronalazi prečac, samo da bi tim činom, ali i kasnije nakon što misli da je otišao pobjedonosan, ponovno dokazao vlastitu ništavnost, istrošenost, bezumlje - potpunu glupost. Jer ako su budale u većini što vrijedi boriti se za bolje kad budala ionako ne razumije.

Budalama ne treba ovčar i pastir koji će ih štiti, njihova glupost je neuništiv štit. Neprobojan.

Oplemenjen čovjek ne traži dokaz vlastitog intelekta i važnosti, on traži sugovornika. I čestu ga u ovom svijetu ne nađe. A tko bi ga i razumio? Kad ni on sam sebe ne razumije. Kad i on sam sebe često smatra budalom.
Ne možeš voljeti budalu. Prazan komad lima. Nema tu motora koji ga čini. Nema tu ničeg što ga pokreče.
Pametan čovjek prihvaća sebe kad je samo komad lima. Prepoznaje kad je u bunilu. On će ga nastojati razumjeti. On zna kad se mora skriti. On zna kad je budala.

Lako je biti pametan kad nema žive duše na svijetu koja te razumije. Onda su svi budale. Jer nitko ne priča tvojim jezikom pa čak i onda kada šutiš. Drugi bi te samo prožderali kao slasni komad mesa ako osjete udar u vene kojeg si im spreman pružiti jer si se ponadao. Ponadao da tu negdje ima ljudskosti.

Random:
"Da je lektor maštovit, bio bi pisac."
Post je objavljen 22.07.2021. u 00:57 sati.