Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Ljetna kuhinja (sašaptavanja)

Pita Petar Pavla-pošto Pavle par pataka?
Par pataka- pet petaka

--narodna doskočica

Lipe cvatu, međutim jedno dvije-tri stvarce nisu baš iste ko i lani.Da li netko je naručio p(t)icu?

No to ipak nije pizza, nego su mi stigli grijači za pećnicu.

Dva različita komada, ali otom potom.
Proizvodnja renomirane hrvatske firme „KGV Šutalo“ koja radi cijevne grijače kao prvu ugradnju za čitav niz poznatih brendova pećnica, bojlera i svačega. Svaka čast i super im je webshop gdje možete sami izabrati grijač koji vam se najviše sviđa i bit će vam dostavljen doma kroz nekoliko dana.

Iako tek smo na polovici, ali 2021. već se pokazala kao najskandaloznija godina u povijesti blogosfere.

Mislim da primjereno je odati jedan iskreni respekt Administratoru jer stvarno nije to malo zavoditi red i disciplinu u takvom agresivnom (zamalo sam napisao „asertivnom“) okruženju. Balansirati sa prohtjevima, snoviđenjima i tantrumima inače nesumnjivo vrlo stabilnih i u svakom životnom pogledu visokorealiziranih persona koje si ovdje u virtuali dolaze davati potrebnoga i ljudski razumljivoga oduška, pa ih katkada i malo ponese. Ali on/a je tu za njih. Ne razmišljamo inače o tome, uzimamo stvari zdravo za gotovo, ali zbilja red je reći barem jednom- svaka čast! I hvala! Tvoj trud se poštuje!

Namjeravao sam, u početku planiranja ovoga članka, pisati naširoko o fenomenima koji se pojavljuju i kvare harmoniju, o militantnim dedekima kriptošimlešijancima, o propalim blogerskim koalicijama, o onima koji su protiv nametanja stavova, koji ne vole pametne i samodopadne, a vole glupe i neopterećene... ali nedavno mi je jedan stari blogoprijatelj uputio kritiku da previše volim kritizirati ljude, a da to nije budistički. To su valjda, tako neke konstruktivne drugovske kritike, kako ono ide „druga osuditi, pojavu spasiti“. Zato sam se suzdržao ipak od tih rasprava. Uostalom i svi duhovni ljudi govore da najveći pobjednik je onaj koji je porazio sebe.

Sa strane introspekcije baš samima sebi moramo priznati da bile su u životu i takve situacije kada smo pripremili ražanj, dok zec je ostao u šumi. O tome bi se dalo i puno pričati...
Ali ovo nije jedna od takvih priča.

Ovaj specifičan zec je držan u kontroliranim uvjetima zadnjih 10 godina. A ražanj sam počeo tek nedavno pripremati.

Stvar je jednostavna. Ovaj grijač je dvostruk. Kada se se u pećnici sprema neka konvencionalna hrana, recimo štrukli, punjeni patišon na francuski način i slično, onda radi samo vanjski dio grijača koji je snage 850W, ali kada se zavrti ražanj onda se uključuje unutrašnji, ovaj zavojiti segment koji ima enormnu snagu od 2000W.

Novi motorić, stari ide u smeće jer je probijao na masu. Tu odmah vidimo i sam ražanj. On ima ove neke šiljaste pomične hvataljke kojima se objekt grillanja učvrsti da ne proklizava dok se ražanj vrti.Ja sam to za potrebe demonstracije kao objekt (ili žrtvu, ako nećemo se uvijati) stavio ipak paketić maramica, samo da steknete dojam i da vidite shematski prikazano kako to treba izgledati jednom kad svi elementi budu ugrađeni u pećnicu. (malo izgleda sablasno jer ovo sam kasno sinoć u garaži snimao pod svjetlom stolne lampice)

Za sada toliko o tome. Ali na početku ste primjetili da su mi u paketu stigla dva zasebna grijača. Kako to? Zar i donji grijač pećnice će biti zamijenjen makar smo rekli u prošlom nastavku da je ispravan? Ne. Iako se čini malo vjerojatno da će se baš u jeku uspostavljanja ljetne kuhinje pokvariti i pećnica u jesen-zimskoj, upravo to se dogodilo. I to je famozno. Jer sad imamo priliku vidjeti kako izgleda kad se stari grijač doslovno raspadne. I za cijenu jedne poštarine dobio sam oba.

Novi grijač 1400W (isto za šporet Končar samo malo mlađi model) i stari koji osim što se prekinuo sav se izobličio kao da je od kaugume. No to napravi 30ak godina korištenja.

Vidimo zavojitu žicu kojom u toku rada protječe struja. Ta zavojnica nalazi se unutar cijevi zatvorena u bijeli šamotni materijal koji je ujedno i izolator.
Kad se grijač ovako prekine i žica postane izložena to predstavlja potencijalnu opasnost jer može dodirnuti nešto u unutrašnjosti pećnice. A ako se i ne prekine baš ovako skroz čitava cijev grijača opet može u slučaju kvara iznutra probiti na masu. Zato ispravno urađeno uzemljenje na svim kućanskim aparatima koji imaju metalnu šasiju je uvijek imperativ!

Nadao sam se da ću ovoga ljeta pisati više na blogu i raspravljati o raznim temama, ali sad vidim da to je sve neizvjesnije. Pisati ću vjerojatno vrlo malo ili neću pisati ništa. Kao što mi je rekla jedna blogerica, (koja inače rijetko je u pravu u bilo čemu, ali to je, začudo, sasvim dobro rekla), veli „život bez bloga može biti lijep“ ili nešto u tom smislu.
Nedavno sam se, kad sam malo duže ostao na selu, susreo sa novom jačom vrstom zavodljivosti života bez bloga i osjetio sam da ako eventualno odlučim otići u okultaciju da bi tamo mogao ostati duže negoli ikad prije. Ali vidjet ćemo još što će biti. Ne mora značiti ništa.
P.S. Da li netko od vas koji ste više u tome kojekakvom nakuhavanju, skuhavanju i ostalim životno-sočnim shemama, znade jel se može od tayberry-a napraviti kakav umak za zeca?


Post je objavljen 29.06.2021. u 16:15 sati.